• Etusivu
  • Talo

Juhlaruoka turvallisesti esille

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
TTS-Kehitys OyLue lisää
Päivitetty 16.06.2014
20116_26605.jpg

Säilytä kylmässä ja tuo tarjolle vähän kerrallaan.

Kesäjuhlissa on oltava tarkkana ruokatarjoilujen kanssa, sillä lämmin sää lisää ruokamyrkytysten vaaraa. Kodin kylmälaitteiden kunto ja säilytyslämpötilat on hyvä tarkistaa etukäteen. Kaikkea ruokaa ei laiteta heti tarjolle, vaan tarjoiluvateja täydennetään kylmätilasta menekin mukaan. Pihajuhlat ovat pilaantuvien ruokien kannalta erityisen haasteellisia.

- Ruokien kylmäsäilytyksen kriittisiä vaiheita ovat elintarvikkeiden kotiinkuljetus, kylmäsäilytys ja ruoanlaittoon sekä tarjoiluun liittyvä hygienia. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä löytyy tärkeää tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista. Mikrobiologiset riskit voi eliminoida, kun hallitsee perusasiat, neuvoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.

Ruokatarvikkeiden ostaminen ja kuljetus:

  • Ennen ostoksille lähtöä säädä jääkaapin termostaatti kylmemmälle tai käytä pikajäähdytystoimintoa. Näin ostokset jäähtyvät kuljetuksen jälkeen nopeasti.
  • Osta tuoreita elintarvikkeita ja lue pakkausmerkinnät. Niissä on tärkeää tietoa säilytyslämpötiloista ja -ajoista. Tarkista helposti pilaantuvien elintarvikkeiden viimeinen käyttöpäivä.
  • Kerää kylmänä säilytettävät tuotteet ostoskoriin tai kylmälaukkuun viimeisinä. Osta tarvittaessa termoskassi, jonka löydät pakastealtaiden läheisyydestä.
  • Kuljeta kylmänä säilytettävät ruoat kotiin nopeasti ja mielellään kylmälaukussa.
  • Matkustaessasi osta elintarvikkeet lähellä määränpäätä. Käytä mahdollisuuksien mukaan sähköllä tai kaasulla toimivaa matkakylmälaukkua.

Kylmäsäilytys:

  • Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötilat. Jääkaapin sopiva lämpötila on 4–6 astetta ja pakastimen -18 astetta. Helposti pilaantuvat kalatuotteet vaativat 0–3 asteen lämpötilan säilyäkseen viimeiseen käyttöpäivään asti.
  • Laita ruoat heti kylmälaitteeseen. Älä täytä jääkaappia niin täyteen, että ilmankierto laitteen sisällä heikkenee. Jäähdytä lämpimät ruoat nopeasti ennen kylmälaitteeseen laittamista, esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.
  • Älä säilytä ruokia avonaisissa astioissa, vaan peitä tai pakkaa ne kunnolla. Pakastaessasi käytä pakastamiseen tarkoitettuja pakkausmateriaaleja.
  • Pakastaessasi elintarvikkeita, älä ylitä laitteen pakastuskykyä. Muussa tapauksessa pakastin ja jo säilytyksessä olevat pakasteet lämpenevät huomattavasti pakastamisen aikana.
  • Käytä pakasteet vuorokauden sisällä sulattamisesta, sillä ne pilaantuvat nopeammin kuin vastaavat tuoretuotteet. Älä pakasta sulaneita pakasteita uudelleen, ellet kypsennä niitä välillä.
  • Noudata säilytyslämpötiloista ja -ajoista annettuja pakkausmerkintäohjeita. Muista, että viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys koskevat vain avaamattomia tuotteita!
  • Seuraa säilytyslämpötiloja säännöllisesti ja pidä laite puhtaana.

Esikäsittely ja valmistus:

  • Pese kädet ennen ruoanvalmistusta ja aina, kun siirryt käsittelemään erilaista raaka-ainetta.
  • Pese salaattiainekset ja kuori juurekset, jos et saa niitä pesemällä puhtaiksi.
  • Käytä eri elintarvikkeille, erityisesti raa’alle lihalle, omaa leikkuulautaansa.
  • Käytä puhtaita työvälineitä ja -astioita.
  • Kuumenna lämpimänä tarjottavat ruoat kauttaaltaan. Kypsennä etenkin siipikarja ja sianliha sekä jauheliha läpikypsäksi.
  • Vaihda keittiöpyyhettä usein ja pyyhi sillä ainoastaan liettä ja keittiön työpöytiä.
  • Älä valmista ruokaa muille, jos olet sairas.
  • Älä päästä lemmikkieläimiä työpöydille.

Tarjoilu:

  • Tuo kylmät ruoat tarjolle kylminä ja lämpimät ruoat kuumina, yli 60 asteisina.
  • Nosta maidot ja vastaavat ruoat heti ruokailun päätyttyä takaisin kylmään.
  • Lämmitä ruokaa vain kerran, sillä mikrobit kasvavat jokaisella jäähdytyskerralla ja uudelleen lämmittäminen heikentää ravintosisältöä.
  • Älä nosta kaikkea ruokaa heti tarjolle, vaan täydennä tarjoilupöytää tarpeen mukaan. Tarjoiluastioiden peittäminen kansilla auttaa ruokien kylmänä tai lämpimänä pysymistä.
  • Ruoanvalmistuksessa voi käyttää jäisiä elintarvikkeita, jotka lisätään ruokaan vasta tarjolle vietäessä. Esimerkiksi salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut tai pakastevihannekset vasta hetkeä ennen tarjoilua.
Salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut tai pakastevihannekset vasta hetkeä ennen tarjoilua.
Salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut tai pakastevihannekset vasta hetkeä ennen tarjoilua.
Info

Info

Miksi ruoka pilaantuu?

Elintarvikkeita pilaavien mikrobien, (bakteerit, hiivat, homeet), aineenvaihdunnan tuotteet aiheuttavat ruokamyrkytyksiä. Ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit voivat lisääntyä huoneenlämmössä jo lyhyessä ajassa. Mikrobien toimintaa estetään säilyttämällä elintarvikkeet puhtaissa astioissa, puhtaassa ja kylmässä tilassa. Alle 0-asteessa mikrobit ovat horroksessa. Sulaneessa elintarvikkeessa mikrobitoiminta vilkastuu uudelleen. Maito, maitovalmisteet, liha ja kala pilaantuvat herkästi.

- Pilaantunut tuote on yleensä helppo tunnistaa maku- ja hajuaistein, joten homehtunutta hilloa tai pilaantunutta maitoa tuskin kukaan syö tai juo tietämättään, toteaa Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Vaarallisimmat ruokamyrkytysbakteerit eivät maistu tai haise ruuassa. Listerian ja vaarallisen, hajuttoman ja mauttoman ruokamyrkytysbakteerin, Clostridium botulinumin aiheuttama botulismiriski liittyy erityisesti virheellisesti valmistettuihin ja liian lämpimässä säilytettyihin kalatuotteisiin, kuten tyhjiöpakattuihin kalavalmisteisiin. Turvallinen säilytyslämpötila kalavalmisteille on +3 astetta tai kylmempi.

Kylmäsäilytys pihajuhlissa

Ruokien tarjoilupiste sijoitetaan varjoisaan, katettuun paikkaan. Markkinoilla on monenlaisia pieniä jääkaappeja, sähkö- ja kaasukäyttöisiä kylmälaukkuja ja juomanjäähdyttimiä, jotka ovat näppäriä tilapäisessä säilytyksessä. Ruoat säilyvät hetken myös kylmälaukuissa, joihin voi laittaa muutamia kylmävaraajia kylmyyttä lisäämään. Huopa kylmälaukun ympärillä tuo lisäeristystä. Hätätapauksessa kylmätilan voi tehdä paksulla sanomalehtikerroksella vuoratusta pahvilaatikosta. Pihassa oleva maakellari tai kaivo, jonne tavarat voi hetkeksi laskea ämpärissä, ovat toimivia ratkaisuja. Kylmyyttä pitää hetken myös kylmällä vedellä kasteltu pyyheliina.

Ruoanvalmistuksessa voi käyttää jäisiä elintarvikkeita, jotka lisätään ruokaan tarjolle vietäessä. Esimerkiksi salaattiin voi lisätä jäiset katkaravut vasta hetkeä ennen tarjoilua. Jälkiruokiin ja juomiin voi lisätä pakastemarjoja, jotka jäähdyttävät tarjottavan ja maistuvat mukavasti kesältä.

Ulkojuhlissa ruoan säilyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
Ulkojuhlissa ruoan säilyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.
TTS-Kehitys Oy
Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
202110_73213.jpg
Mittaa kahdesti, leikkaa kerran: vinkit listoituksen tekoon
Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton