• Etusivu
  • Talo

Kivitalo Poroton-kennoharkoista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Päivitetty 08.10.2020
20191_55841.jpg

Poroton-kennoharkkotalo edustaa modernia ja kestävää kivitalorakentamista. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.

Keraaminen kennoharkko jatkaa pitkää ja toimivaksi todettua tiilirakentamisen perinnettä. Harkot valmistetaan polttamalla korkeassa lämpötilassa pääraaka-aineena savi. Poroton-talon runkorakenne täyttää sellaisenaan, ilman erillistä lämmöneristekerrosta, ulkoseiniltä vaadittavan 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Harkon eristävyys perustuu kennomaisen rakenteen sisään jäävään ilmaan.

– Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus pitkällä aikavälillä. Jos useita eri tiiveyden omaavia materiaaleja sisältävän seinärakenteen sisään joutuu kosteutta, sen haihtuminen luonnollisesti rakenteen läpi ei välttämättä aina onnistu. Tällöin riski kosteus- tai homevauriolle kasvaa. Yksiaineisella epäorgaanisella massiivitiilirakenteella on suuri kosteuskapasiteetti ja oikeanlainen huokosrakenne, jolloin se pystyy sitomaan ja luovuttamaan kosteutta ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa, eli kansankielellä rakenne "hengittää", Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen toteaa.

Lisää Poroton-harkoista

Talvella lämmin ja kesällä sopivan viileä

Hyvän kosteustasapainon ylläpidon lisäksi massiivitiilirakenne toimii tehokkaasti myös lämpötilaerojen tasaajana. Paksu seinärakenne tasoittaa ulkoilman helle- ja pakkashuippujen vaikutukset sisäilmaan toimien ikään kuin termostaattina ulko- ja sisätilojen välissä. Huoneilma pysyy miellyttävänä läpi vuoden ilman tuntuvia lämpötilavaihteluita. Lämmönvarauskykynsä ansiosta massiivinen tiilirakenne on myös energiataloudellinen ja säästää siten asumisen aikaisia kustannuksia kevyempiin seinäratkaisuihin verrattuna.

Ouluun valmistunut Poroton-pientalo on Arkkitehtitoimisto Laation suunnittelma. Urakoitsijana toimi paikallinen Rakennusliike Icon Oy.
Ouluun valmistunut Poroton-pientalo on Arkkitehtitoimisto Laation suunnittelma. Urakoitsijana toimi paikallinen Rakennusliike Icon Oy.

Harkkorakenteisista kivitaloista lyhyin rakentamisaika

Ohuiden kennojen ja keraamisen rakenteensa ansiosta Poroton-seinä on kaikista kivirakenteista nopeimmin kuivuva, mikä mahdollistaa sisäpuolisten töiden sekä julkisivurappauksen aloittamisen lähes välittömästi muurauksen jälkeen samoja telineitä hyväksikäyttäen. Rakentamisaika lyhenee ja rakennus saadaan valmiiksi yhdellä kertaa ilman, että julkisivurappauksen lopullista valmistumista tarvitsisi odottaa perinteisen lämmityskauden ajan.

– Kennoharkkorakenteeseen ei tuoda rakennusaikana lisäkosteutta suurien valujen tai laastimäärien muodossa. Vain vaakasaumoihin levitetään ohuen ohut laastikerros. Rakenteen nopean kuivumisen ja kutistumattomuuden ansiosta pintojen tasoitus- ja viimeistelytyöt voidaan aloittaa jo pian muurauksen valmistuttua. Se, että talo saadaan kerralla valmiiksi, on suuri etu rakentajalle niin asumismukavuuden kuin kustannustenkin kannalta, Juha Karilainen painottaa.

Espooseen on pian valmistumassa Villa Atrium, Helst Arkkitehdit Oy:n yksilöllisesti lapsiperheelle suunnittelema Poroton-kennoharkkotalo. Talon rakentaa OKT-Rakennus Oy.
Espooseen on pian valmistumassa Villa Atrium, Helst Arkkitehdit Oy:n yksilöllisesti lapsiperheelle suunnittelema Poroton-kennoharkkotalo. Talon rakentaa OKT-Rakennus Oy.

Yksilöllisesti suunniteltu pientalo

Poroton-kennoharkkotalo on aina arkkitehdin yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin ja tontin vaatimuksiin suunnittelema rakennus. Tyypillisesti julkisivuratkaisuksi valitaan rappaus, mutta talon voi myös vuorata esimerkiksi tiilellä, mikä ratkaisuna parantaa edelleen rakenteen energiatehokkuutta ja ääneneristävyyttä sekä takaa talolle pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Puutaloalueita ajatellen mikään ei estä Poroton-harkkotaloa vuoraamasta myös puupaneelilla.

Poroton-talon voi hankkia Wienerbergerin kumppaniverkoston kautta haluamaansa valmiusasteeseen. Myös suunnitteluprosessiin on tarjolla tukea ja kokeneita ammattilaisia.

Info

Info

Poroton U8 -kennoharkko:

Koko (LxSxK) 248x490x249 mm
Menekki 16 kpl/m2
Paino 18,2 kg
Laastinmenekki 6 kg/m2
Harkon puristuslujuus 6 MN/m2
Laskennallinen puristuslujuus fk 1,2 MN/m2
Lämmönjohtavuus 0,08 W/mK
Ulkoseinan U-arvo 0,16 W/m2K
Ääneneristavyys, rappaus Rw > 43 dB
Ääneneristavyys, tiiliverhoiltuna Rw > 50 dB
Vesihoyryn läpäisevyys μ 5/10
Paloluokka REI 30

Tutustu myös muihin Poroton-harkkoihin täältä.

Wienerberger Oy Ab
Talo
runko
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3689.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20078_5978.jpg
TERCA -tiilikoti
Wienerbergerin tiilet ja rakenneratkaisut ovat näyttävästi esillä Hämeenlinnan asuntomessuilla, sillä Wienerberger on mukana messuilla kahdella kohteella. Wienerbergerin kohteet ovat kohde numero 27, Terca -tiilikoti sekä kohde numero 44, Talo Wienerberger. Molemmissa kohteissa talon runko on tiili-villa-tiili tyyppinen ulkoseinäratkaisu, jossa runko on muurattu ohutsaumamuurausmenetelmällä Terca –runkotiilistä.Terca -tiilikoti, kohde 27Talo Wienerberger, kohde 44
20151_42013.jpg
Tuunaa talosi ja tutustu Kaarnaan
Uusi Kaarna-mallistoUutta Kaarna-mallistoa voi parhaiten kuvailla sen suunnittelija, arkkitehti Eva-Maria Ylönen. Hän tekee sen sekä TUNTEELLA:- Sain inspiraatiota Kaarnaan luonnosta, tummasta metsästä ja puusta, pitkistä suomalaisista perinteistä selkeästi nykyaikaan tuotuna. Kaarna on ulkomuodoltaan vähäeleinen ja selkeä, mutta silti paljon puhuva. Kaarnalla on tuttu perinteisen talon leikkausmuoto, mikä näkyy myös sisätiloissa.että JÄRJELLÄ:- Uusi Kaarna on suunniteltu asumiseen eläytyen. Tilat muodostuvat kodikkaan oleskelutilan ympärille. Toimivat aputilat lähtevät siitä, että erilaisiin toimintoihin tarvitaan erilaisia tiloja. Saunaosasto on omassa rauhassaan ja kodinhoitotilat omassaan. Saunan ystäville Kaarna tarjoaa aivan uutta. Taloon on mahdollista yhdistää puulämmitteinen pihasauna, materiaaliksi voi valita jopa hirren. Pihasaunaa on helppo käyttää talon sisällä sijaitsevista pesu- ja pukeutumistiloista.Tutustu lisää Kastelliin ja Kaarnaan.
20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
201812_55695.jpg
Verkosta ostettu talo säästää euroja
Osta talo verkosta -palvelutarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnitella ja ostaa oma koti suoraan verkosta. Asiakkat ovat innostuneet uuden kodin verkko-ostamisesta, koska verkossa talokaupat tulevat edullisemmaksi ja ostaminen käy helpommin ja nopeammin perinteiseen tapaan verrattuna.Kastelli päätti toteuttaa asiakkaiden toiveet isommasta omakotitalosta Play-mallistoon, joten Kastellin verkkopalvelussa laajennettiin saatavilla olevaa mallistoa nyt isommalla, 120-neliöisellä uutuudella. Play 120 -kodissa yhdistyvät käytännöllinen tilasuunnittelu sekä joustava pohjaratkaisu. Tilaa Kastelli-taloesiteSuunnittele oma Play-kotisi

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton