Kiinnitä kunnolla kiveen ja kallioon

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Päivitetty 09.05.2025
20206_65304.jpg

Kesämökkejä varustellaan nykyajan mukavuuksilla, joiden asennukset kysyvät luotettavia kiinnikkeitä. Kiveen ja kallioon tehtävissä kiinnityksissä kemiallinen massa yhdessä mekaanisen kiinnikkeen kanssa muodostaa lujan ja kestävän kiinnityksen. Näitä tarvitaan esimerkiksi laiturien ankkuroinneissa, terassien pohjarakenteissa tai aurinkopaneelien jalustoissa. Oikein tehty kiinnitys kestää rasituksia murtumatta.

Miten laituri tulisi kiinnittää?

Kiinteät sekä kelluvat laiturit täytyy ankkuroida tukevasti ja kestävästi kiinni joko toisesta tai molemmista päistään. Usein laituri on pystyttävä myös irrottamaan. Laineiden aiheuttama jatkuva liike ja lyöminen laituriin rasittaa kiinnityksiä. Koska metalli on kiveäkin kovempaa, se alkaa helposti kuluttaa ympäröivää kiveä tai betonia, kunnes koko kiinnitys antaa periksi ja pahimmassa tapauksessa pettää.

Laiturien saranajalustat ja kiinnityskehikot kiinnitetään rantakallioon joko kuumasinkityllä kiila-ankkurilla tai kemiallisella ankkurointimassalla käyttäen vaarnaa tai kierretankoa. Kemiallinen kiinnitys kierretangolla on helppo tehdä ja kiila-ankkuriasennusta helpompi purkaa, mikäli laiturirakenne siirretään talveksi pois.

<p data-block-key="jtztl">Joustava betonikiinnitys kiila-ankkureilla.</p>
Joustava betonikiinnitys kiila-ankkureilla.

Ankkurointimassa varmistaa kiinnityksen

Niin sanottu lippalaituri saattaa tarvita maatuen, jolla se perustetaan laiturin alapuoliseen kallioperään. Komean kallionkylkilaiturin teräsrakenteet sijoitetaan usein aivan veden rajaan, jolloin pintakorkeuden vaihtelun mukaan kiinnitykset ovat välillä jopa veden pinnan alla. Mikäli kiinnitys on kokonaan veden alla tai alttiina jatkuvalle veden vaikutukselle, on suositeltavaa käyttää kiinnitykseen kemiallisella ankkurointimassalla kiinnitettyä kuumasinkittyä tai ruostumattomasta teräksestä valmistettua vaarnaa tai kierretankoa. Kemiallisella massalla kiinnityksen pystyy tekemään myös veden alla.

Kuumasinkityt tai ruostumattomasta teräksestä valmistetut kiila-ankkurit kelpaavat myös maatuen kiinnitykseen, mutta kemiallisen ankkurointimassan etuna on se, että massa tiivistää porareiän parantaen kiinnityksen pitkän aikavälin korroosionkestoa. Kiinnityksessä on hyvä myös muistaa, että kiila-ankkurit tulisi aina kiristää juuri oikeaan momenttiin momenttiavaimella.

<p data-block-key="qvn8b">Kallionkylkilaiturin teräsrakenteet kiinnitettynä.</p>
Kallionkylkilaiturin teräsrakenteet kiinnitettynä.

Lipputankojen jalustat irti kiven pinnasta

Lipputankojen, aurinkopaneelien, tuulivoimaloiden sekä muiden korkeiden rakenteiden jalustat on asennettava yleensä vaateriin, jolloin pulmia aiheuttaa epätasainen alusta, kuten kallion tai kiven pinta. Betonilaatan tai anturan valuun tai juotosbetonin sekoitteluun ei heti tarvitse ryhtyä, sillä voit kiinnittää jalustan irti alustasta kemiallisella ankkurointimassalla kiinnitetyllä kierretangolla tai vaarnalla.

Etäasennukseen tarvitset vain muutaman mutterin ja aluslevyn, joilla asennat pohjalevyn vaakatasoon. Pidä huoli, että kierrät metalliankkurin, kuten kuumasinkityn kierretangon tarkasti pystysuoraan.

<p data-block-key="qp427">Lipputangon jalka kierretangolla.</p>
Lipputangon jalka kierretangolla.

Kaikki metalliankkurit voit kiinnittää kemiallisella massalla

Kallioisessa maaperässä portaat, kulkusillat sekä terassit on kätevä perustaa irti maan pinnasta pilarikenkien päälle. Pilarikengät, kalliokiilat ja muut tartuntaraudat voi kiinnittää myös ilman juotosbetonia tai kemiallista ankkurointia hakkaamalla ne porareikään tai vastakiilaan, mutta ei vara venettä kaada. Lisäksi massalla tehtävä asennus antaa mahdollisuuden säätää kengän asennussyvyyttä ennen massan kuivumista.

Tutustu kemiallisiin ankkurointituotteisiin

<p data-block-key="ykr0v">Silmukkapultti ankkurointimassalla kiveen.</p>
Silmukkapultti ankkurointimassalla kiveen.

Estä ruostuminen - Ole tarkkana materiaalien kanssa!

Kiinnitä mökillä erityistä huomiota kiinnikkeiden korroosionkestoon sekä erilaisten kiinnityksessä käytettävien komponenttien, kuten pulttien, aluslevyjen ja mutterien, materiaalien yhteensopivuuteen. Yleinen virhe on käyttää kuiviin sisätiloihin tarkoitettuja sähkösinkittyjä teräskiinnikkeitä yhdessä alumiinin kanssa, esim. uimaportaiden kiinnityksessä. Galvaaninen korroosio aiheuttaa poikkeuksetta epäjalomman metallin nopean syöpymisen. Jälki on rumaa ja naapurit nauravat, kun kiinnikkeet ovat ruostuneet yhdessä kesässä ruskeiksi. Lisäksi lopputuloksena saattaa olla kiinnityksen pettäminen.

Näin tehdään kiinnitys injektiomassalla

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
20124_30340.jpg
Mitä ihmeen asennuskalusteita?
Sähköistyksessä tarvitaan asennuskalusteita. Mutta mitä ne ovat, mitä niihin kuuluu ja miten tärkeää osaa ne näyttelevät omassa talossa? Lue alta, niin asia selviää.
20101_20007.jpg
Vallox osaa ilmanvaihdon
Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossaVallox-ilmanvaihtokoneiden MLV-mallit on suunniteltu erityisesti maalämpöä hyödyntävien talojen ilmanvaihtokoneiksi. Näihin erikoismalleihin on valmiiksi asennettu MLV-patteri. Vallox MLV -patteri hyödyntää maalämpöä ja maakylmää ulkoilman esilämmitykseen ja viilennykseen. MLV-patterin avulla voidaan maalämpöputkistossa kiertävään nesteeseen sitoutunutta lämpöä hyödyntää talviaikana ilmanvaihdossa. Se tuo talviaikana säästöä energiakuluissa ja kesäaikana viilentää sisäilmaa energiatehokkaasti.
Paimiossa sijaitsevaan omakotitaloon tehtiin ilmanvaihtoremontti Swegonin toimesta.
Hyvä hetki uusia kodin ilmanvaihto?
Paimiossa, idyllisessä tiiliverhoillussa omakotitalossa asuva Lehdon perhe päätti, että on aika tehdä ilmanvaihtoremontti. Perheen kodin ilmanvaihtolaite, ILTO 400, oli pitänyt hyvää huolta kodin ilmanvaihdosta jo yli 20 vuotta ja oli selvää, että laitteiden ikääntyessä oli tiedossa monenlaista huoltoa ja sen myötä huoltokuluja. Nyt oli siis hyvä hetki uusia kodin ilmanvaihto. Mikä uudeksi ratkaisuksi tulisi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton