• Etusivu
  • Palvelut

Yksilöllisen saunan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.09.2015Päivitetty 14.09.2015
20159_44371.jpg

Saunatilojen suunnitteluun on tärkeää panostaa, sillä oikeat ratkaisut johtavat paitsi elämyksellisiin löylyihin, myös helppohoitoiseen, käytännölliseen ja kestävään kokonaisuuteen.

Pohdi saunan käyttöä ja käyttäjiä

Saunan suunnittelu on hyvä aloittaa uhraamalla pari ajatusta saunan käyttöön ja käyttäjiin. On hyvä miettiä, minkälaisia käyttäjiä saunalla on. Onko käyttäjinä lapsia tai vanhuksia? Kuinka monta kylpijää saunassa on kerrallaan. Minkälaiseen käyttöön sauna tulee? Kuinka usein saunassa löylytellään?

Mikäli käyttäjinä on lapsia tai vanhuksia, turvallisuuteen tulee kinnittää erityistä huomiota. Kulkuväylällä on oltava riittävästi tukevia kaiteita ja käsijohteita, joista saa pitävän otteen ylös- ja alaspäin mentäessä. Askelmakorkeuden on hyvä olla normaalia matalampi, enintään 250 mm. Lisäksi kiukaan ympärillä tulee olla tukeva ja riittävän korkea kaide. Saunan mitoituksessa on myös hyvä huomioida, että kulkuväylien tulisi olla vähintään 600 mm leveitä.

Suunnittelussa tulisi huomioda myös saunan puhtaanapito. Mitä enemmän lauteissa on puupintoja ja ritilöitä ja mitä peittävämpi lauderatkaisu on kyseessä, sitä enemmän siinä on pestävää. Mikälli saunaa on pestävä usein, suosittelemme valitsemaan lauteet, joissa on yksinkertainen rakenne ja jotka ovat helposti puhdistettavissa. Tällaisia lauderatkaisuja ovat muun muassa kääntyvä Uppi ja perinteinen Kaino. Jos saunalle riittää perusteellinen pesu pari kertaa vuodessa, voidaan valita lauteet, joissa on monimutkaisempia rakenteita, kuten Uljas ja Sorja.

Aloita saunan mittaamisesta

Saunan suunnittelun lähtökohtana ovat saunatilan mitat, eli leveys, syvyys ja korkeus. Suunnittelun tavoitteena on hyödyntää olemassa oleva tila mahdollisimman tehokkaasti. Fyysisten mittojen lisäksi suunnitteluun vaikuttavat myös oven ja mahdollisten ikkunoiden sijainti.

Saunan korkeus määrittää lauteiden korkeutta. Saunatilan korkeus on normaalisti 2200-2300 mm. Ylälauteen ja katon väliin tulisi jättää 1000-1200 mm tilaa. Normaalisti ylälaude asettuu 1100 mm korkeuteen lattiasta. Ylä- ja alalauteen vakioväli on 400 mm. Mikäli sauna on normaalia korkeampi, ylälaudetta on nostettava ylemmäs, jolloin alalaude nousee samalla. Tällaisessa tapauksessa saunaan suositellaan valittavaksi 2-askelmainen porrasjakkara, koska askelmakorkeuden ei tulisi nousta yli 400 mm:n. Lisää kalusteista

Valitse saunaasi sopiva kiuas

Ensimmäisenä saunaan valitaan kiuas.

Kiukaan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti saunan kuutiomääräinen koko. Lisäksi tulee huomioida kaikki saunassa olevat lasi- ja kivipinnat. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että yhtä kivi- tai lasipintaneliötä vastaan lisätään yksi kuutio saunan tilavuuteen. Mikäli kuutiomärää on kiukaan suositusten ylärajoilla, suositellaan aina valittavaksi isompi kiuas.

Nykyisin kiuasvalmistajat ovat myös keskittyneet yhä enemmän kiukaiden muotoiluun, joten markkinoilta löytyy varmasti kiukaita joka makuun. Kiukaan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös löylyn laatuun. Jos pitää enemmän tiukoista ja kuivista löylystä, perinteinen sähkökiuas on oikea valinta. Mikäli taas rakastaa pehmeitä, kosteita löylyjä, vuolukivi- tai verkkokiuas on sinun vaihtoehtosi. Mitä enemmän kiviä kiukaassa on, sitä kosteammat ja muhkeammat löylyt siitä saa.

20159_44374.jpg

Suunnittele käytännölliset lauteet

Saunatilan mitat, kiukaan sijainti sekä oven ja ikkunoiden paikka määrittävät saunan lauteiden suunnittelua. Olennaisinta suunnittelussa on turvallisuus, esteettisyys, käytännöllisyys ja käytettävyys. Edellä mainittujen kriteereiden painotus vaihtelee asiakkaan ja kohteen mukaan. Laaja valikoimamme takaa sen, että jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Tutustu tarkemmin laudevaihtoehtoihin.

Varmista valaistukseen oikeat liitännät

Valaistuksen suunnittelu

kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta saunaan saadaan ajoissa toteutettua muun muassa oikeanlaiset liitännät. Valaistuksen merkitys oikeanlaisen tunnelman luomisessa on erittäin tärkeä. Nykyään markkinoilla on saatavana laaja valikoima erilaisia ratkaisuja. Saunavision suosittelee käytettäväksi saunan valaistuksessa kuituvalaistusta. Kuituvalaistus on viime vuosina kehittynyt paljon. Sen avulla pystytäänkin toteuttamaan lähes rajattomasti erilaisia valaistusratkaisuja.

Info

Info

Selvitä suunnittelemasi saunan hinta

Me Saunatalolta haluamme auttaa sinua saunasi suunnittelussa. Jättämällä yhteydenottopyynnön saunan hinta selviää helposti. Voit myös poiketa paikan päälle Saunatalo- palvelupisteeseen, jossa saat asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua ja apua saunasi suunnitteluun. Aloitetaan saunasi suunnittelu nyt!

Saunatalolta kaikki mitä saunaasi tarvitset

Saunatalo palvelee yritysasiakkaita ja yksityisiä henkilöitä pitkän kokemuksen tuomalla varmuudella. Saat asiakaskohtaisen toteutuksen oli kyse sitten uudisrakennus- tai remontointikohteesta, elementtirakenteisesta tai paikalla rakennettavasta saunasta, saunan sisustamisesta tai kalusteista. Sauna-ammattilaisena - teemme kuhunkin kohteeseen yksilöllisen suunnittelun sekä laadukkaan ja kustannustehokkaan toteutuksen – siksi tänä päivänä yli 100 000 suomalaisessa kodissa kylvetään valmistamissamme saunoissa.

Katso lisää saunan rakentamisesta

Palvelut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20081_7984.jpg
Nortegl
Pohjoismaiseen makuun kehitetty Nortegl-savikattotiili on ulkonäöltään viimeistelty, voimakas ja klassinen. Suunnittelussa on otettu huomioon pohjoismainen maku ja ankarat sääolosuhteet. Nortegl-savitiilikatto on helppo ja edullinen asentaa, sillä mittatarkka, vesiurilla varustettu tiili mahdollistaa kevyen aluskatteen käytön ja vaihtelevan limityksen. Nortegkin tekninen toimivuus on pitkälle testattu. Se on kehitetty kestämään ankaria sää- ja ilmasto-olosuhteita, myrskyä, sadetta ja jäätä. Kaikki testitulokset ovat eurooppalaista huipputasoa yli kaikkien standardien.
20196_58357.jpg
Miksi kannattaa hankkia ilmalämpöpumppu mökille?
Ilmalämpöpumppu on yksi edullisimmista ja helpoimmista tavoista saada kustannussäästöjä omaan energiakulutukseen. Myös sisäilman laatu ja erityisesti viilennysominaisuus ovat monelle tärkeitä syitä ilmalämpöpumpun hankinnalle.Ilmalämpöpumppujen toimintaperiaate on yksinkertainen. Tekniikka perustuu lämmön keräämiseen ulkoilmasta. Lämpö luovutetaan sisäilmaan tai käänteisesti ulos, jolloin voidaan viilentää sisäilmaa kuumina päivinä. Ilmalämpöpumpulla voit lämmittää ympäri vuoden, mutta se sopii erittäin hyvin myös viilennykseen kuumina kesäpäivinä. Viileässä makuuhuoneessa saa paremmin nukuttua kuin hiostavassa ilmastossa. Viilennys maksaa vain noin euron per hellevuorokausi. Jäähdyttäminen myös poistaa kosteutta ja lisää siten asumismukavuutta. Samalla se puhdistaa ja raikastaa sisäilmaa.
20081_8063.jpg
Pori Energia mukaan Rakentaja.Fi-palveluun
Pori Energia viettää tänä vuonna 110-vuotissyntymäpäiviään. Onneksi olkoon! 110-vuotias perinteikäs yritys on liittynyt myös Rakentaja.fi-kumppaniksi.
20187_53770.jpg
Työtehoseura arvioi asuntomessukohteet
Vuoden 2018 Asuntomessut järjestetään 6.7.-5.8.2018 Porissa. Kävelymatkan päässä keskustasta sijaitsevalla Karjarannan messualueella on 28 pientalokohdetta, yksi korjausrakentamis- ja yksi rivitalokohde, hoivapalvelun ja asumisen Virkkulankyläyksikkö sekä lasten päiväkoti. TTS:n asiantuntijat tutustuivat kohteisiin ja poimivat niiden keittiöistä muutamia toimivuuteen vaikuttavia toteutuksia.Työtehoseuran arvioinnissa tarkasteltiin keittiöiden toiminnallisuutta, esteettisyyttä, ekologisuutta ja turvallisuutta. Tarkastelun alla olivat muun muassa kodinkoneiden ergonominen sijoittaminen, lasku- ja säilytystilat, kalusteiden mekanismit ja keittiön yleinen toimivuus. "Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten toimivuus on tärkeää. Toiminnallisuudelle on olemassa tietyt perussäännöt, mutta käyttäjien toiminta ja tarpeet ratkaisevat lopulta sen, miten toimivaksi ja täydelliseksi kukin keittiönsä kokee" toteaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.
20232_80913.jpg
Näin tasoitat puulattian tasoitteella
Puulattia voidaan remontoida myös laittamalla tasoite vanhan puupinnan päälle. Alustana on tällöin puulattia, joka on kiinni alustassaan.
20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton