• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20077_5715.jpg

3.4 Sisätyöt

Sisätyöt ovat jo pitkällä. Talon säilyvyyden osalta yksi tärkeimmistä töistä on edessä. Suomalaisen rakentamisen ongelmat alkoivat siinä vaiheessa kun sauna siirrettiin erillisestä rakennuksesta sisätiloihin.

3.4.3.Väliseinät, väliovet, portaat (ks. Väliseinät ja portaat)
Hyvin nopeassa tahdissa syntyy puolivalmista pintaa. Kaikki ammattiryhmät ovat samaan aikaan rakennuksella töissä. Sähkömies asentaa seiniin ja kattoihin putkiaan, samoin putkimies ja ilmastointikin pitää ehtiä laittaa. Tärkeintä on, että työt pysyvät oikeassa järjestyksessä.

3.4.3.1 Väliseinät (ks. Väliseinät puusta, Tiiliseinät, Siporex-väliseinät, Harkkoseinät)
Levyväliseiniin tulevien kalusteiden kohdalle muistetaan pistää kiinnitystaustat. Kevyitä väliseiniä ei saa viedä kantaviin kattokannattajiin kiinni. Rakennesuunnittelijan pitää antaa tästä ohjeensa. Seinän ja katon väliin tulee jäädä liikkumavara, koska lumikuorman painosta kannattajat taipuvat ja niiden kuormitus saattaa tulla virheelliseksi. Sama tilanne on ei kantavalla tiiliseinällä.
Kantavilla levyseinillä on merkitystä todennäköisesti rakennuksen jäykkyyteen. Siksi ne pitää rakentaa ohjeen mukaan ja levyjen kiinnityksessä ei pidä säästää nauloja. Levyrakenne on erittäin hyvä jäykistäjä kunhan levy on kunnolla rungossa kiinni.
Ennen seinien levytystä kannattaa miettiä vielä kerran äänieristettyjen seinien tarve. Ei ole merkittävä kustannus asentaa seinään eristettä. Toinen seikka, joka vaikuttaa äänieristykseen, on seinän ilmatiiviys. Eristettävä seinä kannattaa kitata joka saumastaan, myös katto- ja lattiasaumat, elastisella kitillä.

3.4.3.2 Erityisseinät (ks. Väliseinät ja portaat)
Yksi omakotitalon erityisseinistä voi olla lasitiiliseinä. Seinä voi olla kokonaan tai osittain lasitiiltä. Se voi toimia sisäisten tilojen jakajana tai ulkoseinässä valoa läpäisevänä elementtinä, antaen kuitenkin yksityisyyden suojan. Nykyisellä asennusjärjestelmällä seinän tekeminen on helppoa ja paljon nopeampaa kuin perinteisesti muuraamalla.

3.4.3.3 Portaat ja kaiteet (ks. Puuportaat)
Omakotitalon kerrosten välinen porras ei nykyisin ole enää pelkästään kulkureitti alhaalta ylös tai päinvastoin. Portaiden edustavuuteen ja kaidejärjestelmien sopivuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Kaunista saa samalla hinnalla kuin käytännöllistäkin. Arkkitehti suunnittelee portaiden mallin ja muodon. Ensimmäiseksi ei kannata sortua erikoisuuksiin vaan kannattaa tutustua valmiisiin tuotteisiin. Portaan muutoksen pystyy tekemään, jos portaalle on varattu riittävä tila.

3.4.3.4 Väliovet (ks. Julkisivut, ovet, ikkunat)
Asennus- ja levytystavasta riippuen karmit asennetaan ennen tai jälkeen levytysten, yleisemmin jälkeen. Jopa niin, että lattiatkin ovat jo valmiina. Listoitus tehdään vasta sitten kun seinät on maalattu tai pinnoitettu. Väliovikarmien kiinnitykseen on olemassa oma ohjeistuksensa. Ovien mukana tulee asennusohje.
Väliovien asennus tapahtuu ruuvikiinnityksellä. Saatavissa on karmiruuvin nimellä olevia kaksikierreruuveja, joilla karmin saa jälkeenkin päin oven kanssa yhteensopivaksi. Ruuvien mukana on asennusohje. Ovet ja karmit on valmiiksi saranoituja ja lukkopesät ovat valmiina, joten oven asennus on helposti tehtävissä. Tärkeintä on karmien pystysuuntaan tuleminen ja yläpään vaakasuoruus, eli ns. ristimitan pitää olla sama molemmin päin.

3.4.3.5 Erityisovet (ks. Julkisivut, ovet)
Omakotitalossa harvoin käytetään sisäovina erityisovia. Äänieristettyjä ovia voisi käyttää enemmänkin. Nykyaikainen ilmanvaihto pitää sisällään sekä tulo- että poistoilmanvaihdon. Tämän ansiosta ei tarvita erillistä oven alitse ohjautuvaa korvausilmaa tarvita ja ovenalunen voidaankin sulkea kynnyksien avulla.
Ovi saadaan äänieristetyksi toki ilman kynnystäkin. Äänieristyksellä saadaan huone rauhalliseksi. Äänieristystä ei tarvita pelkästään päivää varten. Herkkäunisemmat henkilöt tarvitsevat hiljaisen nukkumisympäristön, jolloin talon sisäisetkään äänet eivät saa kuulua.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Nainen sinisessä paitapuserossaan ojentaa nippua euron seteleitä.
Listasimme kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt - katso, mistä voit saada vähennyksen
Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin ostaessasi kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi siivous- ja remonttitöitä. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja vähennys myönnetään vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Tiedätkö, mistä töistä vähennyksiä siis saa ja kuinka paljon?
Taitelluista 500 euron seteleistä tehty talo, mies laskee laskimella.
Rakennusbudjetin laatiminen edessä?
Rakennusbudjetin laatiminen ei ole helppo urakka. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista kuitenkin elämän suurin investointi. Miten siis budjetti tulisi laatia, jotta turhia ylityksiä ei tapahtuisi?
202210_47202.jpg
Onnistunut hanke
Lähteä yksin vetämään rakentamis- tai remonttihanketta ilman ammattiapua saattaa olla haastavaa ja stressaavaa. Ilman ammattilaisten ohjausta ja asiantuntemusta voi olla vaikeuksia tehokkaassa suunnittelussa, kustannusten hallinnassa ja odottamattomien ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Yhteistyö ammattilaisten kanssa varmistaa, että lopputulos vastaa odotuksia ja rakentamisen standardeja sekä pysyy tiukasti budjetissa.Rakentajan tai remontoijan kannattaakin palkata osaava ammattilainen projektin veto- ja suunnitteluvastuuseen.
20077_5710.jpg
Vesi- ja viemäröintitöissä huomioitavaa
3.3 Varsinainen rakentaminenOmakotitalon vesijärjestelmien rakentamisessa edellytetään erityistä osaamista ja tarkkuutta. Kysymyksessä on erityisrakenne ja tämä edellyttää asiantuntijan palkkaamista työnjohtajaksi. Puhutaan KVV-vastaavasta. Melko usein tämä henkilö on urakoitsijan palkkalistoilla ja palvelu kuuluu urakkaan.
20222_76814.jpg
Kennoharkkojen rakennemallit päivitetty
Massiivitiilisten Poroton-kennoharkkojen tuote- ja rakennemallit löytyvät nyt suunnittelijoiden suosimasta ProdLib-tuotekirjastosta. Rakennemallit on laadittu huomioiden Suomen rakentamismääräykset ja olosuhteet. Kaikki esitetyt ulkoseinäratkaisut täyttävät 0,17 W/m2K lämmöneristävyysvaatimuksen. Rakennekuvat ovat myös selailtavissa ja ladattavissa pdf-koosteena Wienerbergerin verkkosivuilta.
201312_37350.jpg
Hirsirakennuksessa korkeatasoinen asuinmukavuus
Hirsi on ikivanha rakennusmateriaali, jonka käytölle on monta perusteltua syytä. Massiivipuu tasaa kodin ilmankosteutta jo luonnostaan, jolloin huoneilma ei ole liian kuiva tai kostea. Tuloksena on terveellinen koti, jossa on hyvä sisäilma, miellyttävä akustiikka ja kosteusturvalliset rakenteet. Samalla hirsitalo on pitkäaikainen ja kestävä valinta myös tuleville polville.Tutustu Hongan laajaan valikoimaanJätä yhteydenottopyyntö Hongan edustajalle

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton