• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto joustaa asukkaiden elämänrytmin mukaan

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 04.02.2025
20218_72219.jpg

Talo Sensun suunnittelussa panostettiin puhtaaseen sisäilmaan.

Lohjan Asuntomessualueelle Talo Sensu-kotinsa rakentaneelle pariskunnalle tärkeä suunnittelun lähtökohta oli raikas ja puhdas sisäilma. Lohjan Saarennan rakennuttanut Hannu Ahokas puolestaan tavoitteli A-energialuokkaa, ja päätyi Vallox-ilmanvaihtoon, jonka avulla käytönaikainen energian kulutus pysyy minimissään.

Toimivalla ilmanvaihdolla on suuri merkitys asumisviihtyvyyteen ja kodin energian kulutukseen. Kun oman kodin ilmanvaihtoon kiinnittää huomiota jo rakennusvaiheessa, ei voi muuta kuin onnistua. Hyvänä esimerkkinä on kaksi kohdetta juuri päättyneillä Lohjan Asuntomessuilla: Talo Sensu ja Lohjan Saarenta.

Talo Sensu: hyvä ja puhdas sisäilma edistää hyvinvointia

Talo Sensun asukkaiden Tomi ja Saara Norrbyn lähtökohtana oli raikkaan ja puhtaan sisäilman koti. Saaran astma ja herkkä reagointi sisäilman epäpuhtauksille nosti ilmanvaihdon roolin erityisen tärkeään asemaan.

Norrbyn pariskunnan toiveet sisäilmasta toteutuivat, kun yhteistyökumppaniksi saatiin ammattitaitoinen LVI-suunnittelija. Hänen kanssa perehdyttiin sisäilma-asioihin ja valittiin ilmanvaihtokoneeksi Vallox 145 MV. Yhdeksi syyksi Norrbyt mainitsevat koneen ison suodatinpinta-alan, joka pitää epäpuhtaudet loitolla sisäilmasta.

Säännöllisellä suodattimien vaihdolla koneen suodatusteho pysyy aina hyvänä. Suositus on vaihtaa suodattimet kahdesti vuodessa, mutta tarpeen mukaan ne voi vaihtaa myös useamminkin. Esimerkiksi, jos koti sijaitsee vilkkaasti liikennöidyllä paikalla tai ympärillä on paljon rakennusprojekteja.

"Suodattimet estävät ulkoilman epäpuhtauksia pääsemästä sisäilmaan, joten niiden vaihdosta kannattaa pitää huolehtia. Alkuperäiset Vallox-suodattimet ovat ehdoton suosituksemme, sillä ne takaavat koneidemme optimaalisen toiminnan", kertoo Valloxin markkinointipäällikkö Elina Paavilainen.

Talo Sensun japanilaistyylinen sisustus asetti vaatimuksia myös ilmanvaihdon ohjaukselle, johon Valloxilta löytyi sopiva ratkaisu. Lue lisää Talo Sensun ilmanvaihdon ohjauksesta.

Lohjan Saarenta: ilmanvaihdolla tärkeä rooli A-energialuokan talossa

Yksi Lohjan Saarennan rakennusprojektin kantavista teemoista oli energiatehokkuus. Kohde saikin energiatehokkuudestaan kunniamaininnan Asuntomessujen Vihreä Teko-kilpailussa. Käytönaikaiseen energiakulutuksen minimointiin panostettiin niin huolellisella rakentamisella ja eristämisellä kuin valitsemalla energiatehokkaita laitteita. Hallitulla ilmanvaihdolla on energiankäytön osalta tärkeä rooli.

"Ilmanvaihdon hyvällä lämmöntalteenottokyvyllä on tässä iso merkitys. Se osaltaan vaikuttaa talon E-lukuun, jonka keskiarvo omakotitaloissa on 1,0 - 1,2 kWh/m². Meillä päästiin ilmatiiveydessä 0,4 kWh/m² eli erinomaiseen", kertoo Lohjan Saarennan Hannu Ahokas.

Energiatehokkuuteen vaikuttaa myös ilmanvaihdon tarpeen mukainen käyttö, joka Vallox-ilmanvaihtokoneissa hoituu automaattisesti sisäänrakennettujen kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla.

<p data-block-key="id8jn">Lohjan Saarennan suunnittelun lähtökohtana oli energiatehokkuus.</p>
Lohjan Saarennan suunnittelun lähtökohtana oli energiatehokkuus.

"Käytännössä anturit tunnistavat esim. peseytymisen aikana nousseen sisäilman kosteuspitoisuuden ja yön aikana nousseen hiilidioksidipitoisuuden. Ne tehostavat automaattisesti ilmanvaihtoa, kunnes pitoisuudet ovat jälleen määritellyllä tasolla. Tarpeen mukainen ilmanvaihto vaikuttaakin paljon energiankulutukseen", kertoo Paavilainen.

Lue lisää Lohjan Saarennan energiatehokkaasta MyVallox-ilmanvaihdosta.

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
iloinen pariskunta sohvalla
Miten ohjaan ilmanvaihtoa puhelimella tai tietokoneella?
Nykyajan ilmanvaihtojärjestelmät eivät ole pelkästään ilman vaihtamiseen tarkoitettuja laitteita – ne ovat älykkäitä ratkaisuja. Etäohjauksen avulla ilmanvaihdon hallinta on entistä helpompaa ja tehokkaampaa. Voit säätää ilmanvaihtoa suoraan puhelimella tai tietokoneella, seurata kodin ilmanlaatua reaaliajassa ja varmistaa, että energiaa ei kulu turhaan.Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä hyötyjä se tuo kodin asukkaille.
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.
202212_80488.jpg
Tunnista keittiön energiasyöpöt ja katso vinkit kylmälaitteiden energiankulutuksen minimointiin
Tiedätkö, kuinka paljon kodinkoneesi kuluttavat sähköä? Kodinkoneiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota – säästät näin paitsi ympäristöä myös selvää rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton