• Etusivu
  • Energia

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20077_5714.jpg

3.4 Sisätyöt

On erittäin tärkeää, että talossa on vähintään yksi puilla lämpiävä tulisija. Tulisijasta leviävä lämpö on tunnultaan aivan erilainen kuin lämpöpatterista tuleva lämpö. Toki tulisijalla on myös omat hyötynäkökohtansa. Kun talossa on hyvä ilmanvaihto, voidaan yhdellä tulisijalla lämmittää taloa tasaisesti hyvinkin pitkään. Vastaavasti myrsky voi tehdä tuhojaan niin, että talo ei saa sähköä pariin päivään. Tulisija on silloin kultaakin kalliimpi, vaikka lämmönjako muuten ei toimikaan.

Rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle. Muurattu tai muuten kivestä valmistettu tulisija on tyylikäs lisälämmönlähde.

3.3.9 Tulisijat, hormistot (ks. Tulisijat ja hormistot)
Tarjonta on tänä päivänä erittäin runsas näiden valmisteiden osalta. Suomalainen tulisijaosaaminen on siirretty tehtaalle ja taito on vain lisääntynyt. Elementtipiippujen osalta on käynyt aivan samoin. Muurarit eivät ole unohtaneet myöskään paikalla tehtyjen piippujen ja uunien muuraustaitoja. Ammattimiehet olivat jo jossain vaiheessa loppumassa, mutta pieni epävakaisuus öljyllä tuotetun lämmön hintaan nosti taas muuraamisen nousuun. Näin saatiin uusi osaajakunta muurareihin.

3.4.2.1 Hormit (ks. Tulisijat ja hormistot)
Hormien muuraus tai elementtihormien pystytys tehdään useimmiten samanaikaisesti kuin runkotyötkin. Tällä saadaan etu ainakin vesikaton läpiviennin tekemisessä. Kattoa ei tarvitse avata enää erikseen ja toisaalta piipun tekemisellä ei vahingoiteta kattopintaa. Piipun muuraaminen tai elementtien asennus on hyvin nopea työvaihe. Tiiliä, kuraa, kuraa ja tiiliä on normaali huuto, jonka hanslankari saa kuulla ja välillä taas tarvitaan telineitä lisää. Elementtirakenteisen piipun pystyy nokkela tekijä itsekin pystyttämään, kunhan seuraa tarkkaan valmistajan ohjeita. Elementtipiipun valinnassa pitää muistaa ottaa huomioon tulisijan teho. Vain jotkut elementtipiiput kestävät rakenteellisesti esimerkiksi öljy-/puukattilan tehon.
Paikalla muuratusta piipusta on omat määräyksensä. Muurarit tietävät nämä ja osaavat muurata sen mukaisia piippuja kuin suunnittelija on määrittänyt. Tiilet muurataan täysinä tiilinä ja puolikkaita tiiliä käytetään mahdollisimman vähän. Kuitenkin niin, että pystysaumoja eli votsisaumaa ei samassa kohtaa saa olla liikaa. Muurausta varten tehtyjen telineiden pitää olla tukevia, sillä tiilet ja kurapytyt lisättynä muurarin painolla on melkoinen taakka.
Ilmanvaihto aiheuttaa rakennukseen yleensä aina alipainetta. Savupiipun vedon on voitettava tämä alipaine. Piipun vetoon vaikuttavat mm. piipun pituus, rakennuksen paikka, tuuli- ja sääolosuhteet. Huonolla säällä ei ilmanvaihdon pysäyttäminenkään paranna vetoa.

3.4.2.2 Tulisijat (ks. Tulisijat ja hormistot)
Avotakkakulttuurista on siirrytty lämpiäviin takkauuneihin. Tiiliteollisuus lähti 70 ñluvun energiakriisin jälkeen markkinoimaan tehokkaasti muurattuja tulisijoja. Silloin oli vielä vanhoja muurareita, jotka taisivat tulisijan muurauksen. Erittäin hyvin tallennettiin vanha uuninmuuraustaito. Teollisuus kehitti savilaastin ja muut muurauksessa tarvittavat massat. Näin perinteestä kehittyi uusi muuraustapa.
Lämmitysuuneilla on pitkä historia Suomessa. Tuolloin uunit tehtiin valmiiksi tehtaalla ja tuotiin kokonaisena paikalle. Vieläkin on tuollaisia peltikuorisia myytävänä. Uuniteollisuus on kehittänyt omat uudet mallinsa. Nyt uuni tuodaan paikalle elementteinä. Muuraustyö tehdään hyvin nopeasti ja kura ei pahemmin roisku. Tarjolla on useita eri valmistajien malleja.
Uunin muuraus tapahtuu siinä vaiheessa kun sisustustyöt ovat alkamassa. Tässä vaiheessa voi myös vielä vaikuttaa ilmanvaihtoon. LVI-suunnittelija on todennäköisesti osannut ottaa tulisijan tarvitseman lisäilman huomioon. Korvausilmaventtiilin oikea paikka on ylhäällä, jolloin kylmä ulkoilma alas laskeutuessaan sekoittuu huoneilmaan ja vedon tunne vähenee. Venttiili pitää pystyä sulkemaan. Mikäli liesituuletinta käytetään samaan aikaan kuin uunia, on syytä avata tuuletusikkuna. Tuuletusikkuna on tarkoitettu tilapäistä lisäilman tarvetta varten. Uunia sytytettäessä tuuletusikkunan avaaminen saattaa olla tarpeellista.

Savuviinojen salaisuus
On vanha tapa tarjota muurarille savuviinat tai pistää pullo muurarin pakkiin. Tämä on uskomus siitä, että hormi vetää hyvin kun muuraria on hyvitetty. Samoin tehdään myös uunimuurarille. Vanhoilla muurareilla saattoi juuri ennen uunin valmistumista tulla pää kipeäksi ja valmistuminen alkoi viivästyä. Moni uuni jäi jopa kesken siitä syystä, että talon isäntä alkoi tarjota pääkipuun lääkettä liian aikaisin. Siinä sitten vasta pää oli kipeä kun seuraavana päivänä muurari joutui tulemaan lopettelemaan muurauksensa. Onneksi sentään oli savikura. Se ei îjässähtänytî pyttyyn. Viisas isäntä osasi tuoda pullon näkyviin ja totesi, että tehdään nyt tämä työ nopeasti pois, ettei tuo pullon sisältö happane.

Energia
hankkeen aloitus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Erityisesti pääkaupunkiseudulle rakennettaessa kustannukset saattavat helposti karata ilman kovaa kulukontrollia ja aukotonta projektinhallintaa. Millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa?
20077_5697.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.3 Varsinainen rakentaminenOlette tähänastisen kautta jo toivottavasti päässeet käsitykseen, mitä kaikkea rakentamisessa pitää tehdä ja ottaa huomioon ennen kuin päästään tosi toimiin. Vaiheittain eteenpäin ja sitten vihdoin ja viimein päästään liikenteeseen. Tällä menetelmällä ei toivottavasti jää mitään huomaamatta. Rakennuslupa on saapunut postissa. Mitä ensin pitää tehdä?
Taitelluista 500 euron seteleistä tehty talo, mies laskee laskimella.
Rakennusbudjetin laatiminen edessä?
Rakennusbudjetin laatiminen ei ole helppo urakka. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista kuitenkin elämän suurin investointi. Miten siis budjetti tulisi laatia, jotta turhia ylityksiä ei tapahtuisi?
202210_47202.jpg
Onnistunut hanke
Lähteä yksin vetämään rakentamis- tai remonttihanketta ilman ammattiapua saattaa olla haastavaa ja stressaavaa. Ilman ammattilaisten ohjausta ja asiantuntemusta voi olla vaikeuksia tehokkaassa suunnittelussa, kustannusten hallinnassa ja odottamattomien ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Yhteistyö ammattilaisten kanssa varmistaa, että lopputulos vastaa odotuksia ja rakentamisen standardeja sekä pysyy tiukasti budjetissa.Rakentajan tai remontoijan kannattaakin palkata osaava ammattilainen projektin veto- ja suunnitteluvastuuseen.
20077_5710.jpg
Vesi- ja viemäröintitöissä huomioitavaa
3.3 Varsinainen rakentaminenOmakotitalon vesijärjestelmien rakentamisessa edellytetään erityistä osaamista ja tarkkuutta. Kysymyksessä on erityisrakenne ja tämä edellyttää asiantuntijan palkkaamista työnjohtajaksi. Puhutaan KVV-vastaavasta. Melko usein tämä henkilö on urakoitsijan palkkalistoilla ja palvelu kuuluu urakkaan.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton