• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
20077_5699.jpg

3.3 Varsinainen rakentaminen

Rakennustontilla alkaa tapahtua isoja muutoksia. Koneet jylläävät, maata siirtyy, kaikkialla on kuraa. Herää ajatus: Tuleekohan tästä mitään! Pitää vain luottaa ammattilaisiin. Heistä jokainen osaa työnsä. Tärkeintä on, että kaikki tapahtuu oikea-aikaisesti. Ensimmäiset merkinnät työmaapäiväkirjaan on tehty. Tämä on erittäin tärkeää. Työmaalla tapahtuu asioita niin nopeasti, että et huomenna muista puoliakaan siitä, mitä tänään on tehty.

3.3.2 Perustustyöt (ks. Perustukset)
Perustustyöt on laaja käsite. Normaalissa kielessä perustuksilla ymmärretään anturaa ja sokkelia, jonka päälle talo rakennetaan. Tämä nimikkeistö poikkeaa perinteisestä. Nimikkeiden alle on pistetty koko se työ, joka tehdään siitä lähtien kun kuokka pistetään maahan.

3.3.2.1 Pohjarakentaminen (ks. Perustukset)

Louhinta
Louhinta on pohjarakennussuunnittelun yhteydessä ratkaistu. Louhinta annetaan ammattipanostajan tehtäväksi. Vaatimukset louhinnan suunnittelusta vaihtelevat paljon kuntakohtaisesti. Louhintaa säätelee oma erikoissäännöstönsä ja ammattilaiset tietävät niiden määräykset.

Paalutus
Paalutuksen laatu, määrä ja syvyys on pohjarakennesuunnittelun yhteydessä ratkaistu. Työn suorittaa erikoisurakoitsija jonka kanssa on syytä tehdä urakkasopimus kaikilla vastuilla. Urakoitsija pitää työstä paalutuskirjaa, jonka rakennesuunnittelija tarkastaa.

Tukiseinät
Heikosti koossapysyvillä perusmailla joudutaan joskus suorittamaan pysyvien tai tilapäisten tukiseinien rakentaminen. Normaalisti seinämät ovat teräsrakenteisia. Tämä on erikoisurakoitsijan työtä.

Maapohjan vahvistaminen
Heikosti kantavilla maalajeilla maan kantavuutta parannetaan ajamalla rakennuksen kohdalle painopenger, joka tiivistää tehokkaasti perusmaata ja lisää maan kantavuutta. Ratkaisu painopenkereen käytöstä tehdään pohjatutkimusten perusteella. Jotta penkereen teho on riittävä, painumisajaksi valitaan puolesta vuodesta vuoteen. Painuman suuruus saattaa olla maaperästä riippuen esimerkiksi 20 cm.

3.3.2.2 Maarakentaminen (ks. Perustukset)
Maankaivu
Maankaivu on tarkoituksenmukaisinta antaa urakalla suoritettavaksi. Varsinkin kellarillisissa rakennuksissa siirrätettävien massojen määrä on merkittävä. Pienemmissä töissä pystyy työn teettämään myös tuntityönä. Humusmaat jätetään yleensä tontille odottamaan viherrakennustöitä. Muiden maaaineiden kasaaminen tontille pitää olla suunnitelmallista, jotta ne eivät tule rakentamisen tielle.
Kaivuun aikana seurataan perusmaan laatua, ja verrataan sitä pohjatutkimuksen tuloksiin. Näin voidaan varmistaa tutkimusten oikeellisuus.
Rakennusaikainen sadevesien poisjohtaminen tulee varmistaa. Jos perustukset menevät pohja- tai orsivesitason alapuolelle, veden pinnan alentamisesta tulee geosuunnittelijan tehdä erikseen selvitys.

Salaojat
Rakennuspohjan kuivana pitämiseksi rakennuksen ympärille asennetaan salaojat ja tarkastuskaivot. KVV -suunnittelija tekee näistä erilliset suunnitelmat pohjatutkimuksessa annettujen ohjeiden mukaisesti. Putket on asennettava huolella ja suunnitelmissa annettuja virtaussuuntia on noudatettava. Salaojien sijoituksesta on rakenneleikkauksessa tai erikoispiirustuksessa kuva ja korkeudet. Salaojan ympärille tulevan salaojasoran tulee olla hyvälaatuista.

Johtojen alusrakenteet
Tonttijohtojen alle on tehtävä arina. Arinarakenne vaihtelee maaperän kantavuuden mukaan. Normaalisti se on sora- tai sepeliarina. Sillä saadaan putkien painuminen estettyä. Putkien peittäminen on myös tehtävä huolella. Alkutäyttö tehdään sullomalla jaloin putken ympärille hiekkaa. Tiivistyksellä estetään putken painuminen soikeaksi maan kuormituksen johdosta.

Täyttö
Sokkelin vierusta tai kellarin seinän vierusta täytetään hyvälaatuisella salaojasoralla niin, että se muodostaa yhtenäisen salaojituskerroksen salaojaputkeen asti. Tämän pystykerroksen vähimmäisvahvuus on 20 cm. Maan pintaan tulee vettä läpäisemätön kerros kallistettuna sokkelista poispäin. Matalaperustuksessa sokkelin viereen asennetaan rakenneleikkausten mukainen routaeristys.

3.3.2.3 Runkorakenne(Runko)
Anturat
Pohjarakenne- tai rakennesuunnittelija määrittää suunnitelmissaan anturoiden perustamistason. Anturan alle on syytä aina pistää ainakin vähäinen kerros salaojasoraa, jotta anturan taakse mahdollisesti joutuva vesi pääsee purkautumaan salaojaan. Silloin kun anturat on määrätty tehtäväksi suoraan perusmaan päälle, anturaan jätetään määrävälein läpimenoputkia. Anturan mittatoleranssit ovat varsin vähäiset. Siksi rakentamisen tässä vaiheessa ei kannatta mitata millejä.
Anturat valetaan betonista joko maanvaraiseksi tai paalujen varaan. Rakenteesta on aina suunnittelijan tehtävä suunnitelmat. Mikäli antura rakennetaan routarajan yläpuolelle, on huolehdittava routaeristämisestä. Normaalisti tästä on ohje perustusten rakenneleikkauksissa.

Perusmuurit
Anturasta ylös rakennetaan perusmuuri eli sokkeli. Sokkelirakenteita on useita. Rakennetta määrittää sokkelin korkeus. Kellarillisen talon perusmuuri ottaa vastaan talon kuorman lisäksi ympäröivän maan paineen. Rakennesuunnittelija on tämän lujuuden laskenut. Sokkelin mittatarkkuus pitää jo olla hyvä ja ristimittojen pitävyys myös hyvä. Talo rakennetaan näiden mittojen "päälle" ja nurkista pitää tulla suoria.

Alapohjat
Alapohjarakenne on myös ratkaistu jo suunnittelun yhteydessä. Alapohjarakenne on talon osa, jonka me aina tunnemme. Se voi johtaa kylmää tai tuntua miellyttävän lämpimältä.
Reunavahvistettu laatta on hyvin yleinen perustamistapa. Rakenteella on useita hyviä puolia. Rakenteen maine pilattiin jossain vaiheessa liian alas viedyllä ratkaisulla jossa vesi pääsi valesokkelin läpi lattiarakenteisiin. Nyt jo rakenne osataan tehdä oikein.
Täytepohja on alapohjarakenteena tullut uudelleen käyttöön. Täytepohja voidaan ratkaista kevyenä, puurakenteisena, tai raskaana, ontelolaattarakenteena. Työn aikana pitää muistaa järjestää rossilattian alapuolen tuuletus kunnolla. Sokkeliin pitää jättää tuuletusaukkoja. Ryömintätilan tuuletusaukkojen yhteispinta-alan tulee olla ainakin 4 promillea ryömintätilan pinta-alasta. Aukkojen alareunan on oltava vähintään 150 mm maanpinnan yläpuolella, mutta mahdollisuuksien mukaan tätäkin korkeammalla. Aukkojen vähimmäiskoon on oltava 150 cm2 sekä enimmäisvälin 6 m.

3.3.2.4 Rungon täydentävät osat
Portaat
Ulkoportaat rakennetaan samanaikaisesti kuin muutkin perustamiseen liittyvät rakenteet. Kaivutyöt ja valutyöt sopivat samaan aikaan tehtäväksi. Yleensä portaiden perustaminen tehdään poikkeavasti muuhun perustamiseen verrattuna. Perustukset viedään normaalisti routarajan alapuolelle koska routaeristys on vaikea hoitaa.

Ulkotasot ja terassit
Ulkotasojen ja terassien perustamiseen on kiinnitettävä myös erityistä huomiota. Hyvinkin normaalia on, että ulkotasot liikkuvat talvella roudan nostamana. Kevytrakenteiset terassit voi päästä oikaisemaan talven jäljiltä tunkkaamalla, mutta tasot kallistelevat kunnes ne hajotetaan ja tehdään tilalle uusi.

Rakentaminen
hankkeen aloitus
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20217_71633.jpg
Listasimme kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt - katso, mistä voit saada vähennyksen
Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin ostaessasi kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi siivous- ja remonttitöitä. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja vähennys myönnetään vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Tiedätkö, mistä töistä vähennyksiä siis saa ja kuinka paljon?
202210_47202.jpg
Onnistunut hanke
Lähteä yksin vetämään rakentamis- tai remonttihanketta ilman ammattiapua saattaa olla haastavaa ja stressaavaa. Ilman ammattilaisten ohjausta ja asiantuntemusta voi olla vaikeuksia tehokkaassa suunnittelussa, kustannusten hallinnassa ja odottamattomien ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita neuvoja ja vinkkejä, jotka voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia pitkällä aikavälillä. Yhteistyö ammattilaisten kanssa varmistaa, että lopputulos vastaa odotuksia ja rakentamisen standardeja sekä pysyy tiukasti budjetissa.Rakentajan tai remontoijan kannattaakin palkata osaava ammattilainen projektin veto- ja suunnitteluvastuuseen.
Taitelluista 500 euron seteleistä tehty talo, mies laskee laskimella.
Rakennusbudjetin laatiminen edessä?
Rakennusbudjetin laatiminen ei ole helppo urakka. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista kuitenkin elämän suurin investointi. Miten siis budjetti tulisi laatia, jotta turhia ylityksiä ei tapahtuisi?
20077_5710.jpg
Vesi- ja viemäröintitöissä huomioitavaa
3.3 Varsinainen rakentaminenOmakotitalon vesijärjestelmien rakentamisessa edellytetään erityistä osaamista ja tarkkuutta. Kysymyksessä on erityisrakenne ja tämä edellyttää asiantuntijan palkkaamista työnjohtajaksi. Puhutaan KVV-vastaavasta. Melko usein tämä henkilö on urakoitsijan palkkalistoilla ja palvelu kuuluu urakkaan.
20077_5717.jpg
Sisäpuolen pinnoitteet ja sisustaminen
3.4 SisätyötLoppusuora lähestyy. On aika siirtyä pintatöihin. Pinnat pitää valita ensisijaisesti käytön ja käytännöllisyyden mukaan, muistaen samalla niiden viihtyisyyttä merkitsevän tarkoituksen. Taloon ei pidä valita kaikkea sitä, mikä kaupassa näyttää kauniilta ja mukavalta. Pintojen pitää osua yhteen. Jos värien valinnassa ei ole varma itsestään, on tarkoituksenmukaisempaa pyytää asiantuntijaa tekemään puitteet väreille. Sen jälkeen valinta on helpompaa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Mistä valojen vilkkuminen voi johtua?
Kysymys:Hei, Meillä on vuonna 1992 rakennettu talo haja-asutusalueella. Tätä on normaalisti tapahtunut huomiomme mukaan vain talvella (saattaa olla että on vasta nyt kiinnitetty tähän huomioita jo syksyisinkin). Talon valot välkkyvät aika ajoin. Ei niin paljoa, että menisi pimeäksi asti mutta pientä himmenemistä ja kirkastumista. Joskus katko sen verran pitkä, että kelloradio sekoaa (ei sisällä muistiparistoa) tai uunin kello menee sekaisin, kuten pitemmän sähkökatkon aikana.Jotenkin tuntuu myös, että eteisen hehkulamppu ei kestä tätä välkähtelyä. Nyt lisäksi olemme huomanneet, kun käynnistää tietokoneen tapahtuu vastaavanlainen välkähdys. Muita oireita ovat samalla esim. että digiboksi vaihtaa samaan aikaa itsekseen kanavaa. Muita sähköön ja antennipuoleen liittyviä ongelmia on, että antennijohdosta voi joskus saada sähköiskun tai vastaavan (siis siten, että antennijohto on seinässä, ei laitteessa kiinni).Miten tuota vikaa kannattaisi lähteä etsimään? Onko vika talon sähköjärjestelmässä (maadoitus, liian paljon virtaa käyttäviä laitteita, sulakkeet ei kyllä laukea)? Vai onko vika mahdollisesti muuntajassa (jännitevaihtelut)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton