• Etusivu
  • Rakentaminen

Älä hätäile keväällä mökin lämmityksessä

Kiireestä voi seurata kallis korjausurakka

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 24.09.2024
20185_52920.jpg

Monipuolinen Jalanti on takkaleivinuuni. Kuvassa Jalanti sinkinharmaana.

Kun mökkikausi on alkanut, suuntaavat monet mökille pitkän tauon jälkeen. Mikäli mökki on ollut koko talven kylmänä, tulee takan ja puukiukaan lämmitys aloittaa maltilla.

Pahimmassa tapauksessa takka tai hormi voi rikkoutua, jos niiden rakenteisiin syntyy jännityksiä liian suurten ja äkillisten lämpötilaerojen seurauksena. Tästä syystä tulipesää ei kannata latoa saman tien täyteen puuta, vaan hormin esilämmitys on tärkeää. Muuten on mahdollista, että hormiin kerääntynyt kosteus saattaa höyrystyä ja painaa savut sisälle.

Tulikivi kokosi vinkkejä avuksi mökkikauden turvalliseen avaukseen ja mökin lämmitykseen.

Kylmää takkaa ja hormia herätellään varovasti

– Kun mökkikausi aloitetaan talven jälkeen, takan kunto tulee tarkistaa ennen puiden sytyttämistä. Esimerkiksi hapertunut arina tulee vaihtaa, ettei se romahda. Myöskään hormin nuohousta ei saa unohtaa mökeillä. Nokeentuneessa ja pikeentyneessä hormissa on aina hormipalon syttymisriski, muistuttaa Tulikiven tuotekehityspäällikkö Jari Sutinen.

Esilämmitys on tärkeää, mikäli hormi on kylmä ja kostea, sillä silloin hormi ei vedä kunnolla, vaan sitä pitää esilämmittää. Ilman esilämmitystä kosteus höyrystyy, eikä savu pääse enää piipusta ulos, vaan se painuu sisätiloihin.

– Hormin esilämmitykseen tarvitaan pieni määrä sanomalehteä, joka poltetaan tulipesässä tai nuohousluukussa. Vaihtoehtoisesti voi myös polttaa kynttilää. Esilämmityksen aikana näkee, vetääkö hormi kunnolla vai onko se tukossa. Tämä sama ohje soveltuu myös puulämmitteisiin kiukaisiin. Tarvittaessa esilämmitykseen voi käyttää vaikka auton sisätilanlämmitintä, Sutinen neuvoo.

Varsinainen takan lämmitys aloitetaan varovasti pienellä määrällä kuivaa puuta. Lämmön annetaan tasaantua uunissa. Tulipesää ei siis kannata ladata heti täyteen puuta, vaikka olisikin kylmä päivä ja varpaita palelisi. Kiireestä voi seurata kallis korjausurakka. Äkillinen kuumuus voi vaurioittaa kylmillään ollutta hormia ja takkaa. Suuret lämpötilaerot rakenteissa johtavat epätasaiseen lämpölaajenemiseen aiheuttaen jännityksiä rakenteisiin. Tämän seurauksena voi syntyä halkeamia takkaan, hormiin tai muuriin.

Ylilämmittämisestä ei mitään hyötyä

Mökin lämmittäminen voidaan siis aloittaa, kun takka on herätetty talviunilta. Kannattaa huomioida myös, ettei polta takassa enempää puita kuin valmistajan ohjeissa suositellaan.

Ylilämmittäminen laskee takan hyötysuhdetta. Lisäksi mökin lämpötila voi nousta epämiellyttävän kuumaksi.

<p data-block-key="ec7mb">Laivo S on saanut vaikutteita ulkonäköönsä nostalgiselta pönttöuunilta. Kuvassa Laivo S Classic.</p>
Laivo S on saanut vaikutteita ulkonäköönsä nostalgiselta pönttöuunilta. Kuvassa Laivo S Classic.

– Varaava takka toimii samalla tavalla kuin akku. Kun lämmönvaraustaso on täynnä, se ei pysty varaamaan enempää lämpöä. Samoin kuin akkukaan ei lataudu enää, kun se on täynnä. Klapeja ei siis kannata lisäillä tulipesään jatkuvasti päivän aikana, vaan pari pesällistä riittää. Maltillisella lämmittämisellä voi pidentää takan ja hormin ikää, Sutinen mainitsee.

Uusi takka vähentää myös halonhakkuuseen kuluvaa aikaa

Mikäli mökillä on jatkuvalämmitteinen takka, jonka lämmitys tuntuu työläältä, kannattaa pohtia olisiko vaihto varaavaan takkaan järkevää. Varaava takka luovuttaa lämpöä vielä 24–36 tunnin ajan tulen sammumisen jälkeen.

– Takan vaihto ei ole niin iso projekti kuin monesti ajatellaan. Nykyään tehdasvalmisteiset takat ovat yleensä asennusvalmiita, joten niiden asennus onnistuu päivässä. Myös vanhan takan purun voi tilata asentajilta. Kun avainten luovutus on järjestetty, mökin omistajan ei tarvitse olla paikalla työn aikana. Halutessaan asiakas saa kuvia projektin etenemisestä ja tunnelmia voidaan näyttää Facetime-puhelussa. Vanhan mökkitakan vaihtoa voi siis halutessaan valvoa vaikka omalta kotisohvalta, Sutinen kertoo.

– Takkojen palotekniikka kehittyy koko ajan. Uuden takan etuna on, että se palaa puhtaammin ja lämmitykseen tarvitaan vähemmän puuta. Tällöin ei enää ole pakko käyttää koko mökkireissua halkojen hakkaamiseen, Sutinen päättää.

<p data-block-key="q66ol">Koli-takalle ominaisilmeen antaa pystymallinen korkea luukku. Kuvassa Koli Grafia.</p>
Koli-takalle ominaisilmeen antaa pystymallinen korkea luukku. Kuvassa Koli Grafia.

Tulisijoja kampanjahinnoin mökille

Kunnon tulisija lämmittää mökin mukavasti jo alkukevään aikana. Korvaa nyt vanha tulisija uudella - lisätietoa takkaremontista löydät täältä!

Tulikivellä on myös useita mökille sopivia tulisijoja, joita tarjoamme lämpimin kampanjahinnoin.
Tutustu kampanjatuotteisiin >>

Kaikkiin Tulikivi-tulisijoihin saat myös Tulikivi-harkkohormin erikoishinnoin. Tee lämpimät kaupat nyt lähimmällä Tulikivi-studiolla.

<p data-block-key="ajnax">Pieta 1500</p>
Pieta 1500


Tulikivi Oyj
Rakentaminen
rakennukset
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20192_56110.jpg
Uudella takalla enemmän lämmitystehoa
Tarkastelepa vanhaa takkaasi, onko se käynyt jo tyylinsä puolesta vanhanaikaiseksi, riittävätkö sen lämmitystehot lämmittämään koko kodin? Saako tulisijasta kaiken tehon irti, vai karkaako lämpö harakoiden iloksi? Erityisesti iäkkäät avotakat sekä tulisijat, joiden lämmöntalteenottokyky on huono ja puita kuluu paljon ovat enemmänkin jäänteitä menneisyydestä kuin tehokkaita kodinlämmittäjiä.
20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Energia
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
201912_61920.jpg
Täyttä terästä jo 40 vuotta
Kevytrakenteiden uranuurtajana tunnettu Aulis Lundell on ollut mukana kehittämässä suomalaista kevytrakentamista jo 70-luvulta alkaen. Vuonna 1975 Suomessa käynnistettiin, Auliksen suunnitelmien mukaan, väliseinärankatuotanto ja jo 1980-luvulla väliseinärangan käyttö Suomessa alkoi yleistyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton