• Etusivu
  • LVI

Yleinen harhaluulo kotien ilmanvaihdosta – ihmiset eivät tiedä mitä painovoimainen ilmanvaihto tarkoittaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco Oy
Päivitetty 24.09.2024
20181_51331.jpg

Asunnon hallittu ilmanvaihto tapahtuu venttiilien kautta.

Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Monikaan asukas ei ymmärrä, miten heidän kotinsa ilmanvaihto toimii tai onko heillä toimivaa ilmanvaihtoa.

Suomessa on yhä edelleen paljon asuntoja, joissa ilmanvaihto ei toimi. Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa muutamalla satasella. Ainoa este on, että ihmisiltä puuttuu tietoa ilmanvaihdosta.

Suomen noin 2,9 miljoonasta asunnosta alle miljoonassa kodissa on täysin koneellinen ilmanvaihto. Näin ollen 2 miljoonasta asunnosta pitäisi löytyä korvausilmaventtiilit ilmanvaihdon tarvitsemaa korvausilmaa varten. Venttiilit kuitenkin löytyvät arviolta vain miljoonasta asunnosta, ja osassa niistäkin korvausilmaventtiilit on tukittu tai ne ovat rikkinäisiä. Niinpä laskennallisesti Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa asuntoa, joissa ei ole lainkaan ilmanvaihtoa - ei siis ihme, että meillä puhutaan paljon sisäilmaongelmista.

Muista suodattimet!

Painovoimainen ilmanvaihto tarvitsee venttiileitä toimiakseen

Ilmanvaihdosta on vaikea kertoa, koska puutteellista ilmanvaihtoa ei välttämättä huomaa ja huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti. Sen sijaan toimiva ilmanvaihto kyllä tuntuu. Hyvä sisäilma näkyy unen laadussa, terveydentilassa ja jaksamisessa sekä asunnon raikkautena vuorokauden ympäri.

Painovoimainen ilmanvaihto ymmärretään monesti väärin. Asukkaat kuvittelevat ilman vaihtuvan "luonnollisesti" rakenteiden raoista tai ikkunoiden pielistä. Toimiva painovoimainen ilmanvaihto vaatii toimiakseen venttiileitä siinä missä koneellinenkin ilmanvaihto. Paine-erot asunnon ja ulkoilman välillä pitävät huolen, että korvausilmaventtiileiden kautta ilmaa oikeasti kulkeutuu makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Vastavuoroisesti ilma poistuu keittiössä, vaatehuoneessa, kylpyhuoneessa ja WC:ssä sijaitsevista poistoilmaventtiileistä, poistohormia pitkin katolle – ilman koneita.

Koneellisen poistoilmanvaihdon kohteissa ongelmat korostuvat

1970–1990-luvuilla rakennetuissa asunnoissa oli tapana jättää korvausilmaventtiilit asentamatta energiansäästön nimissä. Taloista haluttiin tehdä tiiviitä. Aiemmilla vuosikymmenillä ilmanvaihtoa varten oli yleensä asennettu seinään rautaluukkuventtiilit, mutta 1970-luvun energiakriisin innoittamana niitäkin poistettiin käytöstä.
Kyseisinä vuosikymmeninä rakennetuissa kiinteistöissä korvausilmaongelmat korostuvat. Rakennuksista löytyy usein toimiva poistoilmanvaihto, mutta korvausilmaventtiilit saattavat puuttua kokonaan tai ne on suljettu asukkaiden toimesta. Tällöin korvaava ilma tulee vääristä paikoista rakennevuotoina, tuoden sisäilmaan ei-toivottuja epäpuhtauksia. Ilman vaihtuminen on myös usein riittämätöntä ja esimerkiksi makuuhuoneisiin ei saada johdettua raikasta, suodatettua ilmaa.

Jotta kotien ilmanvaihto saataisiin oikealle tolalle, ensimmäiseksi pitäisi saada asukkaat ja varsinkin taloyhtiöiden edustajat ymmärtämään ilmanvaihdon toiminta ja erilaisten iv-järjestelmien erot. Yllättävän moni ei tiedä edes sitä, miten oman asunnon ilmanvaihto on järjestetty.

Asukkaan olisi hyvä selvittää miten ilma omassa kodissa vaihtuu, vai vaihtuuko se lainkaan? Ilmanvaihdon toimintaa kannattaa alkaa selvittää makuuhuoneesta. Selvitä, mistä sinne tulee raitista ilmaa ikkunatuuletusta lukuun ottamatta. Jos et keksi, on aika toimia.

Kuka vastaa ilmanvaihdosta?

Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistönomistajan vastuulla. Jos taloyhtiössä ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, kannattaa asukkaan kysyä kirjallisesti hallitukselta, mihin toimenpiteisiin aiotaan ryhtyä asian korjaamiseksi. Vastausta voi odottaa kohtuullisen ajan kuluessa. Mikäli asia ei etene, seuraavaksi voi soittaa kunnan terveystarkastajalle. Yleensä terveystarkastajan huomautus isännöitsijälle riittää, eikä edes käyntiä paikan päällä tarvita.

Viranomaiset kyllä kertovat, että ilman tulee vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Ratkaisuvaihtoehdoista puhutaan kuitenkin vähemmän. Silloin, kun ratkaisuista puhutaan, tarjotaan yleensä täysin koneellista ilmanvaihtoa, unohtaen kokonaan mahdollisuus toteuttaa ilmanvaihto korvausilmaventtiilien avulla. Koneellinen ilmanvaihto on toki hyvä ratkaisu, mutta hinnaltaan kallis ja joissakin kohteissa erittäin hankala toteuttaa. Painovoimaisen- tai koneellisella poistolla varustetun ilmanvaihdon saattaminen toimivaksi korvausilmaventtiilien avulla on nopeaa ja onnistuu kohteesta riippumatta. Lisäksi se on niin edullista, että remontin takaisinmaksuaikoja ei tarvitse miettiä.

<p data-block-key="8s7sc">Kuka vastaa taloyhtiön ilmanvaihdon toiminnasta?</p>
Kuka vastaa taloyhtiön ilmanvaihdon toiminnasta?

Ilmanvaihto kuntoon omakotitaloissakin

Ilmanvaihto on huonolla tolalla monissa taloyhtiöissä, mutta parannettavaa on myös omakotitaloissa asuvillakin. On hyvin tavallista, että asukas kertoo avoimesti saavansa korvausilman "lattianraosta", aivan kuin se olisi hyväksyttävä tapa järjestää ilmanvaihto. Pidemmän päälle tämä ei kuitenkaan ole kovin terveellinen tapa elää.

Kun korvausilma johdetaan sisään lattioiden raosta tai vaikkapa postiluukun kautta rappukäytävästä, ei ilman laatu ole lähellekään samaa luokkaa kuin hallitusti hyvällä suodattimella varustetun venttiilin kautta tuodulla ilmalla. Mukana seuraa hajuhaittoja ja terveydelle haitallisia epäpuhtauksia, eikä riittävää määrää korvausilmaa ei voida taata.

<p data-block-key="72mso">Venttiileistä asuntoon sisään tuleva ulkoilma on puhdasta, kun se kulkee suodattimen läpi.</p>
Venttiileistä asuntoon sisään tuleva ulkoilma on puhdasta, kun se kulkee suodattimen läpi.


Velco Oy
LVI
ilmanvaihto
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43072.jpg
Löylyn henki kuntoon venttiilein
Saunaa remontoidessaSaunaa remontoidessa joudutaan monien valintojen eteen. Valitaan kiuas, laudemateriaali, seinien, katon ja lattian materiaalit sekä sävyt. Valinnat ovat usein kalliitakin. Kaiken kaikkiaan haluamme viihtyä ja nauttia saunomisesta. Kuitenkin liian usein löylyä ottaessa tuntuu kuin happi loppuisi ja alkaa ahdistaa.
20208_66023.jpg
Näin asennat korvausilmaventtiilin puiseen tuuletusluukkuun
Monessa kodissa kärsitään huonosta ilmanvaihdosta. Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Korvausilmaventtiilien asentaminen on onneksi helppoa ja nopeaa.
Toimiva ilmanvaihto.jpg
Monet ilmanvaihdon ongelmat on "itse aiheutettuja"
Monen vanhemman omakotitalon ja miksei myös rivitalon ongelmana on toimimaton ilmanvaihto ja siitä seurauksena on puutteellinen kosteuden poisto ja huono sisäilman laatu.Jo yli sata vuotta sitten osattiin taloihin tehdä korvausilmaventtiilit. Tiedettiin, että asukkaat tarvitsevat asuntoihin raitista ilmaa pysyäkseen virkeänä ja nukkuakseen hyvät yöunet. Myös uunit ja takat tarvitsevat hyvin palaakseen korvausilmaa. Aikojen saatossa venttiilit poistettiin käytöstä esim. lämmityskulujen säästöihin vedoten.Monessa, vanhasta talosta otetussa, valokuvassa näkyy julkisivussa olevat alkuperäisten korvausilmaventtiilien ritilät, mutta sisällä niistä ei enää näy jälkeäkään.
20183_52052.jpg
Näin parannat 1970-80-luvun talon ilmanvaihtoa
Puiset tuuletusluukut ja julkisivun puolelta löytyvät metalliset ikkunasäleiköt ovat tyypillinen näky 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Kyseisinä vuosikymmeninä asuntojen riittävään ilmanvaihtoon ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyään. Yleinen sisäilmaan laatuun vaikuttava ongelma on korvausilmaventtiilien puuttuminen.Liian vähäisen korvausilman voi havaita sisäilman tunkkaisuutena tai epämiellyttävinä hajuina, jotka kulkeutuvat rakenteiden raoista. Usein oman kodin sisäilmaan ollaan totuttu, eikä huonosti vaihtuvaan ilmaan kiinnitetä huomiota. Kodissa vierailevat ihmiset tämän kyllä huomaavat, mutta kynnys huomauttaa asiasta on varsin korkealla. Mikäli asiasta pystyy hienovaraisesti vihjaamaan, saattaa tehdä ison palveluksen sekä asukkaan, että hänen kotinsa terveydelle.Kodeista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden korvausilman saannin parantamiseen.Velco VTR-100 –korvausilmaventtiilit on helppo asentaa kodin puisiin tuuletusluukkuihin. Termostaatilla toimivat venttiilit eivät vaadi sähköä toimiakseen vaan toiminta perustuu venttiilin vahatermostaattiin. Venttiili vetäytyy kylmällä ilmalla pienemmälle, jolloin niiden säätämisestä ei tarvitse kantaa huolta. Venttiileihin on myös saatavilla lisävarusteena äänenvaimentimet ja tehokkaat Filtrete-suodattimet. Näin venttiilien kautta ei kantaudu melua ja ulkoilman epäpuhtaudet jäävät suodattimeen.
202010_67052.jpg
Käärmetaloon toteutettiin toimiva ilmanvaihto
Ilmanvaihdon tulisi olla kiinteä osa korjausrakentamista aina suunnittelusta toteutukseen. Toimiva ilmanvaihto lisää rakennuksen käyttöikää ja asumismukavuutta. Ratkaisut heijastuvat lopulta myös asuntojen arvoon.
20153_42696.jpg
Lämmintä vettä mökille, talliin tai grillikatokseen
Oras Safira-mökkihana/vedenlämmitin -yhdistelmällä saa helposti lisää mukavuutta vapaa-aikaan. Jos mökille, kesäkeittiöön, grillikatokseen tai autotalliin tulee kiinteä kylmävesijohto ja sähkö, sinne on helppo järjestää myös tiskaus- tai käsienpesupiste Oras Safira mökkihanan avulla.Sekä hana että 5 litran vedenlämmitin tulevat yhdessä paketissa.Hanan virtaama on 5 litraa minuutissa.Asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö.Saatavissa sekä pesuallas- että keittiöversiot: 1003F ja 1023F.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton