• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennussuunnittelu: Väliseinät ja väliovet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.02.2025
20077_5715.jpg

Sisätyöt ovat jo pitkällä. Talon säilyvyyden osalta yksi tärkeimmistä töistä on edessä. Suomalaisen rakentamisen ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun sauna siirrettiin erillisestä rakennuksesta sisätiloihin.

3.4.3.Väliseinät, väliovet, portaat
Hyvin nopeassa tahdissa syntyy puolivalmista pintaa. Kaikki ammattiryhmät ovat samaan aikaan rakennuksella töissä. Sähkömies asentaa seiniin ja kattoihin putkiaan, samoin putkimies ja ilmastointikin pitää ehtiä laittaa. Tärkeintä on, että työt pysyvät oikeassa järjestyksessä.

3.4.3.1 Väliseinät
Levyväliseiniin tulevien kalusteiden kohdalle muistetaan pistää kiinnitystaustat. Kevyitä väliseiniä ei saa viedä kantaviin kattokannattajiin kiinni. Rakennesuunnittelijan pitää antaa tästä ohjeensa. Seinän ja katon väliin tulee jäädä liikkumavara, koska lumikuorman painosta kannattajat taipuvat ja niiden kuormitus saattaa tulla virheelliseksi. Sama tilanne on ei kantavalla tiiliseinällä.
Kantavilla levyseinillä on merkitystä todennäköisesti rakennuksen jäykkyyteen. Siksi ne pitää rakentaa ohjeen mukaan ja levyjen kiinnityksessä ei pidä säästää nauloja. Levyrakenne on erittäin hyvä jäykistäjä kunhan levy on kunnolla rungossa kiinni.
Ennen seinien levytystä kannattaa miettiä vielä kerran äänieristettyjen seinien tarve. Ei ole merkittävä kustannus asentaa seinään eristettä. Toinen seikka, joka vaikuttaa äänieristykseen, on seinän ilmatiiviys. Eristettävä seinä kannattaa kitata joka saumastaan, myös katto- ja lattiasaumat, elastisella kitillä.

3.4.3.2 Erityisseinät
Yksi omakotitalon erityisseinistä voi olla lasitiiliseinä. Seinä voi olla kokonaan tai osittain lasitiiltä. Se voi toimia sisäisten tilojen jakajana tai ulkoseinässä valoa läpäisevänä elementtinä, antaen kuitenkin yksityisyyden suojan. Nykyisellä asennusjärjestelmällä seinän tekeminen on helppoa ja paljon nopeampaa kuin perinteisesti muuraamalla.

3.4.3.3 Portaat ja kaiteet
Omakotitalon kerrosten välinen porras ei nykyisin ole enää pelkästään kulkureitti alhaalta ylös tai päinvastoin. Portaiden edustavuuteen ja kaidejärjestelmien sopivuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Kaunista saa samalla hinnalla kuin käytännöllistäkin. Arkkitehti suunnittelee portaiden mallin ja muodon. Ensimmäiseksi ei kannata sortua erikoisuuksiin vaan kannattaa tutustua valmiisiin tuotteisiin. Portaan muutoksen pystyy tekemään, jos portaalle on varattu riittävä tila.

3.4.3.4 Väliovet aan ennen tai jälkeen levytysten, yleisemmin jälkeen. Jopa niin, että lattiatkin ovat jo valmiina. Listoitus tehdään vasta sitten kun seinät on maalattu tai pinnoitettu. Väliovikarmien kiinnitykseen on olemassa oma ohjeistuksensa. Ovien mukana tulee asennusohje.
Väliovien asennus tapahtuu ruuvikiinnityksellä. Saatavissa on karmiruuvin nimellä olevia kaksikierreruuveja, joilla karmin saa jälkeenkin päin oven kanssa yhteensopivaksi. Ruuvien mukana on asennusohje. Ovet ja karmit on valmiiksi saranoituja ja lukkopesät ovat valmiina, joten oven asennus on helposti tehtävissä. Tärkeintä on karmien pystysuuntaan tuleminen ja yläpään vaakasuoruus, eli ns. ristimitan pitää olla sama molemmin päin.

3.4.3.5 Erityisovet
Omakotitalossa harvoin käytetään sisäovina erityisovia. Äänieristettyjä ovia voisi käyttää enemmänkin. Nykyaikainen ilmanvaihto pitää sisällään sekä tulo- että poistoilmanvaihdon. Tämän ansiosta ei tarvita erillistä oven alitse ohjautuvaa korvausilmaa tarvita ja ovenalunen voidaankin sulkea kynnyksien avulla.
Ovi saadaan äänieristetyksi toki ilman kynnystäkin. Äänieristyksellä saadaan huone rauhalliseksi. Äänieristystä ei tarvita pelkästään päivää varten. Herkkäunisemmat henkilöt tarvitsevat hiljaisen nukkumisympäristön, jolloin talon sisäisetkään äänet eivät saa kuulua.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201712_51229.jpg
Milloin tarvitsen rakennusluvan?
Rakennus- tai remonttitöihin ryhtyvä joutuu pohtimaan suunnitelmiensa luvanvaraisuutta ja usein hakemaan asianmukaiset luvat rakennustöilleen. Sähköinen asiointipalvelu Lupapiste tarjoaa avun lupatarpeen selvittämiseen sekä rakennuslupien hakemiseen.
202210_47202.jpg
Onnistunut hanke
Lähteä yksin vetämään rakentamis- tai remonttihanketta ilman ammattiapua saattaa olla haastavaa ja stressaavaa. Ilman ammattilaisten ohjausta ja asiantuntemusta voi olla vaikeuksia tehokkaassa suunnittelussa, kustannusten hallinnassa ja odottamattomien ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Yhteistyö ammattilaisten kanssa varmistaa, että lopputulos vastaa odotuksia ja rakentamisen standardeja sekä pysyy tiukasti budjetissa.Rakentajan tai remontoijan kannattaakin palkata osaava ammattilainen projektin veto- ja suunnitteluvastuuseen.
mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
20077_5687.jpg
Rakennussuunnittelu ja rakennusvaihe
Kukin meistä tekee lähes päivittäin sopimuksia, useimmiten huomaamattaan. Sopimukset syntyvät lähes puheitta, lähinnä päivittäiset kohteliaisuudet vaihdetaan; hei, kiitos ja näkemiin. Kirjallisen rakennusurakan tekemistä ei voi kuitenkaan verrata päivittäistavaroiden ostamiseen ilman kirjallista sopimusta. Sopimuksen tekemiseen ei voi suhtautua ylimalkaisesti. Se on asiakirja, joka kertoo, mitä molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet sopiessaan rakentamisesta.
20216_71441.jpg
Bosch-sahaviikot!
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä pätee myös ennakoimalla eri työvaiheessa tarvittavat työkalut. Puuosien tarkka mittaus, katkaisu ja kiinnitys onnistuu sujuvasti ilman turhia keskeytyksiä kun käytössäsi on hyvät ja laadukkaat välineet.
20225_78353.jpg
Maaliruisku haastaa pensselin - katso vinkit laadukkaaseen maalipintaan
Takavuosien kokemus ruiskumaalauksesta saattoi olla perin sotkuinen, minkä vuoksi moni vaihtoi ruiskun siveltimeen. Maalin roiskuminen on historiaa, sillä nykyiset maaliruiskut levittävät maalia ja öljyä tasaisesti ja tarjoavat kilpailukykyisen vaihtoehdon perinteisille maalausvälineille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton