• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihtokanava, joka on helppo asentaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 10.11.2023
201911_60925.jpg

Ilmanvaihtokanavien rakentamisen voi tehdä jopa itse, kun valitsee kanavajärjestelmäksi Vallox BlueSkyn. Seinäjokelainen Mikko Fiskaali valitsi BlueSky -kanavajärjestelmän jo toistamiseen, koska se on helppo asentaa. Häneltä kului kanaviston rakentamiseen noin neljä tuntia.

Seinäjoelle taloa rakentava Mikko Fiskaali valitsi BlueSky -kanavajärjestelmän jo toistamiseen, koska hänellä oli siitä hyvät kokemukset edellisessä talossaan. "Minulla ei ollut ensimmäistä taloa rakentaessani minkäänlaista kokemusta ilmanvaihtokanavien rakentamisesta, ja päädyin silloin "vahingossa" valinneeksi BlueSkyn. Koska se onnistui täysin kokemattomaltakin, oli se todella helppoa. Oli luonnollista valita BlueSky nyt uuteenkin taloon." kertoo Fiskaali valinnastan.

Vallox BlueSky -kanavat ovat hygieenistä polyeteeniputkea, jonka sisäpinta on mikrobisuojattu, tiivis ja helppo pitää puhtaana. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä voidaan asentaa vaivattomasti väliseinien sisälle, välipohjiin, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun. BlueSky sopiikin hyvin sekä uuteen taloon että peruskorjattavaan taloon.

Koska BlueSky-putki on taipuisaa, se mahtuu pieneen tilaan. Monesti ahtaissa ullakkotiloissa ei ole liiaksi tilaa asentajalle, joten taipuisuudesta on hyötyä asennusvaiheessa. Kevyinä niitä on helppo käsitellä jopa yksin, eikä niiden asentamisessa tarvita teräviä peltikappaleita, poraamista ja niittaamista. Asennus on helppoa ja nopeaa verrattuna perinteiseen peltiseen kanavistoon.

Katso miten ilmanvaihtokanaviston rakennus eteni

Vallox BlueSky asennus

BlueSky poikkeaa perinteisestä ilmanvaihtokanavasta kanavan koossa: Perinteisessä omakotitalon kanavistossa koko asunnon ilmavirta kulkee yleensä yhtä 160 tai 200 mm kanavaa pitkin, kunnes kanava- ja venttiilihaaroitusten jälkeen ilmavirta ja kanavisto pienenevät. Vallox BlueSky-järjestelmässä sen sijaan ilma tuodaan isolla putkella vain ilmanjakolaatikolle saakka. Siitä lähtee oma taipuisa 75 mm kanava jokaiselle venttiilille. Yli 8 dm3/s venttiilille suositellaan kahta putkea rinnan. Yhden ja kahden putken käyttö helpottaa ilmavirtojen mittausta, ja tämä onkin yksi Vallox BlueSkyn arvostetuimmista ominaisuuksista. Ilmanvaihtosuunnitelma kannattaakin tehdä nimenomaan BlueSkylle, jotta siitä saa kaiken hyödyn irti.

Lue lisää Mikon talon ilmanvaihtokanavan rakentamisesta.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Remontin suunnittelu 80-luvun taloon?
Kysymys:Olen ostamassa 1980 valmistunutta tiiliverhottua omakotitaloa. Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon tuon ajan taloissa? Sisäseinät ovat lastulevyä. Pitäisikö putket uusia? Lämmitys on kiertoilmalämmitys, vähän hankalan tuntuinen. Onko silloinen ikkunatekniikka vielä ok? Sokkeli on suoraan maata vasten, ei nykyisin käytössä olevaa kosteussuojia, pitäisikö laittaa? Talossa on tiilikatto. Miten aloitamme remontin suunnittelun ja kenen kanssa?
asennussyvyys
Vinkkejä oikean kiinnikkeen valintaan
Perussääntö kiinnityksissä on, että mitä syvemmälle ankkurin asennat, sitä paremmin hyödynnät kiinnitysalustan puristus- ja vetolujuuden eli sitä vahvemman kiinnityksen saat. Noudata aina asennusohjeessa määritettyä kiinnitettävän kappaleen maksimipaksuutta tfix sekä asennussyvyyttä hnom.Kiinnikkeen asennussyvyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, kun kiinnitysalusta on rappauksen, verhoilun tai eristekerroksen peittämä. Tällöin sopivaa kiinnikepituutta valittaessa on kiinnitettävän kappaleen maksimi­paksuuteen tfix lisättävä kuormaa kantamattoman kerroksen, kuten rappauksen, paksuus.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton