• Etusivu
  • LVI

10 ohjetta pientalon ilmanvaihtoon

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 08.11.2023
20075_5254.jpg

Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa myös kodin ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota.

Vallox Oy:n tuotepäällikkö Erkki Marjasto antaa 10 käytännön neuvoa, joiden avulla jokainen pientalonrakentaja onnistuu varmistamaan kotiinsa terveellisen ja laadukkaan sisäilman.

1. Palkkaa osaava suunnittelija

Valitse aina rakennusprojektiisi ammattitaitoinen ja luotettava ilmanvaihtosuunnittelija.

2. Varmista koneen säätömahdollisuus

Valitse asuntosi tarpeiden mukaan mitoitettu riittävän tehokas ilmanvaihtokone, jossa on säätömahdollisuus. Normaalioloissa koneen tulee vaihtaa asunnon ilma kerran kahdessa tunnissa 50–60 prosentin tehollaan. Tällöin voit tarvittaessa tehostaa ilmanvaihtoa.

3. Valitse haluamasi säätöautomatiikka

Löydät sopivan automatiikan Valloxin monipuolisesta valikoimasta. Voit valita vaihtoehdon, jossa ilmanvaihdon säätö tapahtuu automaattisesti esimerkiksi pesuhuoneeseen sijoitetun kosteusanturin tai makuuhuoneen hiilidioksidianturin ohjaamana.

Valloxin Digit SED malleissa oleva viikkokello-ohjaus toiminto mahdollistaa ilmanvaihdon täsmällisen- tarpeen mukaisen ohjauksen. Takkakytkintoiminto puolestaan luo taloon hetkellisen ylipaineen ja helpottaa tulen sytyttämistä takkaan.

20075_5255.jpg

Manuaalisesti säädettävissä koneissa hyvä sisäilma perustuu asukkaiden omiin havaintoihin, automaattinen säätö sen sijaan auttaa hyvän ilmanlaadun saavuttamisessa.

4. Kiinnitä huomiota koneen energiatehokkuuteen

Muista, että talon energiankulutuksesta 20–50 % tulee ilmanvaihdosta.

Lämmön talteenotolla varustetussa tulo- ja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä. Näin säästetään energiaa. Vallox 140, Vallox 90 ja Vallox 180 -malleissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia. VTT-tuotesertifikaatti kertoo, että näiden koneiden toiminta-arvot on tarkastanut puolueeton tutkimuslaitos.

Kaikkien Vallox-ilmanvaihtolaitteiden hyötysuhde ylittää selvästi määräysten vaatimustason.

5. Sijoita kone oikein

Laite tulee sijoittaa lämpimään sisätilaan. Se ei saa häiritä asumista ja sitä on voitava tarvittaessa huoltaa helposti.

Hyviä sijoituspaikkoja ovat esimerkiksi tekninen tila, lämmin varasto tai kodinhoitohuone. Makuu- tai oleskelutilaan rajoittuvaan seinään konetta tule kiinnittää.

Huomaa, että koneen käyttö vaatii sähköä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä. Myös jälkilämmitys saattaa olla vesiperusteinen.

6. Käytä äänenvaimennusta kanavissa

Kanaviston äänenvaimentaminen on tärkeää hoitaa kanavistoon sijoitettavilla Vallox-äänenvaimentimilla ja oikein mitoitetuilla venttiileillä. Useimpiin Vallox-ilmanvaihtokoneisiin on lisävarusteena saatavissa äänenvaimennusosa jossa on kaikki kanaviston ja koneen äänen vaimentamiseen tarvittava tekniikka.

200611_1215.jpg

7. Ota ilma oikeasta paikasta

Raitisilmasäleikkö sijoitetaan talon viileämmälle puolelle varjoon. Tuloilmaa ei pidä johtaa sisälle pölyävän kadun vierestä. Poistoilma johdetaan katolle.

8. Varmista ilman kierto asunnossa

Ilman on voitava kiertää koko asunnossa. Ovien alla ei saa olla seinän umpinaiseksi tekeviä kynnyksiä tai vaihtoehtoisesti oviin tai seiniin on tehtävä ilmanvaihtoaukot.

Tulopoistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä eikä tuuletusta. Kannattaa kuitenkin huomioida avonaisista ikkunoista talvella karkaava energia ja keväisin niistä sisään tuleva siitepöly.

Keittiönkärynpoisto on suositeltavinta toteuttaa erillisellä liesituulettimella tai huippuimuri-liesikupu yhdistelmällä.

9. Vaadi kunnon käyttöopastus

Vallox-ilmanvaihtokoneiden käyttöohjeet ovat selkeät ja helposti saatavilla. Edellytä aina ilmanvaihtosi käyttöönottovaiheessa riittävää käyttöopastusta. Ostaessasi ilmanvaihtojärjestelmän sovi myös järjestelmän säätämisestä.

10. Tee huollot ajallaan

Koneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein. Suodattimet on puhdistettava tai vaihdettava tarvittaessa sekä koneen sisäisestä puhtaudesta tulee huolehtia. Käytä aina alkuperäisiä Vallox-suodattimia. Osassa Vallox-ilmanvaihtokoneita on vakiovarusteena huoltotarpeesta muistuttava huoltomuistutin.

20075_5259.jpg
Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20156_43618.jpg
Tiesitkö nämä puulämmityksen hyödyt?
Puilla tapahtuva lämmitys on luonnollinen ratkaisu lämmitysmuodoksi. Puulämmitys on varma ratkaisu, saat kotisi miellyttävän lämpimäksi riippumatta siitä ovatko sähköt poikki tai puhaltaako nurkissa myrskytuuli. Tiesitkö että poltettaessa puusta vapautuu luonnon kiertokulkuun sama määrä hiilidioksidia kuin lahotessakin?Kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen ja viidennes veden lämmitykseen. Loppu kolmannes kuluu kodin sähkölaitteisiin sekä valaistukseen. Sähkönkulutus ei ole siis kokonaan korvattavissa puulämmityksellä.Jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija. Puulämmitys onkin useimmiten valittuna kodin toiseksi lämmönlähteeksi ja lähes jokaisessa loma-asunnossa on tulisija. Pääset arvioimaan Tulikivi-säästölaskurilla, paljonko säästät kotisi lämmityskustannuksissa varaavan puulämmitteisen takan avulla.
201710_50558.jpg
Palokuitu takkaluukkuihin, uuneihin ja hormiliitoksiin
Tytan B1 Palokuitu on joustava erikoismateriaali, jota voidaan käyttää taustamateriaalina Tytan B1-palokatkoratkaisuissa, tai esim. takkaluukkujen ja uunien tiivistämiseen sekä hormiliitoksiin. B1 Palokuitu on kehitetty käytettäväksi rakennus- ja meriteollisuudessa. Tuote kestää erittäin korkeita lämpötiloja sulamatta. Tyypillinen jatkuva lämpötilanesto kuidulla on + 1250°C (kivivillalla on noin + 850°C). Kuitua voidaan käyttää myös teräsrakentamisessa palosuojaverhoiluun tai esim. teräsventtiilien eristämiseen. Kemiallisesti inertti, ei reagoi muiden materiaalien kanssa ja voidaan jättää esim. palokipsimassavalun tai juotosbetonin sisään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton