• Etusivu
  • Energia

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20077_5714.jpg

3.4 Sisätyöt

On erittäin tärkeää, että talossa on vähintään yksi puilla lämpiävä tulisija. Tulisijasta leviävä lämpö on tunnultaan aivan erilainen kuin lämpöpatterista tuleva lämpö. Toki tulisijalla on myös omat hyötynäkökohtansa. Kun talossa on hyvä ilmanvaihto, voidaan yhdellä tulisijalla lämmittää taloa tasaisesti hyvinkin pitkään. Vastaavasti myrsky voi tehdä tuhojaan niin, että talo ei saa sähköä pariin päivään. Tulisija on silloin kultaakin kalliimpi, vaikka lämmönjako muuten ei toimikaan.

Rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle. Muurattu tai muuten kivestä valmistettu tulisija on tyylikäs lisälämmönlähde.

3.3.9 Tulisijat, hormistot (ks. Tulisijat ja hormistot)
Tarjonta on tänä päivänä erittäin runsas näiden valmisteiden osalta. Suomalainen tulisijaosaaminen on siirretty tehtaalle ja taito on vain lisääntynyt. Elementtipiippujen osalta on käynyt aivan samoin. Muurarit eivät ole unohtaneet myöskään paikalla tehtyjen piippujen ja uunien muuraustaitoja. Ammattimiehet olivat jo jossain vaiheessa loppumassa, mutta pieni epävakaisuus öljyllä tuotetun lämmön hintaan nosti taas muuraamisen nousuun. Näin saatiin uusi osaajakunta muurareihin.

3.4.2.1 Hormit (ks. Tulisijat ja hormistot)
Hormien muuraus tai elementtihormien pystytys tehdään useimmiten samanaikaisesti kuin runkotyötkin. Tällä saadaan etu ainakin vesikaton läpiviennin tekemisessä. Kattoa ei tarvitse avata enää erikseen ja toisaalta piipun tekemisellä ei vahingoiteta kattopintaa. Piipun muuraaminen tai elementtien asennus on hyvin nopea työvaihe. Tiiliä, kuraa, kuraa ja tiiliä on normaali huuto, jonka hanslankari saa kuulla ja välillä taas tarvitaan telineitä lisää. Elementtirakenteisen piipun pystyy nokkela tekijä itsekin pystyttämään, kunhan seuraa tarkkaan valmistajan ohjeita. Elementtipiipun valinnassa pitää muistaa ottaa huomioon tulisijan teho. Vain jotkut elementtipiiput kestävät rakenteellisesti esimerkiksi öljy-/puukattilan tehon.
Paikalla muuratusta piipusta on omat määräyksensä. Muurarit tietävät nämä ja osaavat muurata sen mukaisia piippuja kuin suunnittelija on määrittänyt. Tiilet muurataan täysinä tiilinä ja puolikkaita tiiliä käytetään mahdollisimman vähän. Kuitenkin niin, että pystysaumoja eli votsisaumaa ei samassa kohtaa saa olla liikaa. Muurausta varten tehtyjen telineiden pitää olla tukevia, sillä tiilet ja kurapytyt lisättynä muurarin painolla on melkoinen taakka.
Ilmanvaihto aiheuttaa rakennukseen yleensä aina alipainetta. Savupiipun vedon on voitettava tämä alipaine. Piipun vetoon vaikuttavat mm. piipun pituus, rakennuksen paikka, tuuli- ja sääolosuhteet. Huonolla säällä ei ilmanvaihdon pysäyttäminenkään paranna vetoa.

3.4.2.2 Tulisijat (ks. Tulisijat ja hormistot)
Avotakkakulttuurista on siirrytty lämpiäviin takkauuneihin. Tiiliteollisuus lähti 70 ñluvun energiakriisin jälkeen markkinoimaan tehokkaasti muurattuja tulisijoja. Silloin oli vielä vanhoja muurareita, jotka taisivat tulisijan muurauksen. Erittäin hyvin tallennettiin vanha uuninmuuraustaito. Teollisuus kehitti savilaastin ja muut muurauksessa tarvittavat massat. Näin perinteestä kehittyi uusi muuraustapa.
Lämmitysuuneilla on pitkä historia Suomessa. Tuolloin uunit tehtiin valmiiksi tehtaalla ja tuotiin kokonaisena paikalle. Vieläkin on tuollaisia peltikuorisia myytävänä. Uuniteollisuus on kehittänyt omat uudet mallinsa. Nyt uuni tuodaan paikalle elementteinä. Muuraustyö tehdään hyvin nopeasti ja kura ei pahemmin roisku. Tarjolla on useita eri valmistajien malleja.
Uunin muuraus tapahtuu siinä vaiheessa kun sisustustyöt ovat alkamassa. Tässä vaiheessa voi myös vielä vaikuttaa ilmanvaihtoon. LVI-suunnittelija on todennäköisesti osannut ottaa tulisijan tarvitseman lisäilman huomioon. Korvausilmaventtiilin oikea paikka on ylhäällä, jolloin kylmä ulkoilma alas laskeutuessaan sekoittuu huoneilmaan ja vedon tunne vähenee. Venttiili pitää pystyä sulkemaan. Mikäli liesituuletinta käytetään samaan aikaan kuin uunia, on syytä avata tuuletusikkuna. Tuuletusikkuna on tarkoitettu tilapäistä lisäilman tarvetta varten. Uunia sytytettäessä tuuletusikkunan avaaminen saattaa olla tarpeellista.

Savuviinojen salaisuus
On vanha tapa tarjota muurarille savuviinat tai pistää pullo muurarin pakkiin. Tämä on uskomus siitä, että hormi vetää hyvin kun muuraria on hyvitetty. Samoin tehdään myös uunimuurarille. Vanhoilla muurareilla saattoi juuri ennen uunin valmistumista tulla pää kipeäksi ja valmistuminen alkoi viivästyä. Moni uuni jäi jopa kesken siitä syystä, että talon isäntä alkoi tarjota pääkipuun lääkettä liian aikaisin. Siinä sitten vasta pää oli kipeä kun seuraavana päivänä muurari joutui tulemaan lopettelemaan muurauksensa. Onneksi sentään oli savikura. Se ei îjässähtänytî pyttyyn. Viisas isäntä osasi tuoda pullon näkyviin ja totesi, että tehdään nyt tämä työ nopeasti pois, ettei tuo pullon sisältö happane.

Energia
hankkeen aloitus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

millennial-female-technician-ecologist-looking-up
Ympäristösertifikaatit rakentamisessa: hyödyt ja mahdollisuudet
Ympäristötietoisuus on kasvussa, ja sen myötä myös rakentamisessa korostuu kestävä kehitys. Ympäristösertifikaatit ovat työkalu, jolla voidaan varmistaa rakennuksen ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus.Käymme läpi ympäristösertifikaattien hyötyjä ja mahdollisuuksia sekä niiden merkitystä niin suurille rakennusprojekteille kuin omakotirakentajillekin.
Eristevaihtoehdot esillä
Vältä rakentamisen ja remontoimisen ongelmia
Avainsanoja onnistuneeseen rakennusprojektiin ovat huolellinen suunnittelu, kohtuullinen aikataulu sekä taitavien ammattilaisten käyttö. Kun projektin kanssa lähdetään ajoissa liikkeelle, jää hyvin aikaa tutustua eri vaihtoehtoihin, tehdä päätöksiä ajoissa ja rauhassa sekä ehkä yksi tärkeimmistä - mahdollisuus nauttia projektista.Kiinteistön tulevan käyttäjän sekä rakennuttajan/remontoijan välillä saattaa joskus ilmetä pieniä ja miksei vähän suurempiakin ongelmia. Tavallisin ja ehkä myös yleisin ongelma projektin koosta riippumatta on, että työn lopputulokselle asetetut odotukset ja itse toteutunut lopputulos eivät välttämättä kohtaakaan odotetulla tavalla. Myös urakan lopullinen hinta sekä urakkaan kuuluva sisältö saattavat yllättää, mikäli sopimukset on tehty suullisesti eikä mitään varsinaista dokumenttia sovitusta löydy. Takuukorjaustöistä kannattaa aina selvittää, mitkä eivät takuun piiriin kuulu ja kauanko työlle oleva takuu on voimassa.
20077_5697.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.3 Varsinainen rakentaminenOlette tähänastisen kautta jo toivottavasti päässeet käsitykseen, mitä kaikkea rakentamisessa pitää tehdä ja ottaa huomioon ennen kuin päästään tosi toimiin. Vaiheittain eteenpäin ja sitten vihdoin ja viimein päästään liikenteeseen. Tällä menetelmällä ei toivottavasti jää mitään huomaamatta. Rakennuslupa on saapunut postissa. Mitä ensin pitää tehdä?
Taitelluista 500 euron seteleistä tehty talo, mies laskee laskimella.
Rakennusbudjetin laatiminen edessä?
Rakennusbudjetin laatiminen ei ole helppo urakka. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista kuitenkin elämän suurin investointi. Miten siis budjetti tulisi laatia, jotta turhia ylityksiä ei tapahtuisi?
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Erityisesti pääkaupunkiseudulle rakennettaessa kustannukset saattavat helposti karata ilman kovaa kulukontrollia ja aukotonta projektinhallintaa. Millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa?
20115_26332.jpg
Sähkökeskus
Omakotitalojen sähköistyksessä sekä sähkökeskusten hankinnassa on tulevien asukkaiden rooli merkittävä, koska silloin tehdään päätöksiä sähköistyksen toimivuudesta rakennusaikana sekä asumisen aikana. Näihin haasteisiin ABB:n kotimaiset mittaus- ja ryhmäkeskukset tarjoavat rakentajalle kattavat ja laadukkaat keskusvaihtoehdot.Näpsä-keskukset rakentamisen eri vaiheisiinMittauskeskussarjasta NäpsäPlus löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja keskuksille sekä asennustavoille. Keskukset voidaan sijoittaa vaihtoehtoisesti joko maahan, ulkoseinälle tai pylvääseen.NäpsäPlus -mittauskeskukset on varustettu pistorasioilla, joista saa heti sähköliittymän mukaista sähköä jo työmaakäyttöön. Näin saadaan säästöä sähkön hinnassa eikä rakentajan tarvitse vuokrata erillistä työmaakeskusta. Ulos asennettuna mittauskeskuksesta on myös vaivatonta rakentaa lisärakennusten ja ulkovalaistusten sähköistykset.NäpsäPlus on erinomainen valinta myös ukkosherkille alueille, koska keskuksessa on valmiina paikat ylijännitesuojille. Näillä saadaan tehokas suoja salamaniskuilta.NäpsäPro -sisämittaus- ja ryhmäkeskukset on suunniteltu tämän päivän vaatimuksiin. Keskusten suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota asennettavuuteen sekä datatilojen riittävyyteen. Tuloksena on keskus, joka on suurempi sisältä kuin päältä, koska kaapelointitilat jäävät seinän sisään ja vain seinäverhoilun päälle kiinnitettävä ovi jää näkyviin. NäpsäPro -keskukset voidaan asentaa myös pintaan seinäverhoilun päälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton