Bitumikate sopii suomalaiseen maisemaan

Bitumikatteet – tuttavallisemmin huopakatteet – ovat tuttuja kattomateriaaleja erityisesti huviloiden, piilopirttien, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen katoilla. Yhtälailla bitumikate istuu omakotitalon katteeksi – se voi olla eleettömän tyylikäs, tasainen pinta tai rakennuksen tyyliä korostava kuviollinen, muotoonleikattu kattolaattakate. Bituminen kate näyttää hyvältä isolla, monimuotoisella huvilan tai omakotitalon katolla yhtälailla kuin pienen mökin kodikkaana katteena.
Bitumikatteiden vahvuuksiin kuluu sen tiiveys: kun katossa on jiirejä, kulmia ja yksityiskohtia, on katteen istuttava saumattomasti jokaiseen katon muotoon. Bitumikate on materiaalina joustava ja taipuisa. Bitumikatteella katat kulmat ja yksityiskohdat tiiviisti ja varmasti. Bituminen kate on varma ja turvallinen: se kestää tuulet ja myrskyt irtoamatta, ja hyvän kitkan ansiosta lumi sulaa katolta hallitusti alas. Kivisirotepintainen huopakate on myös hiljainen; se ei rämise eikä kolise tuulessa ja kivisirotepinta vaimentaa sateen rummutuksen tehokkaasti.
Ulkonäkönsä puolesta bitumikate sopii saumattomasti pohjoiseen maisemaan. Kivisirotepinta ja murretut värit tekevät katteen ulkonäöstä luonnollisen, ja bitumikate onkin vakiinnuttanut asemansa suomalaisessa rakentamisessa.
Bitumikatteista löytyy vaihtoehto jokaiselle katolle liikerakentamisesta asumiseen ja mökkeilyyn. Harjakatoille sopivat esimerkiksi bitumiset kattolaatat, tiivissaumakatteet ja kolmiorimakate.
Millaiselle katolle bitumikate sopii?
Katon jyrkkyyden osalta rajoituksia ei ole – bitumikate sopii erinomaisesti myös ns. tasakatoille. Hyvin loiville katoille tarkoitettujen, vedenpainettakin kestävien bitumikatteiden asentaminen edellyttää tulitöitä ja siten asentajaltaan tulityökortin. Tasakattojen vesikateasennuksen suorittaa siis aina erikoistunut ammattilainen.
Harjakattojen bitumikatteiden asennukseen ei tarvita tulityökorttia, joten niitä voi omatoimirakentaja asentaa halutessaan itsekin. Varmimman lopputuloksen saa silti ammattilaisen asentamana, ja työ sujuu kattoammattilaisen tekemänä joutuisasti.
Harjakatolle asennettavan bitumikatteen alustan tulee olla kiinteä, tasainen ja notkumaton, esimerkiksi pontattu rakennuslevy. Katon minimikaltevuusvaatimukset vaihtelevat hieman materiaalin mukaan.
Bituminen kattolaatta eli palahuopa
Kattolaatta eli palahuopa on varmasti yksi yleisimmistä katemateriaaleista kesämökeillä eikä ihme – se on ulkonäöltään, kaunis, maisemaan sulautuva kate joka sopii luonnon keskelle. Kattolaatan voi myös asentaa itse tai vaikka talkoilla, kunhan seuraa huolellisesti asennusohjeita. Kattolaatoissa on valittavana useita värisävyjä ja erilaisia laatan muotoja.
Kaikille harjakatoille
Bituminen kate istuu tiiviisti katon erilaisiin muotoihin ja yksityiskohtiin. Kattolaatat ovat sateellakin hiljaisia: kivisirotepinta rikkoo ja vaimentaa sadepisarat niin ettei rankkasateenkaan rummutus häiritse.
Tiivissaumakatteilla taatusti tiivis katto
Tiivissaumakatteet ovat paras vaihtoehto silloin kun katolle tarvitaan varmaa vedenpitävyyttä, kestävyyttä ja eleettömän tyylikästä ulkonäköä.
Tiivissaumakate asennetaan aina osaksi limittäin viereisen katevuodan päälle, jolloin reunat liimautuvat tiukasti yhteen ja muodostavat näin napakan, huomaamattoman mutta tiiviin sauman.
Kolmiorimakate
Kolmiorimakate antaa katolle näyttävää arvokkuutta. Esteettisen ulkonäön lisäksi rimat tuovat katolle lisää toimivuutta: ne ohjaavat osaltaan sadeveden hallitusti pois katolta. Kolmiorimakate on kaunis, käytännöllinen ja kodikas vesikatevaihtoehto.
Remontoitko vanhaa bitumikattoa?
Suomalaiset kattohuopatehtaat käyttivät asbestia jo1930-luvulla. Asbestia käytettiin huovan molemmin puolin sirotteena 1980-luvun loppuun asti. Asbestia oli vielä 1980-luvulla mm. seuraavissa tuotteissa: Icopal A4000, Icopal A4600.
Mikäli rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994, kattoremonttia suunniteltaessa on tärkeää tehdä asbestikartoitus. Jos katossa on asbestia, remontti on tehtävä asbestipurkutyönä. Purku on suoritettava asianmukaisilla suojauksilla ja menettelyillä, jotka on määritelty laissa ja valvontaviranomaisten ohjeissa ja purkutyön tekevän yrityksen on oltava valtuutettu asbestipurkuun.
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Minkä aluskatteen katollesi valitset?

Lunta katolla?

Raikas sisäilma pakkaskaudella: Vinkit ilmanvaihdon ylläpitoon

Löylyn henki kuntoon venttiilein

Mitä led-valaisimen korkea värintoisto tarkoittaa?
