• Etusivu
  • Energia

Kodin älyvalaistustrendit 2023

Viihtyisyyttä, tunnelmaa ja hyvinvointia

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ledvance OY
Julkaistu 14.06.2023Päivitetty 12.07.2023
20236_82471.jpg

Kodin valaistus ei ole enää vain valojen päälle ja pois kytkemistä, vaan sillä on mahdollista tehdä paljon enemmän. Valaistus on yksi kodin keskeisimmistä tunnelmanluojista, hyvällä valaistuksella on myös merkitystä esimerkiksi kotona työskentelyn mielekkyyteen tai illalla rauhoittumiseen. Nykyaikaisella älyvalaistuksella on mahdollista luoda haluttua tunnelmaa ja korostaa kodin esteettisiä muotoja, sekä lisätä vireyttä ja turvallisuutta.

Tilanteen mukaan säätyvä valaistus

Tänä vuonna värien käyttö sisustuksessa on trendikästä ja nyt myös valaistuksen väriä on mahdollista vaihtaa mieleiseksi. LEDVANCE SMART+ WiFi -lampuilla ja valaisimilla on helppoa ja vaivatonta luoda kotiin omannäköinen valaistustunnelma, joka korostaa eri tilojen yksityiskohtia.

RGB-ominaisuuden omaavilla lampuilla ja valaisimilla valon värisävy on helppoa vaihtaa sekä ohjelmoida vaihtumaan itsestään tai vaikka musiikin tahtiin. Valittavana on lämpimän ja kylmän valkoisen valon lisäksi noin 16 miljoonaa kiehtovaa värisävyä, joilla elävöittää kotia, mökkiä tai vaikka ulkotiloja.

Vuorokausirytmiä mukaileva valaistus edistää hyvinvointia

Valaistuksen vaatimukset ovat muuttuneet ja tietoisuus valaistuksen vaikutuksesta hyvinvointiin on lisääntynyt. Esimerkiksi vuoden pimeimpään aikaan, kun auringonvaloa on luonnostaan vähän, kodin valaistuksen merkitys korostuu.

LEDVANCE SUN@HOME -lamput ja -valaisimet luovat ainutlaatuista luonnollisen päivänvalon kaltaista valoa, joka edistää niin hyvinvointia kuin suorituskykyäkin. Erittäin lähelle auringonvalon ominaisuuksia pääsevän värintoiston ansiosta (CRI > 95) värit näkyvät mahdollisimman luonnollisina.

Toisin kuin perinteisissä LED-lampuissa, SUN@HOME-tuotteiden LEDien valkoisessa valossa on hyvin vähän sinistä valoa, minkä ansiosta ne tukevat luonnollista vuorokausirytmiä ja ovat silmille miellyttävämpi. Valon värilämpötilaa voidaan säätää laajalla spektrillä (2 200–5 000 K), mikä mahdollistaa päivän aloituksen auringonnousua jäljittelevässä valaistuksessa ja työskentelyn keskittymistä parantavassa viileän valkoisessa valossa.

Päivän päätteeksi valaistusta voidaan himmentää ja säätää lämpimämmäksi, mikä valmistelee kehon rentouttavaan yöuneen. Katso lisää: Paranna hyvinvointiasi älyvalaistuksella

20236_82472.jpg

Tutustu älyvalaistukseen Asuntomessuilla

Valaistuksen ohjattavuus helpottaa arkea. Tämä on ollut suunnittelun keskiössäTalo LEDVANCEssa (messukohde 14), jossa valaistus on toteutettu pääosin monipuolisilla ja älykkäillä LEDVANCE-valonlähteillä. Niiden myötä valaistuksesta saatiin juuri talon rakennuttajaperheen toiveiden mukainen.

– Valaistuksen muunneltavuus eri tarpeiden mukaan on meille tärkeää ja ihanteellista on, että saamme helposti luotua kotiin erilaisia tunnelmia. LEDVANCEn älyvalaistusratkaisuissa meitä kiehtoo erityisesti ohjattavuus, kuten valon värilämpötilan sekä värin säätö. Myös ulkovalaisimien ajastaminen on meille tarpeellinen ominaisuus, jota tulemme hyödyntämään, kertoo perheen äiti Hanna-Maija Tikka.

Arkea ja asumisviihtyvyyttä helpottavat SMART+ WiFi ja SUN@HOME -lamput ja -valaisimet ovat älykkäitä ja etäohjattavia. Ohjaus käy kätevästi maksuttomalla LEDVANCE SMART+ WiFi -sovelluksella ja äänikomennot toimivat linkittämällä sovellus yhteensopivaan älykaiutinjärjestelmään (Amazon Alexa tai Google Assistant). Sovelluksen ansiosta älyvalaistusta on helppoa mukauttaa päivän eri tilanteiden ja tunnelman mukaan sekä ajastaa.

Eri toiminnot, kuten värillinen valo, kirkkauden säätö ja valaistustunnelmien luonti, ovat myös säädettävissä erillisellä kaukosäätimellä. Kaukosäätimen etuna on, että kuka tahansa voi käyttää sitä valaistuksen ohjaukseen. Valot voidaan laittaa päälle ja sammuttaa myös perinteisellä seinäkytkimellä.

20236_82473.jpg

Vinkit kodin älyvalaistuksen toteutukseen

  • Huomioi valon värilämpötila. Lämmin valkoinen (2700 K) soveltuu oleskelutilojen tunnelmavalaistukseen. Neutraalin valkoinen (4000 K) on ihanteellinen kodin työskentelyalueiden valaisemiseen. SUN@HOME-valonlähteillä valaistus jäljittelee luonnollista auringonvaloa ja mukautuu päivän rutiineihin.
  • Käytä väriä myös valaistuksessa. Hyllyjen tai sivutasojen reunoja pitkin kulkevat, väriä vaihtavat LED-valonauhat tuovat lisäsäväyksen sisustukseen ja luovat haluttua tunnelmaa. Valon väriä vaihtavissa SMART+ WiFi -valonlähteissä on jopa 16 miljoonaa värivaihtoehtoa, joista löytyy jokaiselle mieluisa ja tilanteeseen sopiva vaihtoehto.
  • Lisää viihtyvyyttä kylpyhuoneeseen. SMART+ WiFi -kylpyhuonevalaisimien (IP44) valon värilämpötilansäätö- ja himmennysominaisuuksien ansiosta kylpyhuone on aina täydellisesti valaistu. Saatavilla niin älykkäitä katto- kuin seinävalaisimia. Kylpyhuoneisiin soveltuvalla LEDnauhalla (IP65 ja virtalähde IP44) on puolestaan mahdollista luoda epäsuoraa ja suoraa valaistusta, mikä luo tasaista valoa eri värilämpötiloissa ja väreissä, sekä on himmennettävissä.
  • Helpota sähkölaitteiden hallintaa älypistorasioilla. SMART+ WiFi -älypistorasioilla saat liitettyä kodin sähkölaitteet perinteisten valaisimien kanssa samaan järjestelmään. Tällöin ne voidaan esimerkiksi ajastaa syttymään tiettyyn kellonaikaan.
  • Hyödynnä älyvalaistusta myös ulkotiloissa. Yksittäisillä kohdevalaisimilla tai valoketjuilla voi valaista pihan koristeellisia yksityiskohtia, kuten yksittäisiä kasveja, kukkapenkkiä tai kivetystä. Terassin ympärille epäsuoraa valaistusta antavat LED-nauhat tekevät myös oleskelualueesta viihtyisän. Luonnonvaloa mukaileva, lämmin valkoinen valo, jonka värilämpötila on enintään 3 300 kelviniä, luo ulkotiloihin miellyttävän tunnelman myös hämärän aikaan, kun taas 3 300–5 300 kelvinin valo on ihanteellinen vaihtoehto sisäänkäynnin valaisemiseen.

