Älä säästä sähköä väärässä paikassa – Vältä legionellatartunta hanavedestä
THL:n mukaan kiinteistön lämminvesijärjestelmässä veden lämpötila tulisi olla vähintään 55-asteista. (Kuva: Shutterstock)
Sähkön hinta on nyt korkeimmillaan pitkään aikaan ja moni kikkaileekin sähkölaitteiden säädöillä säästääkseen sähköä. Ethän kuitenkaan kuulu heihin, jotka säästävät väärässä paikassa? Lämminvesivaraajan lämpötilaa ei kannata säätää kovalla otteella. Legionellabakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa veden käyttölämpötila on liian alhainen.
Legionellatartunta (legionelloosi) on Legionella pneumophilan aiheuttama vakava keuhkokuume. Sen voi saada esimerkiksi pisaratartuntana suihkusta, porealtaasta tai kukkamullan käsittelystä paljain käsin. Legionellabakteereja esiintyy eniten vesijärjestelmissä ja niitä kulkeutuu aerosolien mukana myös hengitysilmaan.
Häädä legionella säätämällä käyttövesi yli 50-asteiseksi
Olosuhteet vesijärjestelmissä ratkaisevat, millaiseksi legionellojen pitoisuus kasvaa. Bakteereja on vaikea poistaa vesijärjestelmistä kokonaan. Siihen tarvitaan jatkuvaa desinfiointia. Sairastumisilta vältytään kuitenkin tehokkaasti jo pelkästään sillä, että legionellojen pitoisuus pidetään vesijärjestelmässä pienenä.
Eniten legionellabakteerin kasvuun vaikuttaa veden lämpötila.
Monissa laitteissa käytetään vettä ja siinä muodostuvien aerosolipisaroiden mukana bakteerit leviävät luontoon. Ne saattavat kulkeutua pitkiäkin matkoja ilmavirtojen ja tuulen mukana.
Legionellaa vastaan ei ole rokotetta, mutta riskin voi minimoida varmistamalla, että lämmivesivaraaja pitää käyttöveden 55‒65 °C:ssa. Alle 50-asteisessa käyttövedessä legionellabakteerit voivat päästä lisääntymään vesijärjestelmissä, putkistoissa, putkien liitoksissa ja tiivisteissä, joista ne kulkeutuvat aerosolien mukana hengitysilmaan.
Info
Tiesitkö?
Legionellabakteeri aiheuttaa vakavaa hengityselinsairautta, keuhkokuumetta. Se edellyttää pahimmillaan sairaalahoitoa ja antibiootteja.
Legionellabakteeri
- lisääntyy lämminvesijärjestelmissä, joiden lämpötila on liian alhainen.
- tarttuu hengitysilman mukana.
- ei tartu ihmisestä toiseen.
Onko kiinteistösi ollut tyhjillään pitkän aikaa?
Mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla vesi saattaa jäädä seisomaan lämminvesivaraajaan pitkäksi aikaa ennen seuraavaa käyntiä ja veden käyttöä. Tällöin veden vaihtuvuus on vähäistä.
Jos et ole käynyt kiinteistölläsi vähään aikaan:
- Kuumenna lämminvesivaraajan vesi vähintään 60 asteiseksi ennen muita toimia.
- Juoksuta vettä kaikista hanoista, sekä kylmää että lämmintä, vähintään 2 minuuttia.
- Jos vesi haisee tai maistuu ummehtuneelta, juoksuta vettä niin kauan, että maku- ja hajuhaitat häviävät.
Legionellan torjumiseksi lämpimän veden lämpötilan tulee ollaa kaikissa vesipisteissä vähintään 50 asteista, mieluiten yli 55 astetta.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lämpötila on tärkeä legionellan kasvuun vaikuttava tekijä. Legionellat pystyvät lisääntymään vedessä, jonka lämpötila on 20–45 °C. Sitä kuumemmassa lämpötilassa legionellat alkavat vaurioitua ja suurin osa legionelloista tuhoutuu muutamassa tunnissa 50 °C:ssa. Tasaisesti 60 °C lämpöinen vesi ei enää sisällä eläviä legionellabakteereja. Talousveden ja muunkinlaisen kylmän veden lämpötilan pitäisi olla alle 20 °C legionellan kasvumahdollisuuksien heikentämiseksi.
Mitä putkistojen materiaali vaikuttaa legionellaesiintymisiin? THL:n mukaan vesijärjestelmäraenteen materiaalit vaikuttavat eri tavoin legionelloihin vesijärjestelmässä. Kokeissa on havaittu, että kuparin pinnalla legionellan kasvu on aluksi hitaampaa kuin erilaisten muovien pinnoilla ja muun muassa venttiileissä ja kalusteissa käytetyistä kumimateriaaleista osa estää ja osa edistää legionellojen kasvua.
Ohje