• Etusivu
  • Talo

Vesi, viemäröinti ja lämmitys - yleisimmät ongelmat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40959.jpg

Vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmät ovat osa rakennuksen talotekniikkaa ja niiden oikealla käytöllä voidaan vaikuttaa sekä asumisviihtyvyyteen että energian- ja vedenkulutukseen. Laitteille tehtävä säännöllinen huolto estää vikojen kasautumista sekä vahinkojen syntymistä, mutta hyvästäkin huollosta huolimatta ongelmia saattaa joskus ilmetä.

Ongelmia vesiputkissa

Putkistoissa ilmeneviin ongelmiin on monia syitä, sillä ne joutuvat elinkaarensa aikana varsin kovan rasituksen alaisiksi: pelkkä veden virtaus itsessään rasittaa putkia, mutta myös äkilliset paineenvaihtelut sekä lämpötilan muutokset aiheuttavat putkien kulumista.

Vanhemmissa rakennuksissa, joiden vesiputkina on käytetty pääasiassa kupariputkia, putkien kestävyyteen vaikuttaa suuresti putkistoissa virtaavan veden laatu. Etenkin kaivoista otettu käyttövesi saattaa olla kemiallisilta ominaisuuksiltaan sellaista, että se syövyttää putkistot hyvinkin nopeasti. Yksi ehkä suurimmista ongelmista ja ongelman aiheuttajista sekä vesiputkien että viemäreiden suhteen on korroosio, mikä saattaa ilmetä vesivuotona, juomaveden muuttuneena värinä, tukoksina hanoissa sekä paineiden katoamisena putkistoista.

Nykyisin vesiputkina käytetään lähes yksinomaan muoviputkia, joiden käytössä on ilmennyt hyvin vähän ongelmia. Vuodot muoviputkissa ovat aiheutuneet lähinnä inhimillisistä tekijöistä, kuten puutteellisista eristyksistä johtuvasta jäätymisestä, asennusvirheestä, putkistoon päästetystä liian kuumasta vedestä, rakennusmiehen putkeen ampumasta naulasta tms.

Keittiön hajulukko on hyvä aika ajoin avata ja puhdistaa - varsinkin, jos keittiössä on tunnistamaton pahan hajun lähde.
Keittiön hajulukko on hyvä aika ajoin avata ja puhdistaa - varsinkin, jos keittiössä on tunnistamaton pahan hajun lähde.

Ongelmia viemärissä

Viemäriputkien kunto voidan tarkastaa viemärikuvauksen tai savukokeen avulla. Kuvauksella voidaan paikallistaa esimerkiksi mahdolliset putkistoon syntyneet notkot sekä painaumat, myös halkeamat kyetään havaitsemaan, näin saadaan korjaustyöt alkamaan ennen varsinaisen vahingon syntymistä. Savukokeella voidaan paikallistaa muuten viemäriverkostosta hankalasti löydettävien vuotovesien sijainti. Savukokeen kemiallinen savu paljastaa vuotokohdat varmasti.

Viemäriverkoston toimintaan vaikuttaa erityisesti maan painuminen, jolloin on mahdollista, että viemäri irtoaa liitoksistaan. Viemärin tukkeutuminen estää myös viemärin normaalin toiminnan. Erityisen vakavia ongelmia saattaa tulla eteen silloin, kun viemäriverkostoa ei ole suojattu yleisessä verkostossa tapahtuvaa padotusta vastaan. Padotuksen saattaa aiheuttaa esimerkiksi välipumppaamossa tapahtuva toimintakatkos tai voimakkaat sateet, jotka nostavat viemärikanavien suorituskyvyt aivan äärirajoilleen – lopputuloksena voi olla jätevettä kellarissa tai jopa asuintiloissa. Tällaisten tilanteiden ennaltaehkäisyyn auttaa esimerkiksi padotusventtiili.

Sekä vesi- että viemärilaitteiden aiheuttamista ongelmista saattaa usein aiheutua vesivahinko. Erityisesti hiljalleen rakenteisiin pääsevä vesi saa aikaan mittavankin vahingon ennen esille tuloaan.

Ongelmia lämmitysjärjestelmässä

Lämmitysjärjestelmien pienistä ongelmista selviää yleensä sillä, että on tutustunut oman kiinteistönsä lämmityslaitteiden toimintaan, mistä säädetään mitäkin ja miten saadaan lämmöt sopivalle tasolle. Kosteusongelmien aiheuttajana saattaa joissakin tapauksissa olla vesikeskuslämmitys.

Yleisimpiä ovat syöpymisen aiheuttamat putkivuodot, jotka ovat aiheutuneet vedessä olevan hapen syövyttävästä vaikutuksesta. Lämmitysverkostot ovat lähes poikkeuksetta nykyisin suljettuja järjestelmiä, joissa kiertävästä vedestä pyritään poistamaan happi.

Oikeinmitoitetun ja toimivan järjestelmän tunnusmerkkinä on, että verkostoon ei tarvitse toistuvasti lisätä vettä. Vettä lisättäessä järjestelmään pääsee aina syövyttävää happea. Jatkuvaan vedenlisäämiseen voi olla syynä esimerkiksi väärin mitoitettu, ehkä jopa rikkoutunut paisuntasäiliö tai verkoston muu vuoto. Tilannetta kannattaa tarkkailla (ja ottaa yhteyttä asiantuntijaan) mikäli tuntuu, että vettä pitää järjestelmään lisäillä.

Vanha lämmityslaite voi olla vielä pitkään toimintakuntoinen ulkonäöstään huolimatta.
Vanha lämmityslaite voi olla vielä pitkään toimintakuntoinen ulkonäöstään huolimatta.

Painekokeen avulla voidaan varmistaa lämmitysverkoston tiiviys, painekoe kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Kokeessa käytettävä paine valitaan siten, etteivät verkostoon kytketyt laitteet rikkoonnu. Paisuntasäiliö kytketään kokeen ajaksi pois verkostosta. Lämmitysverkoston alustava perussäätö tehdään esisäätöarvojen perusteella kun rakennus valmistuu. Varsinainen säätö tehdään vasta lämmityskaudella vuorokauden keskilämpötilan ollessa alle 5 ˚C.

Vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmien oikealla ja huolellisella käytöllä voidaan monesti välttää osa laitteissa ilmenevistä ongelmista ja rikkoutumisista. Kiinteistöjen ikääntyminen aiheuttaa kuitenkin väistämättä kaikkiin laitteisiin kulumisia, jotka saattavat ennemmin tai myöhemmin rikkoa laitteen. Kuten kaikkien taloteknisten laitteiden tai järjestelmien rikkoutuessa, tulisi näissäkin tapauksessa korjaustyöt jättää ammattilaiselle.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20186_53656.jpg
Talon eristäminen välipohjaa unohtamatta
Välipohjan eristys on lisääntynyt lattialämmitysten myötä. Jotta lämpö saadaan kohdistettua lattiaan eikä alakerran kattoon, on välissä oltava lämmöneriste. Välipohjan eristys on tarpeen myös silloin, kun esimerkiksi kellarissa on viileätila.Finnfoamilta löytyy kolme erilaista eristettä, jotka kaikki soveltuvat välipohjan eristämiseen.
202110_72933.jpg
Kanadan lasinjalostustehdas on valmistunut ja tuotanto aloittanut toimintansa
Suomalainen parveke- ja terassilasituksen perheyhtiö Lumon uutisoi viime vuoden elokuussa investoivansa noin miljoona euroa Kanadan tehtaan lasinjalostukseen. Lumon on toiminut Kanadassa vuodesta 2011, jossa paikallinen tehdas on aikaisemmin vastannut lasitusten kokoonpanosta ja lasi on ostettu alihankintana valmiiksi jalostettuna. Lumon Oy kertoo tiedotteessaan 28.09.2021, että viime viikolla Toronton Vaughanissa juhlistettiin tehdasinvestoinnin valmistumista ja uusi lasijalostuslinja otettiin käyttöön.
201510_44579.jpg
Uusi EasyIN-kotikonsepti, helppo hankkia ja asua
Kastelli-talot Oy, joka on ollut jo yli 20 vuotta pientalojen markkinajohtaja Suomessa, tuo markkinoille uuden EasyIN –asumiskonseptin. EasyIN–konseptilla Kastelli rakentaa täysin valmiita, asunto-osakeyhtiömuotoisia pientaloasuntoja, jotka on helppo hankkia ja, joissa on helppo asua. Ensimmäiset 58 EasyIN–kotia rakennetaan Vantaan Vaaralaan ja Ilolaan.
20156_43718.jpg
Toisenlainen venttiilii paransi sisäilman
Ilmanvaihto on jännä asia. Se herättää intohimoja suuntaan ja toiseen. Vanhat jäärät eivät suostu luopumaan omista näkökannoistaan vaikka ne kuinka perusteltaisiin ja oikeaksi osoitettaisiin. Sama koskee osaa asuntojen omistajia: osa on niin tottunut huonoon sisäilmaan vuosien kuluessa, että ulkopuolisen tekemät havainnot sisäilmasta vierailulle tullessa kaikuvat kuuroille korville.Yleensä asunnossa on tuuletusikkuna auki ja todetaan sieltä tulevan ulkoilmaa. Kyllä ja ei. Tuuletusikkunan aukaisu on lyhytaikaista tuulettamista, joka antaa hetken helpotuksen tunkkaiseen ilmaan. Tuuletusikkunasta pääsee sisälle myös kaikki ilman epäpuhtaudet, jos tuuletusikkunassa on vain ötökkäverkko.Osta korvausilmaventtiilit ja suodatin Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20194_57350.jpg
Hiussihti estää hiusten kertymisen suihkukaivoon
Suihkun lattiakaivon puhdistus on monelle vastenmielinen kotityö. Perinteiseen lattiakaivoon hiukset kertyvät tukoksi, joka täytyy ajoittain poistaa. Geberit Cleanline -suihkukourussa tätä tilannetta ei pääse syntymään. Kapean metallikourun kannen alla on kampamainen hiussihti. Se kerää hiukset ennen kuin ne pääsevät kaivoon. Sihdin voi tyhjentää nopeasti vaikka jokaisen suihkun jälkeen. Muita puhdistettavia osia ei ole. Kourun ja kaivon rakenne on suunniteltu niin, että lika ja hiukset huuhtoutuvat suihkuveden mukana pois. Cleanline-suihkukourusta jää lattiaan näkyviin vain kapea teräksen värinen viiva. Saatavana on lisäksi piiloon laatoitettava malli, jossa kourun kannen voi päällystää lattian laatalla.
20115_26327.jpg
Kastelli LUONTO -messukohteen luonnoskuvat ja pintamateriaalit
Olohuone:seinät: hirsipaneeli valkolakattu 170mmlattia: parketti Tammi Granitekatto: paneeli 95mm valkolakattuikkunan karmit valkoiset

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton