• Etusivu
  • Talo

"Nähdessäni liekit yläkerran huoneista kohti taivasta tiesin, etten koskaan enää mene tuonne"

Nylundien uusi koti on vakuutusyhtiön korvaama

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vakuutusyhtiö Turva
Päivitetty 15.11.2023
20236_82335.jpg

Nylundien omakotitalo tuhoutui tulipalossa perustuksiaan myöden. Tapahtuma järkytti omistajiensa lisäksi myös naapurustoa. (Kuva: Nylundien kotialbumi)

Marita ja Jorma Nylund ostivat yhteiseksi kodikseen melko huonokuntoisen omakotitalon vuonna 2007. – Kutsuimme sitä leikkisästi Nylundin kartanoksi, Marita muistelee. Kaikki mureni muutamassa tunnissa, kun heidän unelmansa, sokkelista saakka peruskorjattu koti tuhoutui perustuksiaan myöden kaksi vuotta sitten.

– Ei sellaista voi kuvitellakaan etukäteen, miltä se tuntuu, molemmat sanovat.

Palopäivä oli enteellisesti 11. helmikuuta, kansainvälisesti vietettävä 112-päivä.

– Sen jälkeen mikään vakuutuksiin liittyvä ei ole tuntunut kalliilta. Meidän asiaamme hoidettiin todella hyvin ja ripeästi.

Vakuutusyhtiö valittiin jo vuosikymmeniä sitten

Marita Nylund kertoo valinneensa vakuutusyhtiön vuosikausia sitten.

– Ystäväni työskenteli Vakuutusyhtiö Turvassa. Sinne oli helppo mennä. Meillä Porissa on Turvan toimisto ja siellä on helppo käydä. Saa hoitaa asiansa ihmisen kanssa.

Kun tulipalon raunioilta vielä nousi savu, Turvan vahinkotarkastaja oli jo paikalla.

– Mitään muistikuvaa ei ole siitä, kuka vakuutusyhtiöön oli yhteydessä, mutta seuraavana päivänä sieltä oltiin jo täällä, muistelee Jorma.

– Kyllä me molemmat oltiin järkytyksestä aivan sekaisin, Marita täydentää.

– Turvassa asiat hoidettiin jämptisti ja määrätietoisesti. Hommat etenivät.

Marita ja Jorma Nylund opettelevat uutta elämää upouudessa kodissa. Aika on ollut rankkaa. "Ilman ystävällistä ja hommansa osaavaa vakuutusyhtiötä olisimme olleet vieläkin enemmän hätää kärsimässä." (Kuva: Jussi Partanen)
Marita ja Jorma Nylund opettelevat uutta elämää upouudessa kodissa. Aika on ollut rankkaa. "Ilman ystävällistä ja hommansa osaavaa vakuutusyhtiötä olisimme olleet vieläkin enemmän hätää kärsimässä." (Kuva: Jussi Partanen)

Vakuuta täydestä arvosta ja kuvaa kotisi

Nylundien tapauksessa vanhasta kodista oli pidetty hyvää huolta ja se oli vakuutettu täysarvovakuutuksella. Näin tilalle oli mahdollista saada uusi vastaavanlaisen rakennus.

– Olin koonnut albumia kodin vaiheista, remonteista ja muutostöistä. Palomiehet olivat vetäneet olohuoneen kirjakaapit keskelle lattiaa, samoin lasikaapin keittiössä. Se pelasti nämä kaapit sisältöineen, Marita kertoo ja osoittaa entisöityjä kaappeja.

"Kuvista näkyi sattumalta se, että meillä oli tammiparketti ja keittiössä täyspuiset tammiovet."

– Valokuvat säilyivät. Sieltä pystyimme osoittamaan, millaista meillä oli ennen tulipaloa. Kuvista näkyi, että meillä oli tammiparketti ja keittiössä täyspuiset tammiovet. Muutenkin kuvista näkyi, että paikat oli tiptop. Valokuvista oli apua, kun sovimme uusista materiaaleista. Kotia kannattaa kuvata, Marita kannustaa.

Kaikki muu tuhoutui.

– Saimme dokumentit myös nuohoojalta. Sekin on asia, mikä kannattaa muistaa hoitaa ajallaan, Jorma kehottaa.

(Kuva: Jussi Partanen)
(Kuva: Jussi Partanen)
(Kuva: Nylundien kotialbumi)
(Kuva: Nylundien kotialbumi)

Uusi koti rakentui vuodessa

– Meille annettiin Turvasta kaksi vaihtoehtoa. Joko otamme rahana korvaussumman tai tontille rakennetaan uusi koti.

– Olimme palon jälkeiset päivät reppureissaajina sukulaisten nurkissa. Se tuntui tämän ikäisenä kamalalta, kun koko omaisuus oli muovikassissa. Vakuutusyhtiö olisi kyllä korvannut meille hotellin, mutta heti palopäivänä tytär nappasi meidät luokseen. Hän on sairaanhoitaja ja sanoi, ettei saa rauhaa, jos olemme muualla, Marita sanoo.

Pian he päätyivät evakkoasuntoonsa, kalustettuun kerrostalohuoneistoon kaupungin keskustassa.

– Sen kuluista maksoimme 10 prosenttia itse. Emme ole kerrostaloasujia ensinkään, joten melkoinen kiire meillä oli sieltä pois. Onneksi rakennustyöt etenivät rivakasti.

Turva piti huolen, että purku- ja rakennustyö kilpailutettiin asianmukaisesti. Purkuun tarvitaan myös kaupungin lupa.

– Vanha koti oli kaksikerroksinen. Olisimme saaneet tismalleen samanlaisen. Valitsimme yksikerroksisen vaihtoehdon meille vanhuuden kodiksi, Marita kuvailee.

"Täällä meidän vihkikahvitkin on juotu. Tai siis siinä vanhassa kodissa."

– Tämä on paljon pienempi kuin entinen. Tässä me nyt opettelemme elämään uuden ympärillä. Vanha koti oli meille tavattoman rakas. Täällä meidän vihkikahvitkin on juotu. Tai siis siinä vanhassa kodissa, Marita jatkaa ja liikuttuu.

Myös pihassa tapahtui muutoksia tulipalon jälkeen. Palokunnan letkut söivät pätkän pensasaitaa. "Talosta haluttiin kuitenkin saman värinen kuin entinenkin oli, he tuumivat." (Kuva: Jussi Partanen)
Myös pihassa tapahtui muutoksia tulipalon jälkeen. Palokunnan letkut söivät pätkän pensasaitaa. "Talosta haluttiin kuitenkin saman värinen kuin entinenkin oli, he tuumivat." (Kuva: Jussi Partanen)

Tulipalon jäljet jäivät mieleen

Helmikuun 11. päivän aamuna oli pakkasta 26 astetta. Jorma laittoi takkaan pienen valkean hyvissä ajoin ennen kuin lähti viemään Maritaa verikokeisiin.

– Kun tulimme sieltä, ryhdyin ruoanlaittoon ja Jorma meni vartiopaikalleen kuistille, Marita aloittaa.

– Niin, minulla oli siinä lempipaikka, Jorma naurahtaa.

Sitten alkoi tapahtua.

– Kuulin, että yläkerran palohälytin alkoi hälyttää, sitten haistoin savunhajun, Marita jatkaa.

– Minä käskin soittaa hätäkeskukseen, mutta Marita oli jo shokissa, eikä muistanut hätänumeroa.

– Mutta siskolle osasin soittaa, Marita hymähtää. Muistan huutaneeni puhelimeen, että etkö tajua, täällä on tosi kyseessä, mitä kuuluu ottaa mukaan. Sisko kehotti ottamaan tunnusluvut ja salasanat. Mutta se oli myöhäistä, sillä meidän toimistohuoneemme sijaitsi yläkerrassa ja siellä tuli oli jo syönyt kaiken.

– Sitten meidät käskettiin pihalle.

Tapahtumasta jäi pitkäksi ajaksi mietittävää. Tilannetta purettiin niin SPR:n kuin lääkärinkin kanssa.

– Kun kesämökillä palovaroitin alkoi hälyttää viime kesänä, ajattelin, että Jorma kuolee tähän paikkaan. Juoksimme hetken ympyrää, kunnes tajusimme, että se on paristohälytys.

Info

Info

Näin voit ennakoida tulipalon riskejä – huomioi ainakin nämä viisi asiaa

  • Hormit. Yleinen tulipalon aiheuttaja on hormi. Huolehdi ammattitaitoisesta nuohouksesta ajallaan. Kohteissa, joihin asennetaan kevytmetallihormi, kiinnitä erityisesti huomiota väli- ja yläpohjan läpivientikohtiin ja siihen, että asennus tehdään valmistajan ohjeiden mukaan. Asuinrakennusten tulihormit on nuohottava joka vuosi.
  • Ruoanvalmistus. Valmista ruokaa valvotusti ja huoneistosta poistuttaessa varmista, että liesi on pois päältä. Huolehdi, ettei lieden läheisyydessä ole palavaa materiaalia.
  • Kynttilät. Polta kynttilöitä valvotusti ja palamattomalla alustalla. Huolehdi palamattomasta alustasta myös terassilla.
  • Tuhka. Kerää tuhka palamattomaan, kannelliseen astiaan vasta, kun tuhka on täysin jäähtynyt. Säilytä tulipesien tuhka-astiaa riittävän etäällä rakennuksesta ja huolehdi tuhkan hävitys turvallisesti.
  • Kodin sähköt. Jos jotain vikoja ilmenee, pistorasia tai laite tulee ottaa pois käytöstä ja tutkituttaa vika ammattilaisella mahdollisimman pian vian havaitsemisen jälkeen
  • Vinkki! Kotivakuutusta ottaessasi tarkista kotisi todellinen pinta-ala ja vakuuta se kokonaan irtaimistoineen.

Lähde: Antti Ketoja, vahinkotarkastaja, Keskinäinen Vakuutusyhtiö Turva

Vakuutusyhtiö Turva
Talo
paloturvallisuus
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82425.jpg
Muista selvittää nämä asiat, kun vertailet kotivakuutuksia
Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.
20236_82425.jpg
Testi - Vertaile kotivakuutuksia ja valitse itsellesi paras – kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin
Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.
20229_60049.jpg
Viimeinen sammuttaa kynttilät!
Kynttilä, tuo herkkä tunnelmanluoja arjessa ja juhlassa. Kynttilät eivät ole vain syksyyn ja talveen tarkoitettuja sesonkijuttuja, vaan niitä käytetään ympäri vuoden luomaan kotoista tai jopa juhlavaa tunnelmaa. Hypnoottisesti tanssahtelevan liekin kanssa tulee kuitenkin muistaa olla erityisen varovainen, poltat sitten kynttilää sisällä tai ulkona.
asunnon avaimet keittiön pöydällä ja taustalla näkyy ikkunoita ja ovi
Riskienhallinta loma-asumisessa – Turvallista lomaa kaikille
Loma-asumisen suosio kasvaa jatkuvasti, ja samalla korostuu tarve varmistaa vuokraajien turvallisuus. Riskienhallinnan prosessi on monivaiheinen ja vaatii jatkuvaa huomiota ja kehittämistä. Vuokraajien turvallisuus on kuitenkin aina etusijalla, ja se on otettava huomioon kaikissa vuokraustoiminnan vaiheissa.
Liesivahti pakolliseksi
Liesivahti tuli pakolliseksi tammikuussa monissa paikoissa
Tammikuun alussa 2023 astui voimaan päivitetty pienjännitesähköasennusten standardisarja, jonka myötä liesivahdit ovat pakollisia kaikissa seniori-, palvelu- ja erityisryhmien asunnoissa, kun niihin suunnitellaan ja asennetaan liesiä ja liesitasoja. Yleisen paloturvallisuuden lisäämiseksi myös muissa asuntotyypeissä liesiturvallisuus pitää samaisen standardipäivityksen johdosta huomioida aiempaa tarkemmin.
20204_63778.jpg
Tukesin testauttamissa puun palonsuoja-aineissa puutteita
Puun palonsuoja-aineista löytyi puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä.Osalla testatuista palonsuoja-aineista ei ollut sellaisia paloa hidastavia vaikutuksia, joita tuotteesta oli ilmoitettu. Palonsuoja-aineista ei löytynyt kiellettyjä bromiyhdisteitä.Tukesin testeihin valittiin yhdeksän eri valmistajan palonsuoja-aineita. Tuotteet hankittiin suoraan valmistajilta, maahantuojilta tai jakelijoilta ja niiden testaukset tehtiin Eurofins Expert Services Oy:llä. Kemialliset testit tehtiin SGS Finland Oy:llä. Palonsuoja-aineilla käsiteltyjen ulkoverhouspaneelien palokäyttäytymistä verrattiin valmistajan ilmoittamiin paloluokituksiin sekä käsittelemättömän ulkoverhouspaneelin paloluokitukseen. Testauksen tavoitteena oli selvittää markkinoilla olevien puun palonsuoja-aineiden paloa hidastavia ominaisuuksia. Samalla selvitettiin, löytyykö tuotteista kiellettyjä bromiyhdisteitä.Puun palonsuoja-aineiden paloluokitukselle ei ole lainsäädännössä suoria vaatimuksia. Mikäli valmistaja kuitenkin ilmoittaa tuotteensa täyttävän tietyn paloluokan tai -luokituksen, tulee sen olla ilmoitetun luokituksen mukainen. Käsittelemättömien puupanelointien ja -verhousten tulee täyttää vähintään paloluokituksen D-s2,d0 vaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton