Kodin toinen varaava lämmittäjä – tiilipiippu
Kotoisaa lämpöä sähkökatkoista huolimatta.
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?
Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
Lämpöä pitkään
Paljon puhutaan tulisijojen yhteydessä pienhiukkaspäästöistä. Näihin on kuitenkin mahdollista vaikuttaa polttamalla puuta oikein. Myös oikeaoppinen ja määräaikaan tapahtuva huolto auttavat pienhiukkaspäästöjen pysymistä kurissa. Asumiskäytössä olevan rakennuksen hormit tulee nuohota kerran vuodessa, näin määrää laki. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että nuohoustyön suorittaa ammattitaitoinen nuohooja, joka huomaa helposti hormissa alkavat vauriot sekä mahdolliset riskit.
Tiesitkö muuten, että myös tiilistä muurattu hormi varaa itseensä lämpöä savukaasujen hukkalämmöstä? Tiilien itseensä varaama lämpö lämmittää huoneilmaa vielä pitkään tulipesän sammumisen jälkeen. Voisi siis sanoa, että tiilipiippu toimii toisena varaavana tulisijana. Lisäksi tiilipiippu parantaa puun polton hyötysuhdetta sekä käyttömukavuutta, sillä polttamisjaksojen välinen aika pidentyy lämmönluovutusajan pidentyessä.
Info
Tiilen muita ominaisuuksia:
Paloturvallinen – Muurattu savupiippu täyttää korkeinta T600-lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimuksen 100 mm suojaetäisyydellä, kuten myös T450-lämpötilaluokkaa vastaavat vaatimukset 50 mm suojaetäisyydellä.
Edullinen ratkaisu – Tiilipiipun rakentaminen on edullista ja materiaalien hankinta onnistuu useimmiten lähimmästä rautakaupasta tai rakennustarvikealan verkkokaupoista.
Tasaa kosteusvaihteluita – Tiilen materiaaliominaisuuksiin kuuluu ominaisuus tasata rakennuksen sisäisiä kosteusvaihteluita sekä parantaa sisäilman laatua kaikkina vuodenaikoina.
Hormien lukumäärää ei ole sidottu – Tiilipiippu on mahdollista toteuttaa niin yksi- kuin useampihormisenakin riippuen siihen kytkettävien tulisijojen määrästä ja vaatimuksista.
- Ekologinen valinta – Valmistus puhtaista luonnonmateriaaleista
Miten sitten puuta tulisi polttaa?
Hyvä lähtökohta on poltettavan puun laatu. Hyvä ja kuiva puu on oikeaoppista takkapuuta. Jotta polttopuut säilyisivät hyvänä, tuleekin puuvaraston tai -säilytystilan olla hyvin tuulettuva, puut sateelta suojaava sekä riittävän suuri, jotta kuivat ja vielä kuivumassa olevat puut voidaan erottaa toisistaan. Puun kuivuminen polttopuuksi kestää jopa vuoden.
Varsinaisessa sytytysvaiheessa muista tarkistaa että savupellit ovat auki, tulisija ja arina puhdistettu tuhkasta. Puiden ilmava ladonta siten, että isot puut on sijoitettu alle ja pienet päälle. Sytytä sytykkeillä pinon päältä, jos ei tulisijan ohjeissa ole toisin mainittu. Varmista myös korvausilman saanti ja säädä paloilman määrää sopivaksi. Liekkien ollessa kirkkaita ja huminan tasaista ja rauhallista, on paloilma sopivaa ja palaminen tehokasta. Helppo tapa tarkistaa palavatko puut puhtaasti, on käydä kurkistamassa ulkona, millainen savu piipusta tulee. Sytytysvaiheen jälkeen piipusta tulevan savun tulisi olla vaaleaa ja tuskin näkyvää.
Tulisijoille on asetettu normeja, joiden avulla on tarkoitus parantaa ympäristöasioiden huomioimista. Takkoihin tulikin nyt vuoden 2018 alussa pakollisiksi energiamerkit, joista selviää takan energialuokka sähkölaitteiden energiamerkintöjen tapaan. Tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2022 uudet takat täyttävät EU:n asettamat päästökerroinvaatimukset.