• Etusivu
  • Talo

Vettymätön ja luja Finnfoam ehkäisee alapohjan kosteus- ja sisäilmaongelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 24.01.2023
20155_43306.jpg

Finnfoam on pitkäikäinen ja kosteusteknisesti turvallinen ratkaisu alapohjarakenteisiin.

Lujuuden ja korkean vesihöyrynvastuksensa ansiosta Finnfoam sopii erinomaisesti alapohjarakenteisiin. Finnfoamin ominaisuuksien ansiosta maanvaraisen laatan toimivuus sekä vikasietokyky paranevat merkittävästi. Tutustu eristeeseen sekä katso asennusvideo.

Luja ja kestävä eristys maanvaraiseen alapohjaan

Siirryttäessä kokoajan entistä energiatehokkaampaan rakentamiseen ja eristevahvuuksien kasvaessa on tärkeää muistaa kasvattaa eristeen lujuutta samassa suhteessa eristepaksuuden kanssa. Jos näin ei tehdä, eristekerroksen painuma voi johtaa helposti kalliisiin korjauksiin, esimerkiksi revenneiden vesieristeiden takia märkätiloissa, tai ainakin lattialistojen "pudottamiseen". Karkeana muistisääntönä asuinrakennusten lattioiden lämmöneristeen riittävästä lujuusluokasta on seuraava: 100 mm:n lämmöneriste paksuudella riittävä lyhytaikainen puristuslujuus on 100 kPa, 200 mm = 200 kPa, 300 mm = 300 kPa.

Solurakenteensa ansiosta Finnfoam-levyn painuma on erittäin pieni, sillä se saavuttaa maksimilujuutensa jo noin 2 % painumalla – tästä syystä myös pitkäaikainen puristuslujuus on levyllä erinomainen. Yhtenäinen lämmöneristys voidaan rakentaa Finnfoamia käyttäen jopa tulisijojen ja kantavien väliseinien alle.

Katso video, miten Finnfoamilla toteutetaan anturamuotti ja maanvarainen alapohjan eristys

Pidä laatta kuivana

Alapohjassa lämmöneristyksellä on kaksi ratkaisevan tärkeää tehtävää, eristää lämpöä ja estää kosteuden pääsy sisärakenteisiin. Lujilla ja vettymättömillä Finnfoam-lämmöneristeillä on suuri vesihöyrynvastus, mikä estää maassa olevan kosteuden pääsyn maanvaraisen alapohjan betonilaattaan, ja ehkäisee näin sisäilmaongelmien synnyn. Samat ominaisuudet, jotka tekevät Finnfoamista parhaan mahdollisen routaeristeen, pitävät myös alapohjarakenteet kunnossa.

Ongelma on ikiaikainen, hyvin tunnettu ja tarkasti tutkittu. Maanvaraisessa lattiarakenteessa vesihöyrynvirtaussuunnat vaihtelevat vuoden aikojen mukaan ja siksi mitään kalvomaisia höyrynsulkuja niihin ei saa asentaa. Rakenteessa liikkuva kosteus saattaa aiheuttaa vakavia sisäilmaongelmia sekä kosteusvaurioita, jos sitä ei ole huomioitu rakenneratkaisua valittaessa, koska maassa rakennuksen alla suhteellinen kosteusprosentti on aina lähellä 100 %. On myös tärkeää, että maanvaraisen alapohjan lämmöneriste on vettymätön, ettei sen eristyskyky heikkene ajansaatossa kosteuden vaikutuksesta.

Finnfoamin eristeet eivät ime itseensä kosteutta, vaan säilyttävät hyvän lämmöneristyskykynsä. Suuren vesihöyrynvastuksen ansiosta Finnfoam-eristeet pitävät myös betonilaatan kuivana. Betonilaatan kosteuspitoisuuden jäädessä alhaisemmaksi samalla rakenteen kosteustekninen toimivuus paranee. Finnfoamilla parannetaan merkittävästi myös rakenteen vikasietoisuutta.

20162_45497.jpg

Tiesitkö että maanvaraisen alapohjan voi toteuttaa myös tuulettuvana?

Finnfoamin avulla on mahdollista toteuttaa maanvarainen alapohja myös tuulettuvana. Tuuletus toteutetaan kahden eristekerroksen väliin luotavalla pienellä tuuletuskanavistolla. Pieni tuuletus riittää poistamaan maasta alempaan Finnfoam kerroksen läpi tulevan vesihöyrykuorman. Tuuletus itsessään ei vaikuta rakenteen lämmöneristykseen, mutta kanavat on muistettava asentaa jatkuviksi.

Mikä sitten saa tuulettumisen aikaan? Vastauksena on luonnollinen konvektio, jolloin tuuletus vähenee itsestään silloin kun sitä ei tarvita. Tuuletuskanavisto toimii myös samalla radonin poistona, sillä suurin osa maasta tulevasta radonista pääsee poistumaan kanavistoa pitkin.

Tuulettuva maanvarainen alapohja.
Tuulettuva maanvarainen alapohja.
Finnfoam Oy
Talo
eristys
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
20164_46081.jpg
Pidä alapohjarakenteet kuivana ja kunnossa
Kosteus ja erityisesti rakenteisiin päässyt kosteus, on useimmille rakennuksille tai rakennuksen osille kohtalokas. Alapohjan lämmöneristyksen tarkoituksena on eristää lämpöä ja estää kosteuden pääsy sisäpuolen rakenteisiin.
20203_63590.jpg
Materiaalitehokkuus on ympäristöystävällisyyttä
Vertailtaessa eri materiaalivaihtoehtojen hiilijalanjälkiä, täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari ja tehdä vertailu rakennustasolla, koska pienen osa-alueen optimointi ei yleensä johda parempaan lopputulokseen.
20234_81370.jpg
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja?
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja? Pitääkö koko talo lisäeristää vai riittääkö vain yhden rakennuksen osan lisäeristys?
20187_54186.jpg
Pari- ja rivitalojen ryömintätilat kuiviksi
Pornaisiin 1980-luvun lopulla valmistuneen paritalon saneeraus aloitettiin korjaamalla alapohja. Ryömintätilaan oli kertynyt kosteutta, koska tuuletus ei ollut toiminut. Ryömintätilan sisäpuolisessa kosteussuojaamisessa käytettiin nyt Isodrän Kross -menetelmää. Pornaisten kohteessa alapohja uusittiin kevättalvella. Sen jälkeen on uusittu välipohja, suoristettu alapohjan virheiden takia painunut toisen asunnon lattia ja remontoitu toinen asunto kokonaan.
20166_46883.jpg
Terassin käyttöaikaa pidennettiin aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn
Jukka Ruoho perheineen muutti uudelle omakotialueelle Lahden Kerinkallioon muutama vuosi sitten. Yksi naapureista oli tilannut omalle takapihalleen terassin Lumonilta ja siitä se idea sitten lähti. Halusimme laajentaa terassin käyttöaikaa aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton