• Etusivu
  • Rakentaminen

Elämä tuo tullessaan muutoksia – myös asumiseen

Tutkimus: kuluttaja haluaa kotimaista ja ekologista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.03.2022
20223_77532.jpg

Miten elämä muuttuu vuosikymmenten saatossa? Millainen koti on kulloinkin tarpeen? (Kuva: Shutterstock)

Niinhän se on, elämä tuo tullessaan monenlaisia muutoksia ja lukuisia kertoja. Osa ajoittuu pidemmälle, jopa vuosikymmeniä kestävälle aikajaksolle, osa taas pieneltä tuntuvan hetken sisään.

Muutoksista ehkä suurin tapahtuu silloin kun nuori muuttaa omilleen. Elämän kiertokulku jatkuu nuoren löytäessä elämänkumppanin, hankitaan mahdollisesti suurempi koti, syntyy uusia perheitä joiden kanssa kierros alkaa alusta. Suuria asioita nuoren elämässä, mutta samalla myös vanhempien. Lapsen lennettyä pesästä jää kodista pois osa sinne kuuluneista elämän äänistä. Miltä tuntuu hiljentynyt ja tyhjilleen jäänyt koti – onko se jopa liian suuri vain kahdelle ihmiselle?

Aika vaihtaa koti pienempään tai suurempaan?

Ajatus voi tuntua ensi alkuun hurjalta. Lähteäkö noin vain kodista, joka on tulvillaan muistoja vuosien varrelta. Jokainen nurkka muistuttaa jostain tapahtuneesta. Kodin remonttilistakin on muuttunut ajan kuluessa enemmän listaksi ominaisuuksia ja näin ollen pienemmät remontitkin ovat jääneet remontoimatta. Joskus kuitenkin elämä tarjoilee eteen aimo annoksen realismia. Vanhassa kodissa ei joko ole tilaa riittävästi tai sitä on liikaakin – miten nämä menevät suhteessa yleisesti kasvaviin asumiskustannuksiin. On myös muistettava ajatella aikaa, jolloin oma liikuntakyky ei välttämättä olekaan enää sitä, mitä se on tänään.

Mieti, mitä oikeasti haluat kodissasi olevan

Totuus on, että rakkaat muistot seuraavat mukana, vaikka koti ympäriltä muuttuisikin. Eri talovalmistajilla on tarjolla lukuisia talomalleja, joista löytyy varmasti se mukava eläkeiän koti kuin myös koti suuremmallekin lapsiperheelle. Tiesitkö, että valmiit talomallit ovat usein muokattavissa mieleisiksi ja omia tarpeita vastaaviksi? Kannattaa siis aktiivisesti vertailla ja laittaa ylös itselle mieluisia ratkaisuja, joita tulevaan kotiisi kaipaat.

Vaikka oman kotisi rakentajana sinä olet se, joka päättää mitä lähdetään toteuttamaan, kannattaa kuitenkin hetkeksi pysähtyä miettimään, mitä oikeasti kodiltasi haluat. Tämän päivän digitaalinen maailma on pullollaan ideoita ja uudenlaisia ratkaisuja, mutta ovatko ne niitä joita sinä oikeasti arjessasi tarvitset? Kun
käytät aikaasi hetken pohdintaan, saat itsellesi parhaan avun ja juuri sellaisen lopputuloksen mihin olet tyytyväinen pitkään.

Kuten varmasti kuvan pariskunta, tutustu sinäkin talovertailuun – löytyisikö sieltä sinun tuleva kotisi? talovertailu.fi (Kuva: Shutterstock)
Kuten varmasti kuvan pariskunta, tutustu sinäkin talovertailuun – löytyisikö sieltä sinun tuleva kotisi? talovertailu.fi (Kuva: Shutterstock)

Parin erilaisen mallin välillä pohtiminen on täysin normaalia ja ehkä jopa järkevää, mutta jos mielesi vaeltaa kymmenen eri mallin kesken, kertoo se enemmän siitä, että sinä et ehkä olekaan vielä aivan varma, mitkä asiat ovat sinulle ne kaikkein oleellisimmat. Neuvona ongelman ratkaisemiseksi on, että aseta itsellesi mielenkiintoisimmat mallit rinnakkain ja vertaile niitä keskenään. Missä mallissa/ malleissa on eniten toivomiasi ominaisuuksia? Mieti myös, mitä ominaisuutta nykyisessä kodissasi olet kaivannut.

Anna ammattilaisen auttaa

On erittäin hyvä, että kotiin sijoitettavia asioita ja ominaisuuksia harkitsee riittävän monelta kantilta. Kerää lista toivomistasi muutoksista sekä ne muutamat mallit joissa moni seikka loksahti jo kohdalleen – pyydä sen jälkeen tarjous tai varaa aika talovalmistajalle. Yhdessä ammattisuunnittelijan kanssa voitte luoda sellaisen kokonaisuuden, joka toimii.

Huomioithan kuitenkin että jokainen suunnitelmiin tehty jälkikäteinen muutostoive työllistää taustalla useamman ihmisen – onhan varmistettava että kaikki suunnitellut rakenneratkaisut kestävät toivotut muutokset. Käytä siis aikaa suunnitelmien laatimiseen. Lisäksi toivotut muutostyöt saattavat vaikuttaa lopulliseen hintaan, erityisesti jos muutostoiveita on paljon.

Suomalainen kuluttaja haluaa kotimaista ja ekologista

Tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia suomalaisista on valmis maksamaan vastuullisesti tuotetuista tuotteista enemmän kuin normaalisti. Huolimatta rakennusmateriaalien kohonneista hinnoista sekä saatavuusongelmista, kuluttajat haluavat toteuttaa haaveidensa kodin.

Kaikkea ei kuitenkaan olla valmiita hyväksymään, vaan ihmiset ovat tarkkoja, mitä kotiin hankitaan ja keneltä. Suosiossa ovat materiaalit, joiden tuottaminen sekä käyttö on ekologista. Palvelut vastaavasti haetaan toimijoilta, jotka hoitavat työnantajavelvoitteensa.

Rakennus- ja remontointibuumi tuskin loppuu tänäkään vuonna, sillä yli puolet suomalaisista suunnittelee jompaakumpaa – heistä projektinsa aikoo tänä vuonna toteuttaa jopa 39 prosenttia. Tuore tutkimus paljastaa, että suomalaisista kuluttajista yli 40 prosenttia on valmis maksamaan aiempaa enemmän, kun tuotteet sekä palvelut ovat ympäristön ja työntekijöiden kannalta vastuullisesti tuotettua. Kuluttajien kiinnostus näkyy myös rakennusmateriaaleja sekä palveluita tuottavilla yrityksillä.

Pandemian myötä kotia tarkastellaan uudella näkökulmalla. Huolimatta rakennusmateriaalien kohonneista hinnoista sekä saatavuusongelmista, kuluttajat haluavat toteuttaa haaveidensa kodin. (Kuva: Shutterstock)
Pandemian myötä kotia tarkastellaan uudella näkökulmalla. Huolimatta rakennusmateriaalien kohonneista hinnoista sekä saatavuusongelmista, kuluttajat haluavat toteuttaa haaveidensa kodin. (Kuva: Shutterstock)

Rakentaja toteutti yhdessä Kantar TNS:n kanssa tutkimuksen, johon osallistui 1066 suomalaista kuluttajaa. Tarkoituksena oli selvittää suomalaisten ajatuksia rakentamisesta ja sen kustannuksista. Vastauksista ilmeni vastaajien tahtotila saada tietää rakennustuotteiden sekä raaka-aineiden alkuperää ja tuotantoketjujen vaiheet – tietoa vaati peräti 45 prosenttia osallistuneista.

Tämä asettaa vaatimuksia yritysten markkinoinnin ja viestinnän avoimuuteen. Tietoiset kuluttajat tunnistavat kyllä milloin yritetään harhauttaa. Ihmiset haluavat uskottavaa ja luotettavaa tuotetietoa, esimerkiksi suoraa kuvaa ja tarinaa siitä, miten ja missä tuotteet valmistetaan, sanoo Rakentajan liiketoimintajohtaja Inka Partanen.

Lue lisää tutkimuksesta ja sen tuloksista

Kurkistus messulehteen (Rakenna & Remontoi-messut 1.-3.4.2022)

Rakentaminen
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.
20223_77325.jpg
Kivitalon rakentaminen käyntiin muutamassa viikossa
Suomalaiset ovat edelleen omakotitalokansaa. Omakotitalosta haaveillaan, sopivaa tonttia etsitään ja kun se löytyy on usein kiire löytää sopiva talopaketti ja päästä uuteen kotiin mahdollisimman pian. Välillä tonttia joudutaan metsästämään kauankin ja tällä hetkellä talojen toimitusajat pidentyneet. Koronapandemia on osaltaan vaikuttanut omakotiasumisen suosion kasvuun. Etätyöstä tuli aluksi välttämättömyys ja vaikuttaisi siltä, että osittainen etätyö on jäämässä pysyvämmäksi muodoksi työskennellä. Tämä osaltaan vaikuttaa kodin tilojen tarpeisiin.
20212_68825.jpg
Suomen ostetuin pientalo jo 27 vuotta peräkkäin
Kastelli on uuden Rakennustieto RTS Oy:n tutkimuksen (Omakotirakentajatutkimus 2020/21 RV) mukaan ollut 27 vuotta peräkkäin Suomen ostetuin pientalo. Menestyksen takana on jokaiselle asiakkaalle soveltuva toimituslaajuus, talomalliston muokattavuus asiakkaiden tarpeiden mukaan ja jatkuvasti kehittyvä ja laaja talomallisto. Haluaisitko sinäkin liittyä tuhansien tyytyväisten Kastelli-talon omistajien joukkoon?
20231_80569.jpg
Tehtaan suojissa on mahdollista rakentaa huippulaadukas omakotitalo
Voidaanko omakotitalo todella rakentaa näin? – Sateelta suojassa, hyvässä järjestyksessä ja vain kolmessa viikossa. Kiiruna Talojen talotehtaalla rakennetaan muuttovalmiita omakotitaloja. Rakentamisen vakaat olosuhteet mahdollistavat valmiiden kotien tasaisen korkean laadun.
202111_73398.jpg
Etkö löydä sopivaa pohjaratkaisua?
Pientä tai muunneltuaOnko mieleinen pohjaratkaisu hakusessa? Eivätkö valmiit pohjat ole aivan sitä, mitä haet? Tutustu Kastellin variaatioihin eri pohjaratkaisuista. Jos vaikka Verso 90 on muuten juuri se pohja, jonka haluaisit, mutta... Klikkaa itsesi Luonnospankkiin ja katso, minkälainen on Verso 90 muunnos.Onko haluamasi talomalli liian suuri kooltaan? Pienistä taloista löytyy oma kokoelmansa Kastellin mallistosta. Käy rekisteröitymässä Kastellin sivuille, niin pääset tutustumaan pieniin taloihin.
202012_67925.jpg
Persoonallinen koti ainutlaatuisilla valinnoilla
Oliko taas kirpeä pakkasaamu, kun lähdit aamukahvin juotuasi viemään lapsia päiväkotiin? Ajoitko taas tuon tyhjän tontin ohi, jonka tiedät olevan myynnissä? Katselitko haikeana tontille päin ja selitit lapsille, että tuonne olisi kiva rakentaa uusi koti. Mutta miten, milloin ja millä rahalla? Olet varmasti tutustunut monenlaisiin talopakettivaihtoehtoihin sekä internetin ihmeellisessä maailmassa, mutta myös varmasti jonkun tuttavasi taloprojektin myötä. Olisiko nyt sinun aikasi kokea tuo ainutlaatuinen projekti ja kohdata unelmasi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton