• Etusivu
  • Rakentaminen

Vastaava työnjohtaja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.11.2006
200611_2031.jpg

Vastaavan työnjohtajan kanssa tulee tehdä kirjallinen sopimus.

Jokaisella työmaalla, jolla vaaditaan rakennuslupa tai muu viranomaisen toimesta vaadittava valvonta, on oltava vastaava työnjohtaja. Rakennustyötä työmaalla ei saa aloittaa eikä jatkaa ilman hyväksyttyä vastaavaa työnjohtajaa. Kunnan rakennusvalvontaviranomaiset hyväksyvät vastaavan työnjohtajan, joka on kokemukseltaan ja koulutukseltaan tehtävään sopiva.

Nimitys ei ole nimellinen

Epäselvyyttä ja epätietoisuutta vastaavan työnjohtajan tehtävistä ja vastuista esiintyy erityisesti pienrakennushankkeiden yhteydessä. Vastaavan työnjohtajan nimitys ei ole nimellinen, vaan koko varsinainen vastuu rakentamisesta liittyy tuohon nimikkeeseen. Siksi sen lisäksi, että vastaava työnjohtaja allekirjoittaa suostumuksensa vastaavaksi työnjohtajaksi, on hänen kanssaan tehtävä kirjallinen sopimus siitä mitä hänen työhönsä todellisuudessa kuuluu. Ammattityönjohtajilla on normaalisti itsellään lomakkeet sopimuksen tekemiseksi ja sopimukseen liittyvät tehtäväluettelot.

Missä vaiheessa työnjohtaja palkataan?

Jo rakennusprojektia suunniteltaessa olisi hyvä palkata tulevalle projektille vastaava työnjohtaja. Mikäli työnjohtaja on projektissa mukana aivan alkuhetkiltä asti, pystyy hän paremmin toteuttamaan työtään ja valvomaan työn todellista kulkua. Työnjohtajaa ei siis kannatta etsiskellä siinä vaiheessa kun rakentamisen suunnitelmat on jo lyöty lukkoon. Rakennuttajan on syytä muistaa myös se, että työnjohtajaksi valittu henkilö on hänkin inhimillinen ja asiat sujuvat paremmin kun jokainen osapuoli on kaikessa mukana.

Työnjohtajan tulee huolehtia mm.

1. Rakentamisen aloittamisesta ilmoitetaan rakennusvalvontaviranomaisille.
2. Rakennustyö suoritetaan myönnetyn luvan mukaisesti ja siinä noudatetaan rakentamista koskevia määräyksiä.
3. Rakennustyön aikana ryhdytään tarvittaviin toimiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta.
4. Luvassa määrätyt katselmukset pyydetään riittävän ajoissa ja suoritetaan aloituskokouksessa tai muutoin määrätyt tarkastukset ja toimenpiteet asianmukaisissa työvaiheissa.
5. Rakennustyömaalla on käytettävissä hyväksytyt piirustukset ja tarvittavat erityispiirustukset, ajan tasalla oleva rakennustyön tarkastusasiakirjat, mahdolliset testaustulokset sekä muut tarvittavat asiakirjat.

Vastaavan työnjohtajan tehtäväluettelo ja sopimus

Lomakearkisto

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20216_71132.jpg
Tässä on perinteistä kattotiiltä 15 prosenttia kevyempi versio - katso tarjous!
Uutta kattoa mietittäessä varsinkin vanhempiin taloihin pelätään tiilikaton painoa. Se on kuitenkin turhaa. Tiilikaton voi asentaa minkä tahansa katemateriaalin tilalle. BMI on nyt myös kehittänyt entistä kevyemmän kattotiilen, jonka ulkonäkö hivelee silmiä. Ensi silmäyksellä Ormax Aerlox näyttää tavalliselta kattotiileltä, mutta todellisuudessa se on vuosien tutkimusten ja testien tulos. Uusi betoniseos ja ainutlaatuinen profiili tekee Aerlox-kattotiilestä entistä vahvemman ja kevyemmän.Nyt saat Aerloxin ja muut BMI Ormaxin tiilikatot tarjoushintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!Pyydä tarjous
Sopimuksen teko
Viikon kysymys
Mikä olisi paras tapa eristää vapaa-ajan asunto, jossa asutaan ympäri vuoden, jos ei halua purkaa seiniä ja lattioita? Asunnossa on puuverhous ja betonilattia, jonka päällä laminaatti ja sisällä vaalea lautaverhous.
20141_37533.jpg
Keittiökoulu: Keittiö ja ilmanvaihto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa "saarekekeittiöissä" suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.
20223_77325.jpg
Kivitalon rakentaminen käyntiin muutamassa viikossa
Suomalaiset ovat edelleen omakotitalokansaa. Omakotitalosta haaveillaan, sopivaa tonttia etsitään ja kun se löytyy on usein kiire löytää sopiva talopaketti ja päästä uuteen kotiin mahdollisimman pian. Välillä tonttia joudutaan metsästämään kauankin ja tällä hetkellä talojen toimitusajat pidentyneet. Koronapandemia on osaltaan vaikuttanut omakotiasumisen suosion kasvuun. Etätyöstä tuli aluksi välttämättömyys ja vaikuttaisi siltä, että osittainen etätyö on jäämässä pysyvämmäksi muodoksi työskennellä. Tämä osaltaan vaikuttaa kodin tilojen tarpeisiin.
201710_50579.jpg
Katto ja kattotarvikkeet kunnossa, koti kunnossa
Koti on useimmille paitsi rakkain myös arvokkain omaisuus. Katto puolestaan on kodin suoja. Sen kunto vaikuttaa koko talon kuntoon, ja siksi siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Katto altistuu säänrasituksille ja vaatii säännöllistä huoltoa. Oikea-aikaisella korjauksella voi välttää vesivahingot ja kosteusvauriot ja varmistaa kodin arvon säilymisen. Tähän juttuun on koottu vinkkejä katon huoltoon ja korjaamiseen.
20225_78328.jpg
Uusi luottokortti tarjoaa nopeutta ja helppoutta
Moni yritysluottokortti on suunnattu ennen kaikkea isommille yrityksille. Pienille yrityksille tarjontaa on ollut vähemmän. Qred aikoo paikata tämän puutteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton