• Etusivu
 • Piha

Pergolan rakentaminen alusta loppuun

Suojaisa keidas omalla tyylillä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.03.2022Päivitetty 24.03.2022
20223_77438.jpg

Rakenna itse oma pergola.

Keittiön ikkunan edessä oli vanha omenapuu, joka varjosti mukavasti. Kun omenapuun tuli aika lähteä jäi ikkunoiden edusta alttiiksi turhan kovalle auringonvalolle. Omenapuun tilalle päätettiin rakentaa pergola luomaan sopivaa suojaa. Tuumasta toimeen.

Tähän kohtaan ei ollut mahdollisuutta ostaa valmista pakettia, vaan pergola suunniteltiin paikkaan ja ympäröivään terassiin sopivaksi ja rakennettiin itse mittatilaustyönä.

Alkuvalmistelut pergolaa suunniteltaessa

Pergolanhan voi rakentaa joko katettuna esimerkiksi valokatteella tai ilman kuten tässä mallissa. Itse pergolan rakentamiseen voi varata viikonlopun. Valmistuminen viikonlopun aikana riippuu kuitenkin pergolan koosta ja maaston haasteellisuudesta.

Ennen kuin isket lapion ja rautakangen maahan, ota selvää tarvitaanko rakennuslupaa. Rakennuslupakäytännöt vaihtelevat kunnittain ja usein pienen kasvihuoneen tai pergolan rakentaminen ei vaadi rakennuslupaa. Naapureilta kannattaa kuitenkin ensin kysyä mielipidettä, jos pergola on lähellä rajaa, jotta vältyt ikäviltä jälkiselvittelyiltä. Perussäännön mukaan, rakenteen etäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään 4 metriä.

Maankäyttö- ja rakennuslakia halutaan uudistaa ja hallituksen esitys uudesta rakentamislaista viedään eduskuntaan syksyllä 2022. Laki kumoaisi nykyiset rakentamisen pykälät ja uuden lain olisi tarkoitus astua voimaan 1.1.2024.

Jatkossa ilman rakennuslupaa voisi rakentaa alle 30 neliömetrin piharakennuksen. Uudella lailla pyritään vähentämään byrokratiaa ja paperityötä.

Tiedustele rakennusluvan tarpeesta suoraan kuntasi rakennusvalvonnasta.

Pergolan pohjia ei sinänsä tarvitse valmistella mitenkään erikoisesti, paitsi, jos liität pergolaasi myös terassin tai asennat päälle valokatteen. Maanvaraiseen ja katottomaan pergolaan perustusten sijaan tolppien päihin riittävät teräsjalat pitämään tolpat pystyssä.

Tässä tapauksessa kuitenkin päätimme kaivaa vanhan suodatinkankaan ja puukatteen pois ja vaihtaa tilalle kivikatteen. Samallahan se sujui, kun omenapuun kanto piti kaivaa myös ylös.

Terassin pohjien rakennusohjeet löydät täältä >>

Tästä pergolan rakentaminen sitten alkoi.
Tästä pergolan rakentaminen sitten alkoi.

Pergolan rakentaminen voi alkaa

Ennen teräsjalkojen ja tolppien asentamista, muista varmistaa, että pergolasi tulee suoraan. Älä luota esimerkiksi vierelle rakennetun terassin suoruuteen, vaan mittaa tarkasti teräsjalkojen paikat. Muista ottaa aina myös ristimitta*.

20223_77411.jpg

Teräsjalat saa naputeltua kovaan maahan rautakangen ja lekan avulla. Asensimme teräsjalat heti oikeaan korkoon, tällöin pystyimme loveamaan pystytolpat yläpäästä valmiiksi ja asentamaan ne teräsjalkoihin sen jälkeen.

20223_77413.jpg
20223_77412.jpg

Pergola nousee

Puutavarana pergolassa käytimme mitallistettua 48x120 mm kestopuuta, mutta teräsjalkoja ei oikein tässä koossa löydy. Päädyimme käyttämään 49x100 mm teräsjalkoja ja lovesimme pystypuut alaosasta sopivaan mittaan.

Valmiiksi ylä- ja alaosastaan lovetut pystytolpat nostimme teräsjalkoihin. Pystytolpat voi kiinnittää teräsjalkoihin tarvittaessa. Tolpat tuetaan työn ajaksi pystysuoraan ristikkäisillä vinolaudoilla ennen yläpalkin asentamista.

20223_77418.jpg

Seuraavaksi asennetaan tolppien päälle yläpalkki. Yläpalkin saat vaakasuoraan asettamalla vatupassin palkin päälle. Palkin päätä voi muotoilla omien mieltymysten mukaan ja valita omaa silmää miellyttävän ylityksen päätyyn.

20223_77419.jpg

Pergolan yläpalkkien loveaminen

Omaa pergolaamme emme saaneet täysin ristimittaan vanhan terassin takia. Siitä syystä ennen yläpalkkien loveamista, mittasimme jokaisen yläpalkin loveamispaikat nostamalla palkin ensin ylös ja piirtämällä siihen loveamiskohdat. Näin kaikki palkit sujahtivat kevyesti paikoilleen.

20223_77424.jpg
Info

Info

Pergolan yläpalkkien loveaminen

Tässä helppo keino loveta puut.

 1. Sahaa mitattuun väliin pyörösahalla lovia. Aseta ensin pyörösahan terä oikeaan syvyyteen työn helpottamiseksi ja arvailun välttämiseksi.
 2. Naputtele vasaralla palikat irti.
 3. Viimeistele lovi taltalla tai talttapuukolla. Talttapuukko on muuten rakennustöissä erinomainen työkalu.
  20223_77420.jpg
  20223_77421.jpg
  20223_77422.jpg
  20223_77423.jpg

  Lisätään vielä hyllyt ja istuinpaikat

  Kun runko oli saatu pystytettyä, halusimme tolppien väliin vielä muutamia hyllyjä. Hyllyt tehtiin samanvahvuisesta materiaalista kuin runko. Hyllyt myös tukevoittivat rakennetta vielä lisää. Hyllyjen tilalla voi käyttää vaikka puolapuita, jos haluaa tehdä lapsille kiipeilypaikan. Hyllyillä estetään myös satunnaista ohikulkijaa tallomasta kukkapenkkiä tai vierasta putoamasta terassilta. Hyllyä voi käyttää myös istumiseen, mutta muista käyttää siinä tapauksessa riittävän pitkiä ruuveja kiinnittämiseen.

  20223_77436.jpg
  20223_77437.jpg
  20223_77437.jpg

  * Ristimitta on kappaleiden ja pintojen suorakulmaisuuden tarkistamisessa ja korjauksessa käytettävä mittausmenetelmä. Kun nelikulmion vastakkaiset sivut ovat yhtä pitkät ja kaikki kulmat 90 astetta, molemmat kappaleen lävistäjät eli ristimitat ovat yhtä suuret. (Wikipedia)

  Piha
  piharakennukset
  Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
  Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

  Aiheeseen liittyvää

  202210_79781.jpg
  Anoppilan vanhoista piipuntiilistä rakennettiin upea pyöräkatos
  Konsta Takalan perheeseen kuuluu vaimo ja kolme poikaa. Tamperelaisen omakotitalon pihalla riittää vilskettä, kun kaikki käyttävät polkupyöriä. Selvää oli, että pyörille tarvitaan jonkinlainen järjestys. Mielissä alkoi hahmottua pyöräkatos.
  20215_70442.jpg
  Pihabetoni on näppärä apu kodin pieniin valutöihin
  Kevät paljastaa jälleen pienet pihan korjausprojektit niin koti- kuin mökkipihallakin. Milloin aidantolppa kaipaa uudelleenkiinnitystä, pyykinkuivausteline tarvitsee asentaa paikoilleen tukevasti tai tehdä muutama porras. Pieniä töitä, joissa usein kaipaa paria ämpärillistä betonia. Enää sinun ei tarvitse kanniskella isoja säkkejä kuivabetonia, vaan pikkuaskareisiin on Weber kehittänyt Pihabetonin.
  20223_77264.jpg
  Pihasauna Aava valloitti Vertti Harjuniemen sydämen
  Saunominen kuuluu suomalaisten arkeen. Monelle se on myös jokaviikkoinen rentoutumisen hetki rankan työviikon jälkeen. Pihasauna on helppo tapa tuoda rentoutumisen mahdollisuudet omaan pihapiiriin niin järven rannalla kuin kaupunkiympäristössä. Nopeasti pystytettävät asennusvalmiit kokonaisuudet tekevät haaveista totta. Pihasaunan voi rakentaa tai rakennuttaa, mutta helpoin tapa on tilata asennusvalmis kokonaisuus ‒ kuten teki myös monien tuntema kuntosaliyrittäjä Vertti Harjuniemi.
  20224_77711.jpg
  Autotallin rakentamisen vaiheet - Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
  Sanonnassa on enemmän viisautta kuin saattaa uskoakaan. Onpa kyseessä mikä rakennusprojekti tahansa, sen huolellinen suunnittelu selkeyttää, jouduttaa ja helpottaa koko rakennusprojektin läpivientiä. Tähän artikkeliin on koottu pääkohdat, joiden avulla hahmotat rakennusprojektin kokonaisuuden paremmin ja olet huomattavasti valmiimpi toteuttamaan rakennusprojektisi.
  20226_78614.jpg
  Miten onnistuu autotallinovien vaihto?
  Syitä miksi autotallin ovi kannattaa vaihtaa uuteen on useita. On esteettisiä sekä toiminnallisia, ja sitten joskus on vain tullut turvallisuussyistä aika vaihtaa ovi uuteen. Mutta miten oviremontti sitten onnistuu, onko se monimutkaista, vaativaa ja mitä pitää ottaa huomioon? Vastaukset kysymyksiisi löydät, kun luet eteenpäin.
  201911_61549.jpg
  Miksi lapsiperhe valitsi älykotiinsa Yale Doorman -älylukon?
  Taipalveden perhe on rakentamassa kotia Vihdin Nummelaan uudelle pientaloalueelle, Sepänpihalle. Perhe etsi pitkään sopivaa yksitasoista asuntoa Vihdin ja Lohjan suunnalta. Sopivaa asuntoa ei kuitenkaan löytynyt, mutta vastaan tuli mahdollisuus hankkia tontti uudelta alueelta, jossa pidetään Sepänpihan Kotinäyttely kesällä 2020. Perhe päätti tarttua haasteeseen.- Nummela on sopivan etäisyyden päässä perheemme työpaikoista ja tonttien hinnat ovat vielä inhimillisiä. Näiden asioiden takia päätimme jatkaa asumista hieman pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Petri Taipalvesi kertoo.

  Luetuimmat

  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton

  Uusimmat

  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton
  skeleton