Kiinnitä kunnolla kiveen ja kallioon
Kesämökkejä varustellaan nykyajan mukavuuksilla, joiden asennukset kysyvät luotettavia kiinnikkeitä. Kiveen ja kallioon tehtävissä kiinnityksissä kemiallinen massa yhdessä mekaanisen kiinnikkeen kanssa muodostaa lujan ja kestävän kiinnityksen. Näitä tarvitaan esimerkiksi laiturien ankkuroinneissa, terassien pohjarakenteissa tai aurinkopaneelien jalustoissa. Oikein tehty kiinnitys kestää rasituksia murtumatta.
Miten laituri tulisi kiinnittää?
Kiinteät sekä kelluvat laiturit täytyy ankkuroida tukevasti ja kestävästi kiinni joko toisesta tai molemmista päistään. Usein laituri on pystyttävä myös irrottamaan. Laineiden aiheuttama jatkuva liike ja lyöminen laituriin rasittaa kiinnityksiä. Koska metalli on kiveäkin kovempaa, se alkaa helposti kuluttaa ympäröivää kiveä tai betonia, kunnes koko kiinnitys antaa periksi ja pahimmassa tapauksessa pettää.
Laiturien saranajalustat ja kiinnityskehikot kiinnitetään rantakallioon joko kuumasinkityllä kiila-ankkurilla tai kemiallisella ankkurointimassalla käyttäen vaarnaa tai kierretankoa. Kemiallinen kiinnitys kierretangolla on helppo tehdä ja kiila-ankkuriasennusta helpompi purkaa, mikäli laiturirakenne siirretään talveksi pois.
Ankkurointimassa varmistaa kiinnityksen
Niin sanottu lippalaituri saattaa tarvita maatuen, jolla se perustetaan laiturin alapuoliseen kallioperään. Komean kallionkylkilaiturin teräsrakenteet sijoitetaan usein aivan veden rajaan, jolloin pintakorkeuden vaihtelun mukaan kiinnitykset ovat välillä jopa veden pinnan alla. Mikäli kiinnitys on kokonaan veden alla tai alttiina jatkuvalle veden vaikutukselle, on suositeltavaa käyttää kiinnitykseen kemiallisella ankkurointimassalla kiinnitettyä kuumasinkittyä tai ruostumattomasta teräksestä valmistettua vaarnaa tai kierretankoa. Kemiallisella massalla kiinnityksen pystyy tekemään myös veden alla.
Kuumasinkityt tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiila-ankkurit kelpaavat myös maatuen kiinnitykseen, mutta kemiallisen ankkurointimassan etuna on se, että massa tiivistää porareiän parantaen kiinnityksen pitkän aikavälin korroosionkestoa. Kiinnityksessä on hyvä myös muistaa, että kiila-ankkurit tulisi aina kiristää juuri oikeaan momenttiin momenttiavaimella.
Lipputankojen jalustat irti kiven pinnasta
Lipputankojen, aurinkopaneelien, tuulivoimaloiden sekä muiden korkeiden rakenteiden jalustat on asennettava yleensä vaateriin, jolloin pulmia aiheuttaa epätasainen alusta, kuten kallion tai kiven pinta. Betonilaatan tai anturan valuun tai juotosbetonin sekoitteluun ei heti tarvitse ryhtyä, sillä voit kiinnittää jalustan irti alustasta kemiallisella ankkurointimassalla kiinnitetyllä kierretangolla tai vaarnalla.
Etäasennukseen tarvitset vain muutaman mutterin ja aluslevyn, joilla asennat pohjalevyn vaakatasoon. Pidä huoli, että kierrät metalliankkurin, kuten kuumasinkityn kierretangon tarkasti pystysuoraan.
Kaikki metalliankkurit voit kiinnittää kemiallisella massalla
Kallioisessa maaperässä portaat, kulkusillat sekä terassit on kätevä perustaa irti maan pinnasta pilarikenkien päälle. Pilarikengät, kalliokiilat ja muut tartuntaraudat voi kiinnittää myös ilman juotosbetonia tai kemiallista ankkurointia hakkaamalla ne porareikään tai vastakiilaan, mutta ei vara venettä kaada. Lisäksi massalla tehtävä asennus antaa mahdollisuuden säätää kengän asennussyvyyttä ennen massan kuivumista.
Estä ruostuminen - Ole tarkkana materiaalien kanssa!
Kiinnitä mökillä erityistä huomiota kiinnikkeiden korroosionkestoon sekä erilaisten kiinnityksessä käytettävien komponenttien, kuten pulttien, aluslevyjen ja mutterien, materiaalien yhteensopivuuteen. Yleinen virhe on käyttää kuiviin sisätiloihin tarkoitettuja sähkösinkittyjä teräskiinnikkeitä yhdessä alumiinin kanssa, esim. uimaportaiden kiinnityksessä. Galvaaninen korroosio aiheuttaa poikkeuksetta epäjalomman metallin nopean syöpymisen. Jälki on rumaa ja naapurit nauravat, kun kiinnikkeet ovat ruostuneet yhdessä kesässä ruskeiksi. Lisäksi lopputuloksena saattaa olla kiinnityksen pettäminen.