• Etusivu
  • Talo

Vettymätön ja luja Finnfoam ehkäisee alapohjan kosteus- ja sisäilmaongelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 24.01.2023
20155_43306.jpg

Finnfoam on pitkäikäinen ja kosteusteknisesti turvallinen ratkaisu alapohjarakenteisiin.

Lujuuden ja korkean vesihöyrynvastuksensa ansiosta Finnfoam sopii erinomaisesti alapohjarakenteisiin. Finnfoamin ominaisuuksien ansiosta maanvaraisen laatan toimivuus sekä vikasietokyky paranevat merkittävästi. Tutustu eristeeseen sekä katso asennusvideo.

Luja ja kestävä eristys maanvaraiseen alapohjaan

Siirryttäessä kokoajan entistä energiatehokkaampaan rakentamiseen ja eristevahvuuksien kasvaessa on tärkeää muistaa kasvattaa eristeen lujuutta samassa suhteessa eristepaksuuden kanssa. Jos näin ei tehdä, eristekerroksen painuma voi johtaa helposti kalliisiin korjauksiin, esimerkiksi revenneiden vesieristeiden takia märkätiloissa, tai ainakin lattialistojen "pudottamiseen". Karkeana muistisääntönä asuinrakennusten lattioiden lämmöneristeen riittävästä lujuusluokasta on seuraava: 100 mm:n lämmöneriste paksuudella riittävä lyhytaikainen puristuslujuus on 100 kPa, 200 mm = 200 kPa, 300 mm = 300 kPa.

Solurakenteensa ansiosta Finnfoam-levyn painuma on erittäin pieni, sillä se saavuttaa maksimilujuutensa jo noin 2 % painumalla – tästä syystä myös pitkäaikainen puristuslujuus on levyllä erinomainen. Yhtenäinen lämmöneristys voidaan rakentaa Finnfoamia käyttäen jopa tulisijojen ja kantavien väliseinien alle.

Katso video, miten Finnfoamilla toteutetaan anturamuotti ja maanvarainen alapohjan eristys

Pidä laatta kuivana

Alapohjassa lämmöneristyksellä on kaksi ratkaisevan tärkeää tehtävää, eristää lämpöä ja estää kosteuden pääsy sisärakenteisiin. Lujilla ja vettymättömillä Finnfoam-lämmöneristeillä on suuri vesihöyrynvastus, mikä estää maassa olevan kosteuden pääsyn maanvaraisen alapohjan betonilaattaan, ja ehkäisee näin sisäilmaongelmien synnyn. Samat ominaisuudet, jotka tekevät Finnfoamista parhaan mahdollisen routaeristeen, pitävät myös alapohjarakenteet kunnossa.

Ongelma on ikiaikainen, hyvin tunnettu ja tarkasti tutkittu. Maanvaraisessa lattiarakenteessa vesihöyrynvirtaussuunnat vaihtelevat vuoden aikojen mukaan ja siksi mitään kalvomaisia höyrynsulkuja niihin ei saa asentaa. Rakenteessa liikkuva kosteus saattaa aiheuttaa vakavia sisäilmaongelmia sekä kosteusvaurioita, jos sitä ei ole huomioitu rakenneratkaisua valittaessa, koska maassa rakennuksen alla suhteellinen kosteusprosentti on aina lähellä 100 %. On myös tärkeää, että maanvaraisen alapohjan lämmöneriste on vettymätön, ettei sen eristyskyky heikkene ajansaatossa kosteuden vaikutuksesta.

Finnfoamin eristeet eivät ime itseensä kosteutta, vaan säilyttävät hyvän lämmöneristyskykynsä. Suuren vesihöyrynvastuksen ansiosta Finnfoam-eristeet pitävät myös betonilaatan kuivana. Betonilaatan kosteuspitoisuuden jäädessä alhaisemmaksi samalla rakenteen kosteustekninen toimivuus paranee. Finnfoamilla parannetaan merkittävästi myös rakenteen vikasietoisuutta.

20162_45497.jpg

Tiesitkö että maanvaraisen alapohjan voi toteuttaa myös tuulettuvana?

Finnfoamin avulla on mahdollista toteuttaa maanvarainen alapohja myös tuulettuvana. Tuuletus toteutetaan kahden eristekerroksen väliin luotavalla pienellä tuuletuskanavistolla. Pieni tuuletus riittää poistamaan maasta alempaan Finnfoam kerroksen läpi tulevan vesihöyrykuorman. Tuuletus itsessään ei vaikuta rakenteen lämmöneristykseen, mutta kanavat on muistettava asentaa jatkuviksi.

Mikä sitten saa tuulettumisen aikaan? Vastauksena on luonnollinen konvektio, jolloin tuuletus vähenee itsestään silloin kun sitä ei tarvita. Tuuletuskanavisto toimii myös samalla radonin poistona, sillä suurin osa maasta tulevasta radonista pääsee poistumaan kanavistoa pitkin.

Tuulettuva maanvarainen alapohja.
Tuulettuva maanvarainen alapohja.
Finnfoam Oy
Talo
eristys
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
20203_63590.jpg
Materiaalitehokkuus on ympäristöystävällisyyttä
Vertailtaessa eri materiaalivaihtoehtojen hiilijalanjälkiä, täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari ja tehdä vertailu rakennustasolla, koska pienen osa-alueen optimointi ei yleensä johda parempaan lopputulokseen.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20176_49428.jpg
Lisäeristyksen muistilista
Lisälämmöneristyksellä saadaan tarvittaessa vanhat rakenteet jopa vastaamaan nykyisiä vaatimuksia ja samalla säästämään energiaa sekä takaamaan viihtyisän sisäilman. Rakennuksen viihtyisyyttä onkin taloudellisesti kannattavinta parantaa lisäeristyksellä. Lisäeristys ja rakenteiden tiivistäminen ISOVER-eristeillä maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienentyneinä lämmityskuluina. Lisäksi asumisviihtyisyys paranee huomattavasti kun rakenteet pysyvät lämpiminä, eikä huoneissa vedä. Lue, mitä ennen lisäeristystä kannattaa tehdä, jotta lopputulos on taatusti toimiva ja turvallinen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Onko sinulla 1940-luvulla rakennettu talo? <sub>Perustukset ja alapohja</sub>
Jos vastasit kyllä ja sokkeli tuntuu märältä tai on epäily, että alapohjassa on ongelmia, tutki allaolevat kohdat.
202012_67777.jpg
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton