• Etusivu
 • Talo

Betoninen pöytätaso

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 27.05.2024
20227_78967.jpg

Pöytätasoja voi tehdä itse myös betonista. Tason teko ei ole hankalaa - se onnistuu tavallisin työkaluin. Ainoana vaatimuksena on, että porakone on riittävän tehokas jaksaakseen sekoittaa vispilällä betonin. Taso itsessään ei ole painava, keittiökaapit kestävät sen painon. Pituutta tasossa on 2,4 m asti. Jos taso on tätä pidempi, pitää taso jakaa samankokoisiin osiin.

Betonisen pöytätason teon tarvikkeet

Pöytätaso vaatii muotin, johon se valetaan. Muotti tehdään vesivanerista - se lienee suorin ja näin ollen myös tasosta tulee suora. Myös lautaa (50 x 100 mm) voidaan käyttää, mutta sahatavaran on oltava suoraa. Vanerin on varminta olla 12 mm tai enemmän paksuudeltaan.

Jotta taso ei halkea, se vaatii raudoituksen. Jos pöytä ei joudu vesirasitukseen, raudoitukseksi laitetaan A500HW-teräs. Halkaisijana teräksessä on 10 mm ja 8 mm. Tiskipöydässä taas teräs on B600KX, halkaisijana 10 mm ja 8 mm.

Vaneri on muotin pohjana ja siihen ruuvataan kiinni rima 28 x 33 mm tason ollessa alle 2 m ja 33 x 33 mm rimaa, jos taso on yli 2 m. Rima = tason paksuus.

Ohje

Ohje

Ostoslista:

 • Vaneria, mieluiten vesivaneria, vahvuus 12 mm. Vaihtoehtoisesti: 50 x 100 mm lautaa.
 • 28x33 mm tai 33x33 mm rimaa
 • A500HW-teräs, halkaisija 10 ja 8 mm. – Jos teet tiskipöytää, niin silloin B600KX 10 mm ja 8 mm.
 • Ruuveja
 • weber JB 600/3 Juotoslaasti
 • Muotin tiivistykseen silikonia sekä muotin öljyämiseen ruokaöljyä.
 • Muovia jälkihoitovaihetta varten.
 • Pinnan hiomista varten hiontavälineet.

Betonisen pöytätason teko– muotti:

Ensin ruuvataan muotti kuntoon, höylätty rima reunoille. Jos haluaa tason reunasta pyöreän, laitetaan riman ja muotin saumaan silikonia (lyijykynäpyöristys). Varsinkin kovaan käyttöön tulevaan tasoon kannattaa käyttää silikonipyöristystä. Muotti öljytään ruokaöljyllä niin, että ylimääräinen öljy pyyhitään pois.

Teräksien asennus:

Teräkset asennetaan niin, että molempiin pitkiin sivuihin yksi kokopitkä teräs, halkaisija 10 mm, (teräs jää irti molemmista muotin päistä sekä reunoista 25 mm). Poikittaisia teräksiä laitetaan tasoon tasavälein, noin 0,7 x pöydän leveys. Nämäkin teräkset jätetään molemmista muotin reunoista 25 mm irti. Teräkset sidotaan "karvoin" kiinni terästen risteyskohdista. Jos kyseessä on tavanomainen pöytä, pitkittäisraudoitus asennetaan lähemmäs valmiin pinnan alapintaa eli kauemmas muottipinnasta.

Tiskialtaan tai muiden aukkojen reunoihin jäävät alueet raudoitetaan 8 mm tangoilla terästen jäädessä 25 mm reunasta.

 • Teräkset on hyvä katkaista valmiiksi määrämittaisiksi ja sidontarautoina on käytettävä rautakaupan ruostumatonta teräslankaa, jottei valmiiseen pintaan tule ruosteläikkiä.
 • Työ on suoritettava sellaisissa olosuhteissa, että lämpötila pysyy noin 20°C:ssa koko ajan.
 • Raudoitus on saatava irti alustasta niin, että se sijoittuu tason keskikohtaan. Helpointa on ripustaa verkko langoin niin, että raudat nousevat oikeaan korkoon.

Itse valutyö:

Valu tehdään weber JB 600/3 Juotoslaastilla, johon sekoitetaan vain vesi. Tuote on hyvin notkeaa, jolloin se täyttää muotin hyvin, mutta samalla muotin tulee olla tiivis. JB 600/3 valettu taso kestää sekä sisä- että ulkotiloissa.

Betonia tasaisesti muottiin laittaessa matalina kerroksina on muistettava koputella muottia eri puolilta, jotta betoni tiivistyy kunnolla. Tasoitus tehdään laudalla, puu- tai teräslastoilla muotin reunoja pitkin edestakaisella liikkeellä (valupinta on tason alapinta).

Betonitason työstön tärkein vaihe on valun jälkihoito. Jälkihoito aloitetaan heti valun jälkeen suojaamalla pinta liian nopealta kuivumiselta (kastelu + muovilla peittäminen). Kevyt kostutus vedellä voidaan aloittaa yleensä jo noin 30 minuutin kuluttua valusta, kun pintaan on muodostunut tiiviimpi pehmeä kuorikerros. Kastelulla varmistetaan massan riittävä paisuminen sekä sementin korkea hydrataatioaste. Kastelukertojen jälkeen valu peitetään huolellisesti muovilla. Reilua kastelua on jatkettava ainakin kaksi ensimmäistä vuorokautta. Jälkihoitoa jatketaan tämän jälkeen esimerkiksi vesisumutuksella ja antamalla valun olla muovipeitteen alla vähintään 7 vuorokautta. Jälkihoidolla varmistetaan, että betoni saavuttaa tarvittavan lujuuden ja halkeiluriski liian nopeasta kuivumisesta johtuen pienenee.

Jälkihoitojakson päätyttyä taso käännetään oikein päin. Kääntöön tarvitaan 2 henkilöä. Käännössä pitää olla varovainen, koska taso ei vielä ole saavuttanut täyttä lujuutta. Heikoimmista kohdista ei kannata ottaa kiinni (reikien ympärykset). Betonitaso saattaa haljeta, mutta se ei katkea raudoituksen ansiosta. Halkeamien ehkäisemiseksi kaksi tason kääntäjää on optimi. jos haluaa, taso voidaan tarvittavan käsittelyn ajan tukea muottiin kiinnitetyllä sahatavaralla.

<p data-block-key="3aoxg">Betonisen pöytätason muotti ja raudoitus</p>
Betonisen pöytätason muotti ja raudoitus

Viimeistelyvaihe:

Nyt oikein päin olevan tason pinta ja reunat viimeistellään. Muottia vasten jää sementtiliimakerros, joka pitää poistaa. Se tehdään joko vesihiomasienellä tai paperilla nro 80. Tason pinta on kasteltava ennen hionnan aloitusta. Kivipintaa tulee sitä enemmän esiin, mitä enemmän tason pintaa hioo. Kivet antavat pinnalle sen värin ja ulkonäön. Hionnan yhteydessä on syytä sulkea pinnan halkeamat epoksilla tai sementtilaastilla.

Parhaiten hionta onnistuu koneellisesti. Jos haluaa tasaisen kauniin ja harmaan pinnan, hiotaan tason pinta kevyesti viimeistellen se hiekkapaperilla nro 120–240 tai sienellä. Kun pinta on hiottu, pinta huuhdellaan ja annetaan kuivua vuorokauden. Hionnassa ei voi käyttää sähkötyökaluja, koska samalla käsitellään vettä.

Pinnan viimeistelee öljy. Pinta on öljyttävä, sillä betoni imee herkästi likaa. Kivituotteille on saatavissa omia öljyjä, mutta pellavaöljykin käy.
Pellavaöljyllä pinta öljytään 2–4 kertaa. Pellavaöljyn kuivuminen on hidas prosessi ja kuivuminen kestää useamman viikon. Valmiin tason pinta muistuttaa mattalakattua pintaa mitä lujempi ja tiiviimpi tason pinta on tai mitä useammin pintaa öljytään loppuvaiheessa.

Nyt betonitaso on valmis. Seuraavina vuosina pinta tarvitsee säännöllisen öljyämishuollon.

20227_78968.jpg

Lähde: Suomen Betoniyhdistys ry

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
keittiö
terassi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20225_78077.jpg
Älykodin hana- ja suihkuratkaisut
Äly on löytänyt tiensä moneen paikkaan jo kotioloissakin. Hanat ja suihkut eivät tee tästä poikkeusta. Oras SMART on Bluetooth-teknologialla toimiva vesikalustesarja, joka nostaa hygieenisyyden, käyttömukavuuden ja turvallisuuden uudelle tasolle – ja vähentää samalla veden ja energian kulutusta käyttömukavuudesta tinkimättä.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton