Katse katolle talvella! Teräsohutlevyä on helppo käsitellä jopa 15 asteen pakkasessa
Vaikuta samalla myös talosi lämmityskustannuksiin
Maalipinnoitetusta GreenCoat®-teräksestä on saatavilla yli 400 värivaihtoehtoa. Laajoilla ulkotestauksilla varmistetaan tuotteiden kestävyys vaativissakin sääolosuhteissa.
Suomessa on neljä vuodenaikaa. Julkisivuun ja kattoon liittyviin remontteihin tavallisesti mielletään kevät ja kesä parhaimmiksi remonttiajoiksi. Asenteissa on aika tehdä muutoksia: menetelmien ja työtapojen kehittyessä monet lämpimämpiin vuodenaikoihin miellettävät remontit voidaan suorittaa talvellakin. Kuten kattoremontti.
Kuiva ja kirpakka pakkaskeli on mitä mainioin kattoremonttia ajatellen. Tällöin kattoremonttiin tarvittavat materiaalit säilyvät kuivina ja suojauksen tarve on vähäinen. Jos suojauksia tarvitaan, aluskate toimii sääsuojana. Kate tehdään lape kerrallaan, sään armoille ei käytännössä alusrakenteet juuri jää. Pakkasessa urakka etenee joutuisasti, kun syksyn vihureista ja puhureista ei ole haittaa.
Vaikuta myös lämmityskustannuksiin kattoremontin yhteydessä
Helposti ajatellaan, että kattoremontti on vain vuotavan ja huonokuntoisen katon vaihtamista. On kuitenkin hyvä muistaa tässä kohtaa tarkistaa, tarvitaanko välikatolla myös lisälämmöneristystä. Nyt jos koskaan siihen on oiva tilaisuus. Varsinkin vanhemmissa taloissa, joissa katto saattaa jo vuotaa, ollaan yläpohjan lämmöneristepaksuuksissa vielä kaukana nykystandardeista ja vanhat eristeet ovat saattaneet painua myös kasaan. Huomattavaa on, että hyvässä tapauksessa lisälämmöneristys kattoremontin yhteydessä maksaa itsensä jopa 2–3 vuodessa takaisin.
Yläpohjassa eristäminen on energiatehokkuuden kannalta erityisen kannattavaa. Lämmin ilma nousee aina rakennuksen yläosaan, joten jos talon yläpohjan eristekerros on riittämätön, sen kautta johtuu paljon lämpöä hukkaan. Jos siis yläpohjassa on riittävän paksu eristekerros, ei lämpö karkaa harakoille. Nykyisillä malleilla eristekerroksen keskipaksuus on jo puoli metriä.
Tyypillisimmillään eli keskimäärin lisälämmöneristystä tarvitaan 1940–1970-luvun taloihin noin 300 mm lisää, jotta päästään vuoden 2012 määräysten tasolle U-arvojen suhteen (0,09).
Ympäristöministeriön mukaan rakennuksen energiatehokkuutta on lain mukaan parannettava luvanvaraisen korjauksen yhteydessä aina, kun se on toiminnallisesti, teknisesti ja taloudellisesti järkevää (ks. YMa 4/13, ympäristöministeriön asetus rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä).
Info
U-arvon selvittäminen
Talosi U-arvo voidaan selvittää rakennuksen ajantasaisista piirustuksista ja asiakirjoista sekä rakennusluvan myöntämisen aikaan voimassa olleista rakennusmääräyksistä. Mikäli esimerkiksi asiakirjat ovat puutteellisia tai niitä ei ole, voidaan käyttää myös Ympäristöministeriön julkaisua "Tyypillisiä olemassa olevien vanhojen rakennusten alkuperäisiä suunnitteluarvoja", josta löytyvät U-arvot rakennusvuoden mukaan.
Suomessa valmistetut terästuotteet ankariin sääolosuhteisiin
Suomessa valmistettujen ja ankarissa sääolosuhteissa testattujen GreenCoat®-tuotteiden hyvä käsiteltävyys säilyy jopa -15 asteessa, mikä tuo helpotusta talvirakentamiseen. Esimerkiksi kattoremontin toteuttaminen on talvella usein myös edullisempaa. Tuotteita voi hankkia luotettavasti SSAB:n nimeämien virallisten GreenCoat®-kumppaneiden kautta.
GreenCoat® on SSAB:n innovatiivinen ja ekologinen tuotemerkki maalipinnoitetuille teräsohutlevyille kattoihin, julkisivuihin ja sadevesijärjestelmiin. Useimpien tuotteiden pinnoitteissa käytetään SSAB:n patentoimaa biopohjaista BT-teknologiaa, jossa valtaosa maalin fossiilipohjaisista liuottimista on korvattu pohjoismaisella rypsiöljyllä.
Rakennusalan nykytrendinä on ympäristötietoisten materiaalien kysynnän jatkuva kasvu. Ainutlaatuinen BT-teknologia ei pelkästään vastaa tähän kysyntään vähentämällä rakentamisen ympäristöjalanjälkeä, vaan se myös parantaa tuotteiden suorituskykyä.
Lue myös: Hometaloista terveeseen rakentamiseen kotimaisella teräksellä
Maalipinnoitettua terästä on erittäin helppo muovata, leikata, rei’ittää ja profiloida, ja hyvä käsiteltävyys säilyy jopa 15 asteen pakkasessa ilman että pinnoite tai teräs vaurioituisivat. Näiden ominaisuuksien ansiosta katon rakentaminen sekä remontointi nopeutuu ja helpottuu, mikä pienentää työkustannuksia.
Yli 40 vuotta jatkuneet laajat ulkotestaukset eri puolilla maailmaa takaavat, että GreenCoat®-tuotteet kestävät rajuimmatkin sääolosuhteet. Maalipinnoitettu GreenCoat® valmistetaan Suomessa ja niille myönnetään jopa 50 vuoden tekninen takuu ja 25 vuoden pinnoitetakuu.
Lue myös: Kattoremontti tulossa? Valitse suomalainen teräskatto, jolla on 50 vuoden takuu
Tuotteita voi hankkia luotettavasti SSAB:n nimeämiltä virallisilta GreenCoat®-kumppaneilta, joita ovat Suomessa JanLa, Ruukki ja Weckman. Täysin kotimainen ja korkea tuotantokapasiteetti sekä nopeat ja täsmälliset toimitukset takaavat GreenCoat®-tuotteiden erinomaisen saatavuuden.
Info
Kohti fossiilivapaata terästä – ensimmäisenä maailmassa
Teräs kuuluu niihin harvoihin materiaaleihin, joiden kierrätys tapahtuu 100-prosenttisesti suljetussa kierrossa. Tämä tarkoittaa sitä, että terästä voidaan käyttää tehokkaasti uudelleen ja uudelleen ilman ominaisuuksien ja suorituskyvyn heikkenemistä ja ongelmajätteen syntymistä. Monilla markkina-alueilla eri puolilla maailmaa teräksen kierrätysaste on yli 90 prosenttia.
Pelkän kierrätetyn teräksen käyttäminen ei kuitenkaan ole mahdollista terästeollisuuden ympäristöjalanjäljen pienentämiseksi, sillä teräksen käyttö lisääntyy jatkuvasti ja saatavilla oleva kierrätysteräs riittää kattamaan vain neljäsosan maailmanlaajuisesta kysynnästä. SSAB:n tavoitteena onkin johdattaa terästeollisuus kohti hiilidioksidipäästötöntä tulevaisuutta tuomalla markkinoille maailman ensimmäisen fossiilivapaan premium-teräksen vuoteen 2026 mennessä.
Fossiilivapaa teräs valmistetaan hiilidioksidipäästöjä tuottamatta ja fossiilivapaita energialähteitä käyttämällä. Se on edelleen myös kierrätettävissä ja edistää näin kiertotaloutta.