Koriste-esineiden asettelu
Onnistuneet pintamateriaali- ja värivalinnat, hyvä valaistus ja huolella valitut huonekalut tekevät huoneesta miellyttävän ja mukavan, mutta taideteokset ja koriste-esineet, huonekasvit ja erilaiset muistoesineet ovat elementtejä, joiden ansiosta huoneesta tulee persoonallinen ja mieleen painuva. Yksilöllisessä sisustuksessa esineet ovat tilassa esillä itsensä vuoksi. Sijoittelu on harkittua, ne eivät ole vain tilan täytettä.
Koriste-esineiden esillepanossa korostetaan joko yksinkertaisuutta tai esineiden rykelmää. Yksinkertaisen asettelun muutaman esineen luonteet ovat voimakkaita ja puhuttelevia sellaisenaan. Sekalaisista esineistä muodostetaan kokoelmia, joissa esineiden pintamateriaali, väri ja muoto sointuvat yhteen, valokuvan tai maalauksen asetelman tapaan.
Pienimmät esineet ovat tehokkaampia yhdessä ryhmässä kuin siroteltuina. Esimerkiksi simpukat ja kivet voi laittaa maljakkoon tai laseihin. Vastakohtaisuuksista, pienet – suuri, kuivakukat – elävät, voi rakentaa kiinnostavia asetelmia.
Pöytäasetelmissa täytyy huomioida, ettei sommitelma rikkoudu, jos pöydälle lasketaan tarjotin taikka kirja. Esineiden kohdevalaistusta mietittäessä kannattaa tarkastella, mistä suunnasta valo korostaa teosta parhaiten, millaisen vaikutelman halutaan syntyvän.
Taideteosten ripustaminen
Taideteosten ripustamisesta on monta näkemystä. Sekalainen painokuvakokoelma saa tarpeellisen yhtenäisyyden jokaisen kuvan kehyskartongin samankaltaisuudesta ja kehyksen samasta materiaalista. Aiheiltaan epäyhtenäistä kokoelmaa voi yhdistää teosten väri.
Kun ripustettavana on useita tauluja, niitä ei pidä ripustaa liian korkealle tai liian etäälle toisistaan. Liian matalalle sohvan tai tuolin yläpuolelle ripustettuihin teoksiin lyövät istujat päänsä. Sopiva korkeus on katseen korkeus, määriteltynä seisoma- tai istuma-asennosta. Mikäli teosryhmä on suuri, järjestetään ainakin tärkeimmät taulut katsekorkeudelle. Jos yksi taulu on paljon muita suurempi, sitä ei pidä ripustaa pienten keskelle, vaan ryhmän toiseen päähän. Tasapaino kokonaisuudessa säilyy, kun ryhmän toiseenkin päähän sommitellaan jotain kookasta, esim. veistos tai iso huonekasvi.
Taideteosten ryhmä tulee paremmin esiin yksivärisestä seinästä, eikä vaikutelmasta tule kirjava. Jos tapetissa on voimakkaat kuviot, painokuvat ja piirrokset on syytä kehystää tummalla kehyskartongilla, ettei kuvatut aiheet katoa tapetin kuvioihin. Ennen ripustamista kannattaa lattialle tehdä koejärjestely erikokoisista tauluista. Useita pienikokoisia tauluja voi ripustaa ryhmäksi, suuren teoksen tasapainottajaksi. Pystysuoraan ripustetut teokset saavat huoneen näyttämään korkeammalta, vaakatasoon ripustetut pidemmältä.
Ainahan kehyksiin ei edes tarvita maalausta – vahvat koristeelliset kehykset voivat korostaa vanhaa tiiliseinää.