• Etusivu
  • LVI

Kosteusvaurio ja myrkyllinen home

Mitä homeita ja sieniä kosteusvaurion yhteydessä esiintyy?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.02.2025
tiiliseina-kosteusvaurio-myrkyllinen-home

Epäiletkö kosteusvauriota talossasi? Kärsitkö kotona ollessasi väsymyksestä, päänsärystä, huimauksesta, iho-oireista, silmien ärsytyksestä, nuhasta tai hengenahdistuksesta? Haiseeko sisällä maakellari? Kodissasi saattaa olla kosteusvaurion rinnalla ilmeneviä homeita.

Kosteusvaurioindikaattorit

Eli mikrobikasvustot, joita esiintyy yleisesti rakennusten kosteusvaurioiden yhteydessä. Näiden mikrobien esiintyminen rakennuksesta otetuissa näytteissä viittaa rakenteessa olevaan vai olleeseen kosteusvaurioon.

Mikrobeita ovat homeiden lisäksi myös hiivat, pienet viherlevät, alkueliöt ja virukset.

Mikrobikasvustojen poistaminen:

Ensin kartoitetaan kosteusvaurioitunut alue ja siihen johtaneet tekijät, kosteusvaurion aiheuttaneet tekijät poistetaan, vaurioituneet materiaalit ja rakenteet vaihdetaan tai puhdistetaan mekaanisesti ja lopuksi rakennukseen tehdään homepölysiivous.

Toksiset, eli myrkylliset tai haitalliset homesuvut

Mykotoksiineja, eli homemyrkkyjä, aineenvaihduntanaan tuottavat homesienet ovat vakava terveysriski.

Terveydensuojelulain 26 §:n mukaan rakennuksessa esiintyvät mikrobit eivät saa aiheuttaa terveyshaittaa. Uusimman sisäilmaohjeen mukaan myös rakenteiden sisällä oleva mikrobikasvu on ko. lain tarkoittama terveyshaitta, jos voidaan olettaa, että mikrobit tai niiden aineenvaihduntatuotteet voivat päästä sisäilmaan.

Osa homeista käyttää ravintona puuta, osa paperia, osa tiiltä. Jotkut pärjäävät jopa metallin pinnalla. Yksi mikrobilaji voi muokata kasvuolosuhteita viikkojen tai kuukausien kuluessa useammalle terveydelle haitalliselle lajille sopivaksi.

Info

Info

Kosteusvaurioiden aiheuttajia

Hometta ei pääse syntymään ilman kosteutta. Kosteuden lähteitä on useita ja kosteutta voivat aiheuttaa muun muassa:

  • vuotavat laitteet, putket tai venttiilit
  • rakennusaikana kastuneet rakennusmateriaalit
  • kellarin muuttaminen asuintilaksi virheellisin keinoin
  • tasakaton ongelmat
  • puutteellinen ilmanvaihto
  • matala sokkeli tai valesokkeli
  • alapohjan mataluus ja tuulettumattomuus
  • sokkelin huono vedeneristys
  • salaojien puute
  • puutteelliset tai puuttuvat räystäät, sadevesikourut ja syöksytorvet
"Mitä korkeampi rakenteen suhteellinen kosteus on ja mitä pitempään kosteus on päässyt vaikuttamaan, sitä haitallisempia homeita kasvupaikalle ilmestyy." Hannele Rämö, Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja, RKM, sertifioitu rakennusterveysasiantuntija.

Mustahome (Stachybotrys)

Kosteusvauriorakennuksien home, joka aiheuttaa lähes aina terveyshaittoja. Tuottaa trikotekeeni-toksiineja, jotka estävät proteiinisynteesiä, häiritsevät immuunipuolustusta ja luuytimen toimintaa, sekä aiheuttavat maksa-, munuais- ja hermosto-oireita.

Mustahome majailee pitkäkestoisesti märkänä pysyvissä materiaaleissa, ja ilmaantuu vauriorakennukseen vasta pitkän ajan kuluessa. Harmaana tai mustana mattona kasvava mustahome esiintyy juuri niissä materiaaleissa, joita Suomessa pääosin käytetään rakentaessa ja remontoidessa. Näitä materiaaleja ovat paperipitoiset materiaalit kuten kipsilevyjen pahvit ja tapetit, kuitu- ja lastulevyt, sekä kiviainekset kuten betoni ja mineraalivilla.

Punahome (Fusarium)

Monet punahomelajit kykenevät tuottamaan aineenvaihdunnassaan homemyrkkyjä.

Punahome on pääosin viljoissa viihtyvä, mutta sitä esiintyy myös ekorakentamisen yhteydessä eristemateriaalina käytettävässä oljessa, turpeessa, tai muissa kierrätysmateriaaleissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee suojavarusteiden käyttöä, purkualueen eristämistä ja alipaineistusta sulkukammion ja HEPA-suodattimella varustetun kohdepoistolaitteen käyttöä aina, kun rakenteissa on todettu Stachybotrys- tai Fusarium-kasvustoa. Vaurioituneet materiaalit on poistettava.

Aktinobakteerit, eli sädesienet

Sädesientä voi kulkeutua rakennuksen sisälle esimerkiksi ilmanvaihdon, ulkovaatteiden ja -kenkien tai vaikka multaisten juuresten mukana.

Sädesienet luokitellaan kosteusvauriomikrobeiksi, koska ne kasvavat vain kosteissa olosuhteissa. Sisäilmaongelmaksi sädesienet muodostuvat, mikäli ne pystyvät synnyttämään kasvuston rakenteissa ja niiden aineenvaihduntatuotteet pääsevät sisäilmaan.

Yleisimmin kosteusvaurioiden yhteydessä todettu sädesieni on Streptomyces-suvun sädesieni, joka kasvaa kosteusvaurioituneissa betonirakenteissa (esim. kellari). Esimerkiksi Sreptomyces griseus on aktinobakteeri, joka tuottaa valinomysiiniä, joka on erittäin solumyrkyllinen.

Chaetomium

Homesienisuku, johon kuuluvista lajeista moni tuottaa toksiinia, joita voi olla sisäilmassa, pinnoille laskeutuneissa pölyissä ja kasvustoista vapautuneissa hiukkasissa.

Chaetomiumin ajatellaan olevan yksi yleisimmistä sisätilahomeista. Sitä esiintyy erilaisissa selluloosaa sisältävillä kasvualustoilla. Moni tämän suvun lajeista esiintyy maaperässä, puutavarassa tai olkea sisältävässä materiaalissa.

Chaetomium on allergisoiva ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Sen tuottamat toksiset ekstroliittipisarat voivat päästä kulkeutumaan keuhkojen kautta ihmiselimistöön. Osa lajeista tuottaa myös aineenvaihduntatuotteenaan syöpää aiheuttavaa toksiinia.

Aspergillus

Homesienisuku, jonka lajeista osaa tavataan kosteusvaurioituneissa rakennuksissa. Aspergillus-home voi alkaa kasvaa suoraan elimistössä, esimerkiksi keuhkoputkissa, poskionteloissa, luussa tai leikkaushaavassa.

Aspergillus hyödyntää vähäisenkin kosteuden, joten lajeja saattaa löytää sisäilmahaitallisista rakennuksista jopa ennen, kun kosteusvauriota löydetään. Nopeakasvuinen, sametti- tai huopamaisen pintarakenteen omaava kasvusto levittää tehokkaasti itiöitä sisäilmaan, ja aiheuttavat vakavia terveyshaittoja.

<p data-block-key="jeuk6">Aspergillus suurennoksessa.</p>
Aspergillus suurennoksessa.

Oireita ovat yliherkkyys ja allergiasairaudet. Monet Aspergillus-lajit tuottavat hermomyrkkyjä, jotka voivat aiheuttaa vapinaa, lihasnykimistä, kouristelua ja syöpää.

Kaupan kuivissa kipsilevyissä on usein jo valmiiksi Aspergillus-suvullista hometta. Jos kipsilevy kastuu, pääsee home helposti valloilleen. Myös boori-imeytetyt rakennusmateriaalit, kuten osa lämpö- ja äänieristeistä tarjoaa kastuessaan Aspergillus-homeelle otolliset kasvuolosuhteet.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Kosteusvaurio, aina terveyshaitta? >>

Lähteet:

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20228_79259.jpg
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
Nykyajan ilmanvaihtojärjestelmät eivät ole pelkästään ilman vaihtamiseen tarkoitettuja laitteita – ne ovat älykkäitä ratkaisuja. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon hallinta on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Voit säätää ilmanvaihtoa suoraan puhelimella tai tietokoneella, seurata kodin ilmanlaatua reaaliajassa ja varmistaa, että energiaa ei kulu turhaan. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyötyjä se tuo kodin asukkaille.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.
20229_79546.jpg
Katon säännöllinen huoltaminen siirtää remontin tarvetta
Asiantuntijan mukaan yhdistelmä molempia takaa katolle hyvän ja kestävän yleiskunnon. Vesikatteen huoltaminen on vuosittainen toimenpide. Sen voi tehdä myös itse, mutta perusteellisempi ammattilaisen tekemä huoltotarkastus olisi syytä tehdä vähintään viiden vuoden välein.
20145_39407.jpg
Sadevesi- ja salaojajärjestelmät kuntoon sekä kotona että mökillä
Omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaminen on ikuista kiinteistön ylläpitoa. Kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä asumuksesi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa. Harvalla on varaa remontoida taloaan juuri silloin, kun tarve on suurin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton