• Etusivu
  • Talo

FF-SIGNALin asennus, mitä tulee ottaa huomioon?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 24.01.2023
201810_55135.jpg

Valitse sellainen seinä, jossa on mahdollisimman laaja horisontti näkyvissä.

Elementin sijoittamisesta:

Sijoituspaikka

Miten FF-SIGNAL-signaalinvahvistimia tulisi sijoittaa kiinteistöön? Helpoin ja ensisijainen muistisääntö asennusseinän valinnassa on valita asennuspaikaksi sellainen seinä, jossa on mahdollisimman laaja horisontti näkyvissä. Mikäli mahdollista tulisi vältellä korkean esteen varjostamia puolia, sillä näillä kohdin ulkoinen matkapuhelinsignaali on oletusarvoisesti heikko tai ainakin heikompi. Jos antennielementtejä on mahdollista sijoittaa vähintään kahdelle eri ilmansuunnassa sijaitsevalle seinälle, kannattaa näin tehdä, sillä silloin saadaan mahdollisimman kattava ja useaa eri operaattoria tukeva kattavuus.

Mikäli tiedät, missä avoimissa tiloissa mobiililaitteita käytetään eniten, kannattaa signaalinvahvistinelementit asentaa juuri näihin tiloihin, silloin signaalit pääsevät leviämään rakennukseen vapaasti.

Mihin elementtejä ei sitten kannata asentaa?

FF-SIGNALia ei kannata sijoittaa aivan huoneen nurkkiin. Mikäli asunnossa on runsaasti betoniväliseiniä, tulee se huomioida elementtien sijoittelussa, sillä signaali pääsee heikosti betonista valmistettujen väliseinien läpi. Mitoituksellisesti lähtökohtana voidaan pitää, että yhdellä FF-SIGNAL signaalivahvistimella saadaan luotua hyvä kuuluvuus noin 30-40 m² alueelle.

Rakennustyömaalla FF-SIGNAL voidaan asentaa:

  • betoniseinään pielilevyn/smyygin/ohutrappauksen alle
  • umpiolasiseinässä runkotolppien väliin
  • runkotolppien väliin alumiinipintaisilla eristelevyillä eristetyssä puutalossa
  • ikkunan karmien väleihin
  • ikkunan karmin ja parvekkeen oven väliin ilman apukarmia tai apukarmin kanssa

Info

Info

Määrä riippuu tavoitellusta vaikutuksesta sekä kohteen koosta
Esimerkit minimimääristä erityyppisissä kohteissa:

  • Pieni yksiö tai kaksio: Muodostuu tyypillisesti avoimesta olohuoneesta ja keittiöstä. Tämän kokoinen kohde voidaan kattaa yhdellä parvekkeen oven tai ikkunan viereen asennetulla FF-SIGNAL signaalivahvistimella.
  • Läpitalon kerrostaloasunto: FF-SIGNAL-elementti suositellaan asennettavaksi kummallekin puolen asuntoa.
  • Moderni iso kivitalo: Kerros voidaan kattaa esimerkiksi yhteensä 3-4 elementillä, jotka on sijoitettu 2-3 sivulle.
  • Toimistotalon julkisivu: Soveltuva asennusväli elementeille on 3-5 metriä.

Oikeaoppinen asennustapa:

Jotta signaalinvahvistinelementin toiminta on virheetöntä, tulee se asentaa huolellisesti ja ohjeita noudattaen. FF-SIGNAL vaatii toimiakseen metallivapaat alueet seinän sisä- ja ulkopinnoilla. Elementti asennetaan aina pystysuoraan asentoon rakennuksen ulkovaippaan – elementtiä ei saa peittää metallilla niin kohteen sisä- kuin ulkopuoleltakaan!

Signaalinvahvistimen reunat saumataan käyttäen uretaanivaahtoa. Asennusseinän sisäpinta sekä saumat voidaan tiivistää muovisella höyrynsulkuteipillä tai kangaspintaisella teipillä. Signaalinvahvistimessa käytettävän eristemateriaalin vesihöyrynvastus on kuitenkin jo itsessään suuri.

Signaalinvahvistinta ei saa peittää alumiiniteipillä tai muilla metalleilla.
201810_55136.jpg

Signaalivahvistimen peittäminen

sisällä:
FF-SIGNAL voidaan sisäseinällä päällystää käyttäen mitä tahansa metallitonta levyä. Soveltuvia levyjä ovat mm. kipsi- ja lastulevy, OSB-levy, MDF- ja HDF-levyt. Höyrynsulkumuovia on sallittua käyttää. Seinän sisäpinta voidaan myös maalata, mikäli käytetään maalia, joka ei sisällä rauta-, hiili tai grafiittipartikkeleita. FF-SIGNALia ei saa peittää alumiinipintaisella lämmöneristeellä.

ulkona:
Elementin ulko-osa voidaan peittää millä tahansa ulkokäyttöön soveltuvalla metallittomalla rakennusmateriaalilla. Tällaisia ovat esimerkiksi: puuverhous, metallittomat julkisivulevyt, korkeapainelaminaatit, muovipohjaiset pinnat ja kivipohjaiset julkisivumateriaalit (tulee olla suhteellisen ohuita, 6-15 mm). Myös tuulensuojalevyä voidaan käyttää FF-SIGNAL-levyn päällä.

Ulkopinta voidaan rapata käyttäen ohutrappausta, silloin rappausverkoksi soveltuu nailon- tai lasikuituverkko, teräsverkkoa ei saa asentaa FF-SIGNALin päälle, ulkopintaa ei saa myöskään peittää alumiini-muovikomposiitilla. Kuten sisätiloissa, voidaan ulkopinta maalata maalilla, joka ei sisällä rauta-, hiili- tai grafiittipartikkeleita.
Ulkopinnan peitelevy kiinnitetään sitä ympäröivään seinärakenteeseen, tarvittaessa peitelevy voidaan myös liimata suoraan kiinni signaalivahvistimeen käyttäen esimerkiksi uretaanivaahtoa, uretaaniliimavaahtoa, KiiltoFlex XPU liimamassaa, tai muuta vastaavaa tuotetta.

Leikkaaminen ja kiinnitys

Optimaalisin tapa kiinnittää FF-SIGNAL-signaalinvahvistin on liimata se osaksi seinää käyttäen uretaanivaahtoa tai -liimavaahtoa. Näin signaalinvahvistinta ei tarvitse lävistää ylimääräisillä ruuveilla. Jotta kiinnittäminen olisi kuitenkin helppoa, on kuitenkin sallittua käyttää pieni määrä FF-SIGNALin läpäiseviä ruuveja.

Signaalinvahvistimen ydinosa sisältää varsinaisen antennikalvon, jota voi hallitusti lävistää ruuveilla sekä nauloilla. Antennikalvon läpäisevät ruuvit ja naulat tulisi kuitenkin sijoittaa maksimissaan 100 mm:n etäisyydelle antennieristeen päädyistä. Mikäli signaalivahvistinta ei ole lyhennetty, on sallittua läpäistä antennikalvo käyttäen kolmatta ruuvia, jos esimerkiksi ikkunan kiinnitys sitä vaatii. Ensisijaisesti ruuvien läpäisykohtina tulisi käyttää signaalivahvistimen päätyosia. Jos signaalivahvistin on leikattu lyhyemmäksi kuin 900 mm, antennikalvon saa läpäistä enintään kahdella ruuvilla, jotka molemmat on sijoitettu eristeen päätyihin. Lyhennettyä antennieristettä ei saa läpäistä kolmella ruuvilla!

FF-SIGNAL-signaalivahvistimen ydinosan antennikalvon lävistävien ruuvien sallittu enimmäismäärä on 1 ruuvia/ 500 mm jakoväli.

Jotta elementin asemointi kohdalleen, esimerkiksi ennen uretaanivaahdotusta, helpottuisi, voidaan antennikalvon molemmin puolin sijaitsevia FF-PIR eristelevyjä lävistää useammasta kohdasta käyttäen esimerkiksi erilaisia nastoja. On kuitenkin huolehdittava että nämä nastat eivät lävistä antennikalvoa.

201810_55128.jpg
Finnfoam Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20154_42998.jpg
Levy, joka toimii rakennuslevynä ja vedeneristeenä?
Mikä ihmeen Tulppa? Tulppa on Finnfoamin kehittämä märkätiloihin suunniteltu levy, joka toimii seinissä sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä. Levy koostuu umpisoluisesta, vesitiiviistä ja homehtumattomasta Finnfoam-eristelevystä sekä lujasta erikoissementtilaastista tehdystä pintakerroksesta. Ei enää vedeneristeen sivelyä ja kuivumisaikojen odottelua – voit laatoittaa suoraan märkätilalevyn päälle jo samana päivänä.Nopea asennus, varma toimivuus sekä soveltuvuus monenlaisessa märkätilarakentamisessa ovat Tulppa-järjestelmän vahvuuksia, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ja kiitosta.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Pientaloalueiden rakentamista voidaan tiivistää vaarantamatta paloturvallisuutta
VTT on tutkinut tiiviiden ja matalien pientaloalueiden paloturvallisuutta sekä laatinut rakentamiselle vaatimukset täyttävät ratkaisut. VTT:n tulokset viittaavat joiltakin osin siihen, että rakennusmääräyksiä voidaan materiaalien ja turvaetäisyyksien osalta lieventää vaarantamatta paloturvallisuutta. Tämä edellyttää kuitenkin aiempaa tarkempaa suunnittelua.Tiivis ja matala ja samalla entistä tehokkaampaan maankäyttöön perustuva pientalorakentaminen on yleistynyt viime aikoina. VTT määritti tiiviin ja matalan rakentamisen henkilöturvallisuuden ja omaisuudensuojan kannalta hyväksyttävän paloturvallisuustason ja siihen vaikuttavat keskeiset tekijät. Saatuja tutkimustuloksia voidaan hyödyntää kaavoituksessa ja pientaloalueiden rakennussuunnittelussa.Palon leviäminen monimuotoisella asuinalueella osoittautui tutkimuksessa hyvin monisyiseksi ongelmaksi. VTT:n kehittämien ratkaisujen soveltaminen on nykykäytäntöä työläämpää, mutta toisaalta niiden avulla voidaan päästä hyvinkin korkeisiin maankäytön tehokkuuksiin. "Mitä tarkemmin ja laadukkaammin suunnittelu tehdään, sitä parempi lopputulos paloturvallisuuden kannalta", toteaa VTT:n erikoistutkija Jukka Hietaniemi.Palonkeston osalta tulokset pääsääntöisesti osoittavat, että rakenteellista turvaetäisyyden kompensointia tarvitaan vain hyvin lähelle rakennettaessa: rakenne, joka kestää 30 minuutin standardipalon, riittää aina noin 3 - 4 metriin saakka. Tältä osin tulokset puoltavat nykykäytäntöä selkeästi lievempää linjanvetoa. Etenkin vaatimukset A-luokan tarvikkeista tehdyistä palomuureista ovat tulosten valossa selvästi ylimitoitettuja. Näihin pääsääntöisiin tuloksiin on kuitenkin eräs merkittävä poikkeus: jos autojen paikoitukselle varataan tilaa kahta asuinrakennusta yhdistävään katettuun tilaan, niin tällöin saatujen tulosten mukaan tähän tilaan rajautuvien seinien tulisi täyttää EI60-luokan vaatimukset.Tutkimus toteutettiin palonsimuloinnin ja paloriskien arvioinnin uudenaikaisimpien menetelmien avulla. VTT toteutti tutkimuksen viranomais- ja teollisuustahojen kanssa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miten pesuhuoneessa oleva palomuuri kannattaa pinnoittaa?
Kysymys:Pesuhuoneessani on osa piippua, jossa on saunan hormi puolivälistä alkaen, vieressä kaksi tuuletushormia, ja pannuhuoneen puolella seinän takana ensin ilmastointi hormi ja sitten vasta pellettilämmitys hormi.Voiko pesuhuoneen puolelle piippuun ja palomuuriin laittaa kaakelilujan, tai ek gyprocin, tämä siksi, että laatat eivät halkeilisi saumoista, jos piippu elää? Edellä mainitut tulisi kiinni saneerauslaastilla tai liimalla, ja päälle vesieristys, vai miten homma pitäisi tehdä oikein? Miten saunan puolen palomuuriin sekä piipunosalle pitäisi pinta tehdä, että hengittäisi se tiiliseinä palomuuri, joka on rapattu?Saunan lattiaan tulee vesieristys sekä vähän matkaa seinälle noin 10 cm, mikä maali sopisi parhaiten, kun laatat ei anna sen seinän vissiin hengittää, enkä tiedä pysyykö ne edes? Kiitos neuvosta
20092_14857.jpg
Kastellin huviloita Muuttovalmiina
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Muuttovalmiiksi rakennettu Kastelli-huvila on oikea vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin Muuttovalmiin huvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun. Voit valita huvilatoimituksesi myös Viittä Vaille Valmiina, jolloin voit itse tehdä kaikki sisustustyöt oman makusi mukaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton