• Etusivu
  • LVI

Älä anna tuhopolttajalle tilaisuutta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 06.09.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Noin kolmannes, paikoitellen jopa puolet tulipaloista on tahallaan sytytettyjä. Tuhopolttaja valitsee sytyttämiseen sopivan paikan melko sattumanvaraisesti. Tuhopolttoja voidaan estää tekemällä olosuhteet sytyttäjälle epäsuotuisiksi. Valaise, lukitse ja muista turvallinen välimatka – näin estät tuhopoltot. Elokuun loppuun mennessä sattuneista 59 palokuolemasta ainakin kuudessa paloa epäillään tahallaan sytytetyksi.

Tahallaan sytytetyt tulipalot ovat usein ulkoa sytytettyjä. Siksi on hyvä välttää säilyttämästä mitään syttyvää rakennusten seinustoilla. Palamattomankin seinämateriaalin vierellä tuli saattaa helposti ylettyä räystäiden tasolle ja päästä sitä kautta rakenteisiin. Ulkona olevat roska-astiat, myös jätekatokset sijoitetaan vähintään kahdeksan metrin päähän rakennuksesta.

Kerrostalossa on tärkeää, että porraskäytävässä ei säilytetä mitään. Esimerkiksi pohjakerroksessa palavat yhdet lastenvaunut saattavat täyttää koko rappukäytävän hyvin myrkyllisellä savulla. Vintti- ja kellaritilat pidetään lukittuina, ja niissä ei säilytetä helposti syttyviä materiaaleja.

Sytyttämiset ovat usein hämärän tai pimeän ajan hommia. Hyvä pihavalaistus ehkäisee tehokkaasti tulipalojen sytyttämistä. Valaisemisella ehkäistään tehokkaasti myös kompastumisia ja kaatumisia.

Siisteys ehkäisee tuhopolttoja. Epämääräiset pahvi-, puu- ja jätekasat houkuttelevat sytyttäjiä.

Tuhopolttajia on monenlaisia: sytyttämällä kostetaan, peitellään muita rikoksia tai havitellaan vakuutusrahoja. Varsin harvoin sytyttäjä on pyromaani. Nykyisillä tutkimusmenetelmillä palon syy saadaan hyvin usein selville.

Tahallaan sytytetyt palot ovat usein lasten tekosia. Vanhempien on hyvä kertoa lapsille, miten helposti tuli pääsee irti tulitikkuleikeissä. Vaikka alle 15-vuotiaat eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa sytyttämästään tulipalosta, korvausvelvollisuus ei tunne ikärajaa.

Suomessa on elokuun loppuun mennessä tänä vuonna kuollut tulipaloissa 59 ihmistä. Näistä paloista kuutta epäillään tahallaan sytytetyiksi, sytyttäjänä on joko palossa menehtynyt tai joku muu.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81095.jpg
Vuosi remontista: 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremontti
Pääsimme vuosi sitten kurkistamaan perhe Piiraisen 75 vuotta vanhan hirsitalon energiaremonttia. Palaamme nyt kohteeseen katsomaan, mitä hirsitalolle kuuluu nyt ‒ vuosi remontin jälkeen. Jos haluat lukea, mitä remontista aiemmin kirjoitettiin, klikkaa ensin itsesi tänne: Näin toteutettiin uudet märkätilat sekä sähköistys 75 vuotta vanhaan hirsitaloon.
isä ja lapset leikkimässä sohvalla
Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?
Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.
ssab greencoat
Painuneet perustukset
Tulevaisuudessa pientalorakentaminen tulee sijoittumaan yhä enemmän sellaisille alueille, joissa teknisesti luotettava perustaminen edellyttää paalujen käyttöä. Paaluja on pientalorakentamisessa perinteisesti totuttu käyttämään ainoastaan sellaisissa pohjasuhteissa, joissa maaperä on siinä määrin kokoonpuristuvaa, että maan varaan perustaminen ei tule kysymykseen. Ennustetusta ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuuden lisääntyminen kesällä voi aiheuttaa pohjaveden alentumista ja odottamattomia painumia maanvaraisesti perustetuissa rakennuksissa.Lisääntyvät syys- ja talvisateet aiheuttavat puolestaan suurempia kosteusrasituksia alapohjarakenteisiin, joiden hallinta edellyttää ryömintätilan hyvää tuulettumista. RR-teräsperustus on kantavuudeltaan luotettava ja kosteusteknisesti moitteetta toimiva pientalon perustusratkaisu kaikkiin maaperäolosuhteisiin, myös kalliolle perustettaessa.Jätä yhteydenottopyyntö teräspaaluistaJätä yhteydenottopyyntö energiapaaluistaTilaa veloitukseton esite teräspaalutuksesta
20092_15045.jpg
Taloyhtiöprojekti etenee
Taloyhtiöprojekti julkaistiin ensimmäisen kerran kumppanuusverkoston ulkopuolelle omilla Rakenna & Remontoi -messuillamme, perjantaina 30.1. Projekti eteneekin täysin sille asetetussa aikataulussa. Vasemman valikon yleistieto-osuus alkaa olla jo melko pitkällä, vaikka täydennyksiä onkin tulossa vielä melkoisesti varsinkin talousosioon sekä asukasroolimapin sisältöön. Taloyhtiöitä palvelun piiriin aletaan laajamittaisemmin hakemaan huhtikuussa.
20233_81202.jpg
Onko jääkaappisi lämpötila oikea?
Voisinko pihistää sähkölaskussa säätämällä jääkaapin lämpötilaa? Ehkä voisit, mutta älä kuitenkaan nosta lämpötilaa liikaa sillä silloin saat aikaan ruokahävikkiä. Varmistat elintarvikkeiden säilyvyyden, kun pidät huolta, ettei jääkaappi ole liian lämmin tai kylmä. Tuotteita sijoitellessa kannattaa muistaa, että jääkaapin lämpötila vaihtelee sen eri kohdissa.Lue neuvot!
20215_70811.jpg
Maatilan päärakennuksen lämmitysremontti
Lämmityksen parissa huhkiminen vaihtui huolettomuuteen, kun sipoolaisella tilalla siirryttiin maalämpöön alkuvuodesta 2021.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton