Joko suunnittelet omaa terassia?
Tässä yksi tapa perustuksen toteuttamiseen

Vietä rentoa kesää uudella terassilla.
Jos olet suunnittelemassa omaa uutta terassia, tässä sinulle muutama vinkki, jotta saat tulevan terassisi perustuksista varmasti tukevat.
Terassin perustaminen ei vaadi valtavaa muuraustyötä tai suuria valuja, vaan perustukseksi riittää yleensä pilariharkkoperustus, jos alusta on tiivis ja routimaton. Pilariharkkoperustuksen teko on helppoa ja nopeaa.
Pilariharkkojen avulla on helppo siirtää terassilta tulevat kuormat maapohjalle. Pilarit kannattaa jakaa tasaisin välimatkoin koko terassin alueelle ja myös seinän vierustalle, jotta terassin kasaaminen pilareiden päälle sujuu helposti ja lopputuloksesta tulee kestävä ja periksiantamaton.
Terassin perustustyö ei edellytä suuria ponnisteluja ja punttisalilla valmistautumista, vaan perustukset on mahdollista toteuttaa hyvinkin kätevästi ja kevyesti, kevytsorasta valmistettujen pilariharkkojen ollessa painoltaan muutamia kiloja ja helppoja käsitellä.
Miten perustustyö etenee?
Aloita anturan valamisesta
Useimmiten terassin pilariharkkoperustus on hyvä asentaa valmiiksi tehdyn anturan päältä. Antura tehdään sorastuksen päälle ja sen koko määritetään maapohjan kantavuuden ja terassilta tulevien kuormien mukaan. Antura on helppo valaa esimerkiksi weber S 30 sementtilaastia käyttäen. Massasta tulee kyllin jämäkkää työstettäväksi, kun käyttää sekoitusohjeessa annettua minimivesimäärää.
Muiden tarvittavien terästen lisäksi anturaan asennetaan esimerkiksi yksi vahvuudeltaan 12 mm:n harjateräs tartunnaksi pilarille. HUOM: Raudoitteiden määrä sekä koko kannattaa varmistaa rakennesuunnittelijan laatimista suunnitelmista.
Pilariharkko on useimmilla valmistajilla noin 240 x 240 x 200 mm kokoinen, hienoista vaihtelua löytyy muun muassa korkeuden osalta.
Ensimmäinen harkko muurataan anturaan kiinni käyttäen esimerkiksi weber ML Leca® Laastia tai muurauslaastia. Tarkista että saat harkon oikeaan korkoon, tämän jälkeen, kun massa on kuivahtanut, voi aloittaa loppujen harkkojen pinoamisen.

Pontilla varustettuja pilariharkkoja voidaan kuivalatoa aina 1,4 metrin korkeuteen asti. Pontillisten kevytsorapilariharkkojen etuna on niissä oleva pontti, joten harkkojen väliin ei välttämättä tarvitse laittaa muurauslaastia, vaan harkot voidaan latoa varovasti toistensa päälle. Pontittomien harkkojen kohdalla varmista valmistajan suosittelema muurausohje.
Jos harkkojen korkeutta on tarvetta säätää harkkoja asennettaessa, niin ne voidaan myös muurata toisiinsa esimerkiksi Leca® laastilla.
Pilariharkon sydän valetaan betonista
Kevytsorasta valmistettujen pilariharkkojen reiät muodostavat itsessään koko pilarin pituuden kattavan reiän, jonne asetetaan harjateräs. Tämän jälkeen reikään kaadetaan esimerkiksi weber S 30 sementtilaasti ja muodostetaan näin valettu betonisydän. Betonisydäntä varten sekoitettavan sementtilaastin kannattaa tehdä suurimmalla sallitulla vesimäärällä, jolloin massa on helppo kaataa.
Betonimassa tiivistetään pilariharkon reikään varmistaen, että se täyttää koko reiän. Kun massa on kuivunut, voidaan asentaa huopakaistale kapillaarikatkoksi ja alkaa rakentaa terassin puuosia.
Info
Kevytsorasta valmistetun pilariharkon edut
- Harkon koko yleensä noin 240x240x200 mm. Kokoeroja voi olla valmistajasta riippuen
- Useat harkot helposti ladottavia ja muurattavia. Sydän valettavissa betonilla.
- Nopea ja helppo pystyttää
- Pontilliset pilariharkot voidaan latoa ilman laastia noin 1,4 metrin korkeuteen asti ennen valua
Aiheeseen liittyvää

Lasiterassi jokinäkymällä

Routasuojaus tulee muistaa myös terassin ja pihakiveyksen teossa

Asuntomessuille rakentui näyttäviä lasiterasseja

Yhdeksän ohjetta sekä vinkkiä kodin ja mökin pikkukorjauksiin

Terassilasien talviasennuksessa ideaa
