• Etusivu
  • LVI

147 vuotta innovointia – uskomaton tarina yhdestä maailman johtavista kuumavesi- ja lämmitysjärjestelmien toimittajista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vaillant A/S
Julkaistu 09.11.2021Päivitetty 17.11.2023
202111_73470.jpg

Vaillantin historia on tarina innovaatiosta, teknisestä kekseliäisyydestä ja saksalaisesta laadusta. Tarina alkoi vuonna 1874, ja seuraavien 147 vuoden aikana yritys kasvoi ja kehittyi yhdeksi maailman johtavista kuumavesi- ja lämmitysjärjestelmien toimittajista.

Lähde matkalle historiaan ja lue huippuhetkistä kuten esimerkiksi miten kylpemisestä saatiin luksusta kaikille ja miten maailman ensimmäinen seinään asennettava lämminvesivaraaja kehitettiin. Tutustu samalla kehityskulkuun yhä terävämmästä keskittymisestä ympäristöystävällisiin, älykkäisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin.

Yrityksen perustaja Johann Vaillant syntyi vuonna 1851 räätäli Franz Theodor Vaillantille ja hänen vaimolleen Marialle. Hän oli ranskalaissukuisen perheen kymmenes lapsi. Johann Vaillant osoittautui uteliaaksi ja oppivaiseksi pojaksi, joten jo peruskoulun päätyttyä hän lähti lapsuudenkodistaan opiskelemaan kuparisepän luo. Vuonna 1869 hänestä tuli kisälli ja hän aloitti kisällin vaelluksensa. Seuraavien viiden vuoden aikana hän työskenteli kymmenelle eri mestarille Reininmaalla. Hänestä sanottiin, että hän viipyi vain niin kauan kuin hänellä oli uutta opittavaa.

Vuonna 1874 Johann Vaillant vakiinnutti itsensä itsenäisenä kupariseppänä ja pumpunvalmistajana Reimscheidissa Kölnin lähellä. Hänellä oli onnea matkassa, kun pubin omistaja pyysi apua viallisen olutjärjestelmän kanssa, ja yksi vieraista huomasi Vaillantin taidot. Vieras oli rakennusurakoitsija ja tilasi kylpyvälineet uuteen taloonsa. Vaillant laittoi kaiken uutteruutensa ja kekseliäisyytensä projektiin, mikä loi pohjan teollisuuden menestystarinalle.

21. heinäkuuta 1894 Johann Vaillant sai patentin kaasulämmitteiselle kylpykattilalle, jossa oli "suljettu järjestelmä". Keksintö mullisti aikansa kylpykulttuurin, sillä kylpeminen oli 1800-luvun lopulla melko hankalasti tuotettavaa luksusta. Useimmat ihmiset käyttivät hiiltä tai puuta kylpyveden lämmittämiseen. Muutamissa olemassa olevissa kaasulämmittimissä on "avoin järjestelmä", jossa veden lämpötilaa ei voitu säätää ja polttokaasut tiivistyivät kylpyveteen.

Johann Vaillant (1851–1920). Visionääri, joka mullisti aikansa kylpykulttuurin.
Johann Vaillant (1851–1920). Visionääri, joka mullisti aikansa kylpykulttuurin.

Vaillantin keksinnössä vettä lämmitettiin kaasuliekillä sen virratessa suljetun putkijärjestelmän läpi, jotta palamiskaasut eivät tiivistyisi veteen. Prosessi oli turvallisempi ja hygieenisempi, ja nyt oli myös mahdollista säädellä veden lämpötilaa. Innovatiivinen tuote menestyi välittömästi, ja vuonna 1897 tuotanto jouduttiin siirtämään huomattavasti suurempaan tehtaaseen. Vaillant oli kasvanut konepajasta teollisuusyritykseksi.

Suljetulla järjestelmällä varustettu kaasulämmitteinen kylpykattila patentoitiin vuonna 1894 ja siitä tuli lähtöpiste Vaillantin kehitykselle konepajasta teollisuusyritykseksi.
Suljetulla järjestelmällä varustettu kaasulämmitteinen kylpykattila patentoitiin vuonna 1894 ja siitä tuli lähtöpiste Vaillantin kehitykselle konepajasta teollisuusyritykseksi.
202111_73726.jpg

Eräänä pääsiäispäivänä vuonna 1899 Johann Vaillant oli rentoutumassa työpäivän jälkeen ja selasi lehteä, jossa hän näki piirroksen munasta kuoriutuneesta pääsiäispupusta. Intuitiivisesti hän päätti, että jäniksen tuli olla yrityksen logo.

202111_73727.jpg

Näin hänestä tuli edelläkävijä myös mainonnassa ja brändäyksessä, sillä ajan myötä jäniksestä kehittyi Euroopan tunnetuin kuumavesi- ja lämmitysjärjestelmien logo.

1900-1950: Tuotekehitys tekee kylpemisestä luksusta kaikille

1900-luvun alussa valtaosa kodeista oli paljon pienempiä kuin nykyään. Johann Vaillant osasi ennakoida asiakkaiden tarpeita ja kehitti maailman ensimmäisen seinään asennettavan lämminvesivaraajan, jotta kylpyhuoneen lattiapinta-ala ei pienenisi. Varaaja nimettiin Geyseriksi, Islannin kuumien lähteiden mukaan.

Vaillantin vuosituotanto Remscheidin uudella tehtaalla oli 10 000 lämminvesivaraajaa vuonna 1914, ja valmistelut yrityksen 40-vuotisjuhlaa varten alkoivat. Juhlat kuitenkin peruttiin, kun ensimmäinen maailmansota syttyi ja Johann Vaillantin kaksi poikaa, Franz ja Max, kutsuttiin palvelukseen. Johann Vaillant kuoli vuonna 1920, 68-vuotiaana. Pojat ottivat yrityksen haltuunsa, ja Vaillant on ollut perheomistuksessa siitä lähtien.

1920-luvun puolivälissä Vaillant hyötyi talouden elpymisestä. Asuntokiinteistöjä rakennettiin paljon eikä ajatus kotikylpylästä tuntunut enää niin kaukaiselta. Seinälle asennettavan Geyserin kysyntä kasvoi rajusti ja Vaillant kolminkertaisti liikevaihtonsa vuoteen 1914 verrattuna.

Ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä New Yorkin vuoden 1929 pörssiromahduksen myötä myynti romahti ja tuotanto puolittui. Vaillant nousi hitaasti 1930-luvulla, mutta toinen maailmansota teki raa'an lopun myönteiselle kehitykselle. Remscheidin laaja pommitus vuonna 1943 iski voimakkaasti Vaillantin tehtaaseen ja tuotanto pysähtyi.

Geyser tuotiin markkinoille vuonna 1905 maailman ensimmäisenä seinään asennettavana lämminvesivaraajana.
Geyser tuotiin markkinoille vuonna 1905 maailman ensimmäisenä seinään asennettavana lämminvesivaraajana.

1950-2000: Uudelleenrakentaminen ja kansainvälistyminen

Vuonna 1961 Vaillant lanseerasi innovatiivisen ja tilaa säästävän Circo-Geyser MAG-C 20:n, maailman ensimmäisen seinälle asennettavan varaajan.
Vuonna 1961 Vaillant lanseerasi innovatiivisen ja tilaa säästävän Circo-Geyser MAG-C 20:n, maailman ensimmäisen seinälle asennettavan varaajan.

Toisen maailmansodan päätyttyä Vaillantin tehdas rakennettiin uudelleen ja toukokuussa 1947 toiminta jatkui. Sodan jälkeisenä aikana Vaillant keskittyi tuoteinnovaatioihin ja kansainväliseen laajentumiseen. Vuonna 1960 lanseerattiin sähköllä toimiva Geyser-lämminvesivaraaja ja vuonna 1961 Circo-Geyser MAG-C 20, maailman ensimmäinen seinälle asennettava varaaja.

Vuonna 1967 Vaillant esitteli maailman ensimmäisen lämminvesivaraajan, jota voidaan käyttää sekä tilan että veden lämmitykseen. Tästä syystä innovatiivinen tuote oli nimeltään Combi-Geyser, ja sitä käytettiin laajalti kompaktin rakenteensa ja lyhyen lämmitysajan ansiosta.

Ennen toista maailmansotaa yritys vei ulkomaille 10–20 prosenttia vuosituotannostaan, mutta 1970-luvulla kansainväliset tavoitteet kasvoivat ja tytäryhtiöitä perustettiin Alankomaihin, Itävaltaan, Belgiaan, Ranskaan, Italiaan ja Englantiin. Vaillantissa työskenteli noin 3 000 työntekijää ja lukumäärä kaksinkertaistui seuraavan 20 vuoden aikana.

Combi-Geyser vuodelta 1967 pystyi lämmittää sekä tilaa että vettä ja sopi täydellisesti senaikaiseen asumistyyliin
Combi-Geyser vuodelta 1967 pystyi lämmittää sekä tilaa että vettä ja sopi täydellisesti senaikaiseen asumistyyliin

1990-luvun alussa Vaillantilla oli 15 ulkomaista tytäryhtiötä. Kaikki kuusi tehdasta pystyivät vastaamaan suureen kysyntään Itä-Saksan yhdistymisen jälkeen vuonna 1990. Itäsaksalaisiin koteihin asennettaessa modernia lämmitystekniikkaa enenevissä määrin, myyntiluvut laskivat ja samalla kilpailu kiristyi.

Vuodesta 1990 vuoteen 1999 suorien kilpailijoiden määrä kasvoi yhdeksästä 50:een, ja samalla ajanjaksolla hinnat laskivat noin 20 prosenttia. Vaillantia tarvitaan kaikkialla, ja siksi tarvittiin myös strategiaa yrityksen palauttamiseksi menneisyyden suvereeniin johtoasemaan. Strategia keskittyi kolmeen osa-alueeseen: tuottavuuteen, laatuun ja innovaatioon.

Strategiaa toteutettiin Vaillant Excellence -nimellä ja suuri osa tuotannosta ulkoistettiin ulkomaille. Tehostamistoimia toteutettiin yhdessä henkilöstön kanssa siten, että he tunsivat myös henkilökohtaista vastuuta prosessien ja laadun optimoinnista. Tulokset olivat toivottuja. Tuotantokustannukset alenivat 25 prosenttia, valitusprosentti laski ja uusien tuotteiden kehitysaika puolittui. Työnsä seppeleeksi Vaillant sai kunniamainintana Deutschen Qualitätspreis -palkinnon vuonna 1999 ja sai samalla juhlia 125-vuotisjuhliaan ja yhteensä 40 miljoonan lämminvesivaraajan myyntiä.

2000: Kestävä innovaatio ja maailmanlaajuinen kasvu

Uuden vuosituhannen alussa Vaillant vahvisti asemaansa markkinajohtajana. Se edisti yhtiön tavoitteita kehittää uusia liiketoiminta-alueita, jotka keskittyvät ympäristöystävällisiin, älykkäisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin.

Vaillant lanseerasi kuuman käyttöveden aurinkolämmitysjärjestelmät, ja seuraavana innovatiivisena askeleena oli polttokennolämmittimet. Pian seurasivat erittäin tehokkaat ja ympäristöystävälliset lämpöpumput, jotka on helppo asentaa kotiin ja jotka maksavat itsensä muutamassa vuodessa innovatiivisten teknologioiden ansiosta. Nämä teknologiat hyödyntävät ilmasta, maaperästä tai pohjavedestä saatua luonnollista uusiutuvaa energiaa.

Vahvana todisteena yrityksen vahvasta ympäristöpainotteisuudesta Vaillant voitti Saksan kestävän kehityksen palkinnon (Deutschen Nachhaltigkeitspreis) suuryritysten kategoriassa vuonna 2015.

Vuonna 2015 Vaillant voitti saksalaisen kestävän kehityksen palkinnon suuryritysten kategoriassa.
Vuonna 2015 Vaillant voitti saksalaisen kestävän kehityksen palkinnon suuryritysten kategoriassa.

Nykyään Vaillant tarjoaa laajan valikoiman tuotteita, teknologioita ja järjestelmiä. Tuotevalikoima koostuu tulevaisuudenkestävistä ja supertehokkaista lämmitysratkaisuista kaasukattiloissa, maalämpöpumpuissa, ilma-vesilämpöpumpuissa, ilma-ilmalämpöpumpuissa, aurinkolämmitysjärjestelmissä, sähkökattiloissa sekä kuumavesisäiliöissä ja säätimissä. Kattava valikoima lisävarusteita ja -palveluita täydentää tuotevalikoimaa.

Vaillantin uuden sukupolven lämpöpumput vähentävät ilmastovaikutuksia 700 kertaa aiempaan verrattuna R290-kylmäaineen käytön ansiosta. Sillä on uskomattoman pieni vaikutus kasvihuoneilmiöön, sillä sen GWP-luku on vain 3, kun taas nykypäivän yleisimmin käytettyjen kylmäaineiden GWP-luku on 2088.
Vaillantin uuden sukupolven lämpöpumput vähentävät ilmastovaikutuksia 700 kertaa aiempaan verrattuna R290-kylmäaineen käytön ansiosta. Sillä on uskomattoman pieni vaikutus kasvihuoneilmiöön, sillä sen GWP-luku on vain 3, kun taas nykypäivän yleisimmin käytettyjen kylmäaineiden GWP-luku on 2088.

Vaillant Group työllistää maailmanlaajuisesti 15 000 henkilöä, joista noin 30 % vastaa asiakaspalvelusta. Vuonna 2020 Vaillant-konsernin kokonaismyynti oli noin 2,7 miljardia euroa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vaillant A/S
LVI
ilmavesilämpöpumppu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20213_69418.jpg
Miten saada paras mahdollinen hyöty lämmitys­saneerauksesta?
Lämmityssaneerauksen ollessa edessä, on kaikkein tärkeintä valita oikea seuraaja vanhalle lämmitysjärjestelmälle. Lämpöpumppu ei ainoastaan säästä rahaa lämmityskuluissa, mutta myös aiheuttaa huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin öljylämmitysjärjestelmät. Mitä nykyajan vaatimukset ja tämän päivän olosuhteet vaativat lämpöpumpuilta?
20211_68248.jpg
Miten valita oikein markkinoilla olevista lukuisista lämpöpumpuista?
Oikean lämmitysjärjestelmän valinta on tärkeä päätös, jolla on pitkäaikaiset taloudelliset ja asumismukavuuteen liittyvät vaikutukset. Teknologia ja kehitystyö menevät jatkuvasti eteenpäin, ja markkinoilla olevien erilaisten tuotteiden lukumäärä on korkea. Tämä tarkoittaa, että tavalliselta kuluttajalta vaaditaan huomattava panostus taustatyön tekemiseen ja oman asiantuntemuksen kartuttamiseen, jotta voi olla varma, että valitsee oikean tuotteen.
20212_68464.jpg
Sään vaihdellessa säädä kotisi lämpötilaa suoraan mobiililaitteestasi
Olosuhteet voivat vaihdella ulkona, mutta kotona olosuhteiden halutaan olla vakaat. Hyödynnä siis käyttäjäystävällisen mobiilisovelluksen ohjausta kotisi lämmityksessä ja lämpötilan hallinnassa suoraan mobiililaitteestasi sijainnistasi riippumatta. Etäohjaus mahdollistaa optimaalisen sisäilman lämpötilan jatkuvasti olosuhteista riippumatta.
20179_50192.jpg
Ilmavesilämpöpumpulla koko vuoden lämpöä
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta.Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilmavesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.
20211_68395.jpg
Kuinka paljon maalämpö säästää enemmän kuin ilma-vesilämpö? Katso video!
Lämmitysjärjestelmän valinta voi tuntua vaikealta on sitten kyseessä uudis- tai saneerauskohde. Jokainen haluaa tehdä oikean valinnan, jotta lämmityksessä voisi säästää rahaa ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä. Laadukkaalla lämpöpumpulla talo lämmitetään edullisesti, ekologisesti ja huolettomasti. Talon koolla, sijainnilla tai iällä ei ole merkitystä, sillä jokaiseen taloon löytyy sopivin ja tehokkain lämpöpumppuratkaisu.
20194_57243.jpg
Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!
Ympäristö on valtava energianlähde. Jopa silloin, kun lämpötila ulkona on alhainen, on maassa ja ilmassa riittävästi lämpöä käytettäväksi lämmitykseen. Lämpöpumput käyttävät tätä energian lähdettä käyttöveden lämmitykseen ja keskuslämmitykseen.Ota uusiutuvaa energiaa käyttöön - Aloita säästäminen nyt!Lämpöpumput toimivat niin tehokkaasti, että sinulla on miellyttävä lämpö 365 päivää vuodessa. Kun niillä on pääsy maassa ja ilmassa olevaan lämpöön, tuottavat ne suuren osan koko lämpöenergiasta sieltä - uudistuvasti ja ilmaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton