• Etusivu
  • Talo

Helluntai päättää pääsiäisen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_10819.jpg

jos ei heilaa helluntaina...

Helluntai on kristikunnan kolmanneksi suurin juhla pääsiäisen ja joulun jälkeen. Alunperin se kuitenkin oli juutalainen kiitos- ja elonkorjuujuhla.

Helluntaita vietetään 50. päivänä pääsiäisestä, ja se on aina sunnuntai. Joissain maissa myös seuraava maanantai, toinen helluntaipäivä, on juhlapyhä. Suomessakin oli tämä käytäntö aina vuoteen 1972 saakka. Vuonna 1973 maanantain pyhä siirrettiin lauantaiksi, valmistelemaan helluntaita. Aiemmin, 1700-luvulla, helluntai oli jopa neljän perättäisen pyhäpäivän juhla.

Kansanperinteellä vahvat juuret

Moni nykyajan kansalainen on varmasti kuullut sanonnan "Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä". Sanonta juontaa juurensa suomalaiseen kansanperinteeseen. Helluntai olikin aikoinaan "näkyvä piikki kumppaneiden etsintätilastoissa".

Heilan etsimisen lisäksi kansanperinteissä kerrotaan helluntaivalkeiden polttamisperinteistä sekä sananparsista, joiden avulla ennustettiin tulevaa. Säätä povattiin muun muassa sananparsilla "millainen on helluntain lauantai, sellainen koko kesä", "jos helluntaina sataa, sataa joka sunnuntai juhannukseen saakka" sekä "jok'ei helota helluntaina, ei helota koko kesänä".

Helluntaisauna oli osa pyhien juhlamenoja. Kevään myötä koivun lehdet olivat vehreinä, uudet vihdat antoivat näin oivan perustan ennustuksille. Saunomisen päätteeksi vihta heitettiin saunan katolle ja tyven suunta osoitti millainen oli naimaonni, tulevaisuus, ja jopa kuolema. Tästä perinteestä on lähtöisin myös morsiussaunominen, jolla tuleva morsian puhdistetaan menneistä synneistä ja povataan tulevan liiton käänteitä.

Saunomisen lisäksi tanssit esittivät suurta roolia helluntain juhlallisuuksissa. Pohjoisen tyttärien tiedetään sanoneen "En joutunut joululle, enkä päässyt pääsiäiselle, vaan kyllä hellun helluntaille". Helluntaitansseihin sopi hyvin myös sanonta "Liiku likka helluntaina, juhannuksena et jouva".

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20147_40347.jpg
Asuntomessut ensimmäistä kertaa yöllä !
Syksyn lähestyessä myös pihavalaistus tulee ajankohtaiseksi. Viimeisimpiä pihavalaistustrendejä sekä valaisimia on esillä Asuntomessuilla Jyväskylässä. Asuntomessualueen valaistukseen on muutenkin panostettu merkittävästi ja sen lopputuloksena on Suomen ensimmäinen energiatehokas asuinalueen ledvalaistus. Valaistus on esteettinen ja sisältää myös valaisinkohtaisen ohjausjärjestelmän.Nyt värikäs messukuukausi huipentuukin perjantaina 8.8. järjestettävään Messujen Yöhön, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Asuntomessujen historiassa. Asuntomessukohteista on avoinna yli 30. Messujen Yö on avoinna klo 21.00-01.00.
20118_27586.jpg
Uusi seurantakohde alkaa!
Uudessa seurantakohteessa tutustutaan Kastellin Moderni 113 talopakettimallin rakentamiseen. Talo on tilattu Kastellin muuttovalmis mallistosta ja rakennuspaikkana on Nurmijärven Klaukkalassa sijaitseva tontti. Seurannassa käydään rakennushankkeen toteutusta vaihe vaiheelta läpi aina rakennuspaikan raivaus- ja maatöistä valmiiseen rakennukseen asti.
20099_18791.jpg
Rudus perusti turvapuiston
Rakennusmateriaaliteollisuusyritys Rudus Oy avaa tänään 23.9.2009 Espoon Ämmässuolla Euroopan ensimmäisen rakennusalan työturvallisuuden käytännön harjoituksiin perustuvan turvapuiston. Se on innovaatio työturvallisuusrintamalla. Ruduksen tavoitteena on turvapuiston rakentamisen myötä saavuttaa yhtiön oma "nolla tapaturmaa, ei kuolemantapauksia" -turvallisuustavoite ja samalla osaltaan auttaa koko rakennusalaa Suomessa pääsemään eroon työtapaturmista ja tapaturmaisista kuolemista.
20093_15311.jpg
Monier tiilikatteet
ORMAX-betonitiilikatot sekä laadukkaat savitiilikatteet sinulle myy Monier Oy. Monier takaa sinulle suosituimmat kotimaiset betonitiilikatot sekä kansainvälisen konsernin osaamisen.
20112_24480.jpg
Joko sinä olet tutustunut passiivitaloon?
Passiivitaloksi sanotaan taloa, jonka lämmitysenergiankulutus on vähennetty niin pieneksi, että lämmitystä tarvitaan ainoastaan kaikkein kovimmilla pakkasilla. Passiivitalon energialasku on erittäin pieni ja talon sisäilma on miellyttävän tasalämpöistä ja raikasta.
20215_70530.jpg
Näin valitset oikean kokoisen umpisäiliön kiinteistöllesi
Oikea umpisäiliön koko riippuu kiinteistön käytöstä. Liian suuri säiliö nostaa hankintakustannuksia ja pienellä säiliöllä on suuremmat käyttökustannukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton