• Etusivu
  • Rakentaminen

Vertaile kotivakuutuksia ja valitse itsellesi paras – kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vakuutusyhtiö Turva
Päivitetty 27.07.2023
20236_82425.jpg

Vakuuta koti irtaimistoineen niin, että saat mielenrauhaa arkeen. Vahingon sattuessa vakuutusyhtiö on tukena.

Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.

Mitä pitää tietää kotivakuutusta ottaessa?

Tärkeintä on ymmärtää, mitä on vakuuttamassa. Kohde pitää tuntea. Ajatellaan vaikkapa uudenpuoleista tai hyvässä kunnossa olevaa vanhempaa omakotitaloa. Kaikki on kunnossa ja toimii. Usein tällaiset kohteet halutaan vakuuttaa mahdollisimman laajasti. Tällöin on tärkeää myös tietää kodin oikea pinta-ala. Se on vahinkotilanteessa tärkeässä roolissa. Laajassa kotivakuutuksessa korvataan myös niin sanotut rikkoutumisvahingot, kuten raskaan esineen tippumisen aiheuttama jälki lattiassa. Jos taas kohde on vanha, eikä lattian jälki haittaa, riittää usein perustasonkin vakuutus. Näitä on hyvä miettiä etukäteen ennen kuin vahinkoja mahdollisesti sattuu.

Onko vakuutusyhtiöillä kovin erilaisia kotivakuutuksia? Miten niitä voi vertailla?

Usein vakuutusyhtiöillä on eri tasoisia kotivakuutuksia tarjolla. Aivan kuten Turvassakin valittavana on Suppea, Perus ja Laaja. Se, mitä näihin sisältyy ja millaisin ehdoin, saattaa vaihdella yhtiöittäin. On hyvä selvittää, onko jokaisella yhtiöllä esimerkiksi perustason vakuutuksessa mukana vuototurva. Vesivahingot ovat yleisimpiä kotien vahinkoja.

Miten voin saada vakuutusmaksuja alemmaksi?

Erilaiset perusparannukset voivat auttaa. Myös omavastuuosuuden suuruus vaikuttaa. Jos vuotuinen vakuutusmaksu tuntuu kovalta, voi omavastuuosuutta nostaa, jolloin vahingon tapahtuessa omavastuu on suurempi, mutta vuosittainen vakuutusmaksu pienempi. Toisaalta kannattaa nimenomaan jo vakuutuksen ottamisen vaiheessa miettiä, tarvitseeko vakuuttaa vaikkapa juuri vesivahinkojen varalta, jos kohde on mökki, jonne ei tule juoksevaa vettä. Turhasta ei kannata maksaa.

Mistä arvosta rakennus kuuluu vakuuttaa?

Rakennusten osalta Turva tarjoaa täysarvon, mikä tarkoittaa sitä, ettei talon arvoa tarvitse joka vuosi päivittää vakuutusyhtiöön erikseen. Arvo määritellään vasta silloin, jos vahinko tapahtuu. Tällöin on tärkeää, että pinta-ala on ilmoitettu oikein. Jos omakotitalosta on vakuutettu 100 neliötä todellisen 200 neliön sijaan, saattaa korvaus tulla ilmoitetun 100 neliön mukaan. Vahinkotilanteissa on aina hyväksi se, että kotia on pidetty kunnossa ja peruskorjattu aina tarpeen tullen. Korjausvelkaa tulisi välttää, vaikuttaahan se kodin arvoonkin.

"Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää", sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.
"Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää", sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.

Vakuutusehdoissa on eroja. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun vertailee niitä keskenään?

Kolme tärkeää huomioitavaa asiaa ovat ainakin vuotoikävähennys putkistoissa, rajoitusehdot sekä suojeluohjeet. Vesivahinkotapauksissa eroavaisuuksia vakuutusyhtiöiden välillä on ikävähennyksissä. Vuotoikävähennys perustuu vuotaneen putkiston tai laitteen ikään, ja näissä korvausprosenteissa voi olla eroja. Turvassa on euromääräinen yläraja vuotoikävähennykselle. Esimerkiksi jos putket ovat 25 vuotta vanhoja, ikävähennys on 20 %, mutta enintään 3 500 euroa. Joillain yhtiöillä eurorajaa ei ole, jolloin ikävähennys voi suurissa vahingoissa nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Vertaile myös rajoitusehtoja, sillä kaikkea ei automaattisesti korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi asennus-, valmistus- tai suunnitteluvirheet. Vakuutusyhtiöt toimittavat myös suojeluohjeet ja niitä tulee noudattaa. Tarkoitus on ennaltaehkäistä vahinkoja, kuten putkien jäätymistä.

Vakuutusyhtiö Turva
Rakentaminen
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82335.jpg
Näin toimi kotivakuutus, kun palo tuhosi koko kodin: "Näin liekkien nousevan yläkerrasta"
Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.
20236_82425.jpg
Testi - Vertaile kotivakuutuksia ja valitse itsellesi paras – kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin
Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.
20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20222_76835.jpg
Haaveiletko töistä rakennusalalla? Tutustu rekrykoulutukseen
Pula rakennusalan osaavista tekijöistä jarruttaa jo alan yritysten kasvua. Yhdeltä puuttuu maalareita, toiselta kattoasentajia tai maarakentajia. Rekrykoulutus on tehokas tapa löytää uusia tekijöitä. Siitä on hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle itselleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton