• Etusivu
  • Talo

Eteinen tilana

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2008
20082_9149.jpg

Käyntikortti

Eteisellä tilan pienestä koosta huolimatta on suuri merkitys. Asukkailla itsellään on mukavampi lähteä töihin ja kouluun toimivan ja kivannäköisen eteisen kautta. Vieraat väistämättä luovat kodista ja sen asukkaista vahvan ensivaikutelman eteisen perusteella.

Toiminnot

Eteisessä tehdään asioita nopeasti mutta paljon erilaisia. Sisääntulo: vaikutelma, vieraiden vastaanotto; säilytys: kengät, ulkovaatteet, avaimet, sateenvarjot, talutushihnat; kulkureitti: siltana eri tilojen välillä, usein kerrosten vaihtoalue eli portaikon paikka; puhdistus: kuraisten sadehousujen, lastenrattaiden pyörien ja hiekkaisten tassujen harjaus ja pyyhkiminen; kuivatus: märät rukkaset ja haalarit – patterille vai kätevästi kuivauskaappiin; viestiminen: useimmiten se lankapuhelimen paikka, ilmoitus/liitutaulu kertoo perheen menoista; ulosmeno: viimeinen silmäys peilistä, takki niskaan ja kengät jalkaan.

Miten paljon miellyttävämpää onkaan aamukiireessä poistua kotoa eteisen kautta, jossa vaatteet ja kengät ovat hyvässä järjestyksessä esim. peililiukuovien takana kaapissa. Lasten lapasilla on omat lankakorinsa ja kännykän voi napata mukaansa siististä laturipaikastaan. Valaistus on kunnossa. Tarvittaessa voi istahtaa tuolille tai penkille. Ennen ulko-oven kiinnipainamista hilpeä hymy piirtyy kasvoille eteisen valokuvataulun mieleen tuomasta muistosta.

20083_9166.jpg

Millainen tyyli, millainen väritys?

Suurikokoisen eteishallin voi sisustaa ja värittää siitä jatkumona näkyvän tilan mukaan. Pienessä eteisessä vaalea väritys ei pienennä tilaa ja neutraloi usein moniovista huonetta. Mielellään kuitenkin eteinen antaisi vaikkapa tauluillaan viitettä asukkaiden mieltymyksistä. Joku voi haluta viimeistään tähän kohtaan herättävää auringonkeltaista tai itämaisesti sisustetun asunnon tiivistä viininpunaista. Katkaise pitkä kapea eteinen eri värillä tai pienellä seinään kootulla väliverholla, muuta muotoa pyöreällä matolla, harhauta valaistuksella, avarra peileillä. Portaat voivat latistaa tunnelman tai olla kuin veistos.

20082_9147.jpg

Materiaalit ja pinnat

20082_9148.jpg

Eteisen lattian materiaali pitää olla kestävää ja mielellään pestävää. Laattalattia voi olla hyvinkin ilmeikäs. Lattian suojana toimivia mattoja pitää voida puhdistaa helposti ja niidenkin on syytä olla kulutusta kestäviä. Mikäli asunnossa on kuraeteinen, se tietysti helpottaa kuran ja hiekan pysäytystä. Pienet lapset helposti jättävät hiekkakakkuisista käsistään merkintöjä ovenpieliin ja seiniinkin, eli näidenkin pintojen on hyvä olla vähintäänkin pyyhittäviä. Lasitiiliosa seinässä antaa lisävaloa toisesta tilasta.

Valaistus

Kulkuväylille tarvitaan yleisvalaistus. Eteisen kaappien lipasta voi saada spotein pukeutumisvaloa. Porrasaskelmat kaipaavat turvallisuutta takaavaa valoa. Pöytä- ja lattiavalaisimilla voidaan luoda eteiseen huoneenomaisuutta käytäväfiiliksen sijaan.

20082_9151.jpg

Huonekalut ja tekstiilit

Säilytyskalusteita eteisessä tarvitaan. Kätevimpiä ja tilavimpia ovat katosta lattiaan liukupeiliovelliset syvennykset, joiden sisään on koottu säilytysjärjestelmät perheen tarpeiden mukaan. Vanhat antiikkiset vaatekaapit eivät syö sisäänsä niin paljon, mutta luovat tietyn tyylin ja tekevät eteisestä kalustetun huoneen. Nojatuoli, lipasto, peili, matto ja valaisin tilaan mahtuessaan ovat mukava pieni kalusteryhmä. Säilytystilaa ja istahduspaikan antaa laatikkopenkki. Harvempi haluaa edes antaa mahdollisuutta alkaa kasvattaa mainospostikasaa eteiseen – siis ei sellaista koria tai tasoa. Tauluja, valokuvia, matkamuistoesineitä, jotakin persoonallista seinälle, vaikka akvaario, joka näkyy toiselta puolelta olohuoneeseen.

20083_9164.jpg
20083_9165.jpg

Eteisen tilaan mieluusti luonnonvaloa tuovaa ikkunaa ei haluta peittää. Tarvittaessa laskosverho voi tuoda näkösuojaa. Rullaverhokin voi toimia alhaalta ylöspäin! Matot ovat monellakin tapaa ratkaisevassa asemassa eteisen tekstiilinä. Niiden koko ja muoto vaikuttavat mielteeseen huoneen koosta ja muodosta. Matot suojaavat lattiaa hiekalta ja kosteudelta. Niiden pitää itsessään sietää kosteutta ja olla likaahylkiviä sekä helposti puhdistettavia. Mattojen väriä valitessa pitää huomioida muu väritys ja sisustus – imeekö tumma matto valoa, sointuuko väri lattiaan, seiniin.

20082_9152.jpg
20082_9153.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ylläpito- ja käyttöhenkilökunnan koulutus
Toimenpiteet:Ylläpito- ja käyttöhenkilökunnan koulutus sisältyy urakoitsijoiden velvollisuuksiin urakkasopimusten mukaisesti. Koulutuksen ajankohta sovitaan vastaanottotarkastuksessa.Vastuuhenkilöt:ValvojatDokumentit:KoulutusohjelmaHyväksyntä:Projektipäällikkö
20236_82425.jpg
Muista selvittää nämä asiat, kun vertailet kotivakuutuksia
Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.
20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Palokuolema ja kaatuminen uhkaavat ikääntyneitä ja vammaisia
- Osaako ikääntynyt pelastaa itse itsensä?Ikääntyneet ja vammaiset kuuluvat siihen riskiryhmään, jolle kaatuminen, putoaminen ja palokuolema ovat tavallista suurempi uhka. Erityisryhmään kuuluviksi lasketaan myös mielenterveyskuntoutujat ja päihdeongelmaiset. Yhteistä erityisryhmän jäsenille on alentunut fyysinen, psyykkinen tai sosiaalinen toimintakyky, joka estää heitä toimimasta vaaratilanteissa kuten normaalikuntoinen ihminen toimisi.
201411_41732.jpg
Lisävarusteet keskuspölynimuriin
Keskuspölynimurilla sekä siihen liitettävillä lisävarusteilla teet kodin siivouksesta entistä tehokkaampaa, nopeampaa ja miellyttävämpää. Niin pienet kuin suuretkin siivoustarpeet hoituvat vähällä vaivalla, kun tarvittavat siivousvälineet ovat helposti käytettävissä. Näin koti pysyy raikkaan siistinä ja puhtaana arjen askareiden keskellä.
20147_40341.jpg
Asuntomessujen saunoissa paljon nähtävää
Suunnitteletko saunaremonttia vai oletko rakentamassa kokonaan uutta? Asuntomessukohteiden saunoista löytyy varmasti jokaiseen makuun jotain mielenkiintoista nähtävää sekä ideaa omaan saunaan.Sauna on suomalaiselle tärkeä paikka, siellä puhdistaudutaan sekä rentoudutaan arjen kiireistä ja huolista. Hyvä sauna ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan hyvä toteutus edellyttää myös hyvää ja huolellista suunnittelua. Oikeanlainen mitoitus sekä materiaalit, oikean kokoisen kiukaan valinta, sekä ilmanvaihto ja valaistus ovat asioita joihin tulee kiinnittää huomiota.Kun olet rakentamassa tai kunnostamassa saunaa, ota huomioon tilan kosteustekninen toiminta, millaiset lämmöneristeet saunaan vaaditaan, miten saunatila mitoitetaan ja mitä kaikkea mitoituksessa tarvitsee huomioida lopullisia pintamateriaaleja sekä kiuasta unohtamatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton