• Etusivu
  • Rakentaminen

Tulevaisuus on entistä vastuullisempaa – myös rakentamisen saralla

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 16.02.2024
1920 AdobeStock_432843592

Uudiskohteita rakennettaessa eristevalinnan tekemä mahdollinen lisäkustannus maksaa itsensä takaisin vain muutaman vuoden aikana.

Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.

Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein

Kun talon vaippa on lämmöneristetty hyvin, se kuluttaa merkittävästi vähemmän energiaa, kun nykyisten rakentamismääräyksen minimivaatimukset täyttävä talo. Tällöin voidaan puhua energiatehokkaasta talosta, joka on myös ympäristöystävällinen, sillä se samalla säästää energiaa huoltovapaasti koko elinkaarensa ajan.

Terminä myös nollaenergiatalo on tuttu. Nollanenergiatalolla tarkoitetaan rakennusta, joka tuottaa energiaa yhtä paljon kuin mitä kuluttaa – vastaavasti uudessa EPBD:ssä puhutaan päästöttömästä rakennuksesta jonka perusta on siis nollaenergiatalo. Puhuttaessa todellisista nollaenergia- tai passiivitasolle eristetystä rakennuksesta, voidaan todeta rakennuksen säästävän elinikänsä aikana valtavan määrän päästöissä. Konkreettisesti asujilleen tämä näyttäytyy lämmityslaskuissa säästettyinä euroina. Jos omakotitalo säästää vuositasolla 10 000 – 20 000 kWh, tarkoittaa isoa pudotusta myös sähkölaskun suuruudessa.

Nollaenergiatalon rakentaminen on turvallista Finnfoamin homehtumattomilla ja tiiviillä rakenneratkaisuilla. Rakennepaksuudet pysyvät tehokkaiden eristelevyjen ansiosta maltillisina eivätkä eristevahvuudet paisu suuriin mittoihin. Uudiskohteita rakennettaessa paremman eristevalinnan tekemä mahdollinen lisäkustannus maksaa itsensä takaisin vain muutaman vuoden aikana.

Pieni tulisija suurten ikkunoiden edessä

Rakentamisessa alettu huomioida elinkaarenaikainen hiilijalanjälki

Mitä on elinkaariarviointi? Kyseisessä arvioinnissa arvioidaan ympäristövaikutuksia sekä luonnonvarojen kulutusta eli toisin sanoen rakennusten ekologista kestävyyttä sen koko elinkaaren aikana. Tarkastelussa kiinnitetään huomiota rakennuksen koko elinkaareen aina raaka-aineiden hankinnasta elinkaaren loppuun eli purkuun asti. Rakennuksen elinkaaren vaiheet voidaan jakaa neljään eri vaiheeseen: rakennusmateriaalin valmistukseen (tuotanto), rakentamiseen, rakennuksen käyttöön ja korjaukseen sekä elinkaaren loppuun.

suomalainen mäntymetsä

Finnfoam toimii harkitusti jokaisessa vaiheessa.

Ympäristöystävällisyys sekä energiatehokkuus astuvat kuvaan jo tuotantolaitosten suunnittelusta lähtien. Itse kehitetyn jäähdytys-/lämmitysjärjestelmän ansiosta tuotannon hukkalämpö saadaan kerättyä talteen ja siirrettyä sinne missä sitä tarvitaan. Rekat esimerkiksi lastataan tällä hukkalämmöllä lämmitetyssä tilassa. Luonnonvaloa hyödynnetään niin paljon kuin voi suurten kattoikkunoiden avulla – hämärä- ja liikekytkimet pitävät huolta valaistuksesta silloin, kun auringonvalo ei yksinään riitä.

Itse varsinaisessa eristelevyjen valmistuksessa ei synny jätettä, sillä sekin mitä syntyy, kierrätetään tehokkaasti takaisin käyttöön. Valmiita levyjä jyrsittäessä syntynyt puru nimittäin käsitellään ja kierrätetään uudelleen käyttöön seuraavia eristelevyjä varten. Valmiit tuotteet pakataan siten, että ne kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Mikäli työmaille toimitetaan suuria eriste-eriä, voidaan ne halutessa pakata pelkkiä kuormalavavanteita käyttäen.

Mikä innostaa käyttämään Finnfoamin tuotteita?

Kun tuote- sekä rakenneratkaisu on tehty helpoiksi asentaa tai ne helpottavat osaltaan toimintaa, on niiden käyttö paitsi mielekästä, mutta myös kustannus- ja materiaalitehokasta. Tällaisista tuotteista voidaan mainita esimerkiksi tuulettuvaan alapohjaan FINNFOAM Rossipohjaeriste ja maanvaraiselle alapohjalle suunniteltu FF-FLOOR-lattiaratkaisu, jossa uniikki rakenne mahdollistaa paitsi 30 prosentin säästön lattiabetonin määrässä, mutta lisää myös betonilattian lujuutta yli 20 prosenttia.

Lue lisää ratkaisusta

Tuotekehitys sekä kestävät ratkaisut – Finnfoam haluaa ottaa omalla tekemisellään osaa rakentamisen ympäristökuormituksen vähentämiseen ja ympäristön hyvinvointiin. Kun rakenteet on toteutettu FINNFOAM tai FF-PIR -eristeiden avulla, ei tarvita erillisiä höyrynsulkuja tai tuulensuojalevyjä. Lisäksi eristeiden huoltovapaa käyttöikä takaa sen, että niiden vaihtamista tarvitsee miettiä aikaisintaan silloin, kun rakennukseen ollaan tekemässä muutenkin isoa peruskorjausta – vuosissa puhutaan 50-100 vuodesta.

Myös materiaalien monipuolinen käyttö sekä ratkaisut aivan rakennuksen perustuksista katolle asti takaavat sen, että eristeet eivät aiheuta yllätyksiä. Lisäksi ne kestävät erinomaisesti muuttuvia ilmasto-olosuhteita eli kosteutta, jäätymistä sekä niihin kohdistuvaa kuormitusta ilman, että niiden ominaisuudet heikkenevät.

Rakennus rannalla keskellä talvista järvimaisemaa
Info

Info

Energiatehokas talo on myös edullinen elinkaarikustannuksiltaan

Kuten alussa todettiin, jopa 75 prosenttia rakennusten hiilijalanjäljestä syntyy käytön aikana – lämmityksen osuus kaikesta Suomen energian loppukäytöstä on noin 30 prosenttia. Rakennuksen hyvä lämmöneristys sekä tehokkaat ikkunat ja ovet ovat tehokkain keinoja vaikuttaa energiakulutuksen vähentämiseen. Toisin sanoen rakennuksen rakenteelliseen energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, niin uudisrakentamisessa kuin korjausrakentamisessa. Aina kun jotain korjataan tulee samalla laittaa sen rakennusosan energiatehokkuus kuntoon.

Hiilijalanjälki tulee suhteuttaa myös materiaalin käyttöikään. Käyttöikä kertoo kirjaimellisesti tuotteiden koko elinkaarensa aikana tarvitsemasta huollosta, ylläpidosta sekä niiden korvaamisvälistä. Finnfoamin yksi merkittävimmistä päämääristä on ollut juuri tuotteiden kestävyyden eli niiden eliniän pidentäminen. Tiesitkö muuten, että Finnfoam vastaanottaa eristeiden leikkuujätteet FF-Kierrätyssäkeissä ja hyödyntää keräämänsä materiaalin uudelleen raaka-aineena?

Finnfoam Oy
Rakentaminen
asuminen
eristys
ekologisuus
alapohja
runko
yläpohja
energiansäästö
suunnittelu
energiankulutus
lämpöeristys
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20165_46380.jpg
Muista routaeristys myös pihateille ja -muureille
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvät kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
20154_42998.jpg
Levy, joka toimii rakennuslevynä ja vedeneristeenä?
Mikä ihmeen Tulppa? Tulppa on Finnfoamin kehittämä märkätiloihin suunniteltu levy, joka toimii seinissä sekä rakennuslevynä että vedeneristeenä. Levy koostuu umpisoluisesta, vesitiiviistä ja homehtumattomasta Finnfoam-eristelevystä sekä lujasta erikoissementtilaastista tehdystä pintakerroksesta. Ei enää vedeneristeen sivelyä ja kuivumisaikojen odottelua – voit laatoittaa suoraan märkätilalevyn päälle jo samana päivänä.Nopea asennus, varma toimivuus sekä soveltuvuus monenlaisessa märkätilarakentamisessa ovat Tulppa-järjestelmän vahvuuksia, jotka ovat herättäneet kiinnostusta ja kiitosta.
jani niemi haastattelussa isover insunsafen asennuksesta rintamamiestaloon
Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin
Rintamamiestalo, tuo monille niin tuttu, on useille haaveiden listalla. Oman haaveensa talonhankinnasta toteutti vuonna 2021 Jani Niemi. 1950-luvulla rakennettu kolmikerroksinen omakotitalo koki melkoisen remontin, yksi kannattavimmista remonteista oli lisäeristäminen.
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton