• Etusivu
  • Talo

Kaiken se kestää

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Päivitetty 01.09.2020
20208_66314.jpg

Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt perheen isä, Matti Posio, vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.

Lapsiperheen kotiin Gyproc Habito® -rakennuslevyt olivat nappivalinta.

Kun Matti Posio rakensi perheelleen omakotitaloa Inkooseen vuonna 2015, hän valitsi kaikin tavoin pitkäaikaisia, kestäviä ja turvallisia ratkaisuja. Talopakettiin kuuluvat kipsilevyt hän vaihtoi vastikään markkinoille tulleisiin Gyproc Habito® -rakennuslevyihin.

Habito®-levyt ovat erittäin kestäviä: niiden iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Siksi niillä onkin helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu – erinomainen seikka varsinkin lapsiperheessä.

Kun Posiot rakensivat taloaan, Matilla ja Jennillä oli kaksi lasta. Nykyisin perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1-vuotias Elias, 6-vuotias Eino, 8-vuotias Saana sekä saksanseisoja Moku.

Vilkkaiden lasten isä ei ole halunnut joutua miettimään, kestävätkö talon seinät jalkapallopeliä sisätiloissa. Eläväisten lasten on saatava leikkiä rajustikin, jos siltä tuntuu

Vapaus asentaa ja ripustaa

Rakennusvaiheessa on pidettävä monia asioita mielessä. Urakkaa helpottaa melkoisesti, kun seinien koo­lauksia tai tukirakenteita ei tarvitse miettiä sen perusteella, mihin painavia kaappeja aikoo myöhemmin asentaa.

Perheen isä päätti yksinkertaistaa omaa asen­nustyötään käyttämällä Gyproc Habito® -levyä, jolla on kaikkia muita kipsilevyjä huomattavasti parempi ripustuslujuus ja johon voi kiinnittää esimerkiksi keittiökaapit suoraan ilman kalustetukia tai va­nereita.

Habito on markkinoiden kovin kipsilevy ja kestää jopa 40 kilon ripustuskuorman yhdellä puu­ruuvilla. Lisäksi Habito-rakenteille luvataan uskomaton 3 varmuuskerroin. Tällaiset kestä­vyystasot ovat aivan omaa luokkaansa perinteisiin kipsilevyihin verrattuna.

Kaapistojen asennustyö nopeutuu ja helpottuu niin keittiössä kuin wc- ja kodinhoitotiloissakin, kun kiinnityspisteet voi hakea vapaasti seinäpinnoilta asennuksen yhteydessä. Levy on erinomainen valinta myös esimerkiksi autotalleihin ja varastoihin.

Matti-isä kiinnittikin kylpyhuoneessa sekä allas- että peilikaapin suoraan Habito®-seinään.

Helppo ja miellyttävä asentaa

Posio sanoo, ettei hänellä ollut varsinaisesti aikaisempaa kokemusta kipsilevyjen asentamisesta ennen talonsa rakentamista. Levyjen kiinnittäminen sujui kuitenkin vaivattomasti – vaikka hän tekikin sen yksin. Apuna miehellä oli vain levynostin.

–Kovaa ja vahvaa levyä oli miellyttävä käsitellä. Ei tarvinnut varoa, että se murtuisi käsitellessä ja sen uskaltaa laskea maahan myös kulmansa varassa.

Posio kertoo tietävänsä, että Gyproc Habito® on hieman esimerkiksi erikoiskovaa kipsilevyä painavampi, mutta asennustyötä se ei tehnyt sen hankalammaksi.
–Paino on tietysti myös eduksi, sillä se parantaa akustiikkaa ja lisää väliseinärakenteissa äänenerittävyyttä huonetilojen välillä.

Habito® on yhtä helppo työstää kuin muutkin kipsilevyt ja kartonkipintainen vaalea levy on helppo saumata ja maalata.

Matti, Elias ja Moku-koira viihtyvät erinomaisesti perheen vuonna 2016 valmistuneessa kodissa, jossa ei seiniä tarvitse varoa. Kuva: Jenni Posio.
Matti, Elias ja Moku-koira viihtyvät erinomaisesti perheen vuonna 2016 valmistuneessa kodissa, jossa ei seiniä tarvitse varoa. Kuva: Jenni Posio.

Kestää käytössä ja mahdollistaa muuntelun

Posiot ovat asuneet kodissaan nyt neljä vuotta ja seinät ovat osoittautuneet lupaustensa mukaisiksi. Lapset, saati sitten koira, eivät ole niihin onnistuneet jälkiä jättämään. –Eivätkä varmasti onnistukaan, elleivät porakoneella lähde yrittämään, Matti-isä nauraa.

Harva sisustaa talonsa sisäänmuuttovaiheessa lopulliseen asuun. Tauluja, hyllyjä ja esimerkiksi uusia painavia taulutelevisioita ilmestyy kotiin vielä vuosien päästäkin. Ennemmin tai myöhemmin edessä on keittiön uudistaminen. Habito® -levyyn uudetkin hankinnat on helppo kiinnittää turvallisesti.

Posiot ovatkin kiinnittäneet vaivatta niin tauluja, hyllyjä kuin taulutelevisionkin, tavallisilla pienillä ruuveilla ja täysin ilman kipsilevyankkureita tai –tulppia.

Ammattirakentajat ovat alusta saakka suosineet Gyproc Habito® -levyä julkisissa tiloissa, kuten kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa, mutta myös asuntorakentamisessa. Yhä useammat omakotirakentajatkin ovat uutuustuotteen jo löytäneet.

Teksti: Dakota Lavento

Saint-Gobain Finland Oy / Gyproc
Talo
kipsilevyt
runko
väliseinät
rakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Gyproc rakennusprojektin työmaa
Kipsilevyn monenlaiset käyttömahdollisuudet
Kipsilevy on kaikille tuttu seinien levytysmateriaali. Helppo työstettävyys ja asennettavuus ovat aina olleet Gyprocin kipsilevyjen valtti. Tiesitkö, että Gyproc levyvalikoimasta löytyy erinomaiset vaihtoehdot myös kovan kulutuksen paikkoihin sekä ulkoseiniin, joissa vaaditaan erityistä kosteusvarmuutta?
20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
20231_52454.jpg
Kiinnitä seinälevyyn jopa 40 kilon ripustuskuorma
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää kulutusta ja tarjoaa aivan uudenlaista ripustamisen vapautta. Habitolla on helppo rakentaa sisäseiniä, jotka eivät pienistä kolhiinnu ja joihin voi ripustaa suoraan esimerkiksi keittiön kaapistot. Lisäksi kipsilevy on fiksu valinta ääneneristyksen ja paloturvallisuuden suhteen.
20195_58150.jpg
Miten tehdään puurunkoinen väliseinä?
PuurunkoPuurunkoiseen väliseinään kannattaa valita runkomateriaaliksi mitallistettua ja hyvälaatuista puutavaraa. Kun runkotavara on jo valmiiksi kuivaa, vältytään seinärakenteen turhalta vääntymiseltä. Runkojaoksi yleensä valikoituu runkotolpan keskeltä keskelle mitattuna 600 mm oleva mitoitus. Muina vaihtoehtoina voidaan käyttää runkojakoja k-k 300 ja k-k 400 mm esimerkiksi silloin, kun seinä on tarkoitus laatoittaa.Runkotolpitukseen tarvitsee asentaa lisätuennat ennen seinien levytystä pesualtaita sekä muita seinään kiinnitettäviä raskaita esineitä, esimerkiksi kaappeja varten. Myös sähkörasioille tarvitsee tehdä tukeva alusta. Käytettäessä Gyproc Habito® -levyä kaapistot ja muut seiniin ripustettavat raskaatkin esineet on sen sijaan mahdollista asentaa levyyn suoraan ilman kipsilevyproppua tai erikseen asennettavaa kalustetukea. Habito®-levyä kannattaa muutenkin harkita vaihtoehdoksi, sillä sen iskunkestävyys on kymmenkertainen tavanomaiseen kipsilevyyn nähden. Lue lisää Habitosta täältäSeiniin äänieristämistä varten laitettava pehmeä villa kannattaa valikoida rungon paksuuden mukaan, jolloin villa ei pullista kipsilevyseinää.Lue lisää Habitosta!Lue lisää Gyproc -kipsilevy vaihtoehdoista
20214_69715.jpg
Ohut ja kestävä seinärakenne
Gyproc Habito® on markkinoiden kovin kipsilevy, joka kestää suurtakin rasitusta tarjoten samalla uudenlaista ripustamisen vapautta. Tarjolla on kipsilevy, jolla on helppo rakentaa sisäseiniä niin asuin- kuin varastotiloihinkin. Nyt seinärakenne on mahdollista saada jopa perinteistä väliseinää kapeampana ratkaisuna – mistä siis on kyse?
kipsilevyn kierrätys gyproc
Tiesitkö, että kipsilevyn voi kierrättää?
Gyproc-levyjen kierrätys on luonnonvaroja säästävää toimintaa. Kun uusia Gyproc-levyjä valmistetaan, luonnonkipsin lisäksi käytetään myös kierrätyskipsiä. Valmistettavan levyn ominaisuudet eivät heikkene puhdasta kierrätyskipsijaetta käytettäessä. Kierrätyskipsin käyttäminen valmistuksen yhteydessä säästää luonnonvaroja sekä edistää samalla kokonaishallintaa tuotteen elinkaariajattelussa.Vuosien saatossa puhtaan kierrätyskipsijakeen keräystoiminta on kehittynyt Kirkkonummen tehtaan laiteinvestointien, hyvien yhteistyökumppaneiden avulla sekä tiiviillä yhteistyöllä talotehtaiden sekä asiakkaiden kanssa.Miten siis kierrätys tapahtuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton