• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Valkoinen on sisustuksen vaikein väri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.06.2022
20218_72194.jpg

Valkoinen yhdistettynä pehmeisiin pastelleihin on rauhoittava kokonaisuus.

Kun halutaan suurentaa pienen huoneen tilantuntua, valinta melko varmasti päätyy valkoiseen. Valkoinen heijastaa valoa ja avartaa tilaa. Valkoisella sisustuksella et kuitenkaan tule saamaan suurempaa huonetta, vaan huone saattaa näyttää laatikkomaiselta, kylmältä ja persoonattomalta. Valkoinen ei siis ole mikään kaiken pelastava väri.

Valkoiset ja vaalean neutraalit sisustuksen saattavat tuntua helpoimmalta ratkaisulta, mutta valkoisen käyttäminen onnistuneesti sisustuksessa on itse asiassa erittäin vaikeaa.

Valitse juuri oikea valkoinen

Jos katsot sisustajalle luotuja värikarttoja, huomaat varmasti, että valkoisia on kartassa kaikkein eniten. Sama koskee tapettikirjoja: valkoisia kuoseja kaikkialla. Olet varmaankin myös huomannut, miten vaikeaa on löytää tietylle kuviotapetille se oikea valkoinen kaveriksi. Ei vain löydy.

Hieman sävytetty valkoinen seinä on helpompi kumppani vitivalkoiselle sohvalle.
Hieman sävytetty valkoinen seinä on helpompi kumppani vitivalkoiselle sohvalle.

Tapettiongelmaan ja moneen muuhunkin valkoisella sisustamisen ongelmaan ratkaisuna on valita ensin valkoinen, jota haluaa käyttää. Tämän yhden valkoisen värimallin avulla pystyt paljon helpommin valitsemaan muut sävyt huoneeseen, vaikka muut värit olisivatkin sitten niitä muita valkoisia.

Kiinnitä huomiota valkoisen sävyyn

Väripilkut tuovat valkoiseen sisustukseen ryhdikkyyttä.
Väripilkut tuovat valkoiseen sisustukseen ryhdikkyyttä.

Valkoisen valinnassa pitää kiinnittää huomiota värin sävyihin. Pienemmissä huoneissa menestyvät vaaleimmat valkoiset, kun taas suuremmissa huoneissa kannattaa käyttää reilustikin sävytettyä valkoista.

Karkean valinnan ja jaottelun perustana ovat joko kylmät tai lämpimät valkoiset. Kylmän valkoisen erotat siitä, että se sopii yhteen hopean kanssa. Lämmin valkoinen luonnollisesti toimii kullan tai kuparin seurana.

Jos et ole värien asiantuntija, älä sekoita kylmiä ja lämpimiä keskenään. Kerää yhteen mallit kaikista sävyistä, joita aiot huoneessa käyttää ja tee niistä kollaasi eli "mood board" itsellesi.

Kylmä valkoinen
Kylmä valkoinen
Lämmin valkoinen
Lämmin valkoinen

Yksi vai monta valkoista?

Vain yhdellä valkoisella sävyllä maalattu huone saattaa näyttää tylsältä. Käytä katossa vaaleinta valkoista, seinillä hieman sävytettyä ja lattia voikin olla kaikkea valkoisesta mustaan ja puun eri sävyihin.

Katon ja seinän valkoista valitessasi kiinnitä huomiota siihen, etteivät ne missään tapauksessa saa toisiaan näyttämään likaisilta. Jos esimerkiksi yhdistät puhtaan valkoiseksi maalattuun kattoon valmiiksi sävytetyt listat (NCS 0502-Y), listat näyttävät varmasti kulahtaneen keltaisilta.

Valkoinen saa tummemmat ja voimakkaammat värit loistamaan.
Valkoinen saa tummemmat ja voimakkaammat värit loistamaan.

Lisää valkoiseen tekstuuria

Valkoinen sisustus näyttää ja tuntuu kliiniseltä, jos siitä puuttuu tekstuuri. Pehmeät sisustuselementit luovat lämmintä tunnelmaa valkoiseen sisustukseen. Valitse valkoiseesi sopivia neutraalin värisiä tekstiileitä: vaaleaa pellavaa, villaa tai samettia persoonallisuutesi mukaan.

Tekstuuria sisustukseen lisäävät myös rosoinen maalipinta, hiomaton puu, karvalankamatto tai leveät, kuvioidut kehykset taulujen ympärillä. Tekstuuria kannattaa etsiä siis muualtakin kuin kankaista.

Info

Info

Lue sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, miten kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
200711_7329.jpg
Tähtäimessä pienempi velka
Omakotitalon rakentamisen kustannukset ovat olleet noususuuntaisia erityisesti viimeisen vuoden aikana. Rakennuskustannusindeksin mukaan pientalon rakennuskustannukset nousivat syyskuussa 2007 noin 6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Erityisen voimakkaasti ovat kallistuneet puutavara ja jotkut eristemateriaalit. Samaan aikaan ovat nousseet myös metallin ja öljyn maailmanmarkkinahinta. Hintojen nousun lisäksi myös korkotaso on noussut vuodesta 2005 alkaen noin prosenttiyksikön vuosivauhtia. Silti korot ovat edelleen historiallisen alhaisella tasolla. Vuonna 2005 asuntolainojen keskikorko oli alimmillaan. Samaan aikaan myös inflaatio oli alhainen ja varsin tasainen. Edellä mainitut asiat yhdessä tonttien hintojen nousun kanssa ovat nostaneet pientalon rakentamisen kokonaiskustannuksia ja sitä myöden myös velkataakan määrää ja takaisinmaksuaikaa. Vuosikymmeniä pitkät asuntolainat ovat olleet yleistymään päin. Rakentaminen on myös vähenemään päin, mutta edelleen ollaan aloituksissa vuoden 2004 tasolla, vaikka ei huippuvuoden 2005 tasolle ylletäkään.
20121_29218.jpg
Katepal-bitumikatteet uusille ja vanhoille katoille
Katepal Oy on Suomen johtava bitumisten kateaineiden ja bitumituotteiden valmistaja. Se on perustettu vuonna 1949. Tuotantolaitokset sijaitsevat Lempäälässä, Tampereen naapurissa. Päätuoteryhmiä ovat SBS-kumibitumipohjaiset rullatavarat, kattolaatat, sivelyaineet ja pakattu bitumi.Tuotteet ovat eurooppalaisten harmonisoitujen tuotestandardien mukaisesti CE-merkittyjä. Katepal-tuotteilla on lisäksi Kattoliiton tuoteluokituksen mukainen VTT:n sertifikaatti, Tiehallinnon tuotehyväksyntä sekä useiden vientimaiden tyyppihyväksynnät. Katepal Oy noudattaa sertifioitua ISO 9001 -laatujärjestelmää. Ympäristöasiat huomioimme kaikessa toiminnassamme.Katepal Oy:n jatkuva tuotekehitys on suuntautunut katteiden kestävyyden ja käyttäjäystävällisyyden lisäämiseen. Perinteisistä "kattohuovista" on tullut nykyaikaisia kumibitumikermejä ja kattolaattoja, joissa yhdistyvät asennuksen helppous, upea ulkonäkö ja pitkäaikaiskestävyys.Lue lisää bitumikatteista
20141_37547.jpg
Lisäeristämällä helposti säästöä sähkölaskuun
Miksi yläpohjan lisälämmöneristys kannattaa?Kuten tiedetään, lämmin ilma nousee ylöspäin, jolloin lämpövuoto huonosti eristetyn katon kautta on ilmiselvä. Sitä kautta saattaa poistua viidesosa kodin lämmöstä. Miksi siis lämmittää katolla istuvien harakoiden jalkoja?Yläpohjan lisälämmöneristys on helppo tapa lisätä kodin energiatehokkuutta ja samalla katsastaa yläpohjan tila, sillä lisälämmöneristettä laitettaessa katolla on kuitenkin käytävä, jotta tietää vanhan eristeen paksuuden, tilan ja materiaalin. Kun katolle kiipeää, on hyvä myös katsoa, ovatko lvi-putket kondenssieristettyjä.Jos katosta löytyy höyrynsulussa tai läpivienneissä vuotoja, ne on paikattava. Huonokuntoinen lämmöneriste on parempi poistaa - seasta voi löytyä hiirenpesiä. Purueristeen päällekin paloeristeeksi laitettu hiekka on parempi poistaa ennen lisälämmöneristystä sekä sekaeriste (muha).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton