• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Trendit, jotka näkyvät kodeissa vuonna 2022

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.01.2022
20221_76616.jpg

Luonnon inspiraatio, arjen luksus ja vastuulliset valinnat korostuvat nyt asumisen ja sisustuksen trendeissä.

Keräsimme tähän juttuun kolme ajankohtaista trendisuuntausta, jotka näkyvät tänä vuonna asumisessa ja sisustamisessa. Trendejä ei kannata noudattaa orjallisesti, mutta niistä voi inspiroitua ja poimia omaan kotiin ne, jotka aidosti miellyttävät itseä.

1. Ei kertakäyttökulttuurille

Vastuullisen kuluttamisen trendi jatkuu tänäkin vuonna. Kotiin tehdään harkittuja kestäviä hankintoja, olivatpa ne sitten kierrätysaarteita tai laadukkaita kotimaisia uudistuotteita.

Patina ja ajallinen kerroksellisuus saavat näkyä.

Vanhoja huonekaluja tuunataan ja kunnostetaan, mutta patina ja ajallinen kerroksellisuus saavat näkyä. Eri tyylisuunnat ja aikakaudet elävät kotona sulassa sovussa, kun sisustuksen "punainen lanka" löytyy esimerkiksi sointuvasta väripaletista.

Lue myös:Mikä ihme on 60-30-10-sisustussääntö?

Kun ostetaan uutta, kierrätysmateriaaleista ja käsityönä valmistetut tuotteet ovat arvossaan.
Kun ostetaan uutta, kierrätysmateriaaleista ja käsityönä valmistetut tuotteet ovat arvossaan.
Vanhat huonekalut tuovat sisustukselle persoonallisuutta ja hallittu väripaletti pitää kokonaisuuden yhtenäisenä.
Vanhat huonekalut tuovat sisustukselle persoonallisuutta ja hallittu väripaletti pitää kokonaisuuden yhtenäisenä.

2. Arjen luksusta muunneltavissa neliöissä

Pitkään jatkunut korona-aika on vaikeuttanut matkustamista, harrastamista ja ihmisten kohtaamista, joten mielihyvää haetaan yhä enemmän kodista ja arjen luksuksesta. Lomakohteen tunnelmaa voi tuoda kotiin vaikka satsaamalla hyvään sänkyyn, pehmeisiin kylpypyyhkeisiin, vehreisiin huonekasveihin tai silmiä hivelevään taiteeseen. Kaikki asukkaiden hyvinvointia tukevat elementit ovat nyt trendikkäitä.

Etätyöstä on tullut monelle pysyvä osa arkea, joten myös kotitoimistojen määrä on lisääntynyt. Kun kotona vietetään sekä työ- että vapaa-aikaa, joustavien ja muunneltavien ratkaisujen tärkeys korostuu.

Nykyisissä etätyöpisteissäkin näkyy vahvasti hyvinvoinnin teema: (etä)työhyvinvoinnin lisäämiseksi esimerkiksi kotitoimiston ergonomiaan, valaistukseen ja viihtyisyyteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota.

Sängyn muhkea petaus ja pehmeä kokolattiamatto tuovat makuuhuoneeseen luksuksen tuntua.
Sängyn muhkea petaus ja pehmeä kokolattiamatto tuovat makuuhuoneeseen luksuksen tuntua.
Etätyöhyvinvoinnin lisääminen on yksi ajankohtaisista asumisen trendeistä. Hiukan kekseliäisyyttä käyttäen palmun alla voi olla työpöydän ääressäkin.
Etätyöhyvinvoinnin lisääminen on yksi ajankohtaisista asumisen trendeistä. Hiukan kekseliäisyyttä käyttäen palmun alla voi olla työpöydän ääressäkin.

3. Aitoja materiaaleja ja murrettuja sävyjä

Koteihin haetaan nyt rauhallista, tasapainoista ja lämpimän kotoisaa tunnelmaa. Luonnon inspiraatio näkyy erityisesti aitojen materiaalien, kuten puu- ja kivipintojen, suosiona sekä pehmeän murrettuina värisävyinä.

Heleän raikkaat pastellivärit ovat kasvattamassa suosiotaan.

Trendikkäimpiin kuuluvat muun muassa maanläheiset ruskean ja vihreän sävyt, joita nähdään niin tekstiileissä, seinäpinnoissa kuin keittiökaapistoissakin. Myös heleän raikkaat pastellivärit ovat kasvattamassa suosiotaan.

Lue myös:Ruskea sisustuksessa – yök?

Tikkurilan vuoden 2022 väri on lämpimän ruskea Tuulihaukka. Kuva: Tikkurila
Tikkurilan vuoden 2022 väri on lämpimän ruskea Tuulihaukka. Kuva: Tikkurila
Sisustuksen trendikäs väripaletti on tällä hetkellä harmoninen ja maanläheinen.
Sisustuksen trendikäs väripaletti on tällä hetkellä harmoninen ja maanläheinen.
Info

Info

Katso lisää sisustusvinkkejä

Kurkista kaikki viimeaikaiset sisustusideamme ja -juttumme. Mukana on mm. sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilän ohjeita, kuinka kalustaa hankalan mallinen olohuone tai miten tuunata keittiö pienellä rahalla.

Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
201010_23506.jpg
Kuinka kellari toimii?- kellarin toimintaan vaikuttavat tekijät
Kellarien käyttötavat ovat muuttuneet viime vuosikymmenien myötä ratkaisevasti: aikaisemman kylmän ja kostean varaston sijalla kellarissa on lämmin ja viihtyisä oleskelukerros, jonka pesu- tai jopa kylpylätiloissa vettä saatetaan käyttää usein ja runsaitakin määriä kerrallaan. Lämmön ja kosteuden lisääntyminen aiheuttaa lisääntyneitä riskejä ja vaatimuksia myös kellarin rakenteille, jotka alkuperäisessä kunnossaan tai asiantuntemattomasti korjattuina eivät yleensä täytä toimivan ja kunnossa säilyvän rakenteen vaatimuksia.Materiaalivalintojen ja rakenneratkaisujen lisäksi olosuhteilla on ratkaiseva merkitys rakenteiden vaurioitumiseen ja pitkäikäisyyteen. Useiden vauriomekanismien taustalla on jollakin tavoin kosteus. Siksi on tärkeää hahmottaa, miten vesi tai kosteus voi päästä rakenteisiin ja kulkea niissä, miten kosteusrasitusta voidaan vähentää ja miten kosteus ohjataan rakenteista ja sisäilmasta pois.Perimmältään kysymys on siitä, että lämpö pitäisi hyvän energiatalouden nimissä pitää rakennuksen sisällä, mutta kosteus ulkopuolella. Rakenteisiin päässyt kosteus olisi ohjattava ulos rakenteita vaurioittamatta. Lämmön ja kosteuden siirtymiseen vaikuttavat fysiikan lait, joita ei voi kumota. Ne on ymmärrettävä, hyväksyttävä ja niitä on pystyttävä soveltamaan niin, että rakenne toimii oikein ja turvallisesti.Kellareissa, kuten rakennuksissa yleensä, vaikuttaa yhtä aikaa monia erilaisia rakennusfysikaalisia ilmiöitä, jotka voivat vahvistaa tai heikentää toistensa vaikutusta ja joiden yhdistetty vaikutus määrää pitkälti sen, millainen on kellarin sisäilma, rakenteiden kosteustila ja vaurioitumisriski. Tällaisia ilmiöitä ovat lämpö ja kosteus, rakennuksen paineolosuhteet (ali- ja ylipaine), kosteudentuotto ja ilmanvaihto sekä rakennusmateriaalien ja rakenneosien kosteuspitoisuus ja niiden kastuminen ja kuivuminen.
201910_60867.jpg
Mitä kestävyys tarkoittaa tuotantojohtajalle?
Jos joku asia kuvaa Gyprocia, niin se on kestävyys. Aloitetaan nimestä, josta on vuosien saatossa muodostunut kipsilevyn synonyymi. "Kyprokki" kestää hyvin käyttöä vielä tänäkin päivänä, vaikka ominaisuuksissa, kuten kestävyydessä, ollaan tultu pitkälle sitten ensimmäisen Erikoiskova-levyn. Jatkuvan tuotekehityksen ja innovoinnin vuoksi Gyproc kestää myös vertailun – ja tuotantojohtaja Kaisa Ara kertoo nyt miksi.
202110_73213.jpg
Mittaa kahdesti, leikkaa kerran: vinkit listoituksen tekoon
Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton