• Etusivu
  • Talo

VTT ja Itä-Suomen yliopisto kehittävät energiatehokkuuden seurantamenetelmiä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.02.2010
7_P_29656.jpg

VTT ja Itä-Suomen yliopisto ovat käynnistäneet rinnakkaisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on energiatehokkuuden seurantamenetelmien kehittäminen teollisuusprosessien ja rakennusten energiankulutusta varten.

Itä-Suomen yliopiston Kuopion yksikkö vastaa hankkeessa maalämpöön ja teollisuusprosesseihin liittyvästä tutkimuksesta. Tavoitteena on maalämpöpumppujen tuottaman mittaustiedon ja tarvittavien lisämittausten tehokas hyödyntäminen rakennusten energiatehokkuuden optimoinnissa ja tähän liittyvien palveluiden ja ohjelmistotyökalujen tuotteistamisessa. Lisäksi prosessiteollisuuden järjestelmien energiatehokkuuden osalta tavoitteena on prosessidataan liittyvien mallinnusmenetelmien hyödyntäminen tuotantoprosessien energiatehokkuudessa ja niiden kehittäminen ohjelmistotyökaluiksi.

VTT vastaa hankkeessa rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen liittyvistä menetelmistä. Tavoitteena on kehittää uusia mittaus- ja instrumentointikonsepteja sekä analysointityökaluja kokonaisvaltaisen energiatehokkuuden parantamiseksi. Tarkoituksena on parantaa ja tuotteistaa loppukäyttäjälle menetelmää, jossa rakennusten ilmavuotoja paikannetaan lämpökuvauksella. Lisäksi kehitetään ja parannetaan rakennuksen vaipan toimivuuden varmistusta lämpökuvausta ja sitä tukevia menetelmiä käyttäen. Jatkuva toimivuuden varmistus (ToVa) –menetelmä tuotteistetaan loppukäyttäjille soveltuvin osin. Myös LED-valaistukseen vaihtamisen vaikutusta tilojen kokonaisenergiankulutukseen tutkitaan. Mittauksia kehitetään pilottikohteiksi valituissa rakennuksissa mm. Kuopiossa, Pieksämäellä ja Rautavaaralla.

Tekes on myöntänyt hankkeelle rahoitusta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) varoista Pohjois-Savon maakunnan alueelliseen kehittämiseen liittyen. Rahoittajia ja toimeksiantajia ovat lisäksi Andritz Oy, Pieksämäen kaupunki, Rautavaaran kunta, Kuopion kaupunki, Valtavalo Oy, Putki-Masa Oy, Insinööritoimisto Granlund Kuopio Oy sekä FinnEnergia Oy. Asiantuntijatahoina hanketta ohjaavat Motiva Oy ja Kuntaliitto, jotka tuovat hankkeen tuloksille laajempaa hyödynnettävyyttä valtakunnallisella tasolla. Vuosina 2010 ja 2011 toteutettavan rinnakkaishankkeen kokonaiskustannusarvio on noin 890 000 euroa.

Muita VTT:n uutisia...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Yleisiä ohjeita
KaltevuussuositusOrmax-betonitiilikatto sopii kaikkiin katto-muotoihin aina 1:5 minimikaltevuuteen asti. 1:4 kaltevuutta loivemmille katoille suositellaan aluskatteeksi umpilaudoitusta ja aluskatehuopaa.
kattokeskus
Miksi kannattaa valita Kattokeskus remonttikumppaniksi?
Vaikeina aikoina korostuu yrityksen vakavaraisuus ja pitkä toimintahistoria, olipa kyseessä sitten uuden talon hankinta tai isompi remontti, johon kuuluu usein pitkä takuuaika. Kattokeskus on tehnyt kattoremontteja jo yli 25 vuoden ajan, jona aikana on kertynyt jo lähes 16 000 remontin kokemus.
20219_72304.jpg
Lämmitys, viilennys, IV ja lämmin käyttövesi - tutustu kokonaisratkaisuun
Nilanin suosituin poistoilmalämpöpumppusarja on jälleen uudistunut. Käyttäjälle tärkeimmät uudistukset ovat uusi kosketusnäyttö sekä ruostumaton varaaja. Uudistusten ansiosta laitteen käyttö ja huolto on entistä vaivattomampaa. Energiatehokkaalla Nilan EC9 -poistoilmalämpöpumpulla lämmität asuntosi edullisesti vesikiertoisen lämmityksen sekä pilpin yhteistyöllä. Ratkaisu sekä uudisrakentajalle että useimpiin remontointikohteisiin. Helposti tulee ajatelleeksi, että 15 – 20 vuotta vanha talo tuntuu varsin uudelta ja talotekniikaltaan ajantasaiselta asunnolta. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole. Vaikka rakennus itsessään kaikkine rakennusosineen voi olla hyvässäkin kunnossa, taloteknisten laitteiden osalta kehitystä on tapahtunut paljon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.
20206_65428.jpg
Ulkotilojen led-valaisussa on monia vaihtoehtoja
Led-valaistuksella tuot energiatehokkaan ja pitkäikäisen valaistuksen ulkotiloihin. Pihan valaisu kiinteillä seinävalaisimilla on hyvin toimiva perusratkaisu. Uppoasennettavilla led-spoteilla, eli alasvaloilla, esimerkiksi 9W spoteilla voidaan valaista tehokkaasti ulkotiloja, terasseja, kuisteja, räystäitä ja kesäkeittiöitä. Led-nauhavalaistuksella asennettuna alumiiniprofiiliin saadaan linjakasta valaistusta ulkotiloihin, kuten terasseihin, ulkoportaiden käsijohteisiin tai portaikon askelmaylityksen alapintaan.
20146_39850.jpg
Aurinkolammen rannalle rakentui Koivuojien unelmahuvila
Valkoharmaa ja tyyliltään merihenkinen loma-asunto on rakennettu Aurinkolammen rantaan. Huvilan sijoittuminen tontille oli rakentajapariskunnalle selkeä – pohjoisesta puhaltava kylmä tuuli haluttiin estää. Pariskunta Jukka ja Sirpa Koivuoja ovat saaneet rakennusprojektinsa jo niin pitkälle, että enää ei ole tiedossa kuin pientä hienosäätöä ennen messujen aukeamista.
20161_45131.jpg
Kipsilevyllä rakennat lattiasta kattoon
Gyprocin ratkaisuilla kipsilevyillä voidaan rakentaa sujuvasti ja nopeasti lattiasta kattoon. Gyprocin kipsilevyratkaisuilla rakennat helposti sekä väliseinät, lattiat että märkätilat. Kipsilevy on myös erinomainen tuulensuoja, ja tarvittaessa kipsilevyjä voidaan jopa taivuttaa sekä seinä- että kattopinnoilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton