• Etusivu
  • Talo

Testi - Vertaile kotivakuutuksia ja valitse itsellesi paras – kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vakuutusyhtiö Turva
Julkaistu 22.08.2023
20236_82425.jpg

Vakuuta koti irtaimistoineen niin, että saat mielenrauhaa arkeen. Vahingon sattuessa vakuutusyhtiö on tukena.

Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.

Mitä pitää tietää kotivakuutusta ottaessa?

Tärkeintä on ymmärtää, mitä on vakuuttamassa. Kohde pitää tuntea. Ajatellaan vaikkapa uudenpuoleista tai hyvässä kunnossa olevaa vanhempaa omakotitaloa. Kaikki on kunnossa ja toimii. Usein tällaiset kohteet halutaan vakuuttaa mahdollisimman laajasti. Tällöin on tärkeää myös tietää kodin oikea pinta-ala. Se on vahinkotilanteessa tärkeässä roolissa. Laajassa kotivakuutuksessa korvataan myös niin sanotut rikkoutumisvahingot, kuten raskaan esineen tippumisen aiheuttama jälki lattiassa. Jos taas kohde on vanha, eikä lattian jälki haittaa, riittää usein perustasonkin vakuutus. Näitä on hyvä miettiä etukäteen ennen kuin vahinkoja mahdollisesti sattuu.

Onko vakuutusyhtiöillä kovin erilaisia kotivakuutuksia? Miten niitä voi vertailla?

Usein vakuutusyhtiöillä on eri tasoisia kotivakuutuksia tarjolla. Aivan kuten Turvassakin valittavana on Suppea, Perus ja Laaja. Se, mitä näihin sisältyy ja millaisin ehdoin, saattaa vaihdella yhtiöittäin. On hyvä selvittää, onko jokaisella yhtiöllä esimerkiksi perustason vakuutuksessa mukana vuototurva. Vesivahingot ovat yleisimpiä kotien vahinkoja.

Miten voin saada vakuutusmaksuja alemmaksi?

Erilaiset perusparannukset voivat auttaa. Myös omavastuuosuuden suuruus vaikuttaa. Jos vuotuinen vakuutusmaksu tuntuu kovalta, voi omavastuuosuutta nostaa, jolloin vahingon tapahtuessa omavastuu on suurempi, mutta vuosittainen vakuutusmaksu pienempi. Toisaalta kannattaa nimenomaan jo vakuutuksen ottamisen vaiheessa miettiä, tarvitseeko vakuuttaa vaikkapa juuri vesivahinkojen varalta, jos kohde on mökki, jonne ei tule juoksevaa vettä. Turhasta ei kannata maksaa.

Mistä arvosta rakennus kuuluu vakuuttaa?

Rakennusten osalta Turva tarjoaa täysarvon, mikä tarkoittaa sitä, ettei talon arvoa tarvitse joka vuosi päivittää vakuutusyhtiöön erikseen. Arvo määritellään vasta silloin, jos vahinko tapahtuu. Tällöin on tärkeää, että pinta-ala on ilmoitettu oikein. Jos omakotitalosta on vakuutettu 100 neliötä todellisen 200 neliön sijaan, saattaa korvaus tulla ilmoitetun 100 neliön mukaan. Vahinkotilanteissa on aina hyväksi se, että kotia on pidetty kunnossa ja peruskorjattu aina tarpeen tullen. Korjausvelkaa tulisi välttää, vaikuttaahan se kodin arvoonkin.

"Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää", sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.
"Kodin pitäminen perushyvässä ja asuttavassa kunnossa riittää", sanoo palvelupäällikkö Matti Hämäläinen. Tekninen käyttöikä vaikuttaa korvaussummiin.

Vakuutusehdoissa on eroja. Mihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun vertailee niitä keskenään?

Kolme tärkeää huomioitavaa asiaa ovat ainakin vuotoikävähennys putkistoissa, rajoitusehdot sekä suojeluohjeet. Vesivahinkotapauksissa eroavaisuuksia vakuutusyhtiöiden välillä on ikävähennyksissä. Vuotoikävähennys perustuu vuotaneen putkiston tai laitteen ikään, ja näissä korvausprosenteissa voi olla eroja. Turvassa on euromääräinen yläraja vuotoikävähennykselle. Esimerkiksi jos putket ovat 25 vuotta vanhoja, ikävähennys on 20 %, mutta enintään 3 500 euroa. Joillain yhtiöillä eurorajaa ei ole, jolloin ikävähennys voi suurissa vahingoissa nousta jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Vertaile myös rajoitusehtoja, sillä kaikkea ei automaattisesti korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi asennus-, valmistus- tai suunnitteluvirheet. Vakuutusyhtiöt toimittavat myös suojeluohjeet ja niitä tulee noudattaa. Tarkoitus on ennaltaehkäistä vahinkoja, kuten putkien jäätymistä.

Vakuutusyhtiö Turva
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82335.jpg
Näin toimi kotivakuutus, kun palo tuhosi koko kodin: "Näin liekkien nousevan yläkerrasta"
Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.
20236_82425.jpg
Muista selvittää nämä asiat, kun vertailet kotivakuutuksia
Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.
20124_30543.jpg
Poistoilman läpiviennit hallitusti
VILPE®-tuoteperheeseen kuuluu erittäin laaja valikoima poistoilmanvaihtotuotteita ja kattotarvikkeita sekä jyrkille että loiville katoille. VILPE® osana ilmanvaihtojärjestelmää pitää sisäilman puhtaana ja kattorakenteet terveinä. VILPE®-poistoilmanvaihtotuotteet pitävät sisäilman raikkaana ja rakenteet tuulettuvina. SK Tuotteen VILPE®-perheen läpiviennit, poistoputket ja huippuimurit sopivat kaikille kattotyypeille ja -kaltevuuksille ja niitä saa kaikissa väreissä. VILPE®-kattotarvikkeita, kuten tiivityslaippoja, alipainetuulettimia ja kattokaivoja on kehitetty ja valmistettu jo vuodesta 1976. Kumibitumikattojen tiivistyslaippojen malli- ja kokovalikoimamme on Euroopan laajin.VILPE®-tuotteiden asentaminen on helppoa ja nopeaa. Tuotteet on suunniteltu kestämään Pohjolan armottoman ilmaston vaatimukset. SK Tuotteen jatkuva tuotekehitys varmistaa ensiluokkaisen käytettävyyden, asennettavuuden ja materiaalin kestävyyden.Lue lisää!
20186_53490.jpg
Turhaa tietoa tarjolla
Sivustollamme tarjotaan läpi vuoden tietoa rakentajille ja remontoijille. Kerromme yleisiä ohjeita, tietoa uutuustuotteista, edullisista tarjouskampanjoista, muuttuvista määräyksistä yms. Juhannuksen kunniaksi teemme poikkeuksen ja kerromme asioista, joista sinulle ei luultavasti ole mitään hyötyä.
201210_32605.jpg
Kermansaven uudet puristekivillä päällystetyt takkauunit
Kermansaven tulisijamallistosta löytyy nyt puristekivillä päällystetyt takkauunit Silmu ja Kaarna. Kaarnassa on käytetty uutta suurta, 600x300 mm kokoista, kokonaan luonnon materiaaleista valmistettua kivilaattaa. Silmu-takkauuni puolestaan on tehty yhtenäisistä kivilaatoista, joihin on leikattu luukkuja varten aukot. Näin ollen Silmussa on saumat vain takkauunin kulmissa.Silmu- ja Kaarna-takkauunien värivaihtoehdot ovat suklaanruskea, pellavanvalkea ja hiilenharmaa.Tutustu Kermansavi-uuneihin
20202_62791.jpg
Optimoitu käsiteltävyys ja asennettavuus
ISOVER lanseeraa täysin uuden kevyiden rakennuseristeiden valikoiman. Yhteistyössä asentajien kanssa laitoimme asentajien kokeman laadun keskiöön ja optimoimme käsiteltävyyden ja asennettavuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton