• Etusivu
  • Talo

Korjaustyön kotitalousvähennys

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.09.2014
20148_40722.jpg

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja korjaustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä.

Asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja korjaustöistä on mahdollista saada kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys tarkoittaa, että osan esimerkiksi juuri korjaustöistä aiheutuvista kuluista voi vähentää verotuksessa. Kotitalousvähennys myönnetään vain korjaustyön työn osuudesta; matkakuluista ja tarvikkeista ei saa kotitalousvähennystä.

Vuonna 2014 kotitalousvähennyksen suuruus on 2 400 euroa henkilöä kohden, ja työn osuudesta on mahdollista vähentää 45 % verotuksessa. Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi saada yhteensä 4 800 euron vähennykset.

Mihin kotitalousvähennyksen voi käyttää

Kotitalousvähennyksen voi käyttää kokonaisuudessaan kodin remontointiin. Vähennys on saatavissa muun muassa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Huolimatta siitä, että ensisijaisena tavoitteena on energian säästö, voi kotitalousvähennyksen halutessaan käyttää vaikka keittiö- tai parkettiremonttiin. Myös vapaa-ajan asunnon kunnossapitoon sekä perusparannustyöhön voidaan käyttää kotitalousvähennystä.

Vuonna 2009 kotitalousvähennyksen käyttömahdollisuus laajeni koskemaan myös tieto- ja viestintätekniikan asennus- ja ylläpitotöitä. Aiemmin näistä ei ollut mahdollista saada kotitalousvähennystä. Nyt esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen sekä sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito katsotaan vähennykseen oikeuttavaksi työksi. Tämän muutoksen ansiosta voidaan nyt hyödyntää vähennyskelpoisuutta tietoliikenneyhteyksien käyttöönotossa sekä tietoturvapalveluiden ja hankittujen ohjelmien sekä päivitysten asentamisessa.

Info

Info

Vähennyskelpoisista korjaustöistä on olemassa tarkka listaus. Esimerkkejä perusparannus- ja kunnossapitotyöstä ovat:

  • Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti. Tähän mukaan luetaan myös sähkö- ja putkityöt
  • Rakennuksen ulkokunnostus, kuten maalaus ja parvekelasien asennus
  • Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt, aurinkotai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.
  • Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.
  • Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.

Kotitalousvähennystä ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, mutta osakkeenomistajat saavat kotitalousvähennyksen asennustyöstä, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset. Esimerkiksi parvekkeen lasittaminen kuuluu asunnon kunnossapito- ja perusparannustöihin. Jos yksityinen teettää työn ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä, voi työstä aiheutuneista työkustannuksista saada kotitalousvähennystä. Parvekelasitus on hyvä ajoittaa esimerkiksi huoneistoremontin yhteyteen.

Kuka saa vähennyksen

Vähennyksen saa se henkilö, joka maksaa vähennykseen oikeuttavan työn. Konkreettinen työ on suoritettava joko maksajan omassa asunnossa, hänen vanhempiensa, isovanhempiensa tai appivanhempiensa käytössä olevassa asunnossa. Kotitalousvähennystä ei voi saada työstä, jonka tekee vähennystä hakeva henkilö itse tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuva henkilö.

Arvonlisäverollisesta työkorvauksesta saa vähentää 45 %, kun työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä veronalaista toimintaa harjoittavalta yrittäjältä tai yritykseltä. Kotitalousvähennystä ei ole mahdollista saada sellaisesta työstä, jota varten on vastaanottanut tukea. Poikkeuksena avustusten saamisen yhteydessä on kuitenkin pientalojen lämmitystapamuutoksiin myönnettävä energia-avustus, joka ei estä kotitalousvähennyksen saamista.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennyksen haku tapahtuu verotoimiston kautta. Haun voi tehdä pääpiirteissään kolmella eri tavalla:

  • Vähennystä voi hakea etukäteen.
  • Heti työn teettämisen jälkeen.
  • Verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.

Kotitalousvähennyksestä pääsee siis hyötymään myös kesken vuotta ja saa silloin omasta palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty konkretisoituu silloin selvästi, joten kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää. Mikäli suunnitelmissa on teettää kuluvan vuoden aikana tavanomaista kotitaloustyötä, voi summan ilmoittaa verottajalle etukäteen. Kun ilmoitus on tehty, saa uuden verokortin alennetulla veroprosentilla.

Verokortti ja veroprosentti päivitetään myös silloin, kun teetetty työ on kooltaan suurempi. Ilmoittaminen tapahtuu tässäkin tapauksessa verotoimistoon. Jos vähennys haetaan vasta verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä, käytetään kotitalousvähennystä varten olevaa lomaketta (14 Kotitalousvähennys). Lomake lähetetään täytettynä muun veroilmoituksen yhteydessä verottajalle.

Verottajalle kannattaa aina ilmoittaa kaikki vuoden aikana ostettu kotitalousvähennykseen oikeuttava työ. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä nähtäväkseen tarvittaessa. Kuitit ja tositteet on kuitenkin muistettava säilyttää huolella ja saadessaan kuitin on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike- ja materiaalikuluista.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20146_39702.jpg
Hybridijärjestelmä pitää huolen
Villa Isover tuottaa energiaa yhtä paljon luin kuluttaaVilla Isoverin hybridijärjestelmä on VTT:n kanssa suunniteltu. Hybridijärjestelmä tuottaa energiaa yhtä paljon kuin talo kuluttaa. Näin ostetun energian tarve on minimaalinen.
202010_66825.jpg
Pyöreä talo mullistaa suomalaista asuntorakentamista
Ensi kesän asuntomessuille 2021 Lohjalle valmistuu talo, jollaista ei varmasti ole ennen nähty. Arkkitehti Matti Kuittisen suunnittelema ja Aulis Lundell Oy:n toteuttama pyöreä talo on yksi vastaus hiilineutraaliin rakentamiseen ja kiertotalouskonseptiin, joita ympäristöministeriö ajaa 2025 voimaan tulevalla asetuksella. Poikkeuksellisen talosta tekevät esimerkiksi muoto ja teräselementtien käyttö runkoratkaisuissa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kattovillat homeessa, onko myyjällä vastuuta?
Kysymys:Mökin keittiöremontin yhteydessä avasimme muutaman paneelin verran keittiön sisäkattoa. Paneelin alta paljastui muovi ja sen jälkeen villat jotka olivat ihan mustanharmaat ja haju oli omituinen. Mökkiä ostaessamme oli papereissakin maininta piipun sauman vuotamisesta, joka oli korjattu myyjän toimesta. Jos hometta on enemmänkin, niin onko myyjä vielä vastuussa asiasta? Voimmeko vaatia korvauksia tulevasta kattoremontista? Mökkikaupat on tehty kaksi vuotta sitten.
20171_48136.jpg
Asta Rakentaja - Pirkanmaan suurin rakennusalan tapahtuma
Rakentamisen ja remontoinnin ykköstapahtuma PirkanmaallaPirkanmaan suurin rakennusalan tapahtuma tarjoaa tietoa, palveluita ja tuotteita oman kodin rakentamista, remontointia tai kunnostusprojektia suunnitteleville sekä rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille.
20094_16143.jpg
Tikkurilalta maalausideoita
Tunnolla värin kolmas ulottuvuusKun suunnittelet yksilöllistä efektipintaa sisäseiniin, voit nyt vapaasti yhdistellä värejä ja erilaisia pintarakenteita. Tikkurilan Tunto-struktuuripinnoite tuo väriin kolmannen ulottuvuuden. Tuotesarjassa on kaksi karkeutta, Tunto Hieno ja Tunto Karhea. Erilaisilla työvälineillä hienosta Tunto-pinnoitteesta saadaan aikaan mitä monipuolisimpia pinnan muotoja. Karhea Tunto-pinnoite taas antaa karhean kivimäisen ulkonäön ja tunnun.Lisätietoa sisämaalauksesta...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton