Keittiön suunnittelun lähtökohdat
Inspiroivia ideoita keittiön remontointiin ja sisustukseen
Keittiön suunnittelussa on otettava huomioon yhtä aikaa monia eri tekijöitä, kuten toimintojen mukainen tilasuunnittelu, tarkoituksenmukaiset, kestävät ja silmää miellyttävät pintamateriaalit, kalusteiden mitoitus ja ergonomisuus, oikein ja tukevasti sijoitetut koneet, valaisimet sekä suojatut pistorasiat sekä mahdolliset lapsiturvalaitteet. Kun tähän lisätään vielä tyyli ja tunnelma, värit ja tilan muoto, ollaan suunnittelemassa kokonaisuutta, johon tarvitaan aikaa ja myös keittiöasiantuntijan apua.
Kodinkoneiden ja kaappien sijoittelu
Keittiösuunnittelun lähtökohtana käytetään halkaisijaltaan 1300 mm ympyrää. Tämä ympyrä kuvaa vapaata tilaa, jolloin toimintojen suunnittelu sopivin etäisyyksin helpottuu.
Toinen hyvä sääntö muistaa keittiön mitoituksessa on Työtehoseuran mukaan kodinkoneiden käyttöalueen korkeuden pitäminen välillä 700–1300 mm lattiasta. Tälle alueelle kannattaa sijoittaa ahkerimmin käytetyt kodinkoneet sekä painavat tavarat.
Työtehoseura suosittelee kodinkoneiden sijoituskorkeudeksi:
- kalusteuuni 700–900 mm
- astianpesukone 300–450 mm
- kylmäsäilytyslaitteet 400–900 mm lattiasta
- mikroaaltouuni 700–1100 mm
- pienkoneet 700–1100 mm
Keittiön muoto
Useimmiten keittiön koko ja muoto ratkaisevat, millainen keittiö valitaan. Uudisrakentajalla on toki eniten valinnan varaa.
Parhaimmillaan toimiva keittiö mukautuu käyttäjän eri elämänvaiheisiin. Tilojen tulisi sopia myös liikkumisesteisille, jolloin suunnittelun lähtökohtana on pyörätuolin käytön tilantarve ja kalusteiden tavoitettavuus pyörätuolista käsin. Keittiön esteettömyys merkitsee myös monia muita asioita, esimerkiksi ikääntyneillä on keittiön käyttäjinä erityistarpeita.
Keittiöt jaetaan tilan muodon mukaan I-, II- eli rinnakkais- sekä L-, U- ja saarekekeittiöihin. Lisäksi pienoiskeittiö soveltuu yhden hengen talouteen, sivuasuntoihin ja kakkoskeittiöksi.
Keittiötä kannattaa ajatella työskentelyalueina, joita ovat säilytys-, tiskaus- ja ruoanlaittoalueet. Kun suunnittelu aloitetaan keittiön toiminnoista yksittäisten koneiden tai kaappien sijasta, on keittiöstä helpompi rakentaa toimiva kokonaisuus.
Kolme työskentelykolmion pääaluetta pitävät sisällään jääkaappi/pakastimen ja säilytyskaapit (säilytys), lieden, uunin ja mikroaaltouunin (ruoanlaitto) sekä altaat ja tiskikoneen (tiskaus). Näiden kaikkien onnistunut sijoittelu keskenään on olennaista työskentelyergonomian kannalta.
Keittiön keskeisimmät alueet ovat siis keittotason, tiskialtaan ja jääkaapin ympärillä. Näiden kolmen alueen kuvitteelliset viivat muodostavat kuvion, jota kutsutaan työkolmioksi. Toimiva keittiö syntyy, kun nämä alueet sijoitetaan riittävän lähelle toisiaan. Liian lähelle sijoitettuna ne kuitenkin tekevät keittiöstä ahtaan.
Tavoitteena on keittiö, jossa ei joudu esimerkiksi nostamaan kuumia kattiloita tai vettä valuvia vihanneksia tasolta toiselle ympäri keittiötä, vaan eri työvaiheet sujuvat mahdollisimman siististi, turvallisesti ja vaivattomasti.
I-keittiö
I-Keittiö sijoitetaan yhdelle seinälle ja se voi olla esimerkiksi ruokailutilan ja olohuoneen yhteydessä avokeittiönä.
I-keittiö voi olla avokeittiönä erittäin toimiva ja nykyaikaiset keittiökalusteet tarjoavat runsaasti eri tyylejä ja vaihtoehtoja keittiön hengen yhteensovittamiseksi muun sisustustyylin kanssa.
I-keittiössä toimivuus on tehokasta, kun kylmäkalusteet, liesi ja vesipiste ovat lähekkäin. Liettä ja jääkaappia ei kuitenkaan kannata sijoittaa vierekkäin, vaikka se näyttäisikin hyvältä.
Riittävä laskutila on keittiön toimivuuden kannalta keskeistä.
II-keittiö eli rinnakkaiskeittiö
Rinnakkaiskeittiö soveltuu kapeaan tilaan, jonka yhteydessä on usein oleskelutiloihin liittyvä ruokailutila.
Tällaiset keittiöt ovat tyypillisiä muun muassa vanhemmissa rivi- ja kerrostalohuoneistoissa. Rinnakkaiskeittiö on toisaalta monen ammattikokin valinta, sillä vastakkaisten seinustojen tila on siinä hyödynnetty mahdollisimman tehokkaasti.
Työskentelyä keittiössä tehostaa lisäksi molemmilla puolilla oleva, reilu laskutila.
L-keittiö
L-keittiö sopii keskisuureen keittiöön. L-mallinen keittiö on ihanteellinen, jos halutaan keittiösaareke tai pieni pöytä samaan tilaan. Keittiön säilytystilaa lisää kulmakaapin tehokas käytettävyys. Joissain tapauksissa kannattaa harkita, jättääkö koko kulmakaapin pois, jos tuntuu, ettei kulmakaappiin saa järkevästi sijoitettua mitään tai sitä ei tule käytettyä.
Tehokolmion pystyy toteuttamaan L-keittiössä helposti ja keittiö on yhdistettävissä ruokailutilaan.
Saarekekeittiö
Saarekekeittiöt ovat nykyisin suosittuja. Ne vaativat kuitenkin tilaa ympärilleen ja soveltuvat siten parhaiten isoihin avariin tiloihin, esimerkiksi oleskelutilojen yhteyteen.
Saarekekeittiö on samalla sekä tilan jakaja että yhdistäjä. Yhtenäisyyttä voidaan korostaa materiaalien ja värien avulla. Avoin tila kutsuu luokseen niin perheen kokit kuin kaikki heidän ystävänsäkin.
U-keittiö
U-mallinen keittiö sopii suuriin tiloihin. Jotta toimivuus säilyy, varmista, etteivät työkolmion kärkipisteet sijoitu liian kauas toisistaan. Ruokailuryhmä sopii hyvin tähän toimivaan kokonaisuuteen.
U-keittiö tarjoaa reilusti työskentely- ja säilytystilaa, ja kaikki tavarat ovat siinä käden ulottuvilla.
Kun tarvitset suuren keittiön, yhdistä U-keittiö saarekkeen kanssa. Saarekkeeseen voit esimerkiksi sijoittaa hellan ja hellan taakse vielä yläkaappien levyisen vitriinikaapin.
Mihin järjestykseen suunnittelisin keittiöni?
Keittiön tilankäytön lähtökohtana on siellä tehtävä työ ja eri toimintojen tarvitsema tila. Hyviä lähtökohtia ovat muun muassa:
- Toimivassa keittiössä työskentely jääkaapin, lieden ja vesipisteen välillä on esteetöntä ja helppoa.
- Keittiössä pitää olla hyvä yleisvalo sekä riittävä, mutta häikäisemätön työskentelyvalo.
- Laskutilaa on hyvä olla sekä lieden molemmilla puolilla että kylmäkalusteiden vieressä.
- Ruuan valmistuksessa tarvittavien astioiden ja raaka-aineiden sekä tarpeellisten pienlaitteiden ja pistorasioiden tulee olla helposti käytettävissä.
- Laatikostot ja kokonaan ulosvedettävät kaapit ovatkin toimivia ratkaisuja järjestyksen ylläpitäjiksi.
- Kalusteiden ja koneiden ovien avautumissuunta on myös huomioitava oikealla tavalla, jotta keittiössä olisi miellyttävä liikkua ja työskennellä.
- Jotta jätteiden asianmukainen lajittelu sujuu helposti, lajitteluastioiden oikealla mitoituksella ja sijoittamisella on merkitystä.
Ergonomiaa ja energiataloudellisuutta
Oikein suunnitellun ja sopivan kokoisen työkolmion lisäksi myös muu ergonomia on olennainen osa toimivaa keittiötä. Arkiset askareet sujuvat mukavasti ja vaivatta, kun työtason korkeus on käyttäjälle sopiva. Osa kodinkoneista, kuten astianpesukone, voidaan sijoittaa ylemmäs, jolloin käyttömukavuus lisääntyy. Uunin ja mikron sijoittaminen oikealle korkeudelle taas lisää käyttöturvallisuutta. Jäteastiat voivat hyvin olla allaskaapin vieressä, jolloin niidenkin käyttö helpottuu, kun ne voidaan sijoittaa ylemmäs. Ergonomisesti hyvin suunnitellun keittiön tunnistaa siitä, että arkiaskareita hoitaessa siellä ei tarvitse kyykistellä eikä kurotella.
Koneiden sijoittelussa on huomioitava myös energiataloudellisuus – kylmäsäilytyslaitteita ei kannata sijoittaa lämmönlähteiden välittömään läheisyyteen.
Astianpesukone sijoitetaan aina lähelle pesuallasta, ja sen alle tulisi asentaa viemäriin johtavalla ylijuoksuputkella varustettu kaukalo tai vesitiivis alusta mahdollisen vuodon havaitsemiseksi. Kalusteissa tulee ottaa koneiden ilmankierto huomioon. Jos työpöytä on ikkunan edessä lämpöpatterien päällä, on ilmankierto järjestettävä esim. säleiköllä tai työtasojen rei’ityksellä.
Rinnakkaiskeittiössä vesipiste ja liesi sijoitetaan tavallisesti samalle seinustalle. Useimmat keittiöt ovat oikeakätisiä, jolloin vesipiste sijoitetaan vasemmalle ja keittopiste oikealle puolelle. Lieden ja vesipisteen molemmin puolin tarvitaan tasotilaa. L- ja U-keittiöissä liesi ja vesipiste voidaan sijoittaa myös eri seinustoille. Saarekekeittiössä olisi hyvä olla vesipiste myös lieden lähellä.
Keittiö on aina henkilökohtainen. Esimerkiksi vasenkätiselle keittiön käyttäjälle useimmat keittiöt – koska lähes kaikki keittiöt ovat oikeakätisiä – on kokonaan väärinpäin; ihanne olisi peilikuva. Siinä missä yläkaapit tarjoavat jollekin kätevää säilytystilaa, joku toinen ei kykene käyttämään yläkaappeja lainkaan.
Myös työtasojen ihanteelliset korkeudet vaihtelevat sen mukaan, minkä kokoinen käyttäjä keittiössä työskentelee. Keittiön uusiminen on siksi paljon muutakin kuin sisustusratkaisu.
Info
Muista keittiön suunnittelussa ainakin nämä:
- Kiehuvan kattilan siirtäminen liedeltä vesipisteelle voi aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli välimatkaa on paljon tai välissä on esim. oviaukko.
- Mikroaaltouunit ovat usein oikeakätiä, eikä niitä kannattane sijoittaa oikea kylki kiinni seinään.
- Jos perhekoko kasvaa, jää-pakastinkaappi voi käydä pieneksi. Viereen kannattaa varata mahdollisuus hankkia toinen korkea kylmäkaluste.
- Nurkkaan sijoitetulla jääkaapilla voi olla hankala käydä useita kertoja päivässä.
- Ruokarauha voi häiriintyä, mikäli jonkun pitää toistuvasti siirtyä esim. jääkaapilla käytäessä.
- Mikäli astianpesukone on seinän vieressä, seinämateriaalin tulee kestää toistuvaa puhdistusta.
- Noudata liesituulettimen asennusohjeita, mutta mieti onko esim. design-tuuletin esteettisin samassa linjassa kaapiston kanssa. Seinäkiinnitteinen liesituuletin voi vaatia seinän sisään lisätuet.