• Etusivu
  • LVI

Aurinkopaneelit omakotitalon katolle? Nämä asiat pitää selvittää katosta ja sen kunnosta ennen asennusta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kattokeskus Suomi Oy
Päivitetty 19.02.2024
20233_81176.jpg

Moni suunnittelee oman aurinkovoimalan perustamista ja haluaa asentaa katolle aurinkopaneelit. Ennen asennusta on järkevää tarkistaa katon kunto ja käyttöikä. Ei ole fiksua asentaa paneeleita sellaiselle katolle, joka on huollon tai kattoremontin tarpeessa. Koostimme viiden vinkin tsekkilistan omaa aurinkovoimalaa suunnittelevalle. Asiantuntijana toimii Kattokeskuksen myyntijohtaja Janne Lehtola.

1. Onko katon kaltevuudella tai materiaalilla väliä aurinkopaneeleiden asennuksessa?

Suomalaiset omakotitalojen katot sopivat hyvin aurinkopaneelien asennukseen. Paneeleista saadaan paras teho, kun auringon säteet osuvat niihin kohtisuoraan. Suomessa aurinko paistaa usein vinosti, joten jopa 45 asteen kulmassa olevat paneelit toimivat hyvin. Tasakatolle aurinkopaneelit asennetaan loivaan kulmaan, joka Suomessa on aurinkosähkön tuotannon kannalta paras vaihtoehto.

Aurinkopaneelit voidaan asentaa kaikille katoille, joilla on pelti-, tiili-, tai huopakate. Mineriittikatoille paneelit voisi periaatteessa asentaa, mutta käytännössä suomalaisten talojen mineeriittikate on aina käyttöikänsä päässä, koska niitä ei juuri 80-luvun jälkeen ole Suomessa asennettu.

Kattokeskuksen myyntijohtaja Janne Lehtola suosittelee, että vesikatto tarkistetaan aina ennen aurinkopaneelien asentamista. Aurinkopaneelien tuottotakuu on 25 vuotta, mutta niiden elinkaari on parhaimmillaan 30-40 vuotta ja myös takuuajat ovat pitkiä. Siksi on fiksua, että katto pysyy paneelien alla hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään.

Jos katolla ei ennen aurinkopaneelien asentamista ole asianmukaisia kulkusiltoja, kannattaa ne asentaa kattoremontin tai aurinkopaneelien asentamisen yhteydessä. Sen jälkeen talon asukkaiden on vaivattomampaa tarkistaa ja puhdistaa aurinkopaneeleja, kun kulkusillat helpottavat katolla liikkumista.

2. Minkälaisessa kunnossa katon pitää olla ennen aurinkosähkön tuottamista?

Ainakin vesikate pitää aina tarkistaa ennen asennusta, samoin sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet, kuten lumiesteet ja katon kulkutiet.

Paneeleja ei kannata asentaa katolle, joka todennäköisesti vaatii pian kattoremontin. Kun katto on varmasti kunnossa, ei aurinkopaneelien asennuksen yhteydessä tai pian sen jälkeen tule ikäviä yllätyksiä ja katon korjaustarpeita. Kertaalleen asennettujen paneeleiden irroittaminen ja uudeelleenasennus katon korjaamisen takia vie aikaa ja voi tulla kalliksi.

Katon kuntokartoituksessa selviää, jos katolla, kattorakenteissa tai yläpohjassa on jotain, minkä vuoksi on järkevämpää tehdä kattoremontti ennen aurinkopaneelien asentamista. Jos kattoremontille ei ole tarvetta, on katto joka tapauksessa hyvä huoltaa ennen kuin paneelit nostetaan ja kiinnitetään sinne. Jos ei osaa huoltaa kattoa itse, kannattaa kutsua paikalle asiantuntija tekemään kattohuolto.

3. Voiko aurinkopaneelit asentaa itse? Mitä paneelien asennuttaminen maksaa?

Aurinkopaneelien asennus vaatii aina myös sähköasennusten tekemistä. Paneelien lisäksi aurinkovoimalaan pitää asentaa kaapelit ja invertterit. Suomessa sähköasennukset voi lain mukaan tehdä vain pätevä sähköasentaja.

Siksi kannattaa pyytää paikalle asiantuntija, joka tarkistaa aurinkopaneeleille energiantuotollisesti ihanteellisimman sijoituspaikan ja hoitaa sähköasennuksiin liittyvät työt.

Samalla voi pyytää asentajaa tekemään myös ilmoituksen sähköverkkoyhtiölle. Itse tehtäväksi jää tällöin vain sähkön myyntisopimuksen tekeminen sähköyhtiön kanssa. Asentajalta kannattaa edellyttää kirjallista ja kuvallista dokumenttia paneelien asennuksesta.

Aurinkopaneelien asennuksen hinta riippuu ennen kaikkea siitä, minkä kokoinen järjestelmä katolle asennetaan ja minkälaiseen katemateriaaliin se asennetaan. Lisäksi hintaa määrittää se, mitä kautta sähköt vedetään.

Paneelien asennuksesta pitää siis aina pyytää erikseen tarjous, jonka yhteydessä asennusfirmalle pitää osata kertoa vähintään missä katto eli rakennus sijaitsee, mikä on rakennuksen tämänhetkinen sähkön vuosikulutus, mihin ilmansuuntaan paneelit asennetaan ja missä kunnossa katto on.

Hinnan lisäksi paneeleita hankittaessa kannattaa varmistaa sekä asennuksen että paneelien takuuaika. Siksi olennaista on myös tarkistaa aurinkopaneelien valmistajan taustat: paneelien käyttöikä on 30-40 vuotta – onhan aurinkopaneelit valmistanut yritys niin luotettava ja vakavarainen, että se pysyy todennäköisesti pystyssä yhtä kauan kuin paneelien takuu kestää?

20233_81177.jpg

4. Pitääkö aurinkopaneelien asentamiseen hakea rakennus- tai toimenpidelupaa?

Luvan tarve riippuu siitä, millä alueella sijaitsevaan ja minkälaiseen taloon aurinkopaneelit asennetaan. Meneillään olevan maankäyttö- ja rakennuslain muutoksen jälkeen vain kaupunkikuvaan tai ympäristöön merkittävästi vaikuttavan aurinkopaneelin tai -keräimen asentaminen tai rakentaminen vaatisi toimenpideluvan.

Poikkeuksena ovat muun muassa suojellut rakennukset, minkä lisäksi myös suuret järjestelmät voivat edellyttää esimerkiksi rakennusluvan. Suojelukohteissakaan aurinkosähkö ei välttämättä ole suoraan poissuljettu vaan näissä tehdään tapauskohtaista harkintaa.

Lupien tarve ja vaatimukset kannattaa siis aina tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta hyvissä ajoin ennen asennusta ja hankintaa.

5. Mihin suuntaan aurinkopaneelit kannattaa asentaa ja paljonko niitä tarvitaan?

Maamme pohjoinen sijainti ei oikeastaan ole hassumpi aurinkoenergian keräämiseen ja hyödyntämiseen. Auringosta saatava energia on uusiutuvaa ja päästötöntä ja Suomessa aurinko paistaa kesäisin pitkään. Etelä-Eurooppaa viileämpi ilmastomme on hyödyksi, sillä aurinkopaneelien tuotto on parempaa, kun paneelit pysyvät viileinä.

Aurinkopaneelit kannattaa asentaa osoittamaan itään, länteen tai etelään päin. Suomessa hajasäteilyn osuus kokonaissäteilystä on suuri ja eteläisessä Suomessa noin puolet vuoden säteilystä on hajasäteilyä. Aurinkoenergian kannalta ei kuitenkaan ole merkitystä, onko paneelille tuleva säteily suoraa säteilyä vai hajasäteilyä.

Aurinkopaneelien sijoittelu ja kallistuskulma vaikuttavat niille tulevan kokonaissäteilyn määrään. Esimerkiksi lumesta, kiiltävistä kattopinnoista ja vedestä heijastuva säteily voi lisätä kallistetuille paneeleille tulevaa kokonaissäteilyä hetkellisesti jopa yli 20 prosenttia.

Aurinkopaneelien laskennallisen tehon voi määrittää esimerkiksi Motivan ohjeiden mukaisesti. On yleensä kuitenkin kiinni rakennuksen ja katon pinta-alasta ja sijainnista, paljonko tehokkaasti tuottavia aurinkopaneeleita voidaan ottaa käyttöön.

Katso videoesittely - aurinkopaneelien asennus

Info

Info

Aurinkopaneelit Kattokeskukselta

  1. Voit hyödyntää Kattokeskuksen maksutoman kuntokartoituksen ennen aurinkopaneeleiden asentamista.
  2. Mikäli kattoremontille on aihetta, saat Kattokeskukselta kiinteän kattoremonttitarjouksen.
  3. Jos katto ei ole remontin tarpeessa, Kattokeskuksen kattohuolto varmistaa kattosi ulkoasun, kunnon ja kestävyyden ennen aurinkopaneelien asentamista.
  4. Kun katto on kunnossa, Kattokeskus tarjoaa aurinkopaneelien asennuksen avaimet käteen -palveluna.

Lähteet: Kattokeskus, Janne Lehtola, Motiva

Kattokeskus-konserni on 1997 perustettu pirkkalalainen perheyritys. Tänä päivänä palveluksessamme työskentelee yli 200 rakennusalan rautaista ammattilaista 6 eri toimipisteessä. Teemme kattoremontteja,kattohuoltoja ja asennamme aurinkopaneeleja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueilla.

Kattokeskus Suomi Oy
LVI
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77764.jpg
Kevät on paras aika tarkistaa tiili- tai peltikaton kunto, ota tsekkilista talteen
Kevät on paras aika tarkistaa katon kunto. Kun tiili- tai peltikaton huoltaa säännöllisesti, välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä. Katon kunnon voi tarkistaa myös itse. Lue ammattilaisten vinkit, jotta talosi säilyisi terveenä tulevatkin vuosikymmenet ja osaat ajoittaa omakotitalon tai mökin kattoremontin oikein.
Mies kuvaa kattoa puhelimella
Juuri nyt on omakotiasujan ja mökkiläisen aika tarkistaa katon kunto
Lumen ja jään katoille aiheuttamat vauriot saattavat paljastua sattumalta. Asiantuntija kehottaakin tarkistamaan katon kunnon säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus sisältää korjauskehotukset, mutta ei vielä sido mihinkään.
20226_78623.jpg
Junnisen pariskunta kertoo kokemuksensa 1980-luvun talon kattoremontista: "Rakas talo pysyy nyt terveenä"
Kuopion Kaarnatiellä on käynyt vilskettä viime vuosina. Kattokeskus on urakoinut tien kahdestakymmenestä omakotitalosta yhteentoista uudet katot, joten tyytyväisiä asiakkaita löytyy alueelta helposti.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
soraharkko
Näin asennat lujan kiinnityksen harkkoseinään
Kevytbetoni- ja kevytsoraharkoista rakennetut seinät ovat monista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta haastavia kiinnitysalustoja huokoisuutensa ja pienen puristuslujuutensa takia. Huokoisiin ja ontelomaisiin alustoihin kiinnitettäessä oikean kiinnikkeen valinta ja varovainen työtapa korostuvat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton