Ilmanvaihto ja sisäilman laatu
Koneellistakin ilmanvaihtoa voidaan lyhytaikaisesti tehostaa ikkunatuuletuksen avulla. Pesutilojen ovea ja ikkunaa on suositeltavaa pitää auki peseytymisen jälkeen ja pyykkiä kuivatettaessa, jotta ylimääräinen kosteus pääsee tuulettumaan pois.Kuva: Minna Kuusela
Ilmanvaihto on hyvän sisäilman perusta ja hyvän talon tärkeä ominaisuus. Ilmanvaihdon myötä voi kuitenkin karata harakoille jopa kolmannes lämmitysenergiasta. Kosteusongelmat vähenevät myös, kun ilmanvaihto on kunnossa. Sisäilman laatu vaikuttaa suuresti ihmisen viihtyvyyteen ja terveyteen. Koneellinen ilmanvaihto ei kuitenkaan ole ainoa tapa, myös perinteinen painovoimainen ilmanvaihto toimii, kunhan tuuletukseen ja kuivaukseen kiinnitetään huomiota kosteissa tiloissa.
Säästövinkkejä:
• Eristä luonnonmateriaaleilla tai puukuitueristeellä. Tällöin sisäilman kosteus pysyy helposti tasaisena, mikä kohottaa asumismukavuutta huomattavasti.
• Tarkista, että ilma kiertää hyvin koko asunnossa.
• Huolehdi, että kynnyksellisissä ovissa on ilmanvaihtoaukot.
• Muista myös vaatekomeroiden ja varastojen tuuletus.
• Ota käyttöön lämmön talteenotto koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän kanssa.
• Sijoita ilmanvaihtolaite lämpimään sisätilaan.
• Koneellisen ilmanvaihdon pitää olla ohjattavissa. Vähennä ilmanvaihtoa kun talo on tyhjillään.
• Huolla ilmanvaihtolaitteet säännöllisesti, niihin voi kertyä epäorgaanisia ja orgaanisia epäpuhtauksia.
• Vaihda ilmanvaihtolaitteiden suodattimet noin kaksi kertaa vuodessa.
• Kutsu ammattilainen paikalle säännöllisesti, noin kymmenen vuoden välein, tarkistamaan ja huoltamaan iv-järjestelmän kanavat ja hormit.
• Valitse pintamateriaaleiksi vähäpäästöisiä tuotteita.
Painovoimainen vai koneellinen ilmanvaihto?
Painovoimainen ilmanvaihto perustuu sisäja ulkoilman välisiin paine- ja lämpötilaeroihin sekä tuulen aiheuttamiin paine-eroihin. Raitis ilma virtaa sisälle tuuletusventtiileistä ja likainen ilma poistuu hormiston välityksellä. Painovoimaisen ilmanvaihdon taloon on valittava hengittävät seinärakenteet. Tällaisen ilmanvaihdon hyviä puolia ovat äänettömyys, kestävyys ja terveellisyys. Painovoimaisen ilmanvaihdon huono puoli on poistoilman lämmön talteenoton vaikeus, eikä järjestelmä kesäisin aina toimi toivotulla tehokkuudella. Tällöin ilmanvaihtoa joudutaan tehostamaan tuulettamalla.
Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on nykyään yleisin ilmanvaihtomuoto. Sen etuja ovat tehokkuus ja lämmöntalteenotto poistoilmasta. Jopa 60 – 80 prosenttia poistoilman lämmöstä saadaan kerätyksi talteen. Varjopuoliksi katsotaan joidenkin laitteiden aiheuttama melu, alttius rikkoutumiselle sekä tuloilman kulkema pitkä matka kanavistoissa, joiden puhtaudesta ei aina riittävästi huolehdita. Melu koetaan usein jopa niin häiritseväksi, että laitteet sammutetaan tai niitä käytetään vajaateholla. Passiivitalossa lämmön talteenotolla varustettu koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä on keskeinen elementti.
Tilaa oppaat helposti Jäsentukusta
Rakentaja.fi-jäsenenä voit tilata TTS:n oppaita ja julkaisuja suoraan sähköpostiisi. Valikoimasta löytyy apua aina kodinkoneiden valinnasta toimivien tilojen suunnitteluun.