Lue lisää:

Toteuta älyvalaistus helposti lampun vaihdolla.
Info

Info

Lisätietoa älyvalaistuksesta:

Haluatko lisätietoa älyvalaistuksesta?

Kiinnostaisiko älyvalaistuksen toteuttaminen kotiisi?
Jätä yhteydenottopyyntö - valaistuksen asiantuntija kertoo lisää.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ledvance OY
Energia
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79201.jpg
Toteuta älyvalaistus nopeasti vain lampun vaihdolla
Valolla on merkittävä vaikutus hyvinvointiin ja vireystilaan. Siksi kodin valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Laadukkailla lampuilla toteutettu valaistus vaikuttaa asumisviihtyvyyteen, tilojen tunnelmaan ja myös mielialaan. Uusimman WiFi-tekniikan ja -ohjauksen avulla kodin valaistuksesta saadaan luotua entistä monipuolisempaa ja asukkaiden arkea paremmin palvelevaa.
202210_79775.jpg
Paranna hyvinvointiasi älyvalaistuksella
Luonnon valon vuorokausirytmi ohjaa sisäistä kelloamme aamusta iltaan. Vietämme kuitenkin suurimman osan ajasta sisätiloissa, jolloin vastaavan optimaalisen valaistuksen toteuttaminen kodin tiloihin on tärkeää hyvinvointimme ja jaksamisen kannalta. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina laadukkaan valaistuksen merkitys korostuu entisestään. Uudenlainen älykäs päivänvalovalaistus parantaa vireyttä aamulla, keskittymistä päivällä ja rentoutumista illalla.
202211_79992.jpg
Älykäs koti ei käytä sähköä turhaan
Korkeat energiakustannukset puhuttavat nyt paljon – ja säästää pitäisi. Kulutustottumuksia muuttamalla voidaan vaikuttaa merkittävästi energiankäyttöön asumisessa. Valaistuksen ja kodin sähkölaitteiden älykäs ohjaaminen tuo helpotusta kulutuksen hallintaan eivätkä laitteet ole päällä turhaan. Päivittäminen älykodiksi onnistuu nopeasti älylamppujen vaihdolla ja älypistorasioilla, jotka mahdollistavat valaistuksen ja piensähkölaitteiden ohjaamisen sovelluksella tai älykaiuttimen äänikomennoilla.
202212_80381.jpg
Pitäisikö jouluvaloista luopua? Pelastaako pimeä koti isolta sähkölaskulta?
Kausivalot piristävät pimeimpään vuodenaikaan, mutta sähkönsäästön nimissä moni pohtii nyt niiden tarpeellisuutta. Entäpä sitten kotipihan ulkovalot, pitäisikö sittenkin vaan kompastella hämärässä? Sähkönhinnan noustessa lamppujen sammuttaminen voi tuntua houkuttelevan yksinkertaiselta ja konkreettisesti säästöä tuovalta toimelta, mutta todellisuudessa näin kertyvät säästöt jäävät pieniksi, jos kotona käytetään energiapihejä led-valoja. Kun valaistuksella halutaan säästää energiaa, paras keino tähän onkin päivittää vanhat valot ledeihin. Näin säästöä saadaan aikaan asumismukavuuden ja -turvallisuuden kärsimättä.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20225_78047.jpg
Näin tuot valoa sähköttömälle kesämökille - katso vinkit
Illan pimetessä aurinkokenno- ja paristovalot tuovat tunnelmaa ja turvallisuuden tuntua myös niihin paikkoihin, joissa sähköä ei ole saatavissa. Airamin näppärillä valoratkaisuilla sähkötön kesämökki terasseineen, rantasaunoineen, huvimajoineen ja pihapolkuineen on helppo valaista tilanteen ja tarpeen mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton