• Etusivu
  • Rakentaminen

Vastaava työnjohtaja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2006
200611_2031.jpg

Vastaavan työnjohtajan kanssa tulee tehdä kirjallinen sopimus.

Jokaisella työmaalla, jolla vaaditaan rakennuslupa tai muu viranomaisen toimesta vaadittava valvonta, on oltava vastaava työnjohtaja. Rakennustyötä työmaalla ei saa aloittaa eikä jatkaa ilman hyväksyttyä vastaavaa työnjohtajaa. Kunnan rakennusvalvontaviranomaiset hyväksyvät vastaavan työnjohtajan, joka on kokemukseltaan ja koulutukseltaan tehtävään sopiva.

Nimitys ei ole nimellinen

Epäselvyyttä ja epätietoisuutta vastaavan työnjohtajan tehtävistä ja vastuista esiintyy erityisesti pienrakennushankkeiden yhteydessä. Vastaavan työnjohtajan nimitys ei ole nimellinen, vaan koko varsinainen vastuu rakentamisesta liittyy tuohon nimikkeeseen. Siksi sen lisäksi, että vastaava työnjohtaja allekirjoittaa suostumuksensa vastaavaksi työnjohtajaksi, on hänen kanssaan tehtävä kirjallinen sopimus siitä mitä hänen työhönsä todellisuudessa kuuluu. Ammattityönjohtajilla on normaalisti itsellään lomakkeet sopimuksen tekemiseksi ja sopimukseen liittyvät tehtäväluettelot.

Missä vaiheessa työnjohtaja palkataan?

Jo rakennusprojektia suunniteltaessa olisi hyvä palkata tulevalle projektille vastaava työnjohtaja. Mikäli työnjohtaja on projektissa mukana aivan alkuhetkiltä asti, pystyy hän paremmin toteuttamaan työtään ja valvomaan työn todellista kulkua. Työnjohtajaa ei siis kannatta etsiskellä siinä vaiheessa kun rakentamisen suunnitelmat on jo lyöty lukkoon. Rakennuttajan on syytä muistaa myös se, että työnjohtajaksi valittu henkilö on hänkin inhimillinen ja asiat sujuvat paremmin kun jokainen osapuoli on kaikessa mukana.

Työnjohtajan tulee huolehtia mm.

1. Rakentamisen aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaisille.
2. Rakennustyö suoritetaan myönnetyn luvan mukaisesti ja siinä noudatetaan rakentamista koskevia määräyksiä.
3. Rakennustyön aikana ryhdytään tarvittaviin toimiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta.
4. Luvassa määrätyt katselmukset pyydetään riittävän ajoissa ja suoritetaan aloituskokouksessa tai muutoin määrätyt tarkastukset ja toimenpiteet asianmukaisissa työvaiheissa.
5. Rakennustyömaalla on käytettävissä hyväksytyt piirustukset ja tarvittavat erityispiirustukset, ajan tasalla oleva rakennustyön tarkastusasiakirjat, mahdolliset testaustulokset sekä muut tarvittavat asiakirjat.

Vastaavan työnjohtajan tehtäväluettelo ja sopimus

Lomakearkisto

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_674.jpg
Kasvihuoneen voi tehdä myös itse - katso ohjeet
Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.
201810_55138.jpg
Yksinkertainen tapa toteuttaa rossipohja
Finnfoamin valmistama rossipohjaeriste, FI-K600/210mm (u-arvo 0,17), 250mm (u-arvo 0,15) tai 370mm (u-arvo 0,09) on suunniteltu juuri puurakenteista tuulettuvaa alapohjaa varten. Eristevahvuus valitaan halutun u-arvon mukaan. Levy tarjoaa korkeaa puristuslujuutta, homehtumattomuutta sekä tiiviyttä. Tämän lisäksi levyn jäykkyys tekee mahdolliseksi sen, että rossipohjarakennetta voidaan yksinkertaistaa merkittävästi - kuulostaako hyvälle?
20182_51519.jpg
Näin asennat itse sisustustiilet
Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on lisääntynyt. Tiilillä saat eläväpintaisen tehosteseinän tai seinän osan. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja tiilet on helppo asentaa myös itse.
201411_41798.jpg
Ennen keittiöremonttia - huomioi nämä 11 asiaa
Kun suunnittelet keittiöremonttia, selvitä mitä kaikkea remonttiin kuuluu. Jotta kokonaisuus olisi onnistunut, ei välttämättä riitä pelkkien kalusteiden uusiminen, vaan koko tilan remontointi on tarpeellista. Aina kannattaa kysyä nauvoja ammattisuunnittelijalta, jolta saat mahdollisimman toimivan ja omiin tarpeisiisi suunnitellun keittiön.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Painovoimainen ilmanvaihto koneelliseksi
Kysymys:Vuonna 1985 rakennettuun omakotitaloon asennettiin vuonna 2004 koneellinen ilmanvaihto. Onko siitä mitään hyötyä tai peräti haittaa, koska talossa on alkujaan painovoimainen ilmanvaihto?
20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton