• Etusivu
  • Sisustus

Viikon kysymys: Tapettipinnan uusiminen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.11.2024
1920 home-repairs-focused-man-removes-old-wallpaper-fr-2023-11-27-05-18-09-utc

Kysymys:

Asunnon seinäpinnat pitäisi uusia. Vanhat tapetit ovat pääosin 60-luvun kiiltokuvio-väritapettia. Vanhojen poisrevintä kunnolla tuntuu työläältä ja mahdottomalta.

Onko helppoa keinoa saada vanhat tapetit irti? Vai voisiko vanhan päälle asentaa jonkun levyn, jonka voisi sitten tapetoida tai maalata?

Vastaus:

Ihanteellisessa tapauksessa vanhan tapetin saa irti niin, että ottaa kuivan tapetin kulmasta kiinni ja repii varovasti. Tapetti on palstautuvaa ja hyvällä tuurilla päällikerros irtoaa nätisti ja poistaminen onnistuu ilman tuskan hikeä. Tällaisessa tapauksessa pohjaan jäävä paperi poistetaan kastelemalla. Jos tämä ei onnistu, voi vanhan tapetin rei'ittää värikaupasta ostettavalla telalla ja kastella sen jälkeen. Älä kuitenkaan käytä irrotustyössä liikaa vettä, vain sen verran että saat pohjapaperin irti. Liika kosteus ei ole materiaaleille hyväksi.

On kuitenkin olemassa muutama mutta. "Ennen vanhaan" oli maalareilla tapana lisätä liisterin joukkoon hieman liimaa. Esimerkiksi useissa 1980-luvulla tapetoiduissa kodeissa tätä liisterin ja liiman yhdistelmää on käytetty. Se, minkä liima aiheuttaa on, että tapetti ei niin vain lähdekään irti. Toinen mutta tulee esille silloin, jos pohjamaalaus on aikanaan jäänyt tekemättä - tämäkin haittaa tapetin irtoamista.

Vaihtoehtona irrotukseen voi käyttää tapetin poistoon tarkoitettua höyrytyslaitetta. Tietenkin voit asentaa seinään 9 mm vahvuisen kipsilevyn ja saumata sen. Jos taas levytystyö ei ole vaihtoehto, saat pinnan tasaiseksi myös tasoitetapetin avulla.

Lue lisää, miten:

lasket tapetin menekin

Remonttikipsilevy remontointikohteisiin

Muita sisustukseen ja sisäpintoihin liittyviä aiheita:

Sisustus
ideat
ohjeet
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Vaaleat portaat johdattavat yläkertaan. Portaiden juurella viherkasvi.
Viikon kysymys: Mitä tehdä nariseville portaille?
Kysymys:Talo on vuonna 1953 valmistunut. Yläkertaan menevät puuportaat oli päällystetty kovalevyllä ja kokolattiamatolla, jotka otin pois. Matto haisi voimakkaasti ummehtuneelle ja pölysi kanssa paljon. Ilma raikastui huomattavasti toimenpiteen jälkeen.Alla on kivannäköiset noin 32 mm vahvat ponttilautaportaat. Ongelma on se että ne narisevat voimakkaasti ja niissä on paljon noin 1 - 4 mm rakoja. Raot eivät sinänsä haittaa mutta narina on melko suuri. Portaat on tarkoitus maalata vaaleiksi.Olettaisin että narina tulee pontin kohdalta. Sivuilla ei ole reisilankkuja. Millä tavoin narinan saisi pois? Purkaminen ei oikein ehjänä onnistu koska ne on naulattu erittäin hyvin kiinni ja pontit menee ainakin rikki jos yrittää kammeta lautoja ylös.
20113_24950.jpg
Tee Se Itse
Pian on aika upottaa sormet multaan ja kylvää siemenet ruukkuihin kevättä odottamaan. Nikkaroi vanerista taimikyltit istutuksillesi. Näin muistat, mitä istutit mihinkin purnukkaan.Kyltit tehdään ohuesta vanerista, johon ruiskutetaan liitutaulumaali tekstipinnaksi. Lue ohjeet:Sahaa ohuesta vanerista taimikyltteihin sopivat palat.Hio kylttien reunat hiomapaperillaMaalaa kyltit liitutaulumaalilla. Muista suojata maalausalusta hyvin, sillä suihkutettava liitutaulumaali sotkee helposti ja leviää laajalle alueelle. Anna kuivua hyvin.Sahaa pyörörimasta sopivanmittainen tikku kyltille.Kiinnitä tikku kylttiin esimerkiksi kuumaliimalla.Kirjoita kylttiin kasvin nimi ja upota multaan!Jos teet isomman kyltin, voit raapustaa liitutaululla maalattuun kylttiin myös ohjeen esimerkiksi siitä, kuinka usein taimia tulee kastella.Paula Huvinen
202110_73143.jpg
Kalaa monella eri tapaa: nappaa herkulliset reseptit ja nauti
Olet varmasti monesti kuullut vanhemmilta sukupolvilta perimätietona, kuinka ennen vanhaan sesonkiajattelu oli osa arkea. Nykyään erilaisia kasviksia ja muita raaka-aineita tuodaan ulkomailta runsain määrin ja lähes kaikkea on saatavilla ruokakaupoissa ympäri vuoden. Sesonkeja ja satokausia ei aina tule muistaneeksi, mutta ilmasto- ja lähiruokatrendien myötä vanhan kansan sesonkiajattelu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan.
20144_38931.jpg
Selkäystävällisiä vinkkejä puutarhatöihin
Puutarhatyöt ovat hyvää arkiliikuntaaPuutarhatyöt antavat hyvää kuormitusta keholle ja saavat yleensä myös hien pintaan. Miltei kaikissa puutarhatöissä kyykistytään, kumarrellaan ja nostellaan. On tärkeää tehdä työt oikealla tavalla, ettei selkää rasiteta turhaan.Selkään kohdistuvaa kuormitusta voi pienentää työskentelemällä mahdollisimman pystysuorassa ja tekemällä nostot ergonomisesti. Selkämme pitää myös vaihtelevasta tekemisestä ja työn tauottamisesta; silloin jaksaa tehdä isompiakin urakoita pihalla!Suomen Selkäliitto listasi ergonomiavinkkejä, joiden avulla saa selkäystävällistä liikuntaa pihatöiden lomassa.
miehen käsi ojennettuna kohti puupinoa.
Helppotekoinen halkoteline puunhakuun
Perinteinen puukori saattaa joissain tapauksissa olla liian raskas ja mallinsa takia hankala kantaa. Kevyempi puunkantoteline on hyvä apuväline takkapuiden hakureissulla. Kantotelineen nikkaroimiseen voi käyttää rakentamisesta jääneet rimat ja listan pätkät. Ohjeita voi soveltaa oman puutavaratilanteen ja mielikuvituksen mukaan. Alustan voi myös tehdä umpinaiseksi, esimerkiksi paneelin pätkistä tai levystä.
Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton