10 ohjetta pientalon ilmanvaihtoon
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa myös kodin ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota.
Vallox Oy:n tuotepäällikkö Erkki Marjasto antaa 10 käytännön neuvoa, joiden avulla jokainen pientalonrakentaja onnistuu varmistamaan kotiinsa terveellisen ja laadukkaan sisäilman.
1. Palkkaa osaava suunnittelija
Valitse aina rakennusprojektiisi ammattitaitoinen ja luotettava ilmanvaihtosuunnittelija.
2. Varmista koneen säätömahdollisuus
Valitse asuntosi tarpeiden mukaan mitoitettu riittävän tehokas ilmanvaihtokone, jossa on säätömahdollisuus. Normaalioloissa koneen tulee vaihtaa asunnon ilma kerran kahdessa tunnissa 50–60 prosentin tehollaan. Tällöin voit tarvittaessa tehostaa ilmanvaihtoa.
3. Valitse haluamasi säätöautomatiikka
Löydät sopivan automatiikan Valloxin monipuolisesta valikoimasta. Voit valita vaihtoehdon, jossa ilmanvaihdon säätö tapahtuu automaattisesti esimerkiksi pesuhuoneeseen sijoitetun kosteusanturin tai makuuhuoneen hiilidioksidianturin ohjaamana.
Valloxin Digit SED malleissa oleva viikkokello-ohjaus toiminto mahdollistaa ilmanvaihdon täsmällisen- tarpeen mukaisen ohjauksen. Takkakytkintoiminto puolestaan luo taloon hetkellisen ylipaineen ja helpottaa tulen sytyttämistä takkaan.
Manuaalisesti säädettävissä koneissa hyvä sisäilma perustuu asukkaiden omiin havaintoihin, automaattinen säätö sen sijaan auttaa hyvän ilmanlaadun saavuttamisessa.
4. Kiinnitä huomiota koneen energiatehokkuuteen
Muista, että talon energiankulutuksesta 20–50 % tulee ilmanvaihdosta.
Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- ja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Näin säästetään energiaa. Vallox 140, Vallox 90 ja Vallox 180 -malleissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. VTT-tuotesertifikaatti kertoo, että näiden koneiden toiminta-arvot on tarkastanut puolueeton tutkimuslaitos.
Kaikkien Vallox-ilmanvaihtolaitteiden hyötysuhde ylittää selvästi määräysten vaatimustason.
5. Sijoita kone oikein
Laite tulee sijoittaa lämpimään sisätilaan. Se ei saa häiritä asumista ja sitä on voitava tarvittaessa huoltaa helposti.
Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila, lämmin varasto tai kodinhoitohuone. Makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta tule kiinnittää.
Huomaa, että koneen käyttö vaatii sähköä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Myös jälkilämmitys saattaa olla vesiperusteinen.
6. Käytä äänenvaimennusta kanavissa
Kanaviston äänenvaimentaminen on tärkeää hoitaa kanavistoon sijoitettavilla Vallox-äänenvaimentimilla ja oikein mitoitetuilla venttiileillä. Useimpiin Vallox-ilmanvaihtokoneisiin on lisävarusteena saatavissa äänenvaimennusosa jossa on kaikki kanaviston ja koneen äänen vaimentamiseen tarvittava tekniikka.
7. Ota ilma oikeasta paikasta
Raitisilmasäleikkö sijoitetaan talon viileämmälle puolelle varjoon. Tuloilmaa ei pidä johtaa sisälle pölyävän kadun vierestä. Poistoilma johdetaan katolle.
8. Varmista ilman kierto asunnossa
Ilman on voitava kiertää koko asunnossa. Ovien alla ei saa olla seinän umpinaiseksi tekeviä kynnyksiä tai vaihtoehtoisesti oviin tai seiniin on tehtävä ilmanvaihtoaukot.
Tulopoistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä eikä tuuletusta. Kannattaa kuitenkin huomioida avonaisista ikkunoista talvella karkaava energia ja keväisin niistä sisään tuleva siitepöly.
Keittiönkärynpoisto on suositeltavinta toteuttaa erillisellä liesituulettimella tai huippuimuri-liesikupu yhdistelmällä.
9. Vaadi kunnon käyttöopastus
Vallox-ilmanvaihtokoneiden käyttöohjeet ovat selkeät ja helposti saatavilla. Edellytä aina ilmanvaihtosi käyttöönottovaiheessa riittävää käyttöopastusta. Ostaessasi ilmanvaihtojärjestelmän sovi myös järjestelmän säätämisestä.
10. Tee huollot ajallaan
Koneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein. Suodattimet on puhdistettava tai vaihdettava tarvittaessa sekä koneen sisäisestä puhtaudesta tulee huolehtia. Käytä aina alkuperäisiä Vallox-suodattimia. Osassa Vallox-ilmanvaihtokoneita on vakiovarusteena huoltotarpeesta muistuttava huoltomuistutin.