• Etusivu
  • Rakentaminen

Betonin kierrätys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.08.2009
20098_18123.jpg

Ote päiväkirjasta: Kevät 2009

Kun talo oli purettu maan päältä, pääsimme kiinni kivijalkaan. Kaivuri irrotti kellarikerroksen seinä-, lattia- ja porrasbetonit sekä keräsi kellarin keskelle kasatut piipun tiilet. Niiden määränpää oli Rudus Kierrätyksen vastaanottopiste Vantaan Länsisalmessa.

Näin matkasivat lopulta meidänkin talon purkubetonit ja tiilet määränpäähänsä, missä niistä valmistetaan Betoroc-murskeita monenlaisiin maarakentamisen tarpeisiin. Vastaavasti meille syntyi hyötyä siitä, että jätteen kuljetusmatka lyheni huomattavasti, vältyimme korkeilta kaatopaikkamaksuilta ja kenties hiilijalanjälkemme pieneni piirun verran tai jonkin tasoinen ekoteko tuli tehtyä.

Helppoa kierrätystä

Katsoin Kierrätyksen yhteystiedot Ruduksen nettisivuilta. Lähetin kyselyn sähköpostilla Rudukseen betonin kierrätyksestä vastaavalle. Häneltä sain vastauksena ohjeet ja vastaanottohinnat. Sitten avasin tilin Rudukselle ja minulle toimitettiin asiakasnumero. Samalla asiakasnumerolla voisin myöhemmin tilata mahdollisesti myös muut rakentamiseen tarvittavat materiaalit Ruduksesta.

Maarakentajaurakoitsijamme kuljetti betoni- ja tiilijätekuormat Kierrätyksen vastaanottopisteeseen ja asioi sujuvasti asiakasnumerollani.

20098_18126.jpg
20098_18127.jpg

Myös kallion räjäytyslohkareet kiertoon

Myöhemmin tontillamme maarakennustöiden aikana räjäytetyn kalliosiivun kivilohkareet toimitettiin myös Ruduksen Länsisalmen toimipisteeseen, missä ne murskattiin valmiiksi kiviainestuotteeksi. Ehkäpä sama tavara tuli "takaisin kotiin" rakennuspaikan pohjan murskeena, kun myöhemmin tilasimme Rudukselta sorat tähän tarkoitukseen.

20098_18124.jpg
20098_18125.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20222_76980.jpg
Paraisille rakentuu ainutlaatuinen ekokylä
Nina ja Tero Ingeliuksella on takataskussaan useampi kokemus kosteus- tai homevaurioisista asunnoista. Kun heille tuli tarve etsiä uusi koti, he havaitsivat, että terveellistä rakennustapaa ja -materiaaleja ei yhdestä paikasta tunnu löytyvän. Lopputuloksena piti kääriä hihat itse. Nyt omasta kodista tulee konseptitalo Paraisten Kirkkosalmenrantaan, ja Ingeliusten yritys Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän.
20218_71796.jpg
Viikon sisustusidea: Näin sisustat tuhlaamatta euroakaan
Jotain olisi kiva muuttaa sisustuksessa, vaan rahaa tähän ei saisi mennä yhtään. Mikä siis neuvoksi? Tässä viisi kukkaron nyörejä hivelevää ideaa.
201111_28769.jpg
Sisäilman laadun ongelmia
Sisäilman laatu heijastuu ennen pitkää talon asukkaiden terveydessä, eikä siitä kannata tinkiä. Epäpuhtaudet, joita sisäilmassa tavataan, voidaan jakaa ulkoa tuleviin, rakennusperäisiin sekä ihmisestä ja ihmisen toiminnoista lähteviin. Rakennusperäiset epäpuhtaudet tulevat mm. rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä ilmanvaihtolaitteista ja ne ovat yleensä kaasumaisessa tai kiinteässä olomuodossa.Rakennus- ja sisustusmateriaalien suurimmat ongelmat ilmenevät yleensä silloin, kun rakennus tai kaluste on uusi tai uudelleen pintakäsitelty. Tällöin haitallisten aineiden päästöt ovat suurimmillaan. Myöhemmin käytön aikana, liuottimien yms. apuaineiden haihduttua, päästöt jäävät yleensä merkityksettömiksi. Joskus esimerkiksi vesivahinko tai muu kostuminen voi kuitenkin aiheuttaa materiaalissa reaktioita, joiden seurauksena materiaali voi muuttua haitattomasta haitallisesti emittoivaksi.Epäpuhtauksien torjunta on tehokkainta, jos varsinainen epäpuhtauksien lähde voidaan poistaa kokonaan. Esimerkiksi epäpuhtauksia haitallisesti emittoivan rakennusmateriaalin käyttöä kannattaa alun perinkin välttää. Lisäksi riittävä, sopivasti mitoitettu ilmanvaihto on hyvä keino ilman epäpuhtauksista aiheutuvien haittojen torjunnassa.Keittiö-, WC- ja peseytymistilat ovat asunnoissa merkittäviä epäpuhtauslähteitä. Näistä tiloista on yleensä järjestetty erillinen ilmanpoisto ja ne on pyritty erottamaan asunnon muista osista suljettavin ovin. Epäpuhtauksien tarpeettoman leviämisen estämiseksi asunnon tai muun yhtenäisen tilan ilmanvaihto tulee järjestää niin, että painesuhteet tilojen välillä ovat oikein ja ilma virtaa puhtaista tiloista likaisempiin päin.
20215_70576.jpg
Viikon sisustusidea: Miten sisustamme olohuoneen viihtyisämmäksi?
KYSYMYS:Hei, olemme asuneet vuoden rakentamassamme talossa, mutta olohuone ei oikein toimi. Meillä on alakerrassa takkahuone, jossa on iso sohva ja tv ja siellä vietämme paljon aikaa. Yläkerran olohuone on oikeastaan käytössä vain, kun on vieraita. Päivittäin lapsi leikkii lattialla kirjahyllyssä olevilla leluilla. Olohuone ei ole oikein kutsuva, eikä vieraat hakeudu sohvalle istumaan. Ehkä kun se on ns. väärinpäin muuhun tilaan nähden. Emme ole osanneet kuitenkaan sisustaa tätä toisellakaan tavalla. Takaseinälle tulee jossain vaiheessa tv, mutta ei tällä hetkellä (pistorasiat sillä seinällä).Olohuone kaipaa mielestäni kutsuvuutta, elävyyttä ja tunnelmaa. Olisi kiva, jos saisimme keinutuolimme olohuoneeseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Nyt tila on aika valkoinen ja "kova". Toivoisin siihen jotain puista, pehmeyttä, viherkasvia tai mattoa, mutten tiedä millaista? Miten kalustaisit olohuoneen? Vaihtaisitko joitain kalusteita? Miten tehdä olohuoneesta kutsuva?Olohuoneen leveys on 480cm ja pituus 380cm (tv-seinästä sohvan taakse).
20116_26398.jpg
Kokkolan Tuotetalo
Kokkolan asuntomessujen rakentajahalliin sijoitettu lähes normaalikokoinen talo esitellään siten, että mm. runkorakenteessa, eristämisessä ja vesikatossa on mahdollisimman monta erilaista rakenne- ja tuotevaihtoehtoa nähtävissä samalla kertaa. Tietyt rakennekohdat on myös jätetty siten auki, että normaalisti piiloon jäävän tuotteen tarkoitus ja ominaisuudet avautuvat mahdollisimman hyvin rakentajille. Tuotetalossa ja Rakentajahallissa on paikalla myös tuotetalon tuottamiseen osallistuneita yrityksiä antamassa tarvittaessa lisäinfoa.Tuotetalo on koottu teräsrungolle Ylöjärvellä, josta se rahdataan Kokkolaan ja matka jatkuu sieltä tuleville asuntomessupaikkakunnille: varmuudella ainakin Tampereelle 2012 ja Hyvinkäälle 2013. Peräti 70 m²:n kokoinen "talo" kuljetetaan kahdessa lohkossa Kokkolaan, jossa vesikatteet ja osa rungosta asennetaan paikan päällä.Tilannekuvia toukokuun lopussa:
20224_77870.jpg
Kattoremontti tulossa? Valitse suomalainen teräskatto, jolla on 50 vuoden takuu
Kattoremontti on yksi omakotitaloasujan isoimpia ja tärkeimpiä remontteja. Kotimainen GreenCoat® on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen sijoitus, jolla hankit kodillesi vuosikymmeniksi laadukkaan ja huolettoman katon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton