• Etusivu
  • Sisustus

Siisti koti – selkeä mieli

Mariana Ravonius
Päivitetty 13.11.2024
1920 clueless-puzzled-asian-housewife-spreads-palms-fee-2023-11-27-05-32-32-utc

Vanha sanonta "siisti koti, selkeä mieli" on monille varmasti tuttu. Se ei ole vain puuta heinää, vaan perustuu vahvasti sekä psykologiaan että neurotieteeseen. Ympärillä vallitseva sotku vaikuttaa helposti paitsi henkisen, mutta myös tunnepuolen terveyteen. Järjestys sen sijaan taas edistää rauhallisuuden tunnetta ja vähentää stressiä sekä lisätä tuottavuutta.

Tässä artikkelissa käsiteltävät asiat ovat sisustussuunnittelun asiantuntijan Zoe Warrenin käsialaa. (PriceYourJob.co.uk).

Warren selittää sotkun taustalla olevaa psykologiaa ja sen vaikutuksia meihin samalla antaen vinkkejä kodin tehokkaaseen järjestämiseen sekä kertoo järjestyksen tuomista hyödyistä.

Miten siis siisti koti auttaa järjestämään myös mielen myllerryksiä?

Sotkun monimutkainen psykologia

Sotku, sekamelska, siivoton ympäristö. Kaikki periaatteessa tarkoittavat samaa asiaa. Näille kaikille on yhteistä se, että sotkuinen ympäristö voi olla aisteille hyvin kuormittavaa. Tämä taas aiheuttaa joissain stressin sekä ahdistuksen tunteita.

Sotkuisessa ympäristössä aivot joutuvat jatkuvien visuaalisten ärsykkeiden keskelle ja näin kaaoksen keskellä ylikuormittuvat. Visuaalinen ylikuormitus taas vastaavasti laukaisee helposti kehossa stressireaktion, joka johtaa kortisolitasojen nousuun sekä fyysisiin oireisiin: päänsärkyihin, väsymykseen ja keskittymisvaikeuksiin.

Kognitiivinen kuormitus, eli aivojen vaatima henkinen ponnistelu tietojen käsittelyssä, tapahtuu, kun aivot etsivät jatkuvasti sotkuisesta ympäristöstä esineitä tai yrittävät jäsentää epäjärjestystä. Tämä johtaa helposti väsymykseen sekä keskittymiskyvyn heikkenemiseen. Samalla voi syntyä myös turhautumisen sekä ahdistuksen tunteita, kun etsinnässä olevaa tavaraa ei löydykään sieltä mistä sen pitäisi tai emme saakaan tehtävää työtä valmiiksi riittävän tehokkaasti. Sotku luo myös muita negatiivisia tunteita: syyllisyys, häpeä, ylikuormittuneisuus ja niin edelleen. Ja edellä mainitut taas voivat lisätä ahdistusta ja stressiä.

Miten tällainen sitten ilmenee? Esimerkiksi työtilan ollessa sotkuinen, se voi saada sinut tuntemaan, että järjestys puuttuu ja aiheuttaa samalla syyllisyyden tunnetta viivyttelystä. Toinen esimerkki voisi olla vaikka sotkuisesta makuuhuoneesta, joka voi herättää taas häpeää epäsiisteistä tavoista, luoda ahdistusta ja näin edelleen häiritä unta.

Nainen istuu sohvalla pää käsiin haudattuna ympärillä sotkua ja vaatekasoja

Järjestyksen mukanaan tuomat hyödyt

No mitä etuja sitten siisti koti tuo tullessaan? Alla listattuna seitsemän tärkeintä hyötyä, jotka syntyvät ihan vain välttämällä sotkun syntymistä:

Vähentynyt stressi ja ahdistus

Kun ympäristö on siisti, auttaa se vähentämään stressiä sekä ahdistusta visuaalisen ylikuormituksen sekä kognitiivisen kuormituksen määrän vähenemisellä. Kun ympäristö ei aiheuta hälinää ja häiriötä, voivat aivot käsitellä tietoa tehokkaammin ja sen myötä myös todennäköisyys tuntea itsensä stressaantuneeksi ja ylikuormittuneeksi vähenee.

Parantunut mieliala

Kodin järjestäminen kohottaa mielialaa ja hyvinvointia. Raivaaminen sekä siistin kodin luominen antavat voimaantumisen ja tyytyväisyyden tunteen.

Lisääntynyt tuottavuus

Nyt, kun etätyöt ja kotitoimistot ovat tätä päivää, kannattaa kiinnittää huomiota työpisteen ympäristöön. Siisti työtila auttaa keskittymään paremmin ja olemaan tuottavampi. Tarvikkeiden löytyessä nopeasti ja helposti ilman ylimääräisiä häiriötekijöitä, voi tuntea olevansa tehokkaampi ja saavuttavansa tavoitteensa helpommin.

Parempi uni

Kuka nyt saisi hyvin nukutuksi sekamelskan keskellä? Siisti ja järjestetty makuuhuone sen sijaan parantavat unen laatua. Epäjärjestys voi aiheuttaa ahdistusta ja stressiä mikä vaikeuttaa rentoutumista ja nukahtamista, sen sijaan rauhallisemman ja rentouttavamman ilmapiirin myötä saa aikaan myös levollisemman unen.

Parantuneet ihmissuhteet

Kun koti on hyvässä järjestyksessä, on siistiä ympäristöä helpompi ylläpitää ja välttää näin kaikenlaisia ristiriitoja myös kanssaihmisten kanssa. Rauhallinen ja harmoninen asuinympäristö luo myös vierailijoille kutsuvan ja lämpimän tilan.

Kohonnut itsetunto

Kyllä, kotinsa järjestäminen voi nostaa myös itsetuntoa. Se voi antaa onnistumisen sekä hallinnan tunteen omasta ympäristöstä. Kun käytämme aikaa omasta kodistamme huolehtimiseen, se auttaa meitä tuntemaan, että hallitsemme elämäämme paremmin.

Suurempi tietoisuus

Kuulostaa komealta, mutta se tarkoittaa sitä, että kun ympäristö, jossa on, on järjestyksessä, on samalla myös helpompi olla läsnä hetkessä ja arvostaa niitä elämän pieniä asioita. Se voi myös auttaa kehittämään suurempaa kiitollisuuden ja tyytyväisyyden tunnetta.

Nuori nainen makoilee sohvalla vieressään kuppi kahvia ja avonainen kirja.

Vinkkejä kodin järjestykseen saamiseksi

Nyt, kun olemme käyneet läpi järjestyksen ja järjestämisen hyötyjä, katsotaanpa parhaita tapoja pitää koti siistinä ja järjestyksessä. Tarkoitus ei ole niin sanotusti konmarittaa, vaan luoda uusia tapoja toimia omassa arjessa.

Ensinnäkin on tärkeää aloittaa pienestä, keskity siis vain yhteen pieneen alueeseen. Se voi olla vaikka hylly tai laatikko ‒ lajittele se. Heitä pois ne mitä et tarvitse ja siivoa alue. Miksi aloitetaan pienestä? Siksi, koska pienestä aloittaminen tekee raivaustehtävästä helposti käsiteltävän ja vähemmän pelottavan.

Raivaa myös tietoisesti, harkitse mitä haluat pitää ja mistä haluat luopua. Mieti, onko kyseisestä esineestä tai asiasta sinulle oikeasti hyötyä tai liittyykö siihen tunnesidettä.

Säilytys tarvitsee fiksut säilytysratkaisut, joten investoi niihin. Samalla helpotat omaa arkeasi ja järjestyksen ylläpitoa. Kun sinulla on mahdollisuus ryhmitellä asiat loogisiin paikkoihin, niin tiedät aina mistä jokin etsimäsi esine löytyy. Korit, säilytyslaatikot, hyllyt ‒ mieti mikä ratkaisu sinulle toimisi parhaiten.

Yksi mikä helpottaa järjestyksen ylläpitoa on laatia itselleen säännöllinen siivousohjelma. Kun siivouksesta tulee rutiini, tavarat pysyvät järjestyksessä ja koti siistinä vähän niin kuin itsestään. Säännöllinen siivousohjelma kuulostaa monen tunnin urakalta kerran viikossa, mutta tosiasiassa se voi olla vain muutaman minuutin työ päivittäin.

Kun järjestät tilaa kuntoon, lähesty tehtävää tietoisuuden kautta. Kiinnitä huomiota ajatuksiisi sekä siihen mitä tunnet ‒ vältä arvostelemasta itseäsi ja kotisi tilaa prosessin aikana.

Lopulliset ajatukset

Kodin järjestämisessä ei ole kyse täydelliseltä näyttävän tilan luomisesta. Ota siivotessasi huomioon henkilökohtaiset arvosi sekä tavoitteesi. Loppujen lopuksi koti on sinun turvapaikkasi, joten on tärkeää että tunnet olosi turvalliseksi ja kotoisaksi. Siististä kodista saatavat hyödyt ulottuvat kauas esteettisten näkökohtien ylitse ja sen myötä rauhallisempi mieli, lisääntynyt tuottavuus ja suurempi rauhantunne on mahdollista saavuttaa.

Järjestämistyylisi voi heijastaa omia arvojasi ja tavoitteitasi. Esimerkiksi minimalismia arvostava henkilö voi valita sekasorron vähentämisen, kun taas runsaammasta tyylistä pitävä voi olla taipuvaisempi säilyttämään esineitä, joihin liittyy tunnearvo.

Matka kohti siistiä kotia on prosessi, ei lopullinen päämäärä. Aloita pienestä, tee työtä tietoisesti ja nauti tunteesta jonka saat, kun saavutat matkan varrelle asettamiasi tavoitteita ja luot tilan, joka todella toimii sinulle.

Tervetuloa matkalle kotiin, joka rentoutumisen, luovuuden ja hyvinvoinnin keidas.

Sisustus
asuminen
koti
siivous
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201712_51213.jpg
Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?
Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.
20206_65370.jpg
Ilmalämpöpumpulla poistat kosteutta ja parannat sisäilman laatua
Ilmalämpöpumpulla säästät lämmityskuluissa tyypillisesti noin 30–40 %. Säästöihin vaikuttavat maantieteellinen sijainti, lämmitystarpeen vaihtelu ja lämpöpumpun oikea käyttö. Ilmalämpöpumpulla avulla viilennät ja lämmität kotiasi vaivatta. Samalla parannat sisäilman laatua, koska ilmalämpöpumppu poistaa tehokkaasti kosteutta samalla puhdistaen sisäilmaa. Kosteudenpoistosta on hyötyä niin kotona kuin mökilläkin.
20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.
201210_32623.jpg
Lämmönvaraaja kohteeseen kuin kohteeseen
Kodin lämmitysjärjestelmällä on kaksi tärkeää tehtävää: kodin sisälämpötilan pitäminen mukavan tasaisena sekä lämpimän käyttöveden riittävä tuotto.Akvaterm-varaaja on keskeinen osa vesikiertoista lämmitysjärjestelmää. Se tasaa lämmityslaitteen tuottaman lämmön mukavaksi ja turvalliseksi kaikissa lämmönjakojärjestelmissä.Se soveltuu hyvin useimpien lämmönlähteiden yhteyteen ja antaa vapauden valintaan myös tulevaisuudessa. Tapahtuuko lämmitys puulla, lämpöpumpulla, pelletillä vai öljyllä? Entäpä otetaanko aurinkoenergia lisälämmöksi? Lämmityslaitteesta ja energianlähteestä riippumatta Akvaterm varmistaa, että lämpöä riittää.
20236_62805.jpg
Päästä terassi-inspiraatio valloilleen
Olipa vuodenaika mikä tahansa, on auringonsäteet ilo ottaa vastaan omalla lasiterassilla. Vaikka maassa olisi vielä lunta, saattaa lämpötila lasitetulla terassilla nousta aurinkoisina päivinä jopa 20 asteeseen. Lasitus mahdollistaa terassin hyödyntämisen myös läpi viileämpien vuodenaikojen. Se suojaa terassikalusteita ja tekstiilejä tehokkaasti kosteudelta, tuulelta, lumelta ja pölyltä. Lasiterassia pystyy hyödyntämään erilaisiin tarkoituksiin ympäri vuoden.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
A- tai B-energialuokka
Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakentamismääräykset tulevat vuonna 2012 kiristymään, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa.Uudisrakennusten sekä olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskitetysti. Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot sekä kunnilta että erillisten energiatodistusten laatijoilta uuteen seurantajärjestelmään Tavoitteena on, että järjestelmän kautta saadaan paitsi tietoa uudesta ja olemassa olevasta rakennuskannasta myös seurataan energiatodistuksia koskevan lain toimivuutta."Energiatodistusten kautta saatava tieto on arvokasta: aiemmin tämän tyyppiset tiedot ovat olleet hajallaan. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista saada selkeää, koottua tietoa suomalaisten uudisrakennusten energiatehokkuudesta", ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana toteaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton