• Etusivu
  • Talo

Ei enää hämärässä kokkailua – laita keittiön valaistus kerralla kuntoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Power Finland Oy
Päivitetty 29.11.2023
202112_74188.jpg

Vuoden pimeimpänä aikana keittiön valaistuksen puutteet huomaa paremmin kuin koskaan, joten nyt on otollinen hetki päivittää kehno keittiövalaistus toimivaksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää valaistuksen monipuolisuuteen, muunneltavuuteen ja energiatehokkuuteen.

Hyvä keittiövalaistus koostuu työskentely-, yleis- ja tunnelmavaloista. Yhdessä ne luovat monipuolisen kokonaisuuden, joka vastaa keittiön vaihtuviin valaistustarpeisiin. Jos jokin näistä valaistuksen peruspilareista puuttuu, se heikentää väistämättä joko keittiön käytännöllisyyttä tai viihtyisyyttä.

Lue myös:Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän

Älyvalot muuntautuvat tarpeen mukaan

Valaistuksen suunnittelussa oikeiden värilämpötilojen valinta on osittain makuasia, mutta tarkkuutta vaativissa tehtävissä kannattaa suosia viileitä tai neutraaleja värilämpötiloja. Valo on sitä kylmempää, mitä korkeampi on kelvin (K) eli värilämpötila. Kirkas valkoinen valo (noin 4000 K) sopii hyvin keittiön työskentelyvaloksi, kun taas yleisvalona suositaan tavallisesti lämminsävyisempää valoa.

Älyvalot tekevät värilämpötilan ja kirkkauden säätämisestä helppoa, sillä ohjaus tapahtuu näppärästi joko puhelimella tai kaukosäätimellä. Kun valaistusta pystyy säätämään ja himmentämään tarpeen mukaan, kirkas ja tehokas ruoanlaittovalaistus muuntautuu hetkessä tunnelmalliseksi illallisvalaistukseksi. Mitä monipuolisempi valaistus on, sitä paremmin keittiö taipuu eri tilanteisiin.

202112_74189.jpg

Valonauha valaisee työtason tehokkaasti ja tasaisesti

Työskentelyvalaistuksen on oltava tarpeeksi tehokas ja oikein kohdistettu, jotta ruoanlaitto olisi miellyttävää ja turvallista. Valonauhat ovat tähän tarkoitukseen täydellisiä, sillä ne valaisevat keittiön pinnat tasaisesti ja ovat helposti asennettavissa seinäkaappien alaosaan.

Saatavilla on led-valonauhan lisäksi älyvalonauhaa, joka sekin käyttää ledejä. Älyvalonauhan etuna ovat säätömahdollisuudet, sillä muiden älyvalojen tapaan sen kirkkautta ja väriä pystyy helposti muuttamaan.

Spottivalot ja kohdevalaisimet ovat myös hyviä keittiön työtasojen valaisemiseen. Ne voidaan asentaa joko seinäkaappien alaosaan, seinään tai kattoon. Seinään tai kattoon asennettaessa kannattaa valita kohdevalaisin, jota on helppo kohdentaa valaisemaan oikeaa työtason kohtaa myös asennuksen jälkeen.

Ruokailupöydän valaisin oikealle korkeudelle

Yleisvalaistus vaikuttaa keittiön viihtyvyyteen ja toimivuuteen erityisen paljon. Keittiön yleisvalaistukseen sopivat esimerkiksi erilaiset katto-, kohde- ja spottivalaisimet.

Kattoon asennettava riippuvalaisin tai valaisinryhmä on mainio keittiösaarekkeen tai ruokailupöydän yläpuolelle. Se voi olla myös katseenvangitsija ja tärkeä sisustuselementti, joka kruunaa näyttävästi koko tilan. Ruokailupöydän valaisin kannattaa asentaa noin 60–80 cm:n korkeudelle ruokapöydän pinnasta, jolloin se ei häikäise ruokailijoita tai ole näköesteenä pöydän yli.

202112_74187.jpg

Mikäli keittiössä on riittävästi pistorasioita, mikään ei estä tuomasta myös pöytävalaisimia tai erilaisia koristevaloja ruokailuhetkien tunnelmanluojiksi. Esimerkiksi joulupöydän kattaukseen sopivia koristevalosarjoja on saatavana myös paristokäyttöisinä, jolloin edes pistorasian sijaintia ei tarvitse miettiä.

Näin maksimoit valaistuksen energiatehokkuuden

Led-lamput kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Lisäksi ne ovat todella pitkäikäisiä, sillä hyvän led-lampun käyttöikä on 25 000 tunnista ylöspäin. Vanhat hehkulaput kannattaa siis viimeistään nyt päivittää energiatehokkaisiin ledeihin.

Ajastimien, himmentimien ja liiketunnistimien avulla pystyt säätämään valaistusta helposti ja monipuolisesti aina tarpeen mukaan – ja samalla säästyy myös energiaa asumismukavuuden kärsimättä. Älyvalojen säätöominaisuudet tekevät valaistuksen räätälöinnistä entistäkin yksinkertaisempaa.

Valaisimet kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti. Likainen varjostin voi heikentää valotehoa jopa puolella, jolloin valaisin ei täytä tehtäväänsä. Imuroi kankaiset varjostimet ja puhdista miedolla pesuaineella muoviset ja metalliset valaisimet.

Lue myös:Tunnista keittiön energiasyöpöt

Info

Info

Haluatko apua keittiösi valaistuksen parantamiseen? Hyödynnä Powerin Parma-keittiöasiantuntijan neuvoja ja varaa aika ilmaiseen keittiösuunnitteluun! Suunnittelu voidaan toteuttaa joko myymälässä tai etänä.

Power Finland Oy
Talo
keittiö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82812.jpg
Huolellinen suunnittelu on onnistuneen keittiön perusta
Uuden keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Sinulla saattaa olla selkeä mielikuva täydellisestä keittiöstä, mutta ennen kuin unelmat voivat käydä toteen, suunnitelmat on syytä tehdä tarkkaan. Hyvällä suunnittelulla varmistetaan, että keittiö on paitsi kaunis ja toimiva myös budjettisi mukainen.Seuraavilla vinkeillä pääset kohti uutta unelmakeittiötäsi.
202110_72959.jpg
Näin teet keittiöstä käytännöllisemmän
Käytännöllisen keittiön peruspilareita ovat riittävä työskentely- ja säilytystila, optimaalisesti sijoitetut paikat vesipisteelle, tärkeimmille kodinkoneille, pistorasioille ja valaistukselle sekä oikein valitut materiaalit, jotka on helppo pitää puhtaina. Kun varaat kunnolla aikaa keittiön toiminallisuuden suunnitteluun, säästät aikaa myöhemmin.
20233_81202.jpg
Onko jääkaappisi lämpötila oikea?
Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.Lue neuvot!
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20187_54072.jpg
Aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön
Aamiaiskaappi on se yksittäinen ominaisuus, jota harkitsee varmasti jokainen tänä päivänä keittiötään uusiva rakentaja tai remontoija. Aamiaiskaapista on puhuttu jo useamman vuoden, eikä suosiossa näy laskua. Eikä ihme, sillä aamiaiskaappi tuo kätevää toiminnallisuutta keittiöön.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton