• Etusivu
  • LVI

Aika vaihtaa PILP, mutta mitä kannattaa harkita tilalle?

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyöNIBE Energy Systems Oy logoNIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 12.06.2025
NIBE poistoilmalämpöpumppu 1920

Tuijotat kodinhoitohuoneesi nurkassa olevaa vanhaa poistoilmalämpöpumppua. Aikansa timanttiratkaisua, josta alkaa kiilto ja kimallus himmetä vuosien vieriessä eteenpäin.

Hieman jo kuuluu outoa särinää ja lämmintä vettä ei aivan tahdo riittää perheen tarpeisiin. Suodattimia on kyllä vaihdettu, ja säännöllisesti tehty tarpeelliset huollot, mutta… Uskollisesta ja uskollisesti toimineesta ratkaisusta saattaakin pian tulla kallis ratkaisu. Energian hinta, kun mietityttää sekin osaltaan.

Vielä poistoilmalämpöpumppu ei ole rikki, jatkat pohdintaasi mielessäsi, mutta kuinka kauan vielä tuo, jo kohta 20-vuotias PILP, jaksaa vielä pyörittää arkea ennen kuin jokin rikkoutuu? Mitä esimerkiksi kustantaisi, jos kompressori päästäisikin kylmäaineet karkuun, tai jokin tuiki tärkeä komponentti lakkaa toimimasta? Onko järkeä korjata vanhaa vai pitäisikö suosiolla harkita uutta?

Näitä asioita on syytä pohtia ennen kuin niitä on pakko.

Jos vaihdan PILPin, mitä pitäisi harkita tilalle?

Lähdetäänpä liikkeelle siitä, mitä laitteelta haluat ja tarvitset. Useat harkitsevat poistoilmalämpöpumpun tilalle ilma-vesilämpöpumppua, sillä halutaan saavuttaa parempi energiatehokkuus – toisin sanoen saada sähkölaskua nipistettyä vielä nykyistä pienemmäksi. Laitteen hiljaisuus sekä suuremmat säätömahdollisuudet sekä etähallinnan mahdollisuus kiinnostavat.

Mutta nämä kaikki on saavutettavissa myös vaihtamalla uudempaan PILPiin.

Vanhempien ja nykyaikaisten poistoilmalämpöpumppujen välillä on jo iso ero: tekninen kehitys on vienyt myös näitä laitteita eteenpäin, ja samalla on tullut uusia etuja, joita voi saavuttaa uuden PILPin avulla.

Tiesitkö, että usein laskelmissa unohdetaan huomioida vaihtoinnokkuuden lomassa se, että ilmavesilämpöpumpun hankinnan lisäksi tarvitaan erillinen IV-kone. Hankittavia laitteita ei siis olisi vain yksi, vaan useampi. Lisäksi huolehdittavien laitteiden listalle tulee myös ilmavesilämpöpumpun ulkoyksikkö.

Tutustutaanpa vielä tarkemmin uusiin poistoilmalämpöpumppuihin ja tehdään päätös vasta sitten.

Näitä asioita saavutan, kun vaihdan vanhan poistoilmalämpöpumpun uuteen

Kuten aiemmin todettiin, parempi energiatehokkuus on monen toiveena silloin, kun lämpöpumpun vaihtoa mietitään. Lähes aina tämä toteutuu silloin, kun vaihdetaan vanhasta poistoilmalämpöpumpusta NIBE S735 poistoilmalämpöpumppuun. Vaihtoa miettiessä, kannattaa varautua siihen, että ilmanvaihtokanavajärjestystä tarvitsee muokata, ellei vaihda vanhaa laitettaan vastaavaan uudempaan malliin.

NIBE S735 ei suinkaan ole ainoa vaihtoehto, sillä jos kyseinen malli todetaan liian tehokkaaksi kotiin, löytyy NIBEltä sopiva malli myös pienempiin tarpeisiin – riippumatta siitä, onko vanha PILP huolehtinut ainoastaan poistoilmanvaihdosta, vai onko asunnossa myös koneellinen tuloilma.

Tutustu asiakastarinoihin:

NIBE S735 – poistoilmalämpöpumppu, jota kannattaa harkita tosissaan

Kyseessä on poistoilmalämpöpumppu, jonka vuosihyötysuhde (=SCOP) haastaa jopa maalämmön. NIBE S735n kohdalla ei siis voi puhua ainoastaan avustavasta lämmöntuotosta, vaan laitteen SCOP 4,75* päihittää tosiaan monet ilma-vesilämpöpumput ja vanhemmat maalämpöpumput energiatehokkuudessaan.

Huiman vuosihyötysuhteen lisäksi S735 tuottaa aikaisempiin malleihin verrattuna enemmän lämmintä käyttövettä sekä on miellyttävän hiljainen. – Tiesitkö, että NIBE S735 on saanut hiljaisuudestaan Quiet Mark -sertifikaatin?

*SCOP kylmä ilmasto, lattialämmitys EN 14825 mukaan.

Info

Info

Tällainen on NIBE S735 pähkinänkuoressa:

  • Huippuluokan energiatehokkuus, SCOP 4,75*
  • Lämmintä käyttövettä aiempia malleja enemmän
  • Sisältää S-sarjan edut: sisäänrakennettu wifi, myUplink-palvelulla etävalvonta ja -hallinta, mahdollisuus pörssisähköohjaukseen, entistä älykkäämpään huonelämpötilan ohjaukseen sekä sääennusteen huomiointiin.
  • Järjestelmä laajennettavissa aurinkosähköllä, fiksuilla langattomilla huoneantureilla sekä muilla lisävarusteilla markkinoiden laajimmasta lisävarustevalikoimasta.
  • Invertteriohjattu NIBE S -sarjan poistoilmalämpöpumppu, joka hyödyntää luonnollista kylmäainetta R290.
  • NIBETURVA 6 v
  • NIBE S735 soveltuu taloon, jossa on käytössä koneellinen poistoilmanvaihto ja raitisilma tulee esimerkiksi seinäventtiilien kautta.
  • NIBE S735 yhdessä tuloilmayksikkö SAM S42 tai SAM 44:n (riippuu ilmamääristä) kanssa taloon, jossa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.

*) SCOP kylmä ilmasto, lattialämmitys, EN 14825 mukaan.

NIBE F470

  • All-in-one tulo- ja poistoilmajärjestelmä:
    • Lämmitys, käyttövesi, raitis ilma ja lämmön talteenotto
  • Asennettavissa sekä uudis- että remonttikohteeseen.
  • Soveltuu pieneen tilaan, joten erinomainen ratkaisu pieneen omakotitaloon tai rivitaloon.
  • Älykäs ohjausjärjestelmä valvoo sekä ohjaa sisätilojen lämpötilaa ja ilman vaihtumista toiveiden mukaan. Lisäksi lämmittää käyttöveden. Arjen helppoutta älykkäällä tekniikalla.
  • Vakiona mahdollisuus liittää laite myUplink-palveluun seurantaa ja -hallintaa varten sekä ottaa käyttöön pörssisähköohjaus.
  • Kylmäaine R290.
  • Soveltuu koteihin, jossa on koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto. Maksimi-ilmamäärä 100 l/s (100 Pa).

Tutustu tarkemmin NIBE F470 -malliin

NIBE F372

  • Täydellinen poistoilmalämpöpumppu, joka:
    • huolehtii kodin lämmityksestä
    • lämpimän käyttöveden tuottamisesta
    • huolehtii ilmanvaihdosta.
  • NIBE F372 -mallissa käytössä luonnollinen kylmäaine R290.
  • Sisäänrakennettu lämminvesivaraaja, sähkövastus, kiertovesipumppu, puhallin sekä ohjausjärjestelmä.
  • Luotettava ja taloudellinen ratkaisu.
  • Voidaan liittää pattereihin, konvektoreihin tai lattialämmitykseen.
  • Helppo sijoittaa sekä asentaa kompaktin kokonsa ansiosta.
  • Vakiona mahdollisuus liittää laite myUplink-palveluun seurantaa ja -hallintaa varten sekä ottaa käyttöön pörssisähköohjaus.
  • Soveltuu kohteisiin, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto ja raitisilmaventtiilit.

Tutustu tarkemmin NIBE F372 -malliin

Mikä poistoilmalämpöpumppu vanhan tilalle:

NykyinenSuositeltu
NIBE FIGHTER 310 P tai muun valmistajan vastaava poistoilmalämpöpumppu, jossa pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto. Tuloilma esimerkiksi seinäventtiileistä.NIBE F372 tai S735. Näistä kahdesta F372 soveltuu pienempään ja S735 taas suurempaan asuntoon.
NIBE FIGHTER 410 P tai muun valmistajan vastaava poistoilmalämpöpumppu, jossa koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto.NIBE F470 tai S735 + tuloilmamoduuli SAM S42 / S44. F470 kooltaan pienempään asuntoon ja S735 + SAM S vastaavasti suurempaan.
NIBE FIGHTER 360 P tai muun valmistajan vastaava poistoilmalämpöpumppu, jossa pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, tuloilma esimerkiksi seinäventtiilistä.NIBE F372 tai S735. F732 pienempään asuntoon ja S735 suurempaan.
valkoinen viiva

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
ilmavesilämpöpumppu
energiansäästö
poistoilmalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

S1255 sisään
Lämpöpumpun vaihto kannattaa ennakoida ajoissa
Lämpöpumppuja on ollut jo toista kymmentä vuotta markkinoilla ja osa niistä alkaa olla vaihtoiässä. Ensimmäisiin malleihin verrattuna nykypäivän uudet lämpöpumput ovat selvästi energiatehokkaampia sekä älykkäämpiä ohjattavuudeltaan. Uuden laitteen myötä talo lämpiää entistä pienemmällä energialaskulla. Mutta milloin lämpöpumppu pitää vaihtaa? Tutustu eri lämpöpumpputyyppien tyypillisiin vaihtoaikoihin ja merkkeihin vaihdon lähestymisestä tästä artikkelista.
Nuori kaunis brunetti nainen makaa sohvalla ja katsoo suoraan kameraan
Oikea tapa vertailla ilma-vesilämpöpumppuja – mitä ottaa huomioon?
Kun on aika hankkia tai uusia ilmavesilämpöpumppujärjestelmä, miten osaa valita sopivimman? Mitä seikkoja tulisi tarkastella, jotta laitteiden välinen vertailu olisi järkevää ja todenmukaista?Paras ilma-vesilämpöpumppu (myös IVLP ja VILP) on sellainen, joka vastaa sinun ja kotisi tarpeisiin ja toiveisiin. Vertailua sekä päätöksentekoa helpottaaksemme listasimme asioita, joihin kannattaa valintaa tehdessä kiinnittää huomiota.
201710_50367.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinun taloosi?
Mitoitus kohteen mukaanLämpöpumppu tulee aina mitoittaa huolellisesti kohteen mukaan. Näin varmistetaan, että taloon asennetaan oikean tehoinen lämpöpumppu ja keruupiiri (maalämpö). NIBE käyttää lämpöpumpun mitoituksessa lähtökohtana talon energiantarvetta kylmimpinä päivinä. Silloin lämpöpumppu kattaa noin 70–80 % talon lämmityksen tehontarpeesta ja lähes koko energiatarpeen. Sähkövastusta tarvitaan avuksi vain huippupakkasten aikana. Osatehomitoituksella vältetään kompressorin liian usein tapahtuva käynnistyminen ja saadaan mukavan tasainen sisälämpötila.
20203_63032.jpg
Tarkista vinkit parhaan lämpöpumppu­tarjouksen valintaan
Lämpöpumppu on iso hankinta ja se hankitaan yleensä vain muutaman kerran elämässä. Hankintaan kannattaa paneutua ja tutustua eri tuotteiden ominaisuuksiin. Kannattaa myös miettiä, mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ja, mitä tarpeita lämpöpumpun tulee täyttää.Monesti kiinnitetään huomiota kokonaisuuden kannalta pieniin asioihin lämpöpumpputarjouksia vertaillessa. Tärkeämpää kuin tarkastella esimerkiksi yksittäistä COP-arvoa on tarkastella tarjousta suurempana kuvana. Kun suurempaan kuvaan ja itselle tärkeisiin asioihin unohdetaan keskittyä voi seurata pettymyksiä lämpöpumpun ominaisuuksissa ja toiminnassa. Tärkeää on, että kokonaisuutena tarjous on paras juuri sinulle ja täyttää kaikki vaatimuksesi.Apuna kannattaa käyttää esimerkiksi uutta lämpöpumpun valintatyökalua. Vastaat vain muutamaan kysymykseen ja lopputuloksena saat vaihtoehdot kohteesesi sopivista lämpöpumpuista.
200910_19093.jpg
Akvatermin irtolohkovaraajan asennus
Irtolohkot on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteisiin asennettavia säiliöitä. Niiden avulla voidaan ahtaasta oviaukosta saadaan mahdollisimman suuri varaaja sisään asennuspaikalle.
Viikon kysymys mietityttää.
Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta
Kysymys:Remontoin 30-luvun hirsitaloa. Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton