• Etusivu
  • Energia

Ennakoi ja ehkäise tulipalo keittiössä, näin turvaat kodin helposti ja vaivatta

Kokkaillaan kotona turvallisesti Liesivahdin läheisyydessä

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Innohome Oy
Päivitetty 03.10.2024
Palovaroitin.jpg

Palovaroitin löytyy jokaiselta, mutta se ei ehkäise tulipaloja, toisin kuin Liesivahti.

Suomalaiskotien yleisin tulipalon aiheuttaja on liesipalo. Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan vuonna 2021 Suomessa syttyi 870 liesipaloa. Luku saattaa olla todellisuudessa vielä suurempi, koska PRONTO-tietokannasta löytyvät ainoastaan ne liesipalot, jotka ovat tulleet pelastuslaitosten tietoon. Näiden ilmoitettujen liesipalomäärien päälle voi laskea vielä ne palot, jotka asukas on itse saanut sammutettua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa määrän on arvioitu olevan peräti 27 raportoimatonta paloa yhtä raportoitua kohden.

Lähes kaikissa Suomessa raportoiduissa tapauksissa palon syy oli huolimaton toiminta. Huolimattomuus itsessään on usein inhimillistä. Se voi johtua monesta syystä, kiireestä, väsymyksestä tai alentuneesta toimintakyvystä. Tähän on ratkaisuna Innohomen älykäs liesivahti.

Suomessa sähköpalojen yleisin aiheuttaja on sähköliesi. Harvemmin kuitenkaan palo johtuu lieden toimintahäiriöstä, vaan lähes aina käyttäjävirheestä. Ennakointi on kaiken A ja O, sillä oikeilla toimenpiteillä lähes kaikki liesipalot olisivat estettävissä. Riskien huomioonottaminen on paloturvallisuuden tärkein askel. Tällöin havahdutaan mahdollisiin tulipalon aiheuttajiin ja sen myötä niihin on helpompi puuttua. Valtaosa liesipaloista on ihmisten itse aiheuttamia, joten liesiturvalaite on oiva keksintö näiden palojen estämiseksi.

Unohda kokkailu kiireessä tai väsyneenä

Vaikka turvallisuusasioita korostetaan ja laitteiden teknisellä kehityksellä pyritään estämään liesipaloja, eivät nämä toimet yksin riitä. Liesipalot aiheutuvat ihmisen toiminnan seurauksena ja liesipalot ovat vuodesta toiseen yleisimpiä tulipaloja. Innohomen liesiturvalaite tuo onneksi toivottua turvaa ruoanlaittoon. Yksinkertaisimmillaan liesiturvalaite havahduttaa kokkaajan takaisin ruoanlaiton pariin tai sammuttaa lieden tietyn ajan kuluttua. Tehokas liesiturvalaite osaa tarvittaessa myös toimia käyttäjän puolesta.

Kokkailu lieden ääressä tulisi unohtaa erityisesti kiireessä tai väsyneenä. Rauhoittuminen lieden läheisyyteen on yksi ennakoinnin tapa. Lapsiperheissä voi kuitenkin riittää vauhtia ja erilaisia tilanteita. Lapsen tarvitessa apua juuri kokkailun lomassa, saattaa liesi unohtua siinä silmänräpäyksessä. Niin ikään senioriväestön kokkailu voi keskeytyä unohdukseen ja läheiset ovat alituisesti huolissaan tulipaloriskeistä. Myös yksin kotona olevat lemmikkielimet voivat vahingossa saada lieden päälle ja saada siten aikaan vahinkoja. Liesipalo voikin sattua kenelle tahansa.

Kaikkiin näihin tapauksiin on olemassa laite, jolla saadaan liesi pois päältä automaattisesti ilman savu- tai sprinklerivesihaittoja. Innohomen Liesivahti SGK5010 älykäs sensoriteknologia tunnistaa uhkaavan tilanteen ja estää liesipalon jo ennen sen syttymistä. Innohome Liesivahti SGK5010:n ansiosta liesi kytkeytyy pois päältä ennen kuin palo ehtii syttymään ja vaarallisia kaasuja ehtii muodostumaan.

<p data-block-key="8nlv6">Innohome Liesivahti SGK5010</p>
Innohome Liesivahti SGK5010

Liesivahti sammuttaa lieden tunnistaessaan palovaaran. Liesivahdin lämpötilasensori kiinnitetään liesituulettimeen, jossa se tarkkailee lieden päällistä lämpötilaa ja sen muutoksia. Mikäli lämpötila nousee vaarallisen korkeaksi tai vaarallisen nopeasti, laite antaa ensin äänivaroituksen. Silloin käyttäjä voi itse vielä tehdä korjaavia toimenpiteitä, eli säätää liettä pienemmälle teholle tai sammuttaa sen kokonaan.

Mikäli tilanteessa ei tehdä mitään, alkaa lämpötilasensori hälyttämään äänellä ja valolla ja lähettää radiosignaalin lieden takana olevaan ohjainyksikköön, joka katkaisee liedeltä virransyötön. Ruoanlaitto pääsee jatkumaan, kun liesi on jäähtynyt normaalialueelle ja lieden virransyöttö on laitettu uudestaan päälle painamalla Liesivahdin nappia.

Mikä Liesivahti on? ‒ katso video

Iäkkäillä riski sekä tulipalojen syttymiselle että niissä loukkaantumiselle kasvaa toimintakyvyn heikentymisen myötä. Laitosasumisen hyötyihin voidaan lukea paloturvallisuus sammutusjärjestelmineen sekä henkilökunnan ympärivuorokautinen apu tulipalon sattuessa. Usein palvelutaloissa on asukkaiden omat keittiöt myös suojattu liesivahdein.

Yhä useampi iäkäs asuu kotonaan entistä pidempään. Yksinkertainen liesivahdin asennus parantaa monelta osin iäkkäiden, muistisairaiden tai toimintarajoitteisten kotona asumisen turvallisuutta.

<p data-block-key="lyy91">Älä jätä liettä vartioimatta.</p>
Älä jätä liettä vartioimatta.

Innohome Liesivahti soveltuu käytettäväksi minkä tahansa sähkölieden kanssa. Sen voi asentaa sekä uuden lieden asennuksen yhteydessä, että jälkikäteen jo olemassa olevaan lieteen. Liesivahdin asennus on ammattimaisen sähkömiehen tehtävä.

Lieden taakse tuleva ohjausyksikkö kytketään lieden virransyöttöön. Lämpöanturi puolestaan kiinnitetään lieden päälle, liesituulettimeen tarrakiinnityksellä. Se ei itsessään vaadi sähkönsyöttöä tai johtoja. Anturin voi asentaa myös seinälle tai kattoon, mikäli liesituuletin ei sovi asennuspaikaksi. Osalla jälleenmyyjistä on tarjolla valmiita paketteja asennuksineen.

Info

Info

Miten liesiturvalaite toimii?

Turvaliesi
Turvaliedeksi kutsutaan liettä, jossa on ajastin sisäänrakennettuna. Kokkaajan tulee aina ennen ruoanlaiton aloittamista säätää haluttu aika, kuinka kauan liesi on toiminnassa. Ilman tätä liesi ei mene päälle. Kun aika on kulunut umpeen, turvaliesi sammuttaa lieden ja liesi jäähtyy.

Ulkoinen virtakytkin tai ajastin
Ulkoinen virtakytkin tai ajastin toimii saman periaatteen mukaan kuin turvaliesi, mutta ulkoisena lisänä. Sen voikin lisätä jo olemassa olevaan lieteen. Se estää lieden kytkeytymisen päälle vahingossa ja ajastin ajastaa lieden sammumaan tietyn ajan kuluttua.

Huom! Turvalieden ja ulkoisen virtakytkimen ongelma lienee tilanteessa, jos kokkaaja ei osaa käyttää ajastimia tai liesipalo pääsee syttymään kesken ruoanlaiton. Tällöin kannattaa miettiä, olisiko liesihälytin hyvä vaihtoehto lisävarusteeksi vai hankitaanko niin kutsuttu omatoiminen liesivahti.

Liesihälytin
Liesihälytin toimii palovaroittimen tavoin: jos lämpötila nousee liedellä liian nopeasti tai liian korkealle, liesihälytin hälyttää. Liesihälytin voi parhaimmillaan havahduttaa kokkaajan takaisin lieden ääreen, mutta se ei yksistään estä mahdollista käsillä olevaa tulipaloa.

Liesivahti
Liesivahti on ainoa liesiturvalaite, joka pystyy ennalta ehkäisemään liesipalon ilman ihmisen toimia. Se onkin kaikkein älykkäin ja tehokkain liesiturvalaite. Liesivahti koostuu lämpöanturista (toimii yksinään liesihälyttimenä) ja lieden taakse kytkettävästä ohjainyksiköstä, jotka voi lisätä lieden yhteyteen myös jälkikäteen. Vaaratilanteen huomatessaan, lämpöanturi ensin hälyttää äänellä ja valolla. Jos hälytykseen ei reagoida ja tilanne jatkuu vaarallisena, lämpöanturi lähettää radiosignaalin ohjainyksikköön, joka puolestaan katkaisee liedestä virran ennen tulipalon syttymistä.

Katso havainnollistava video liedellä syttyvästä palosta

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? Katso lähin jälleenmyyjäsi

Innohome Oy
Energia
paloturvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Innohome sähköauton lataus.jpg
Innohome Oy – ennakoivaa paloturvaa ja turvallista sähköauton latausta
Innohome Oy tarjoaa Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja sähköautonlataukseen tarvittavia kotilatauslaitteita sekä kodin ennakoivia paloturvatuotteita. Innohome Oy on tuonut markkinoille älykkäitä, innovatiivisia ja turvallisia paloturvatuotteita jo vuosien ajan ja sen jälleenmyyntiketju kattaa koko Suomen. Innohomen liesivahdit ja SSA ovat nykyaikaisinta paloturvatekniikkaa, joilla voidaan ennaltaehkäistä suuri osa kotien tulipaloista, kuten liesipalot ja sähkölaitepalot.
Sähköauton lataus Innohome.jpg
Ethän lataa sähköautoa tavallisesta suko-pistorasiasta?
Viime kuukaudet ovat osoittaneet kaikille, että kustannukset joka saralla nousevat koko ajan, eikä loppua hintojen nousulle ole näköpiirissä. Monet ovat joutuneet nipistämään omista kulutustottumuksistaan ja korvaamaan tuttuja ja turvallisia asioita edullisimpiin tai ympäristön kannalta järkevimpiin ratkaisuihin. Muun muassa polttoaineiden hintojen nousu on lisännyt kiinnostusta erityisesti sähköautoihin. Sähköautojen kanta kasvaa koko ajan, samoin latausverkon, mutta tässä vaiheessa kaikille sähköautoille ei riitä julkisia latauspaikkoja nimeksikään. Ladattavia sähköautoja on Suomessa jo noin 100 000 kappaletta, joten kotilatauslaitteiden tarve on merkittävä.
20235_78879.jpg
Lataa sähköautosi suomalaisella latauslaitteella helposti kotona ja mökillä
Suomalaisten kiinnostus sähköautoiluun on kasvanut parin viime vuoden aikana valtavasti ja kasvu näyttää vahvalta myös jatkossa. Sähköautoilijaksi on helpompi siirtyä, kun auton lataus järjestyy mahdollisimman pienellä vaivalla. Koti ja työpaikka ovat helpoimpia latauspaikkoja, kun autot seisovat paikoillaan useampia tunteja putkeen. Pientaloasujille latauksen järjestäminen kotona on yleensä kaikkein helpointa.Myös loma-asunnoille on moni asennuttanut latausaseman. Koti ja auto ovat yleensä suomalaisten suurimmat investoinnit, joten turvallisuus kannattaa huomioida latausta kotiin miettiessä. Sähköpalojen ja -vikojen välttämiseksi kannattaa panostaa laadukkaaseen latausasemaan sekä sen ammattimaiseen asennukseen.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
202211_80336.jpg
Palovaroitin­säädökset muuttuvat - fiksu taloyhtiö varautuu ajoissa
Pelastuslakia ollaan uudistamassa, minkä myötä taloyhtiöiden palovaroitinsäädökset muuttuvat lähivuosina. Tämä vaikuttaa asukkaan ja taloyhtiön rooleihin palovaroittimen osalta. Taloyhtiöissä varautuminen muutokseen kannattaa aloittaa ajoissa, jotta varmistetaan sujuva muutos ja voidaan varautua kustannuksiin ja käytännön toteutukseen.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton