• Etusivu
  • Rakentaminen

Yhteistyö siivittää luovan projektin lentoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.02.2011
20112_24621.jpg

Rakentaminen on parhaimmillaan unelmien täyttymystä; ylellisyyttä arkipäiviin uusien tilaratkaisujen myötä, paljon kauniita materiaaleja, mielenkiintoisia keskusteluja elämisestä ja tunnelmista. Kun laitetaan kaikki peliin, paljon aikaa ja rahaa, kannattaa valita team huolella. Hyvä yhteistyö näkyy lopputuloksessa.

Sisustaja täydentää arkkitehdin näkemystä

Arkkitehdin, sisustussuunnittelijan ja sähkösuunnittelijan yhteistyö on enemmän kuin yksi plus yksi. Jokainen uusi idea synnyttää lisää ajatuksia ja intoa lopputuloksen onnistumiseen. Asiakkaan rooli hyvän yhteistyön synnyttäjänä on ratkaiseva. Yhteiset kokoukset lisäävät samaan hiileen puhaltamista ja avoin, innostunut henki palavereissa on alkulähde onnistuneelle projektille.

20112_24622.jpg

Sisustaja viimeistelee tilaa

Sisustaja voi esittää projektin aikana muutostoiveita arkkitehdille esimerkiksi ikkunoista, väliseinistä, ovista tai vaikkapa huonetilan korkeudesta. Samoin tarkennettavaa erilaisten teknisten osien suhteen tulee helposti sähkö- ja ilmastointitöihin. Muutostoiveet eivät ole moitteita, vaan viilausta parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Sisustaja neuvottelee aina ensin kokonaisuudesta asiakkaan kanssa, koska on tärkeää, että tilaaja ymmärtää tilan toimivuuden ja esteettisyyden ja sitoutuu itsekin muutostarpeeseen, ennen kuin teetetään muutostöitä varsinaiseen suunnitelmaan. Sisustajan valitessa kiintokalusteita, yhtä hyvin kuin irtokalusteitakin tilaan, hän näkee työpöydällään mikäli tilojen mitoituksessa olisi jotain korjattavaa. Sen vuoksi olisikin ehdottoman tärkeää, että kaikki ammattilaiset ovat mukana työssä heti alkuvaiheessa.

Persoonallisuus näkyviin

Koko hankkeen kannalta on ensiarvoista, että suunnittelija tavoittaa asiakkaan ajatukset ja toiveet tulevasta tilanteesta. Noiden toiveiden pohjalta sisustaja luo kohteeseen tyylin, joka määrittelee lopputuloksen hengen. Asiakkaasta sekä kohteen olemuksesta lähtöisin olevat seikat toimivat ohjenuorana kaikissa sisustussuunnittelijan valinnoissa.

20112_24614.jpg

Yhteistyö on kultaa

Asiakkaan kannalta tärkein anti ammattilaisten käytössä on varmasti yhteistyö. Kymmenien vuosien kokemus erilaisten sisustusprojektien toteutuksissa on sitä osaamista, minkä suunnittelija tuo kokonaisuudessaan jokaisen uuden hankkeen käyttöön. Niissäkin yksityiskohdissa, missä asiakas on jo tehnyt valintansa, suunnittelija osaa konsultoida mistä tuotteet olisi järkevintä hankkia ja täsmentää onko markkinoilla muita vastaavanlaisia tai jopa parempia tuotteita. Lisäksi ammattilainen pitää jatkuvasti hallinnassa kokonaisuuden, johon yksityiskohdat liittyvät.

Valmiilla suunnitelmilla tarjouksen pyytäminen on helppoa ja nopeaa. Sisustussuunnittelijan laatimia suunnitelmia voidaan käsitellä työmaakokouksissa ja viilata sitten kaikki yksityiskohdat huomioon ottaen. Hyvä suunnittelu vie aikaa, mutta palkitsee asiakkaan toteutusvaiheessa. Hyvin suunniteltu on todella jo puoliksi tehty.

20112_24615.jpg
20112_24616.jpg

Asiakas ostaa aikaa

Päätöksiä tukevan ja varmuutta luovan yhteistyön lisäksi asiakas päätyy ostamaan suunnittelua myös järkevän ajankäytön vuoksi. Kunnianhimoisesti suunnittelija haluaa ohjata projektia siihen suuntaan, että lopputulos palkitsee vielä vuosien päästä. Vaikka internet helpottaa tuotteiden etsimistä, pitää myös tietää mitä etsiä. Asiakas ostaa suunnittelijalta ennen kaikkea näkemystä ja kohti tavoitetta etenemistä. Jokaiseen materiaali-vaihtoehtoon ja tuotteeseen tutustuminen veisi alaa seuranneeltakin tolkuttomasti aikaa. Joten asiakas ostaa suunnittelijalta myös järkevää ajankäyttöä. Toinen haluaa valmiin suunnitelman, toinen haluaa erilaisia vaihtoehtoja ja joku tukea omille valinnoilleen.

20112_24611.jpg

Kapellimestari ohjaa

Asiakas toimii projektissa kapellimestarina. Hän määrää tahdin ja nyanssit. Usein vaikuttava ja yksinkertaisen selkeä lopputulos on hyvin johdetun ja työstetyn projektin ansiota. Kuitenkin aina kaikkein raskain työvaihe on toteutus. Kaikki muutokset ja veivaamiset työmaalla aiheuttavat lisäkustannuksia ja aikataulumuutoksia. Paperilla ennen toteutusta asioita on helppo arvioida ja muunnella.

Hyvä kapellimestari varaa riittävästi aikaa suunnittelutyöhön, tuotehankintoihin, tavarantoimituksiin sekä toteutuksiin. Ja ennen kaikkea johtaja nauttii koko hankkeesta ja arvostaa valitsemiaan yhteistyökumppaneita.

Teksti: Virpi Illman, sisustusuunnittelija SI
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20206_65434.jpg
Suunnittele ilmanvaihto kerralla kuntoon ja nauti kodin raikkaasta ilmasta
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen valinta ovat tärkeä osa talon rakennusprojektia. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen, käytön helppouteen ja automatiikan mahdollistamaan tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
IDO Glow-allaskaappipaketti
Kylpyhuonekalusteet
Kehitämme yhdessä huonekalusuunnittelijoiden Fredrik Wallnerin ja Kaarle Holmbergin kanssa kylpyhuonekalusteita, jotka sopivat hyvin skandinaavisen kodin sisutukseen. Sen määräävin tekijä on valo, pelkistetty muoto ja luonnon materiaalien kunnioittaminen. Inspiraation lähteenä ovat eurooppalaiset sisustustrendit, jotka näkyvät myös kodin muussa sisustuksessa, mutta koska kylpyhuonekalusteet ovat pitkäikäinen investointi, on niiden oltava tyyliltään myös ajattomia.
20122_29495.jpg
Saneerauskohteiden varaajat sopivat ahtaisiin koloihin
Energian tuottaminen ja käyttö ovat nousseet ihmisten arkeen vaikuttavaksi ilmiöksi. Kaikki meistä tekevät energiaratkaisuja – lämmitys on yksi suurimmista energiaratkaisuistamme. Energiaa on siis paitsi tuotettava, myös käytettävä järkevästi. Lämmitysjärjestelmämme pyrkii luomaan mukavuutta energiatehokkaasti. Energiatehokkuutta ja käytettävyyttä voidaan luoda mm. yhdistelemällä erilaisia lämmitysmuotoja ns. hybridilämmitykseksi. Useimmiten hybridilämmitys perustuu lämmön varaamiseen ja lämmön tarpeenmukaiseen jakeluun varaajasta.Hybridilämmitys voidaan luoda saneeraus- tai uudiskohteeseen. Saneerauskohteessa on usein toimintakuntoinen öljy- tai puukattila, josta ei ehkä haluta täysin luopua. Energiakulujen pienentämiseksi - tai mukavuussyistä järjestelmää on kuitenkin täydennettävä. Täydentämisen onnistuu parhaimmillaan varaajan muokkauksella (esim. aurinkolämmityksen kytkeminen olemassa olevaan varaajaan). Usein järjestelmään lisätään varaaja, johon voidaan kytkeä sekä olemassa oleva että uusi lämmönlähde (esim. maalämpö- ja öljylämmitys).
20156_43642.jpg
Asuntomessuilla ekotehokkaita ja ekologisia kohteita
Nelihenkinen vantaalaisperhe päätti rakennuttaa itselleen uuden kodin ekologisuuden ja kestävän kehityksen hengessä. Kodin sijoittuminen Asuntomessualueelle ei perhettä hirvitä, vaan ennemminkin se on kiehtova lisä kokonaisuuteen.Tässä esittelyyn astuukin Asuntomessujen kohde numero 40, VERSO, joka on ekotehokas ja moderni kaupunkipuutalo.
20112_24480.jpg
Joko sinä olet tutustunut passiivitaloon?
Passiivitaloksi sanotaan taloa, jonka lämmitysenergiankulutus on vähennetty niin pieneksi, että lämmitystä tarvitaan ainoastaan kaikkein kovimmilla pakkasilla. Passiivitalon energialasku on erittäin pieni ja talon sisäilma on miellyttävän tasalämpöistä ja raikasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton